Δελτίο αντιπληροφόρησης 11/10

Download here! - Downloads: 0 - Plays: 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
      -Η Επιτροπή Εργαζομένων και Απολυμένων «Regina Stores & My Home Smiles» απαιτεί να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις στους απολυμένους εργαζόμενους.
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή σημειώνει:
«Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχει προχωρήσει σε κλείσιμο καταστημάτων και απολύσεις συναδέλφων μας, με πρόσχημα τη μείωση τζίρου και την ίδια στιγμή ανοίγει νέα καταστήματα με άλλη επωνυμία!
      -Στους χώρους εργασίας δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής,τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λάρισας, σε ανακοίνωσή του, για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον Πυργετό Ν. Λάρισας 39χρονου εργάτη αλβανικής καταγωγής μετά από πτώση από σκεπή οικοδομής, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα από κτίριο του δήμου που ανακαινίζεται για να γίνει λαογραφικό μουσείο και το έργο το έχει αναλάβει εργολάβος.
 Συνεχίζοντας, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι, «είναι προδιαγραμμένα τα εγκλήματα, είναι κανόνας να μη λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας γιατί είναι κόστος για την εργοδοσία. Δεν είναι στελεχωμένη η Επιθεώρηση Εργασίας με το απαραίτητο προσωπικό για να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους εργασίας και να επιβάλλονται με ευθύνη του κράτους τα μέτρα προστασίας και υγείας στους χώρους δουλειάς.
        –   «Εργοδότης έδειρε εργαζόμενο επειδή ήθελε να σταματήσει να δουλεύει στο μαγαζί του» καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων ν. Αττικής.
Ο εργαζόμενος μην αντέχοντας τη μαύρη εργασία που κυριαρχεί στην επιχείρηση, ζήτησε να φύγει από τη δουλειά και ο εργοδότης τον χτύπησε.
Το Συνδικάτο πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου παρέμβαση στην επιχείρηση, στο Γουδί.τονίζοντας «Κάτω τα ξερά σας από τους εργαζόμενους – Να σταματήσει η μαύρη εργασία».
       – «Από καταγγελίες ναυτεργατών του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου “ΠΡΩΤΕΑΣ”, που βρίσκεται στο νέο μόλο Δραπετσώνας, της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΣ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Σύμης), στο σύνολο των μελών του πληρώματος δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα της ΣΣΕ Ακτοπλοΐας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).
Συγκεκριμένα, «δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένες αποδοχές (μισθοί, υπερωρίες, έξτρα εργασίες κ.ά.) για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο», όπως επισημαίνει.
        – Νέο θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα συνέβη στις 10/10 στην περιοχή της Ειδομένης σε εργοτάξιο της εταιρίας AWACS, όπου οικοδόμος έχασε τη ζωή του την ώρα του μεροκάματου, «σε συνθήκες όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι ελλιπή και η εντατικοποίηση κυριαρχεί», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Θεσσαλονίκης.
        -Παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου «Παίδων Αγία Σοφία» πραγματοποίησαν οι γιατροί του νοσοκομείου μετά από κάλεσμα των εργαζομένων στις χειρουργικές και παιδιατρικές κλινικές και της 5μελους επιτροπής ΕΙΝΑΠ,  για τον πρόσφατο ξυλοδαρμό συναδέλφου τους από συνοδό ασθενούς.
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου απαίτησαν: Την πλήρη νομική κάλυψη της εργαζόμενης, να ασκηθεί άμεσα αγωγή κατά του συνοδού με ευθύνη του νοσοκομείου και του νομικού του τμήματος, Εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών εργασίας – κανένας εργαζόμενος του νοσοκομείου να μην αισθάνεται ανασφάλεια στον χώρο εργασίας του, Άμεσα μέτρα διαφύλαξης και προστασίας όλων των εργαζομένων καθώς και των ασθενών και των συνοδών τους, Άμεσα να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. 
