Δελτίο Αντιπληροφόρησης 16/11

Download here! - Downloads: 0 - Plays: 17
Δελτίο Αντιπληροφόρησης
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε στάση εργασίας την Δευτέρα 13 Νοέμβρη προχώρησε  το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone – 360 Connect και Λοιπές Θυγατρικές».Το Σωματείο απαιτεί: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργαζομένων, προσλήψεις προσωπικού, μέτρα Υγείας και Ασφάλειας και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην Vodafone.
Σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας την Τρίτη 14 Νοέμβρη προχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές.Οι εργαζόμενοι απαιτούν:- Υλοποίηση της εγκεκριμένης Συλλογικής σύμβασης για το τρέχον έτος, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα πάρουν τα συμφωνηθέντα πριν τις γιορτές.- Έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας Συλλογικής σύμβασης με βάση τις προτάσεις που έχει καταθέσει το Σωματείο, με στόχο να υπογραφεί μέσα στο Δεκέμβριο και να γίνουν έγκαιρα οι απαιτούμενες ενέργειες για να ξεκινήσει η υλοποίηση της στις αρχές του νέου χρόνου
Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζητούν τα Σωματεία Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα και στον Νομό Αχαΐας.Τα δύο Σωματεία ζητούν συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη, ενώ παράλληλα προχωρούν την ίδια μέρα και σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.
Ακόμα μία δικαίωση καταγράφηκε για τον πολύχρονο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας για τις θέσεις εργασίας τους.Την Τετάρτη 8 Νοέμβρη, ο Αρειος Πάγος απέρριψε αίτημα της εργοδοσίας, η οποία ζητούσε να μην εκτελεστεί η απόφαση του Εφετείου Καβάλας. Πρόκειται για απόφαση που είχε πάρει το Εφετείο στις 19/10, κρίνοντας παράνομες και καταχρηστικές τις 115 απολύσεις που είχε κάνει η εργοδοσία τον Αύγουστο του 2021, υλοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη.
Καταστολή
. Στις 28/10 ο σύντροφος Στεργιος Καλαϊτζιδης προχώρησε σε απεργία πείνας λόγω της εκδικητικής του μεταγωγής που πραγματοποιήθηκε στις 25/10, μεταφέροντας τον από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Διαβατών. Πρόκειται για την έβδομη μεταγωγή που συνέβη σε συντρόφια που αγωνίζονταν έναντι των μοχθηρων αλλαγών σε σωφρονιστικό/ποινικο κώδικα και για την απόκτηση καλύτερων συνθηκων διαβίωσης εντός των κελιών, με σκοπό τον διαχωρισμο των αγωνιζομένων από τις φυλακές Κορυδαλλού σε διάσπαρτες φυλακές στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στις 10/11 ο σύντροφος ανέστειλε την απεργία πείνας, μιας και το αίτημα για την μόνιμη μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού απαντήθηκε θετικά από την εισαγγελία. 
. Το βράδυ του Σαββάτου 11/11, σε επαρχιακό δρόμο της Βοιωτιας, ΟΠΚΕ δολοφονουν 17χρονο Ρομα οδηγο (Χρηστο Μιχαλοπουλο) ακινητοποιημένου αυτοκινήτου, έπειτα από καταδιωξη, πυροβολώντας τον θανάσιμα στην θωρακική χώρα. Στο αμάξι επέβαιναν 3 ακόμη ανηλικα Ρομα άτομα. Επιπλεον, ο χώρος της δολοφονίας του 17χρονου πλύθηκε πριν φτάσει η Σήμανση για τη συλλογή των στοιχείων και καθαρίστηκε η θέση του οδηγου με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν αποδεικτικά στοιχεία όπως ίχνη αίματος και δακτυλικά αποτυπώματα. Μέχρι να εμφανιστεί η Σήμανση στην τοποθεσία ο κατηγορούμενος αστυνομικός είχε τοποθετηθεί ως υπεύθυνος φύλαξης του χώρου, ενώ μόλις σήμερα τέθηκε σε διαθεσιμότητα, 4 μέρες μετά τη δολοφονία. Σε αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις, πορείες και παρεμβάσεις σε διάφορες πόλεις του ελλαδικού χώρου, με την τελευταία στην Θεσσαλονίκη να τελειώνει στα πανεπιστήμια με κάποιες συγκρούσεις με μπάτσους. Σε πιο προσφατη ενημερωση, ελεύθερος, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε μετά την καταθεση του απολογητικου υπομνηματος του ο μπατσος που δολοφονησε τον Χρηστο Μιχαλοπουλο. 
