Όσο Κι Αν Χτίζουν Φυλακές (Ιούλιος 2009)
 

Όσο κι αν χτίζουν φυλακές….

Μερικούς μήνες μετά την αποκάλυψη, ότι στις καλλιέργειες της Μανωλάδας εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες δουλεύουν σε συνθήκες δουλείας, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Χρησιμοποιώντας μεθόδους της κου-κλουξ-κλαν, δύο αγρότες χτύπησαν, έδεσαν και έσυραν πίσω από το μηχανάκι τους στους δρόμους της Μανωλάδας δύο οικονομικούς μετανάστες από το Μπανγκλαντές με αφορμή μία ζωοκλοπή.

 

Η κατάληξη είναι οι εν λόγω αγρότες να κατηγορούνται για πλημμέλημα ενώ οι μετανάστες για κακούργημα.

Όλο αυτό το σκηνικό είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα. Στυγνή εκμετάλλευση από μικρά και μεγάλα αφεντικά, εξευτελισμός από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, ρατσιστική αντιμετώπιση από το κράτος και τους θεσμούς του.

Στο κέντρο της Αθήνας εξελίσσεται σήμερα ένα σκηνικό, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα χειρότερα ρατσιστικά καθεστώτα τύπου απαρτχάιντ.

Πογκρόμ σε πλατείες από μπάτσους και φασίστες, ακροδεξιοί μεταμφιεσμένοι σε αγανακτισμένους «πολίτες» απαγορεύουν την είσοδο σε παιδιά μεταναστών σε παιδική χαρά, ενώ, φυσικά, σε συνεργασία με την αστυνομία επιτίθενται σε αντιφασίστες.

Ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα οι μετανάστες από αόρατοι απέκτησαν πρόσωπο. Πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων με τους δημοσιοκάφρους να τους υπόσχονται στρατόπεδα συγκέντρωσης-φυλακίσεις-απελάσεις. Όλες αυτές οι κραυγές για 0% λαθρομετανάστευση δε σημαίνουν τίποτα άλλο από την συντονισμένη τυποποίηση αλλά και εντατικοποίηση πλέον, της εδώ και χρόνια, υφιστάμενης κατάστασης. Δολοφονημένοι μετανάστες από σφαίρες συνοριοφυλάκων και λιμενικών, βυθισμένα σαπιοκάραβα δουλεμπόρων, νάρκες στα σύνορα, για όλους εκείνους, που για να φτάσουν εδώ βέβαια, κατάφεραν και επέζησαν από τις ανθρωπιστικές βόμβες του ευρωπαϊκού και ελληνικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αυτοί που θέλουν μια Ευρώπη φρούριο είναι αυτοί που έχουν δημιουργήσει εκατομμύρια προσφύγων με τους επεκτατικούς πολέμους και την καταλήστευση των φυσικών πόρων των πατρίδων τους.

Αν όλα αυτά σας μυρίζουν φασισμό…καλά καταλάβατε!

Μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, όπου δεκάδες μετανάστες απελάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, το κράτος εν μέσω οικονομικής κρίσης και φοβούμενο νέες κοινωνικές εκρήξεις προσπαθεί να οχυρωθεί. Στόχος του δεν είναι άλλος, παρά η καλλιέργεια του φόβου και του διχασμού ανάμεσα σε έλληνες και ξένους εργαζόμενους. Πουλάει λοιπόν το ιδεολόγημα της τάξης και της ασφάλειας, δημιουργώντας φοβισμένους υπηκόους έτοιμους να δεχτούν ακόμα σκληρότερα οικονομικά και κατασταλτικά μέτρα- ή ακόμα χειρότερα- να τα απαιτήσουν. Πρώτος και πιο εύκολος στόχος αυτής της ακροδεξιάς στροφής, δε θα μπορούσε παρά να είναι οι μετανάστες και στη συνέχεια κομμάτια της κοινωνίας που αντιστέκονται (βλ. νόμος για κουκούλες, dna, επίσημη ενεργοποίηση καμερών, τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και ταυτοποίηση καρτοτηλεφώνων).

Φόβος και παράνοια κάθε βράδυ στις 20:00.

Πρόθυμος σύμμαχος του κράτους σε αυτή την ολοκληρωτική πολιτική του είναι για άλλη μια φορά τα ΜΜΕ. Ήδη από τη δεκαετία του ‘90 με τη πρώτη μαζική εισροή μεταναστών, οι τηλεκανίβαλοι των 20:00 έβγαζαν άναρθρες κραυγές εναντίον τους, πετυχαίνοντας το στιγματισμό τους, ως πρώτους υπεύθυνους για καθετί στραβό στην ελληνική κοινωνία. Η ιδεολογική τους προπαγάνδα έπιασε τόπο. Καθημερινά δεχόμενοι βλέμματα ξενοφοβίας και απαξίωσης, οι μετανάστες βρέθηκαν να δουλεύουν με μεροκάματα πείνας χωρίς δικαιώματα, οικοδομώντας σιωπηλά την πολυπόθητη ανάπτυξη. Τελευταία η μπόχα των δελτίων ειδήσεων έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στις οθόνες παρελαύνουν ανελλιπώς οι γνωστές, πολύ περισσότερο επικίνδυνες παρά απλώς γελοίες, φιγούρες του ΛΑ.Ο.Σ. και της Χρυσής Αυγής κάνοντας κηρύγματα μίσους. Κινούμενοι με τέτοιο τρόπο ώστε στην πρώτη ευκαιρία να αρπάζουν το δημόσιο βήμα στο γυαλί, οι φασίστες μετονομάζονται σε «πολίτες».

Οι ανασφάλειες, ο φόβος και η παράνοια χτυπάνε κόκκινο.

Από τη πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση έβαλε ως πρώτο θέμα το μεταναστευτικό, τα ΜΜΕ σαν έτοιμα από καιρό, συντάχθηκαν μαζί της απερίφραστα. Τι να μας εκπλήξει, τύποι σαν το Πρετεντέρη και τον Ευαγγελάτο πληρώνονται αδρά για αυτό που κάνουν, από επιφανείς «εργοδότες», που όντας στην κορυφή της κεφαλαιοκρατικής αλυσίδας ξέρουν πολύ καλά προς ποια κατεύθυνση πρέπει να σπρώξουν τα πράγματα .

Ενάντια στην εξαπάτηση των θεσμικών ΜΜΕ προτάσσουμε τις δικές μας αδιαμεσολάβητες δομές αντιπληροφόρησης.

Ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα κράτους-ΜΜΕ-φασιστών, την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα.

Ενάντια στη κοινωνία του φόβου

Αλληλεγγύη στους μετανάστες

 

 

ελεύθερο ραδιόφωνο 1431am

www.1431am.org

τηλ.2310996254