Κοινωνικά
Το μεσημέρι της Τετάρτης 04/10, φοιτητικά σχήματα πραγματοποίησαν παρεμβάσεις και ενημέρωση ενάντια στους ελέγχους και τους αποκλεισμούς από τη σίτιση στη Φοιτητική Λέσχη του Α.Π.Θ.. Στα πλαίσια της συνολικής αναδιάρθρωσης στα πανεπιστήμια, της εμπορευματοποίησης, των μαζικών ελέγχων και της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, στη φοιτητική λέσχη έχει εφαρμοστεί σύστημα ελέγχων και αποκλεισμών σε όσους έχουν ανάγκη από ένα πιάτο φαγητό αλλά δεν “το δικαιούνται” βάσει των κανονισμών που επιβλήθηκαν. Ενάντια στους ταξικούς αποκλεισμούς, δωρεάν σίτιση για όλους/ες.
Προσπάθεια να εντοπιστούν και να απεγκλωβιστούν γάτες που έχουν φυλακιστεί μέσα στο κτήριο του Ευαγγελισμού μετά την εκκένωση και το σφράγισμα. Μετά από κινητοποιήσεις πολιτών και φιλοζωικών, οι οποίες αντιμετώπιζαν την άρνηση της αστυνομίας για επιχείρηση διάσωσης, με εισαγγελική παρέμβαση τελικά κατάφεραν να διασώσουν δύο γάτες (συνολικά τέσσερις), ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις και για τις άλλες εγκλωβισμένες εντός του κτηρίου οι οποίες μετά τη βίαιη εκκένωση, κρύφτηκαν και αγνοούνται. Όπως αναφέρεται από πολίτες, το σφράγισμα των παραθύρων και της πόρτας του κτηρίου, τις έχει αποκλείσει από τροφή και νερό ενώ ο θόρυβος από τις εργασίες έχει καταστήσει δυσκολότερο τον εντοπισμό τους.
Καταστόλη:
-Στο Ηράκλειο την Κυριακη 8/10, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση με τουλάχιστον 2.500 συντρόφια για την υπεράσπιση της κατάληψης “Ευαγγελισμού”. Κατά την διάρκεια της προκείμενης διαδήλωσης, οι μπάτσοι επιτέθηκαν στο σώμα της πορείας με χημικά, επιδιώκοντας να την διακόψουν. Επιπροσθέτως η επίθεση εστιάστηκε στην “κεφαλή” και στην “ουρά” της πορείας με ολοφάνερο στόχο τον εγκλωβισμό του σώματος, χωρίς την δυνατότητα διαφυγής. Η ολότητα του κινήματος από διάφορες πόλεις έχει δείξει αλληλεγγύη και υποστήριξη στις εκκενωμένες καταλήψεις του “Ευαγγελισμού” και του “Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου” με πλειθώρα κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα και εξωτερικό (;;).
-Στην Αθήνα την Τεταρτη 11/10, καταλαμβάνεται συμβολικα η Πρυτανεια του Παντειου απο το ελευθεριακο σχημα Παντειου ως ενδειξη αλληλεγγυης για τις εκκενωμενες καταληψεις του “Ευαγγελισμου” και “Αυτοδιαχειριζομενου Στεκιου Πολυτεχνειου” .
