Δελτίο Αντιπληροφόρησης 29/05/2023

Download here! - Downloads: 0 - Plays: 21
ΔΕΛΤΙΟ 
Καταστολή: Συνεχίζεται η απεργία πείνας του Γιάννη Μιχαηλιδη. Μέχρι και το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας (22/5), η υγεία του βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, έχοντας χάσει κάποιο αξιοσημείωτο βάρος και με τις μετρήσεις του να φτάνουν χαμηλούς αριθμούς. Από την στιγμή που γνωστοποιήθηκε η απεργία πείνας, έχουν γίνει πολυάριθμες παρεμβάσεις/ συγκεντρώσεις που καλούν για την άμεση απελευθέρωση του συντρόφου. 
Το Σάββατο (27/5) μαρτυρίες κατοίκων ανέφεραν για μία αιμόφυρτη μαύρη γυναίκα μετανάστρια η οποία περικυκλώθηκε και μεταφέρθηκε από αστυνομικούς στο Α.Τ. Ομόνοιας, από εκείνη τη στιγμή και έπειτα δεν υπήρξε κανένα νεότερο για την τύχη της και καμία ενημέρωση. 
Το Σάββατο (27/5) επιτελέστηκε queer πάρτυ στον χώρο του Πολυτεχνείου.
Περίπου στις 3:00 τα ξημερώματα, αστυνομικές δυνάμεις έκαναν αναίτια και προκλητική χρήση χημικών στο Πολυτεχνείο κατά τη διάρκεια του πάρτυ και ενώ βρισκόταν πάνω από 1.000 άτομα στο χώρο, δημιουργώντας μία τεταμένη και αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Στις 3:00 το πρωί της Κυριακής (28/05) έπεσε από τον δεύτερο όροφο του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας ενας κρατούμενος του οποίου τα στοιχεία εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα.
Ο κρατούμενος έπεσε με το κεφάλι και τραυματίστηκε πολύ σοβαρά. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ που μετέφερε τον κρατούμενο από το Αστυνομικό Τμήμα στο Ερυθρό Σταυρό που εφημέρευε. Λόγω των σοβαρών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων που επήλθαν από την πτώση του, τελικά ο κρατούμενος κατέληξε.
Έπειτα αστυνομικός από το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας τηλεφώνησε στην εφημερία του Ερυθρού Σταυρού για να πληροφορηθεί για την κατάσταση του κρατουμένου. Όταν ενημερώθηκαν οι μπάτσοι ότι ο κρατούμενος κατέληξε, διέκοψαν κάθε περαιτέρω συζήτηση. Όταν η εφημερία του Ερυθρού Σταύρου αιτήθηκε να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία του ατόμου, απαντήθηκαν με την εξής δήλωση από τα σώματα ασφαλείας: «δεν σας ενδιαφέρει ποιος είναι».
 
Διεθνή νέα
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στη βρετανική υπηρεσία έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης και αδειών κυκλοφορίας οχημάτων (DVLA) προγραμματίζουν να απεργήσουν για 15 ημέρες από την 11η Ιούνη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ένωση (PCS) που τους εκπροσωπεί.
Απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις πραγματικές του ανάγκες και υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Γενική απεργία οργάνωσαν στις 26/5 στην Ιταλία η Ένωση Συνδικάτων Βάσης (USB) και η συνδικαλιστική ομοσπονδία FISI, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή δουλειά ενάντια στις «επισφαλείς» εργασιακές σχέσεις και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Στην απεργία συμμετείχαν μεταξύ άλλων κλάδοι όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες, η καθαριότητα, η Υγεία, η Εκπαίδευση και οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης. Διαδηλώσεις προγραμματιστηκαν σε πάνω από 20 πόλεις της Ιταλίας.
Ένας στους έξι μετανάστες στην Αυστραλία αμείβεται λιγότερο από τον εθνικό κατώτατο μισθό σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Grattan, η οποία προσθέτει πως η απαράδεκτη αυτή κατάσταση αφορά και το 9% των Αυστραλών εργαζομένων. Η έκθεση αναφέρει ότι έως και 16% των προσφάτως αφιχθέντων μεταναστών (περίπου 82.000) αμείβονται κάτω από τον εθνικό κατώτατο μισθό των 21,38 δολαρίων Αυστραλίας ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους Αυστραλούς εργάτες είναι 9%. Μάλιστα, το 8% των νέων μεταναστών αμείβονται με λιγότερο από τρία δολάρια την ώρα.
Αποδεχόμενη το βραβείο για το δικαστικό δράμα “Anatomy of a Fall” το Σάββατο, η σκηνοθέτιδα Ζυστίν Τριε είπε ότι «η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού που υποστηρίζει αυτή η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία να καταστρέψει την πολιτιστική εξαίρεση της Γαλλίας». Πρόσθεσε ότι χωρίς αυτή την πολιτιστική κληρονομιά «δεν θα ήταν εδώ σήμερα». Η ομιλία της Τριέ επέκρινε επίσης τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπέγραψε τον περασμένο μήνα ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία από τα 62 στα 64 – παρά τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες.
