Δελτίο αντιπληροφόρησης 25/10

Download here! - Downloads: 0 - Plays: 17

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

-Για μια ακόμα φορά δικαιώνονται οι εργαζόμενοι που δίνουν πολύχρονο αγώνα στα Λιπάσματα Καβάλας, ενάντια στις πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν στην Ελλάδα με τον νόμο Χατζηδάκη, τον Αύγουστο του 2021.Το Εφετείο έκρινε άκυρες τις 115 παράνομες και καταχρηστικές ομαδικές απολύσεις της εργοδοσίας, απόφαση η οποία ανακοινώθηκε την Πέμπτης 19 Οκτωβρίου. Η απόφαση εκδόθηκε μετά την εκδίκαση της έφεσης της εταιρείας. Η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να επαναπροσλάβει τους απολυμένους και να τους δοθούν οι μισθοί υπερημερίας.Οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα είχαν απολυθεί το 2016, με μηνύσεις εναντίον τους, όταν οι ίδιοι είχαν αρνηθεί να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση, είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, είχαν αρχικά δικαιωθεί και επαναπροσληφθεί. Δεν επέστρεψαν όμως ποτέ στο αντικείμενο εργασίας τους, ενώ από τις αρχές του 2020 δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος στο εργοστάσιο. Και τον Αύγουστο του 2021 η εργοδοσία, αξιοποιώντας τον νέο νόμο – έκτρωμα του Χατζηδάκη, ολοκλήρωσε το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων. Πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Εργασίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), που ενέκρινε τις ομαδικές απολύσεις.
-Κατάληψη στο δημαρχείο Μάνδρας Αττικής πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας 23/10, 19 εργαζόμενοι με συμβάσεις Covid απαιτώντας να μην παρακρατηθούν από τον δήμο δεδουλευμένες αποδοχές τους και να μην απολυθούν.Οι 19 εργαζόμενοι με συμβάσεις Covid, που στην μεγάλη τους πλειοψηφία εργάζεται στον τομέα της καθαριότητας, είχαν σύμβαση εργασίας έως τις 30/6/2023. Ωστόσο η δημοτική αρχή τους κράτησε στην δουλειά καταβάλλοντας τους μισθούς (Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο), τους οποίους τώρα τους ζητά πίσω, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν δουλέψει για αυτό το διάστημα.
-Σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας οικοδόμος που τραυματίστηκε πέφτοντας από μεγάλο ύψος το πρωί της Παρασκευής, κατά την εκτέλεση εργασιών σε κατάστημα.Μέτρα προστασίας απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας
Νεκρός ένας 56χρονος εργαζόμενος το πρωί της Δευτέρας 23 Οκτώβρη κατά την διάρκεια εργασιών διάνοιξης για τοποθέτηση οπτικών ινών του ΟΤΕ, σε δρόμο στην Βάρη Αττικής.
-Το μεσημέρι της Δευτέρας στην Κέρκυρα ένας 49χρονος οικοδόμος από το Πακιστάν έχασε τη ζωή του, όταν καταπλακώθηκε από τοίχο ενώ πραγματοποιούσε εργασίες στο κτίριο που μέχρι πέρσι στεγαζόταν το 4ο Λύκειο στα Παγκρατέικα. 
-Κινητοποίηση εργατριών που έχασαν τον μισθό τους λόγω πλημμυρών και δεν λαμβάνουν στήριξη πραγματοποιήθηκε την τρίτη 24/10.Πρόκειται για εργαζόμενες από τον κλάδο των τροφίμων που έχουν σταματήσει να εργάζονται, αφού οι επιχειρήσεις που εργάζονταν υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες και βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας από τις 6 Σεπτέμβρη. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις θα μπουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, αμειβόμενοι με 534 ευρώ τον μήνα, ωστόσο οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει, 45 μέρες μετά, ούτε ένα ευρώ.
