Τι είναι το ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431AM;

Το ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431AM ξεκίνησε την λειτουργία του το 2001 στις πειρατικές του ραδιοσυχνότητες και ο φυσικός χώρος (studio) στον οποίο στεγάζεται είναι κατειλημμένος. Αντίστοιχα, κατειλημμένες είναι και οι συχνότητες στις οποίες εκπέμπει, αποδεικνύοντας πως η έννοια/εργαλείο της κατάληψης δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και σε άυλα μέσα τα οποία ο καπιταλισμός εκμεταλλεύεται για την δική του συντήρηση. Μέσα από τις διάφορες εκπομπές, που πλαισιώνονται από κόσμο του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και ανατρεπτικού κινήματος, ρυπαίνουμε τα γεμάτα “καθαρότητα” ραδιοκύματα με τις μιασματικές μας σκέψεις και αντιλήψεις, συλλογικοποιούμε τους μολυσμένους τρόπους επιβίωσης μας στο σήμερα και μεταδίδουμε το μικρόβιο ενάντια σε κάθε κανονικότητα που μας καταπιέζει.

Το ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431AM λειτουργεί με συνέλευση των μελών του. Η συνέλευση είναι αντιιεραρχική και μέσα απ’ αυτήν αναλαμβάνονται όλες οι αποφάσεις που αφορούν τον ραδιοφωνικό σταθμό. Στα πλαίσια της διαδικασίας της συνέλευσης γίνεται προσπάθεια να καταργούνται οι έννοιες των ρόλων και της ανάθεσης, ακόμα κι αν λόγω της φύσης του εγχειρήματος, προκύπτουν συχνά προβλήματα, η λύση των οποίων απαιτεί συγκεκριμένες τεχνικές γνώσεις.

Βασικός συνδετικός κρίκος του προγράμματος είναι το δελτίο αντιπληροφόρησης του σταθμού, που φτιάχνεται 1 φορά τη βδομάδα και παίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα. Σκοπός του δελτίου είναι να ενημερώνει για τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών και να προπαγανδίζει τις δράσεις των επόμενων. Το δελτίο είναι η συνεχής παρουσία του 1431AM στον ραδιοφωνικό αέρα σε βάθος χρόνου και βρίσκεται κάθε στιγμή διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του σταθμού. Παράλληλα αποτελούμε κομμάτι του πανελλαδικού δικτύου αυτοοργανωμένων ραδιοφώνων όπου συνεργαζόμαστε με άλλα αντίστοιχα ραδιόφωνα με τα οποία συνδιοργανώνουμε κάθε χρονιά μια πανελλαδική συνάντηση. Επίσης, κάθε μήνα συμμετέχουμε στην έκδοση του παγκόσμιου δελτίου αντιπληροφόρησης B(A)D NEWS, το οποίο γράφεται και ηχογραφείται στα αγγλικά με την συμβολή ελεύθερων ραδιοφώνων από όλο τον κόσμο. Τέλος, αν και συνέλευση ραδιοφωνικού σταθμού, έχουμε διοργανώσει στο παρελθόν και στο παρόν, εκδηλώσεις, συζητήσεις, πάρτι και συναυλίες οικονομικής ενίσχυσης, σε μια προσπάθεια να σπάσουμε τα στενά όρια της ιδιότητας του ραδιοφώνου.

Σαν συλλογικότητα, όπως ακριβώς αρνούμαστε να δεχτούμε την εμπορική εκμετάλλευση των βασικών αναγκών της σίτισης και της στέγης, έτσι αρνούμαστε και την εμπορική εκμετάλλευση της επικοινωνίας και της διάδοσης της πληροφορίας. Η αντιεμπορευματικότητα προτάσσεται σε κάθε έκφανση της ύπαρξης του σταθμού: γέννημα θρέμμα της DIY (υπό)κουλτούρας, με τεχνικό εξοπλισμό φτιαγμένο με τα χέρια των μελών της συνέλευσης, από καλώδια μέχρι πομπούς, απ’ τους οποίους προσπαθούμε να προωθούμε την DIY μουσική και τον αντιεμπορευματικό λόγο. Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει σταθερές εβδομαδιαίες εκπομπές (ενημερωτικές, μουσικές κτλ) αλλά και επιπλέον θεματικές εκπομπές πάνω σε ζητήματα (επίκαιρα και μη) που απασχολούν τη συνέλευση, ενώ παράλληλα γίνονται ζωντανές αναμεταδόσεις από πορείες, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και άλλες δράσεις.

ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431AM
~συλλογική έκφραση στον μολυσμένο αέρα της πόλης~
Πολυτεχνείο Α.Π.Θ., 3η πτέρυγα, 1ος όροφος
Ανοιχτή συνέλευση κάθε Τετάρτη στις 20:00