. Την Κυριακη 12/11 πραγματοποιήθηκε πορεία γειτονιάς στα πέριξ του ΑΤ Ξάνθης με αφορμή τη δολοφονία του 17χρονου από μπάτσο κατά την οποία βάφτηκαν συνθήματα στο Α.Τ. Οι μπάτσοι επιτεθηκαν στο σώμα της πορείας ενω προχώρησαν σε προσαγωγες και επιπροσθετα σε δυο συλλήψεις συντροφιων. Την επόμενη μερα, την Δευτέρα 13/11, αφέθηκαν ελεύθερα με αναβολή μέχρι να οριστεί δικάσιμος και τα δυο συλληφθέντα της αντανακλαστικης πορείας ενώ μια συντρόφισσα βρίσκεται στο νοσοκομείο προληπτικά λόγω χτυπήματος στο κεφάλι.
.  Οι κοσμητείες Νομικής, Οικονομικού και Πολιτικού προχώρησαν το βράδυ της 13ης Νοέμβρη σε τετραήμερο αποκλεισμό (Lock οut) σε όλα τα κτήρια του πανεπιστημίου.
Απο νωρίς το πρωί τα κτήρια περικυκλώθηκαν απο ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ και ΜΑΤ, υπο τον φόβο να αποτελέσει η σχολή ένα κέντρο πολιτικής και κοινωνικής δράσης, πλαισιωμένο απο φοιτητά και αγωνιστές εν όψει της 50ης επετείου του Πολυτεχνείου.
ΔΙΕΘΝΗ
Σαράντα έξι εργάτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο, στο ορυχείο Κοστένκο της χαλυβουργίας «ArcelorMittal» στην πόλη Καραγκάντα του Καζακστάν, το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στη χώρα.Τη στιγμή της έκρηξης, το ωστικό κύμα της οποίας έγινε αισθητό σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων, 252 εργάτες βρίσκονταν κάτω από τη γη και 206 κατάφεραν να επιστρέψουν στην επιφάνεια.«Η τραγωδία αυτή συνδέεται άμεσα με τις παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας. Για το λάθος ευθύνεται πάνω απ’ όλα η διεύθυνση της επιχείρησης», κατήγγειλε ο Καζάκος πρωθυπουργός Αλιχάν Σμαΐλοφ, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του για την έλλειψη ελέγχων για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Εξάλλου δεν είναι το πρώτο δυστύχημα σε ορυχείο της «ArcelorMittal». Στα μέσα Αυγούστου πέντε εργάτες σε διαφορετικό ορυχείο στο Καζακστάν έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα.  Τα συνδικάτα έχουν καταγγείλει τόσο την εταιρεία όσο και την κυβέρνηση για την μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και των περιβαλλοντικών κανόνων. Πάντως μετά την τραγωδία, που σημειώθηκε τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο, η «ArcelorMittal» ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την επιχείρηση και έτσι το ορυχείο κρατικοποιείται.
-Ο τυφώνας Ότις, που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό, πλήττοντας σκληρά ειδικά το Ακαπούλκο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 48 ανθρώπους, ενώ άλλοι 6 εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών.Η καταμέτρηση των θυμάτων και η διανομή βοήθειας έγιναν με βραδύ ρυθμό, καθώς, δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας των υποδομών από τους τυφώνες που πλήττουν συχνά τις περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τυφώνας κατηγορίας 5, της υψηλότερης στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, χτύπησε το Ακαπούλκο των περίπου 780.000 κατοίκων, τις πρώτες πρωινές της Τετάρτης. Η ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να διανέμεται το απόγευμα της Παρασκευής, αφού τότε άνοιξαν το αεροδρόμιο και το οδικό δίκτυο.Η έλλειψη μέτρων προστασίας, αλλά και μέτρων μέριμνας των πληγέντων είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν λεηλασίες σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ, από ανθρώπους που δεν είχαν ούτε ένα μπουκάλι νερό για τρεις ημέρες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Λουίς Ομπραδόρ, ενώ ακόμη περίμενε να ανοίξουν οι δρόμοι για να στείλει βοήθεια, έδωσε εντολή σε 17.000 ομοσπονδιακούς μπάτσους να αναπτυχθούν στη ρημαγμένη πόλη.
-Το Ισραήλ επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι εξαπέλυσε νέο βομβαρδισμό στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας στην Τζαμπαλίγια, προκαλώντας δεκάδες νεκρούς, μία μέρα μετά τις δολοφονικές επιδρομές στην περιοχή που κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες άμαχους, κυρίως παιδιά, και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.