Η γαλλική κυβέρνηση «κατέστειλε με τρόπο σοκαριστικό» το λαϊκό κίνημα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, είπε η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα.
Ο τάφος της Μαχσά Αμινί, της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής ο θάνατος της οποίας προκάλεσε το μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών του Ιράν, βεβηλώθηκε, σύμφωνα με ακτιβιστές και τον δικηγόρο της οικογένειας.
«Δυστυχώς, την Κυριακή 21/5 το πρωί, πρόσωπα που γνωρίζουμε και που είχαν ήδη δράσει με τον ίδιο τρόπο κατά το παρελθόν, επιτέθηκαν στον τάφο της Ζίνα Μαχσά Αμινί», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας, ο Σάλεχ Νικμπάχτ, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το KHRN. Δεν διευκρίνισε ποια ήταν τα πρόσωπα αυτά, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές είχαν παρέμβει προηγουμένως για να εμποδίσουν την κατασκευή ενός προστατευτικού υπόστεγου πάνω από τον τάφο.
Εργατικά:  
-Δύο νέα σωματεία ιδρύθηκαν στον κλάδο των λογιστών – ελεγκτών, στις εταιρείες ΣΟΛ και Deloitte. 
-Δίωρη στάση εργασίας έγινε στην έναρξη κάθε βάρδιας την Πέμπτη 25 Μάη, από την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) και σε συνεννόηση με τα επιχειρησιακά και τα κλαδικά Σωματεία του Νομού Φωκίδας, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου από την ΙΜΕΡΥΣ, άμεση στελέχωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών και πλήρη εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στις στοές.Η Ομοσπονδία τονίζει ότι “απολύουν συνάδελφο με προσχηματική αφορμή ώστε να αποσείσουν τις ευθύνες τους στην εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων μέσα στις στοές. Προσπαθούν με εξιλαστήριο θύμα το συνάδελφο να του φορτώσουν τις δικές τους ευθύνες”.
-Σύμφωνα με καταγγελίες των σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Μαγείρων Ν. Ηρακλείου, οι ξενοδοχειακές μονάδες επιβάλλουν ποινική ρήτρα  στους ξενοδοχοϋπαλλήλους του Ηρακλείου, σε περίπτωση που αυτοί παραιτηθούν κατά τη διάρκεια της σεζόν,που ανέρχεται στα 5.000 ευρώ.
-Εργατικά ατυχήματα:Τραυματισμοί δύο εργαζομένων, στις 23 και στις 24 Μάη αντίστοιχα, σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών σε πλωτή δεξαμενή στα Ναυπηγεία Σύρου. Οι δυο τραυματισμοί σε δύο μέρες εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο ναυπηγείο.
Ένας ναύτης του ΕΓ-ΟΓ «Blue Star Naxos» τραυματίστηκε στο χέρι το απόγευμα της Τετάρτης 24 Μάη, κατά την διαδικασία πρόσδεσης του πλοίου στο λιμάνι της Πάρου.
Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας τραυματίστηκε την Τετάρτη 24 Μάη ένας 61χρονος ναυτεργάτης (καβοδέτης). Ο καβοδέτης, κατά τη διάρκεια πρόσδεσης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, τραυματίστηκε στο κεφάλι από το ιβιλάι (το σχοινί που είναι δεμένος ο κάβος).
Στις 29/5 στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο περαμα στη δεξαμενή έπεσε η προπέλα και πλάκωσε 3 άτομα.Ένας νεκρός άλλοι δυο εργάτες τραυματίες.
Νεκρός είναι ο ένας από τους τρεις εργαζόμενους που τραυματίστηκαν σε εργατικό «ατύχημα» που έγινε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος στις 29/5.
Οι τρεις εργαζόμενοι συμμετείχαν σε επισκευαστικές εργασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο πλοίο «Asterion», το οποίο είναι ανελκυσμένο σε μία από τις τρεις πλωτές δεξαμενές της Ζώνης. Οι εργαζόμενοι ήταν σε σκαλωσιά για να τοποθετήσουν το τέταρτο πτερύγιο στην προπέλα πλοίου. Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, έπεσε η σκαλωσιά, με αποτέλεσμα να πλακώσει τους εργαζόμενους το πτερύγιο.
Δεν υπήρχε τεχνικός ασφάλειας για μία τόσο σοβαρή εργασία! Επίσης, οι αποδυναμωμένες Επιτροπές Ελέγχου εντοπίζουν σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στη Ζώνη. 
