“Έχουμε χώρο” από το Βερολίνο για τη Μόρια

Πάνω από 11.000 άτομα συγκεντρώθηκαν και έκαναν πορεία στο δυτικό κέντρο του Βερολίνου σήμερα το μεσημέρι με αφορμή τα τεκταινόμενα με τους/τις πρόσφυγες στη Λέσβο. Στην πορεία συμμετείχε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων και ομάδων του αντιρατσιστικού χώρου, της ευρύτερης αριστεράς και του αυτόνομου και αντιεξουσιαστικού χώρου. Κεντρικά συνθήματα ήταν το “έχουμε χώρο” (wir haben Platz), “είμαστε εδώ και θα παλέψουμε, η ελευθερία μετακίνησης είναι δικαίωμα όλων” ενώ πολλά από τα συνθήματα κατευθύνθηκαν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη γερμανική κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να κάνουν κινήσεις για την απορρόφηση όλων των μεταναστών στην Ευρώπη. Επίσης υπήρξαν συνθήματα για το άνοιγμα ή την κατάργηση των συνόρων καθώς και αναφορά σε πολλά κέντρα κράτησης σε αλλά νησιά αλλά και άλλες χώρες.


Πρόκειται για τη δεύτερη πορεία για αυτό το θέμα στο Βερολίνο, καθώς η πρώτη πορεία με συμμετοχή πάνω από 4.000 ατόμων πραγματοποιήθηκε αυθόρμητα πριν από δέκα μέρες αμέσως μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας.

Η σημερινή συγκέντρωση στο Βερολίνο ξεκίνησε στις 2μμ στην πλατεία An der Urania όπου για πάνω από μια ώρα απευθύνθηκαν χαιρετισμοί οργανώσεων και ομάδων. Στη συνέχεια η πορεία κινήθηκε στις δυτικές και πιο mainstream συνοικίες του Wilmersdorf και Charlottenburg, πέρασε μπροστά από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών και κατέληξε στο άγαλμα της Νίκης (Siegesäule, σύμβολο των κουΐαρ αγώνων και της πολυπολιτισμικότητας).