Ο ισραηλινός στρατός σε δήλωσή του ανέφερε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη του έπληξαν ένα «συγκρότημα διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς» στην Τζαμπαλίγια «με βάση ακριβείς πληροφορίες, σκοτώνοντας τον επικεφαλής της μονάδας αντιαρματικών πυραύλων της ισλαμιστικής ομάδας, Μοχάμεντ Ασάρ».Για να δικαιολογήσει το νέο έγκλημα, το κράτος-δολοφόνος έριξε την ευθύνη στη Χαμάς που «χτίζει σκόπιμα την τρομοκρατική της υποδομή κάτω, γύρω και μέσα σε κτίρια πολιτών, θέτοντας σκόπιμα σε κίνδυνο τους αμάχους της Γάζας».Μετά από 26 μέρες ανελέητων βομβαρδισμών από μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό, η πόλη της Γάζας έχει ισοπεδωθεί, με σχεδόν το 40% των κτιρίων να έχει καταστραφεί. 
      
ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΑ
Tw: μαστροπεία, βιασμός
Θύμα μαστροπείας και βιασμών έπεσε 37χρονη έγκυος στη Κοζάνη, η οποία αφού κατήγγειλε το περιστατικό, κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.
Συγκεκριμένα, η 37χρονη κατήγγειλε πως της ασκήθηκε σωματική βλάβη και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας από έναν 70χρονο. Στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται μια 40χρονη και ένας 60χρονος που κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπου.
Οι τρεις κατηγορούμενοι έχουν συλληφθεί και οι έρευνες για την τυχόν εμπλοκή και άλλων ατόμων στην υπόθεση συνεχίζονται.
Tw: κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια 
Γυμναστής δημοτικού σχολείου στον Ασπρόπυργο, ο οποίος διώκεται για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Την υπόθεση για σεξουαλική παρενόχληση την ώρα της γυμναστικής, κατήγγειλαν οι γονείς των παιδιών. Μάλιστα ένας από αυτούς αναφέρει:
«Είμαι ο πατέρας των δύο κοριτσιών, το ένα είναι 13 το άλλο είναι 8. Το 13χρονο το γαργαλούσε από το στήθος και κάτω, όχι όμως προς τα γεννητικά όργανα. Δεν μας ανάφερε κάτι τέτοιο το παιδί. Το μικρό, όμως, το φώναξε και έκατσε πάνω στα γόνατά του και της κατέβασε το μπλουζάκι, από πάνω προς τα κάτω για να δει δήθεν μια γρατζουνιά που είχε το παιδί, που γρατζουνιά δεν είχε. Της είπε ‘άσε με να δω τη γρατζουνιά’ και της φάνηκε περίεργο γιατί το παιδί δεν είχε γρατζουνιά» 
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις καταγγελίες και ισχυρίστηκε πως οι γονείς προσπαθούν να τον διώξουν από το σχολείο.
Ο δικηγόρος των οικογενειών τόνισε πως η μη κράτηση του γυμναστή αποτελεί προσωρινή απόφαση της δικαιοσύνης και πρόκειται να ανατραπεί.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Την Τρίτη 14 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε από το συντονιστιτκό  δράσης για την υπεράσπιση των Εξαρχείων παρέμβαση με σπρεί, αφίσες και τρικάκια στην έδρα της επιχείρησης του Χρήστου Ασωνίτη, στην οδό Παπανικολή 56-58 στο Χαλάνδρι, εταιρεία υπεύθυνη για την κοπή των δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων 
ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Καλέσματα για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του πολυτεχνείου
ΑΘΗΝΑ
13:00 Συγκέντρωση και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στο κάτω πολυτεχνείο (Εξάρχεια)
14:30 στο Άγαλμα Κολοκοτρώνη
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
17:00 στο Πολυτεχνείο ΑΠΘ
ΚΑΒΑΛΑ
17:00 στο Δημοτικό Κήπο Καβάλας
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
18:00 στην Πλατεία Ελευθερίας
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
18:00 στην Δόμπολη
ΒΟΛΟΣ
18:00 στον Θολο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (οδός Ιάσονος)
ΠΑΤΡΑ
18:00 στην κατάληψη Παραρτήματος (Κορίνθου και Αράτου)
ΛΑΡΙΣΑ
18:00 στην Πλατεία Ταχυδρομείου
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
18:00 στην Παλιά Νομική
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
18:00 στην Κεντρική Πλατεία Αγίου Νικολάου Κρήτης
ΚΕΡΚΥΡΑ
18:00 στην Παλιά Νομαρχία
ΑΓΡΙΝΙΟ
18:30 στην Πλατεία Δημάδη
Σάββατο 18 Νοεμβρίου
ΑΘΗΝΑ
20:00 Πορεία σε Αλληλεγγύη με συντρόφια που διώκονται για την αναρχική πολιτική τους ταυτότητα στα σκαλάκια Αστέρα Μπενάκη με Καλλιδρομίου
Δευτέρα 20 Νοεμβρίου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
10:00 Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Δικαστήρια
18:30 Πορεία για την Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων στο άγαλμα Βενιζέλου
Τετάρτη 22 Νοεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
17:00 Κάλεσμα συλλογής χειμερινών ρούχων στην Κατάληψη στο Μπίνειο (Φάωνος & Χ.Τρικούπη)