Κείμενο αλληλεγγύης από τον 98FM (2005)

Την Παρασκευή βρέθηκε για τέταρτη φορά κομμένη η κεραία του ραδιοσταθμού, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αέρα για πάνω από 2 εικοσιτετράωρα.
ΑΠΟ 1431ΑΜ

 

Τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη εκπέμπει ραδιοφωνικά ο 1431ΑΜ, ένας σταθμός που έχει βάση την αυτοοργάνωση και εκφράζεται μέσα από μια αντιιεραρχική συνέλευση με σκοπό να προάγει έναν αντιθεσμικό λόγο και μια “άλλη” αισθητική.

Για κάποιους μήνες διακόπτει τη ραδιοφωνική του δράση λόγω εσωτερικών προβλημάτων αλλά και της καταστολή που δέχεται από την πρυτανεία του ΑΠΘ όπου ενεργοποιείται. Πρόσφατα ο 1431ΑΜ αποφασίζει να επανεκπέμψει. Δέχεται όμως εκ νέου δολιοφθορές στον εξοπλισμό του και έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει συκοφαντικά άρθρα από τον αστικό τύπο (βλέπε Ελευθεροτυπία) εκπορευόμενα από τις ίδιες πανεπιστημιακές αρχές. Το νέο επιχείρημά τους είναι ότι η ισχύς εκπομπής του σταθμού είναι επικίνδυνη για τους φοιτητές και, εσχάτως, σύμφωνα με το άρθρο της Ελευθεροτυπίας, για έναν παρακείμενο παιδικό σταθμό… Προηγουμένως, πριν την επαναλειτουργία του σταθμού, το επιχείρημα που προβαλλόταν ήταν ότι η κεραία του σταθμού δημιουργούσε παρεμβολές στο σύστημα GPS των ερευνητικών προγραμμάτων κάποιων καθηγητών της σχολής των Τοπογράφων Μηχανικών.

Χωρίς να εξετάσουμε την ασυνέχεια θα κάνουμε μια νύξη για την αστειότητα των αιτιάσεων και πόσο μάλιστα όταν αυτή γίνεται από τους κατά τα άλλα “έγκυρους” και “αξιόπιστους” καθηγητές πανεπιστημίου. Πληροφορούμε λοιπόν τους καλοθελητές που κόπτονται για την γνώση των φοιτητών και την υγεία των νηπίων ότι η εκπομπή των Μεσαίων (ΑΜ), όταν μάλιστα γίνεται με τόσο χαμηλή ισχύ εκπομπής, όπως στην περίπτωση του 1431ΑΜ, δεν εγκυμονεί τον παραμικρό κίνδυνο για τον άνθρωπο και είναι απίθανο να δημιουργεί παρεμβολές σε πομπούς που εκπέμπουν σε διαφορετικό φάσμα συχνοτήτων. Αλλά και έτσι να είχαν τα πράγματα πώς προέκυψε έτσι ξαφνικά το πρόβλημα μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας του σταθμού, αν δεχτούμε ότι δεν υπάρχουν σκοπιμότητες; Και από που κι ως που θα εκδιωχθεί ο 1431ΑΜ για έναν τόσο αστείο λόγο; Τα ερευνητικά προγράμματα των καθηγητών, μέσο πλουτισμού τους και διασπάθισης του κοινού πλούτου, μπορούν να αντιπαρατεθούν στην ανάγκη για δημιουργία, έκφραση και ανατροπή; Από την άλλη αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο όταν δε διστάζουν να λασπολογήσουν με το αβαντάρισμα που τους εξασφαλίζει η διαπλοκή τους με τον αστικό τύπο. Είναι δυνατόν να συζητάμε για την ισχνή ισχύ εκπομπής του 1431ΑΜ και μάλιστα σε μεγάλο μήκος κύματος (ΑΜ) όταν τα ραδιοτέρατα, κρατικά και μη, ξερνάνε δεκάδες κιλοβάτ στα κεφάλια μας μόνο και μόνο για να μας βομβαρδίσουν με διαφημίσεις και προπαγάνδα; Ποιος αξιότιμος κύριος Καθηγητής μίλησε για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που φυτεύονται στις ταράτσες των σπιτιών μας και σκοτώνουν; Πως να μιλήσει άραγε όταν όλο και κάποιοι συνάδελφοί του θα συνεργάζονται με τις εν λόγω εταιρίες για τα ερευνητικά τους προγράμματα;

Οι λόγοι που ωθούν στην δολιοφθορά και συκοφάντιση του 1431ΑΜ δεν διαφέρουν επί της ουσίας από αυτούς που οδηγούν στη φίμωση του 98FM. Είναι η πρεμούρα της εξουσίας από οποιαδήποτε βαθμίδα και με οποιαδήποτε μορφή (πολιτική ή οικονομική), να απομονώσει και να καταστείλει όσους αντιπαρέρχονται τα προστάγματά της και βρίσκουν τρόπους να διαχέουν στο κοινωνικό στρώμα λόγο και τρόπο ζωής καταστροφικό για αυτήν. Η επίθεση σε αυτό το απάνθρωπο μόρφωμα είναι η ανάγκη να επιλέγουμε τον τρόπο ζωής μας. Ο ελεύθερος λόγος και η αυθεντικότητα είναι τα απαραίτητα συστατικά για αυτό.

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΝΙΓΕΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ 1431ΑΜ