ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ 1431ΑΜ ΣΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

Το πρωί της Τετάρτης 5 Νοέμβρη οι πανεπιστημιακές αρχές καθ' υπόδειξη της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) ξήλωσαν και κατάσχεσαν τον πομπό με τον οποίο εξέπεμπε ο 1431ΑΜ στα FM. Μετά από παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο γραφείο του αντιπρύτανη Λαόπουλου από μέλη του σταθμού και αλληλέγγυους, η πρυτανεία έκανε ξεκάθαρη τη στάση της ότι δε θα επιστραφεί ο εξοπλισμός και την επόμενη μέρα ενημέρωσε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στο θέμα.

Στην ανακοίνωση αυτή η πρυτανεία προσπαθεί να μας πείσει ότι υποστηρίζει τις αξίες της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, βάζοντας τες βέβαια στα στενά πλαίσια της αστικής νομιμότητας. (παράλογο;). Ας δούμε όμως τι σημαίνει αστική νομιμότητα στην περίπτωση της μπάντας των συχνοτήτων και πώς την εννοεί η ΕΕΤΤ με τα συμφέροντα της οποίας εναρμονίζονται οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ αλλά και άλλων ιδρυμάτων της χώρας…

Αστική νομιμότητα λοιπόν σημαίνει 10 μεγαλοεργολάβοι να ελέγχουν το τηλεοπτικό φάσμα σε πανελλαδική εμβέλεια κατέχοντας τα μεγαλύτερα κανάλια και προάγοντας μέσα απ' αυτά την καθεστωτική προπαγάνδα εξυπηρετώντας τα δικά τους και ευρύτερα καπιταλιστικά συμφέροντα. Αστική νομιμότητα σημαίνει τα 10 κανάλια αυτά να έχουν εκατομμύρια χρέη προς το δημόσιο. Αστική νομιμότητα σημαίνει οι 10 μεγαλοεργολάβοι να κατέχουν αντίστοιχα και τα περισσότερα ραδιόφωνα της χώρας. Επίσης αστική νομιμότητα σημαίνει ότι οι υπόλοιπες συχνότητες της μπάντας των FM μοιράζονται σε λοιπούς μεγαλοεπιχειρηματίες που εξυπηρετούν δικά τους πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Όσο για το πώς μοιράζονται, ας δούμε την περίπτωση του Χορτιάτη, του Υμηττού και των άλλων κέντρων εκπομπής, που έχουν καταληφθεί από φουσκωτούς μαφιόζους που φυλάνε κεραίες με προσωρινές "άδειες": τα νομιμοποιητικά αυτά κουρελόχαρτα που αποκαλούνται "βεβαιώσεις νόμιμης λειτουργίας" (sic) παρατείνονται διαρκώς από το 1999 οπότε και μοιράστηκαν χωρίς κανένα κριτήριο σε όσους επιχειρηματίες είχαν προηγουμένως τελείως αυθαίρετα κάνει κατάληψη σε μια ή περισσότερες συχνότητες. Χρησιμοποιώντας εγκαταστάσεις παραπήγματα στα βουνά, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κανένα σεβασμό για το περιβάλλον και τους γύρω οικισμούς. Τις "βεβαιώσεις νόμιμης λειτουργίας" αυτές, ακόμη και το "σάπιο" και φιλικό προς τις άλλες εξουσίες Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πριν από δυο εβδομάδες παράνομες και αντισυνταγματικές, αφού οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν ανέλαβαν ποτέ το πολιτικό κόστος να συγκρουστούν με τους εργολάβους και να αναδιανείμουν τα ερτζιανά έστω και με όρους "αστικής νομιμότητας". Πολλές από τις "βεβαιώσεις νόμιμης λειτουργίας" αυτές εκδόθηκαν με αστεία ή και ανύπαρκτα νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως βεβαιώσεις εκκλησιαστικών συμβουλίων, αποκόμματα εφημερίδων, τηλεφωνικούς λογαριασμούς και τιμολόγια βιοτεχνίας. Για να μην αναφερθούμε για τους περίπου 15 ραδιοφωνικούς πομπούς στα επίσημα κέντρα εκπομπής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών υπό άγνωστους όρους κάνει ότι δεν βλέπει.

Για ποια "νομιμότητα" λοιπόν μας μιλούν, πανεπιστήμιο και Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, όταν το κράτος, βουτηγμένο μέσα στη διαφθορά και τον άκρατο καπιταλισμό, δεν τηρεί τους όρους που το ίδιο θεσπίζει;

Όσον αφορά τώρα τις πρυτανικές αρχές, νομιμότητα σημαίνει συνεδριάσεις σε κλειδαμπαρωμένα κτίρια με την προστασία των ΜΑΤ και αδιαφορία για τα συμφέροντα και τις θέσεις των φοιτητών. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο στην Αθήνα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ αποφάσισε lock-out των πανεπιστημιακών κτιρίων ώστε να αποτρέψει την εφαρμογή αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων στέλνοντας τα ΜΑΤ να επιτεθούν αναίτια στους φοιτητές. Τέλος ας αναλογιστούμε τι ήταν "νόμιμο" πριν 41 χρόνια και πόσο εκείνες οι εποχές διαφέρουν από τις σημερινές.

Για μας ελευθερία του λόγου σημαίνει να ακούγεται η φωνή όλων των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας που φιμώνονται από τον κυρίαρχο λόγο. Για αυτό το λόγο βρεθήκαμε οι ίδιοι και οι ίδιες στην εξέγερση του Δεκέμβρη το 2008, βρισκόμαστε δίπλα στους κατοίκους της Χαλκιδικής που αγωνίζονται ενάντια στη λεηλασία της φύσης, σταθήκαμε αλληλέγγυοι στις εξεγέρσεις των μεταναστών εργατών και μαζί τους παλεύουμε ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το φασισμό και των διαφόρων ειδών Αμυγδαλέζες. Μαζί με ολικούς αρνητές στράτευσης υψώνουμε αναχώματα στο μιλιταρισμό και μαζί με φυλακισμένους γκρεμίζουμε τα τείχη των αποκλεισμών. Δίπλα σε εργάτες απεργούς διεκδικούμε το δικαίωμα για αξιοπρέπεια και αντιμαχόμαστε την ολοένα και εντονότερη υποβάθμιση των ζωών μας. Να θυμηθούμε βέβαια, ότι όταν ήμασταν δίπλα στον αγώνα των απεργών στις εργολαβίες του Α.Π.Θ. κάποιοι οργάνωναν απεργοσπασία χρησιμοποιώντας εθελοντές φοιτητές με το πρόσχημα της “υγειονομικής βόμβας”, ενώ στα επόμενα 2 χρόνια λόγω των απολύσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα πήξαμε στο σκατό. Αυτοί οι κάποιοι τότε έχτιζαν πολιτικές καριέρες και σήμερα είναι πρυτάνεις του Α.Π.Θ..

 

Για όλους αυτούς τους λόγους συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ελεύθερη έκφραση

απέναντι σε αυτούς που με το πρόσχημα της νομιμότητας προσπαθούν να επιβάλουν ένα

πανεπιστήμιο μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας, έρμαιο στα συμφέροντα των ιδιωτών.

 

Aπέναντι σε αυτούς που διεκδικούν την πρώτη θέση στις κατατάξεις των πανεπιστημίων

και την τελευταία στην αξιοπρέπεια…

 

ΟΣΟ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ

ΤΟΣΟ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΝΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ

 

 

 

Ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο

1431ΑΜ
(Νοέμβρης 2014)
 
*Μας ακούτε:
www.1431am.org
1431 στα μεσαία