-Με παρέμβαση έξω από το κατάστημα των «Starbucks» στην Ερμού την Τετάρτη 25/10, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Σωματείο Εργαζομένων στις ΗΠΑ, το οποίο διώκεται επειδή εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό.Ο αμερικανικός κολοσσός της εστίασης «Starbucks» σέρνει στα δικαστήρια το Σωματείο Εργαζομένων της εταιρείας,επικαλούμενος τη ζημιά που προκάλεσε με την ανάρτησή του στο εμπορικό της σήμα και τη …φήμη της, επειδή υποστήριξε τον αγώνα των Παλαιστινίων, γράφοντας σε ανάρτηση «Αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη» με τη φωτογραφία μιας μπουλντόζας η οποία γκρεμίζει το ισραηλινό τείχος που περιβάλλει τη Γάζα..
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Aντιφασιστικές περιπολίες πραγματοποιήθηκαν το Σαββατο 21/10 στις γειτονιες του Κολωνού και των Γκύζη-Πολυγώνου-Πανόρμου στην Αθήνα με αφορμή τη πανευρωπαϊκή ναζιστική συγκέντρωση της 1ης Νοέμβρη. Φωνάχτηκαν αντιφασιστικά συνθήματα, πετάχτηκαν τρικάκια, σβήστηκαν φασιστικά συνθήματα από τους τοίχους και γράφτηκαν αντιφασιστικά. Αμφότερες επιδοκιμάστηκαν από αρκετούς κατοίκους καθώς και από τους/τις εργαζόμενους/ες των περιοχών αυτών. Μάλιστα, στην περίπτωση του Κολωνού λίγο πριν τη συγκέντρωση των αντιφασιστ(ρι)ών πέρασαν λιγοστά μηχανάκια φασιστών  και πέταξαν τρικάκια. Η περιπολία κινήθηκε σε πλατείες, πάρκα και κάθε πιθανό σημείο που θα μπορούσε να τους εντοπίσει αλλά για ακόμα μια φορά προτίμησαν να εξαφανιστούν. Έτσι, με μια σειρά παρεμβάσεων και διαδηλώσεων σε γειτονιές το αντιφασιστικό κίνημα καθιστά σαφές τις τελευταίες ημέρες ότι η ναζιστική φιέστα θα αποτελέσει φιάσκο και πως ο κοινωνικός εκμηδενισμός τους απο τη δημόσια σφαίρα θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.
O αγώνας για μία ανοιχτή στην κοινωνία λέσχη χωρίς ελέγχους και αποκλεισμούς συνεχίζεται
Το κυβερνητικό σχέδιο για εξάπλωση των ελέγχων και των περιορισμών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα συνεχίζεται, μέρος του οποίου είναι και οι αποκλεισμοί σε όσα δεν έχουν κάρτα σίτισης, από τη λέσχη του Α.Π.Θ. Υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών, αναθέσεις σε ιδιώτες και λευκή επιταγή για τις πρακτικές που θα ακολουθήσουν, μετατρέποντας σταδιακά σε επιχείρηση ότι σχετίζεται με τα πανεπιστήμια και την εκπαίδευση. Απέναντι στις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις φοιτητ(ρι)ών που σπάνε τους ελέγχους, με εργολαβική εντολή κλείνουν συχνά πυκνά οι διανομές φαγητού, εργαζόμενα προσλαμβάνονται με τρίμηνες συμβάσεις και τους ασκείται τρομοκρατία σε κάθε προσπάθεια συνδικαλιστικής δράσης.
ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
Πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στις 18/10Πάνω από 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Αθήνα και εκατοντάδες ακόμα σε άλλες πόλεις
Αναίτια επίθεση με ξύλο και χημικά έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, τραυματίστηκε φωτορεπόρτερ.
Η πορεία ξεκίνησε απ’ το Σύνταγμα και έφτασε έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Νέο Ψυχικό. Εκεί, ΜΑΤατζήδες πέταξαν χημικά κατά των διαδηλωτ(ρι)ών, με σκοπό να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Ωστόσο, οι διαδηλωτ(ρι)ές συγκεντρώθηκαν εκ νέου, φώναξαν εκ νέου συνθήματα και άρχισαν να αποχωρούν έπειτα από αρκετή ώρα. Η κινητοποίηση έγινε μία μέρα μετά το έγκλημα πολέμου που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 17/10 σε νοσοκομείο της Γάζας, με περίπου 500 νεκρούς.
