1431ΑΜ: Οι καταλήψεις ροκάρουν (2001)

 

Σεπτέμβριος 2001, άθρο της εφημερίδας ΓΕΦΥΡΑ (συλλόγου φοιτητών πολιτικών μηχανικών) για τη λειτουργία του σταθμού τις ημέρες της κατάληψης του Ιουνίου

 

Ήταν μια ανεκπλήρωτη επιθυμία… μια σκέψη που στροβίλιζε στο μυαλό πολλών από εμάς… Κανείς όμως δε φανταζόταν ότι η λειτουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού, από, και προς τους φοιτητές, θα αποτελούσε μια πραγματικότητα στο χώρο της φοιτητικής καθημερινότητας.Ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος αντλεί την ενέργεια του από το μεράκι και τον ενθουσιασμό των ίδιων των φοιτητών.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ;
Βασικός προβληματισμός πολλών φοιτητών, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, ήταν το πώς θα ακουστεί η φωνή των φοιτητών όσο πιο δυναμικά γίνεται στον κόσμο της πόλης μας, έτσι ώστε να ξεφύγει από τα στενά όρια της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η ελλιπής και στρεβλή παρουσίαση του φοιτητικού αγώνα από τα Μ.Μ.Ε., κατέστησε επιτακτική ανάγκη των φοιτητών να εκφραστούν μέσα από ένα ανεξάρτητο και αυτόνομο μέσο, όπου κάθε μορφή λογοκρισίας και μικροκομματικής λογικής δεν έχει καμία θέση. Το σχέδιο της λειτουργίας του σταθμού, τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη ψήφιση πλαισίου, που περιελάμβανε τη δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού στη συνέλευση του τμήματος των Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών. Βέβαια από την απόφαση αυτή, μέχρι τη στιγμή που η φωνή μας ακούστηκε μέσα από τα ραδιόφωνα ‘των Θεσσαλονικέων, μεσολάβησε ένα χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων, γεμάτο από τρέξιμο, αγωνία και κούραση. Όλα αυτά όμως αποτέλεσαν μακρινό παρελθόν, όταν ακούσαμε για πρώτη φορά…14 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΝΑ ΡΟΚΑΡΟΥΝ!!!

ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΔΕ ΡΟΚΑΡΟΥΝ;
Από την αρχή του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, είχαν γίνει εκτεταμένες προσπάθειες από το σύλλογο φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών για τη δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού. Η σύσταση της ραδιοφωνικής μας ομάδας επισημοποιήθηκε με τη ψήφιση ανάλογου πλαισίου,σε συνέλευση του Σ.Φ.Π.Μ. Πολλές φορές, όμως, τα γεγονότα καθορίζουν τη δράση μας και όχι η δράση μας τα γεγονότα. Έτσι, η κατάληψη ήταν αυτή η οποία άλλαξε το ρου των γεγονότων. Η ραδιοφωνική μας ομάδα, αποτέλεσε μέρος της ευρύτερης ραδιοφωνικής κοινότητας των καταλήψεων και πλέον ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΡΟΚΑΡΟΥΝ!! Ι

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΙ;
Οι καταλήψεις, όμως, καλώς ή κακώς, αποτελούν παρελθόν (;) δίνοντας τη θέση τους στη θερινή ραστώνη, αφήνοντας προσωρινά πίσω τον ενθουσιασμό μας? ενθουσιασμός, ο οποίος πηγάζει από το γεγονός ότι για τους περισσότερους από εμάς, η συμμετοχή σε μια τέτοια προσπάθεια αποτέλεσε και αποτελεί την πραγματοποίηση ενός παιδικού μας ονείρου. Αυτό που μένει, και πρέπει πλέον να γίνει, για την εύρυθμη λειτουργία του σταθμού, είναι να καθορισθεί ένας καταστατικός χάρτης λειτουργίας, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε από εμάς να καπηλευτεί το βήμα αυτό, για να εξυπηρετήσει μικροπαραταξιακά συμφέροντα, ή να εκτονώσει τις εγωιστικές του φιλοδοξίες και ορέξεις, μέσα από εκπομπές κενές περιεχομένου, χωρίς ουσιαστικό λόγο ύπαρξης.

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΟΙΠΟΝ;
Το στοίχημα στην προκειμένη περίπτωση είναι να μη μιλάμε για έναν ακόμα σταθμό απρόσωπο, που ακολουθεί την πεπατημένη. Άλλωστε, η δημιουργία του δεν αποβλέπει σε κανένα κέρδος, με την υλική έννοια του όρου, αλλά σε κάτι πιο σημαντικό. Μέσα από τη λειτουργία του πρέπει να επιτευχθεί η ανάπτυξη συλλογικότητας και πνεύματος κοινής ευθύνης απέναντι σε ότι μας αγγίζει και μας αφορά, από την καθημερινή μας ζωή μέχρι και τα πολιτικά δρώμενα, εντός και εκτός του πανεπιστημίου. Πρόκειται για ένα κίνητρο (ή μήπως την ανάγκη), άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα να βρίσκονται, να συζητούν, να επικοινωνούν και ταυτόχρονα να μοιράζονται τις ιδέες τους με όποιον έχει τα αυτιά του (και το ραδιόφωνο του φυσικά) ανοιχτά. Για όλα τα παραπάνω, και όχι μόνο, η συνέχιση του ραδιοφωνικού αυτού πειράματος είναι τέτοιας σημασίας, ώστε πολλοί (για άλλους υπερβάλλοντας) να θεωρούν τη δημιουργία και λειτουργία του σταθμού, νίκη μεγαλύτερη κι από αυτήν την ίδια την κατάργηση ενός νόμου. Πλέον, το φοιτητικό κίνημα διαθέτει ένα ισχυρότατο όπλο στον αγώνα για την υπεράσπιση των ιδανικών του. Αρκεί βέβαια, να μη στραφεί κατά των ίδιων των χεριών που το όπλισαν…!

Δυστυχώς, ο χρόνος μας πιέζει. Εδώ θα σας αφήσουμε και σήμερα, ραντεβού τον άλλο μήνα, να είστε πάντα συντονισμένοι στους 1431 χιλιόκυκλους αλλά και στη ΓΕΦΥΡΑ !!
Γιάννης, Στέργιος, Δημήτρης
”Τακτικές συναντήσεις ραδιοφωνικής ομάδας κάθε Σάββατο στις 18.00