Διεθνή:
Σε ασταμάτητο σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας προχώρησε στη διάρκεια και της χθεσινής νύχτας 10/10 ο κατοχικός ισραηλινός στρατός, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα για πιθανή χερσαία επέμβαση, για την ολοκλήρωση του λουτρού αίματος, είναι πάνω από 300.000 έφεδροι στρατιώτες. Σύμφωνα με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, στη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις της συνέχισαν να σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας πάνω από 200 στόχους και προκαλώντας νέο λουτρό αίματος. Από το Σάββατο μέχρι και χθες, στη Λωρίδα της Γάζας, είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 900 Παλαιστίνιοι και άλλοι 4.600 είχαν τραυματιστεί. Την ίδια ώρα, ολοένα και πιο βαρύς γίνεται ο απολογισμός των θυμάτων και στο Ισραήλ: πλέον έφθασε τους τουλάχιστον 1.200 νεκρούς, επιβεβαίωσε χθες ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του Τσαχάλ (του ισραηλινού στρατού), με βίντεο που μεταφόρτωσε στο X (το πρώην Twitter). «Έχουμε υποστεί εξαιρετικά βαριές απώλειες», συνόψισε ο αντισυνταγματάρχης Κόνρικους αναφερόμενος στην επίθεση, την πιο πολύνεκρη από ιδρύσεως του ισραηλινού κράτους. Ακόμη 50 άνθρωποι θεωρείται επισήμως πως είναι «όμηροι» ή «αγνοούμενοι» στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις αρχές του Ισραήλ. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Ιορδανία και κατόπιν το Ισραήλ κατά τη διάρκεια έκτακτου ταξιδιού του στην περιοχή από σήμερα ως μεθαύριο Παρασκευή, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στο Ισραήλ, που θα αρχίσει την Πέμπτη 12/10, έχει σκοπό να σταλεί το μήνυμα της «αλληλεγγύης» και της «υποστήριξης» της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ. Η επίσκεψη καταγράφεται με φόντο τη χορήγηση έκτακτης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στον στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αργά το βράδυ χθες Τρίτη πως το πρώτο αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος με πυρομαχικά, ιδίως για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, και άλλο υλικό προσγειώθηκε στο Ισραήλ.
Αναστολή της συμμετοχής της στη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT) προετοιμάζει η Ρωσία και καλεί τις ΗΠΑ να «ερμηνεύσουν σωστά» αυτό το μήνυμα.
Η Ρωσία έχει ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πυρηνικές δοκιμές στην Πολιτεία της Νεβάδα, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.Το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελετών του Πολέμου (ISW) έχει προηγουμένως εκτιμήσει ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την πυρηνική ρητορική για να παρακινήσει τις ΗΠΑ και τους «συμμάχους» τους να πιέσουν την Ουκρανία να διαπραγματευτεί. 
Λεωφορείο που μετέφερε δεκάδες μετανάστες ανετράπη στις 6/10 στο νότιο Μεξικό, με αποτέλεσμα τον θάνατο 17 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 15, ανέφεραν οι αρχές. Η πλειονότητα των μεταναστών ήταν Βενεζουελάνοι. Το λεωφορείο κινούταν σε έναν αυτοκινητόδρομο στην Πολιτεία Οαχάκα όταν ανετράπη, τόνισε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Πολιτείας αυτής με ανάρτηση στο Χ. Μεγάλος αριθμός μεταναστών καταφθάνουν στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ. Οι μετανάστες προσπαθούν να διασχίσουν το Μεξικό ταξιδεύοντας με λεωφορεία, φορτηγά ή εμπορικές αμαξοστοιχίες.
Σε απεργία προχώρησαν στις 4/10 περισσότεροι από 75.000 υπάλληλοι της Kaiser Permanente, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στον χώρο της Υγείας στις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη απεργία εργαζομένων στον τομέα της υγείας στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι απεργοί εργάζονται σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην Καλιφόρνια, το Κολοράντο, την Ουάσιγκτον, τη Βιρτζίνια και το Όρεγκον και είναι μέλη οκτώ συνδικάτων που εκπροσωπούν το 40% του συνολικού προσωπικού της Kaiser Permanente. Η απεργία ξεκίνησε στις 6 το πρωί τοπική ώρα και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί του Σαββάτου 7/10.
Συνεχίζεται, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, η επιχείρηση αδειάσματος των μολυσμένων υδάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.