Μεταγωγές με «απαγωγή» γιατί ανάρτησαν πανό
Ενα πανό που υψώθηκε στην Α’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού την περασμένη Τρίτη 17/10 και έλεγε ότι «οι ζωές των κρατουμένων μετράνε» ήταν αρκετό για να προκαλέσει την εκδικητική μεταγωγή έξι κρατουμένων σε έξι διαφορετικές φυλακές της χώρας.
Οπως καταγγέλλουν κρατούμενα στην «Εφ.Συν.», πριν ακόμα ξημερώσει η Τετάρτη 18/10 και ανοίξει η φυλακή, δυνάμεις καταστολής μπήκαν στην πτέρυγα «ως άλλοι βάνδαλοι, με βηματισμό, διέσχισαν όλη την ακτίνα, μπήκαν στα κελιά έξι ανθρώπων που έχουν βασικό ρόλο στην επιτροπή αγώνα του Κορυδαλλού. Τα πήραν από τα κρεβάτια τους, τα έσυραν ξυπόλυτα και με παντόφλες, τα έβαλαν χειροπέδες μέσα στη φυλακή ενώ δεν αντιστάθηκανεν επέτρεψαν να πάρουν τα πράγματά τους και τα εξαφάνισαν».
Ο Κ.Σ., κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, κάνει λόγο για «απαγωγή» και τονίζει ότι για πολλές ώρες ούτε εκείνα αλλά ούτε και οι οικογένειές τους ήξεραν πού βρίσκονται και σε τι κατάσταση είναι. «Μάθαμε ότι τους μοίρασαν σε έξι διαφορετικές φυλακές. Αυτό σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο: ότι το σχέδιο είναι η αποσυσπείρωση ενόψει των αλλαγών που θα ψηφιστούν στον ποινικό κώδικα. Υπάρχουν φήμες ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες μεταγωγές. Προσπαθούν να επιβάλουν ένα κλίμα τρομοκρατίας, να σπάσουν το αγωνιστικό πνεύμα των κρατουμένων έτσι ώστε να αποδεχτούμε μοιρολατρικά όρους οριακής επιβίωσης και όχι ζωής. Ορους εξαθλίωσης, για να μπορούν αυτά απ’ έξω να λένε τι ωραία τάξη που έχουν βάλει στις φυλακές. Ο,τι και να κάνουν, και στο υπόγειο να μας θάψουν, δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε. Εχουμε κι άλλα μέσα αγώνα. Μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσουμε την απεργία πείνας νωρίτερα».
Στις φυλακές του Κορυδαλλού, τα κρατούμενα αντιδρούν στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης εδώ και περίπου δύο μήνες. 
Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις αλληλεγγύης στον Γ.Ι. και την απαγόρευση φοίτησης που του έχει επιβληθεί
Ο Γ.Ι. διώκεται εδώ και 3,5 χρόνια μέσω κρατικής μεθόδευσης για την υποτιθέμενη συμμετοχή του σε μία ανύπαρκτη “τρομοκρατική οργάνωση” με την ονομασία “σύντροφοι-ισσες”. Με το κατηγορητήριο να έχει καταρρεύσει και να μην έχει προκύψει το οποιοδήποτε ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος των κατηγορουμένων, συνεχίζουν να υφίστανται τις κρατικές εκδικητικές τιμωρίες εξαιτίας της πολιτικής τους ταυτότητας. Στα πλαίσια των δράσεων αλληλεγγύης στον Γ.Ι. ο οποίος έχει χάσει τη δυνατότητα φοίτησής του, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στο Α.Π.Θ. ενώ ήταν προγραμματισμένες κινητοποιήσεις στην Αθήνα και στην Πάτρα, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου.
