Ενημέρωση από τις αντικατασταλτικές πορείες στην Άνω Πόλη

Συνολική ενημέρωση από τις αντικατασταλτικές πορείες που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, ως απάντηση στην επίθεση που δέχτηκε ο κόσμος την προηγούμενη μέρα στην πλατεία Καλλιθέας, από τα ΜΑΤ, και τους ασφαλίτες.

Υπήρχαν συνολικά 3 καλέσματα, ένα κάλεσμα από οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς και τις συλλογικότητες Libertatia και Μαύρο & Κόκκινο στην Καμάρα στις 18:00 και άλλα δυο από τον Α/Α χώρο στην πλατεία Καλλιθέας στις 19:30 και στις 21:00.

Περίπου 300 άτομα συνολικά στήριξαν το πρώτο κάλεσμα με τα μπλόκ των αριστερών συλλογικοτήτων και οργανώσεων, ΚΚΕ (μ-λ), ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ να προπορεύονται και να ακολουθεί το κοινό μπλόκ των συλλογικοτήτων Libertatia και Μαύρο & Κόκκινο. Η πορεία ξεκίνησε στις 18:45 πηγαίνοντας από Εγνατία στην Αγίας Σοφίας και από εκεί στην Αγίου Δημητρίου. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας, μέχρι και πριν το τούρκικο προξενείο, διμοιρία των ΜΑΤ ακολουθούσε από δίπλα στενά.

Η πορεία πριν φτάσει στο τούρκικο προξενείο κλείστηκε από κλούβα και διμοιρία ώστε να μην συνεχίσει προς τα εκεί και έτσι στρίβοντας από την Ιουλιανού βγήκε στην Ολυμπιάδος. Τέλος, κατευθύνθηκε από την Αποστόλου Παύλου προς την πλατεία Καλλιθέας, ενώ μια διμοιρία χακί είχε κλείσει τον δρόμο προς το τούρκικο προξενείο και μια διμοιρία μπλε ακολουθούσε πίσω από την πορεία. Όταν έφτασε στην πλατεία Καλλιθέας οι διμοιρίες έμειναν κάτω στην Ολυμπιάδος.

Στην πλατεία φωνάχτηκαν συνθήματα και πετάχτηκαν τρικάκια ενώ μέρος του κόσμου έμεινε εκεί περιμένοντας να πλαισιώσει την συγκέντρωση. Η προσυγκέντρωση του στεκιού Άνω Πόλης, στις 19:40 έφτασε με μικρή πορεία από την πλατεία Κουλέ Καφέ. Συνολικά στην πλατεία βρίσκονταν γύρω στα 350-400 άτομα.

Στις 20:10 ξεκίνησε πορεία στα στενά της Άνω Πόλης με κατεύθυνση την πλατεία Κουλέ Καφέ με πρώτο το πανό της Ανοιχτής Συνέλευσης Αγώνα Άνω Πόλης με το πανό των συλλογικοτήτων Libertatia και Μαύρο & Κόκκινο να ακολουθεί. Η διαδρομή που ακολουθήθηκε ήταν μέσα από τα στενά προς την πλατεία Κουλέ Καφέ – την πλατεία Τερψιθέας – το Τσινάρι και από εκεί κατέβηκε στην Ολυμπιάδος. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας υπήρχε παλμός με συνθήματα ενάντια στην καταστολή και υπέρ των δημόσιων χώρων, επίσης γράφτηκαν συνθήματα με σπρέι και κολλήθηκαν αυτοκόλλητα.

Η πορεία τελικά κατεβαίνοντας στην Αγίου Δημητρίου στάθηκε πάνω από το πάρκο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης όπου και ενώθηκε με την φεμινιστική πορεία γειτονιάς που είχε λήξει εκεί. Συνεχίζοντας προς ανατολικά, και με την οδό πάλι κλειστή στο ύψος του τούρκικου προξενείου, ανέβηκε από Ιουλιανού στην Ολυμπιάδος και από εκεί μέσω της Αθηνάς και της Αποστόλου Παύλου έληξε στην πλατεία Καλλιθέας στις 21:30.

Ο κόσμος έμεινε στην πλατεία διεκδικώντας τον δημόσιο χώρο.

Τα πάρκα και οι πλατείες
είναι για μας

Κι αν είναι γεμάτες οι πλατείες είναι επειδή φτιάχτηκαν γι’ αυτό.

…και οι μπάτσοι και τα αφεντικά
είναι τελείως ανεπιθύμητοι.