Η διαχειρίστρια εταιρεία TEPCO ανακοίνωσε ότι την πέμπτη 5/10 στις 10.18 π.μ. (σ.σ. ώρα Ιαπωνίας, στις 4.18 π.μ. ώρα Ελλάδας), άρχισε η δεύτερη φάση της ρίψης του μολυσμένου νερού που είχαν χρησιμοποιηθεί για να ψυχθούν οι τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου «Φουκουσίμα Νταϊίτσι» οι οποίοι είχαν υποστεί τήξη μετά τον σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι του 2011. Οι ιαπωνικές αρχές ισχυρίζονται ότι έχουν επεξεργαστεί κατάλληλα τα νερά αυτά. Παρ’ όλα αυτά έχουν παραδεχθεί ότι δεν έχουν καταφέρει να αφαιρέσουν το ραδιενεργό στοιχείο Τρίτιο. Ωστόσο, θεωρείται πως αυτό είναι επικίνδυνο μόνο αν εντοπιστεί συμπυκνωμένο σε συγκεκριμένα επίπεδα. Τόκιο και ΙΑΕΑ επιμένουν ότι τα επιτρεπτά όρια ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που ανιχνεύονται στα ύδατα προς απόρριψη.
Όπως εξηγεί στο τελευταίο του τεύχος το περιοδικό Wired, «αμυντικές βιομηχανίες προσεγγίζουν την Ουκρανία προκειμένου να λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα» που συλλέγονται από drones ή από αισθητήρες σε σύγχρονα οπλικά συστήματα. Με αυτά τα δεδομένα «ταΐζουν» τους αλγόριθμους εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης ώστε να τους εκπαιδεύουν στο πώς διεξάγονται οι σύγχρονες μάχες και πώς αντιδρούν οι στρατιώτες όταν δέχονται ή πραγματοποιούν επιθέσεις. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες ξένες εταιρείες χρησιμοποιούν την Ουκρανία σαν πεδίο δοκιμών για τα προϊόντα τους», δήλωνε στο Wired ο Αλεξ Μπορνιάκοφ, αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο ώστε το Κίεβο φέρεται αποφασισμένο να εκμεταλλευτεί οικονομικά τα δεδομένα που παράγει ο πόλεμος με τη Ρωσία. 
Αντιμέτωπη με μία «σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας» βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας the Guardian, το 98% των κατοίκων της ηπείρου αναπνέει αέρα με μικροσωματίδια πάνω από τα προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επίπεδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της ευρωπαϊκής ηπείρου αναπνέει αέρα με μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροσωματιδίων PM2.5 από τα προτεινόμενα από τον ΠΟΥ επίπεδα, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα ζουν σε περιοχές όπου αυτά τα επίπεδα είναι παραπάνω από διπλά των προτεινόμενων.
Καλέσματα:
-Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στις 13:00 έξω από την λέσχη των εστιών και στις 18.00 στη συνέλευση των οικοτρόφων (Ξάνθη) συγκέντρωση σχετικά με την εύρεση κομματιών πλαστικού μέσα στο φαγητό.
– στις 18.00 συγκέντρωση στην πλατεία συντάγματος για την παλαιστινιακή αντίσταση.
-στις 18:30 στην Πλατεία Λιονταριών Συλλαλητήριο αλληλεγγύης για το λαό της Παλαιστίνης.
-στις 19.00 στα Προπύλαια 
Συγκέντρωση/Μικροφωνική αλληλεγγύης για τον αγώνα των κρατουμένων.
-Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στις 11.00 στην κοσμητεία Σχολής Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ μικροφωνικές συγκεντρώσεις από την συνέλευση ενάντια στην καταστολή.
– στις 18.00 στην Θεσσαλονίκη, Ναυαρίνου με Τσιμισκή μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Ροζάβα.
-στις 18:00 στο πάρκο Ελευθερίας 
πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία.
-στις 23:59 στον χώρο της ΣΥ.ΚΑ.ΠΡΟ.
(Τριχωνίδος & Κουζή), και καθημερινά όλη την βδομάδα, κάλεσμα σε περιφρούρηση της κοινότητας των κατειλημμένων προσφυγικών.
-Σάββατο 14 Οκτωβρίου στις 12.00 Θεσσαλονίκη,στο Άγαλμα Βενιζέλου συγκέντρωση / πορεία Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση.
στις 18.00 στην Θεσσαλονίκη 
μικροφωνική στην Καμάρα για τη Λέσχη του ΑΠΘ όσον αφορά το καθεστώς ελέγχου και επιτήρησης που επικρατεί με την υποχρεωτική επίδειξη κάρτας σίτισης