Στις 14/10 πραγματοποιήθηκε επανακατάληψη της εκκενωμένης κατάληψης Ζιζάνια με τη μαζική συμμετοχή αλληλέγγυων. Για να στηριχθεί το εγχείρημα, ακολούθησε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την κατάληψη, η οποία χτυπήθηκε από τις δυνάμεις της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να διαλυθεί ο κόσμος και να καλεστεί εκ νέου συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας. Η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις, με την κατάληψη να μένει στα χέρια της κοινωνίας.
ΔΙΕΘΝΗ
-Τη στροφή της μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας προς το ακόμα αυστηρότερο, κάτι που προετοιμάζεται εδώ και καιρό, ανακοίνωσε μέσω συνέντευξής του στο «Spiegel» ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς, με φόντο τις αποφάσεις της ΕΕ για παραπέρα ένταση της καταστολής κατά μεταναστών και προσφύγων.
Ο Σολτς προανήγγειλε «μαζικές απελάσεις για όσους δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία>> , τονίζοντας ότι όποιος δεν μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα ασύλου και δεν έχει προοπτικές παραμονής στη Γερμανία, θα πρέπει να επιστρέφει στην εκάστοτε χώρα προέλευσης. 
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 1.000 μετανάστες έφτασαν στα ισπανικά Κανάρια Νησιά το Σάββατο 21/10 από την Αφρική. Φέτος καταγράφεται ρεκόρ αφίξεων μεταναστών στα Κανάρια Νησιά από τη Σενεγάλη και άλλες αφρικανικές χώρες. Μέχρι τις 15 Οκτώβρη, 23.537 μετανάστες έφτασαν φέτος στα Κανάρια Νησιά, αύξηση 80% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το ίδιο διάστημα τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με την οργάνωση Walking Borders.
-Περισσότερα από 105 δισεκατομμύρια δολάρια ζήτησε να εγκρίνει το Κογκρέσο  ο Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή 20/10 για να στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν και τα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, το μεγαλύτερο αίτημα του Τζο Μπάιντεν είναι το νέο πακέτο προς το Κίεβο που ξεπερνά τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τον Φεβρουάριο του 2022 οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει 44 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Μπάιντεν ζητά επίσης επιπλέον 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ, άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την στρατιωτική στήριξη της Ταϊβάν και του Ινδο-Ειρηνικού και περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια.
-Με το Ισραήλ να συνεχίζει ασταμάτητα του βομβαρδισμούς και τις επιδρομές, ο Παλαιστινιακός λαός συνεχίζει να μετρά χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους σε ολόκληρη την Γάζα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 5.087 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτώβρη. Από αυτούς, τα 2.055 είναι παιδιά και 1.119 γυναίκες. Τουλάχιστον 15.273 είναι οι τραυματίες.
Τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους 830 παιδιά, αγνοούνται και υπολογίζεται ότι βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.
Δώδεκα Νοσοκομεία και 32 Κέντρα Υγείας έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών και της έλλειψης καυσίμων. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 57 υγειονομικούς και έχουν τραυματίσει 100.
ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΑ
(Tw: σεξιστικα σχολια, απειλες βιασμου)
Παρασκευη 20/10 στις 20.30μμ κυψελη αθηνα , θηλυκοτητα καταγγελει σεξιστικη επιθεση με σχολια σε μορφη κατ κολινγκ απο διερχομενους δελταδες. Η ςπαντηση της με μορφη χειρονομιας, την εφερε σε θεση να συνειδητοποιησει οτι τα σχολια προερχονταν απο 4 μπατσους της ομαδας ΔΕΛΤΑ, οι οποιοι περνωντας, κοβουν την διαδρομη της καταγγελουσας στο επομενο στενο απαντωντας στην χειρονομια με απειλες κατα της γενικοτερης  ακεραιοτητας της. Χαρακτηριστικα ακουστηκαν οι φρασεις《 ξερεις οτι με αυτο που εκανες μπορουμε να σε παμε στο τμημα και δεν θα περασεις και ασχημα》. Δεν αποτελει μεμονωμενο περιστατικο και παραμενει  δεδομενη η ατιμωρησια των επιδοξων βιαστων μας, οπως αναφερει η ιδια. 