Κοινωνικά
-Την Παρασκευή 26 Μαϊου έως και την Κυριακή 28 ,πραγματοποιήθηκε τριήμερη κατάληψη κτηρίου της Βαλαωρίτου 22 στα πλαίσια του squat n run ,αστ(ρ)ικη φάρσα.
Στην κατάληψη πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις , όπως workshop κατασκευής μασκών, live εκπομπή του 1431 μέσα από τον χώρο της κατάληψης, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, diy  επιτραπέζιο , lives και performances. Το εγχείρημα υποστηρίχθηκε από πλήθος κόσμου και μέσα στο 3ημερο η μικρο-αστική disneyland της Βαλαωρίτου μετατράπηκε σε ένα χώρο γεμάτο ζωή. Μετά την λήξη της κατάληψης στις 8 μ.μ. της Κυριακής πραγματοποιήθηκε πορεία από την κατάληψη μέχρι και την ρωμαϊκή αγορά.   
-Την Κυριακή 28/5/2023 στις 8 μ.μ. στον χώρο του Θερσίτη(χώρος ραδιουργίας και ανατροπής) προβλήθηκε το “Dreams of silk” (συνεντεύξεις με μαθήτριες λυκείου στην Τεχεράνη το 2002) και έγινε συζήτηση με αφορμή το βίντεο, για την εξέγερση στο ιράν
-Το Σάββατο 27 μαϊου με συνθήματα υπέρ της ισότητας και των ίσων δικαιωμάτων, μέλη της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας ξεκίνησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 7ου Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride, που διοργανώνουν μέλη του REclaim Pride και συλλογικότητες. Ακολούθησε πάρτυ στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ , στο οποίο υπήρξε και drag show, όπου κατα τις 2 το βράδυ οι μπάτσοι επιτέθηκαν με δακρυγόνα, χωρίς κανένα λόγο. 
-Σε καταγγελία κακοποιητικής συμπεριφοράς στην επαγγελματική σχολή χορού ακτίνα προχώρησε η πρωτοβουλία αποφοίτων και σπουδαστ(ρι)ών ακτίνας. Η καταγγελία αφορά την καθηγήτρια Μπέττυ Δραμισιώτη(ιδιοκτήτριαα,διευθύντρια και  καθηγήτρια) και καταγγέλει μεταξύ άλλων συνεχείς βίαιες λεκτικές επιθέσεις, προσβολές και εκρήξεις θυμού, παραβιάζοντας, οποιοδήποτε όριο τόσο των ατόμων, όσο και της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
-Με πρόσφατη απόφασή του, ο Άρειος Πάγος, έδωσε τη δυνατότητα στους servicers, δηλαδή στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), να επισπεύδουν τους πλειστηριασμούς. Από αυτούς οι 56 υπερψήφισαν αυτή τη χυδαία απόφαση, ενώ μόνο οι 9 την καταψήφισαν. Ένας από αυτούς τους 56 που την υπερψήφισαν είναι και ο Χρήστος Νάστας, Ά αντιπρόεδρος της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων. Για το λόγο αυτό, την Πέμπτη 25 Μάϊου η
 Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης έκανε επίσκεψη στο σπίτι του, στην περιοχή Πεύκα,βάφοντας με σπρέι, ως ένα μήνυμα πως η υφαρπαγή των σπιτιών μας από τα τραπεζικά και επενδυτικά κοράκια δεν μπορεί να μείνει και δεν θα μείνει αναπάντητη
Καλέσματα
Τρίτη 30 Μαίου στις 9.30 το πρωί Δικαστήρια Λάρισας, κεντρική πλατεία
Συγκέντρωση αλληλεγγύης τους 3 συλληφθέντες συντρόφους της 8/2/2022
Τρίτη 30 Μαίου στις 18.30, Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας Θεσσαλονικη
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Διαμαρτυρία για τη Δεντροκτονία από Δίκτυο για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα”
Τρίτη 30 Μαίου στις 19.00 το απόγευμα Αγία Σοφία, Θεσσαλονίκη
Παρέμβαση αλληλεγγύης στις πρώην εργαζόμενες/ους του Grill Bros
Πέμπτη 1 Ιουνίου στις 9.00 το πρωί , οδός Πρεβελάκη & Σ.Βλαστού δικαστήρια Ρεθύμνου
Δίκη για την υποθεση Μανώλη Αφράτη
Πέμπτη 1 Ιουνίου στις 19.00 το απόγευμα Πλατεία Μερκούρη Άνω Πετράλωνα (πλησίον ΗΣΑΠ Πετραλώνων), Αθήνα
Αντιεκλογική συγκέντρωση-μικροφωνική
Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 στις 12.00, Σταθμός ΗΣΑΠ Μοναστηράκι, Αθήνα
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην κουρδική κοινότητα του Μαχμούρ
Τρίτη 6 Ιουνίου στις 9.00 το πρωί, Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 25 ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟ 2020 ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