(Tw: γυναικοκτονια, μισαναπηρισμος)
42χρονη νεκρη απο ασφυξια που προκληθηκε απο τον πατερα της, στις συκιες Θεσσαλονίκης. Η γυναικα επασχε απο σκλήρυνση κατα πλακας, ενω συμφωνα με τα γνωστα της ,την ωρα εκεινη ετοιμαζοταν να συναντησει τα φιλα της. Η δολοφονια αυτη εκλαμβανεται ως αλλη μια γυναικοκτονια. μια ακομη δολοφονια θηλυκοτητας, δολοφονια ατομου με αναπηρια. 
(Tw: βιαιη επιθεση) παραβιαστικη-κοκοποιητικη συμπεριφορα καταγγελει θηλυκοτητα την οποια δεχτηκε απο αντρα κατα την διαρκεια φεστιβαλ της κνε-οδηγητη. Η καταγγελουσα αναφερει οτι ο αντρας επιτεθηκε λεκτικα σε φιλικο της προσωπο ενω επειτα η επιθεση μεταφερθηκε στο προσωπο της, με τον αντρα να επιχειρει να ερθει σε σωματικη αντιπαραθεση μαζι της και προεβει σε ακινητοποιηση της.Το συμβαν γνωστοποιηθηκε στην περιφρουρηση, η οποια εδειξε την πληρη αδιαφορια, και ανεπαρκεια της στον συγκεκριμενο ρολο.
ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ
Πέμπτη 26 Οκτωβρίου :
– 11:00 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Μικροφωνικη για την απαγόρευση φοίτησης του διωκόμενου συντρόφου Γ.Ι.
– 15:00 στην Πλατεία Βικτωρίας , Αθήνα, Αντιφασιστική συγκέντρωση 
– 18:00 Υπουργείο Δικαιοσύνης, Αθήνα, Κάλεσμα για συγκέντρωση στη Γάδα και στο υπουργείο δικαιοσύνης, Ενάντια στο καθεστώς “νόμου και τάξης”
– 18:30 Προπύλαια, Αθήνα, Κεντρική πορεία αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση
– 19:00 Πλατεία Ελευθερίας, Λαμία, Μικροφωνικη αλληλεγγυης για τον παλαιστινιακο λαο
Παρασκευή 27 Οκτωβρίου:
– 18:00 , Πλατεία Δημαρχείου, Βέροια, Καλεσμα για αντιπολεμικη συγκεντρωση
– 19:00 , Εργατική Λέσχη Καλλιθέας, Αθήνα , Παρέμβαση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.
– 19:00 Πλατεία Βασ. Γεωργίου Α’ , Πάτρα, Συγκέντρωση ενάντια στην απαγόρευση φοίτησης στον σύντροφο Γ.Ι.
– Από Πέμπτη 26 μέχρι Τρίτη 31 Οκτωβρίου 00:00 , χώρος της ΣΥ.ΚΑ.ΠΡΟ. ,Αθήνα , Καλεσμα σε περιφρουρηση της κοινοτητας των κατειλημμενων προσφυγικων
Σάββατο 28 Οκτωβρίου:
– 12:00 Πλατεία Σουρμένων, Ελληνικό, Τοπική Αντιπολεμικη συγκέντρωση για την Παλαιστίνη.
– 18:00 Δημαρχείο Περιστερίου, Πλατεία Δημαρχείου, Αθήνα , Αντιεθνικιστική – Αντικρατική Διαδήλωση.
Τετάρτη 1 Νοεμβρίου:
– 16:00 Λ. Ηρακλείου 420, Νέο Ηράκλειο , Αντιφασιστική συγκέντρωση.
– 18:00 Λ. Ηρακλείου και Ιφιγενείας, Νέα Ιωνία, Αντιφασιστική συγκέντρωση