Δελτίο Αντιπληροφόρησης 23/05/2023

Download here! - Downloads: 1 - Plays: 18
ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ 23/05/2023
Καταστολή:
Ο αναρχικός πολιτικός κρατούμενος Γιάννης Μιχαηλίδης, ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας από την Παρασκευή 12/05 , αφού ο κρατικός μηχανισμός με δίαφορους ελιγμούς έχει καταφέρει να αναστείλλει τα αιτήματα του για μεταγωγές,εκπαιδευτικές άδειες και αποκλείει την αποφυλάκισή του. 
Στις 17/5 ζητήθηκε εκ νέου η διακοπή της δίκης για την υπόθεση της “Οργάνωσης Αναρχκή Δράση” λόγω απουσίας του ενός συνηγόρου, κάτι που έγινε δεκτό καθώς δεν γινόταν να εξεταστούν οι μάρτυρες κατηγορίας εν απουσία ενός δικηγόρου. Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την Πέμπτη 25/5 στις 9:30 στα δικαστήρια Λάρισας όπου θα εξετάζεται ένας από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας.
Διεθνή:
Η ΕΕ, μέσω απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, επέβαλε πρόστιμο ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο αμερικανικό μονοπώλιο νέων τεχνολογιών «Meta» (ιδιοκτήτρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram), καταλογίζοντάς του επισφαλή τρόπο διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών σε χώρες της ΕΕ.
Η ιρλανδική Επιτροπή κάλεσε τη «Meta» μέσα σε πέντε μήνες να σταματήσει τη μεταφορά των δεδομένων αυτών στις ΗΠΑ αφού Όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, τέτοια δεδομένα αξιοποιούνται πολύμορφα από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους,  και τραυμάτισαν άλλους έξι, κατά τη διάρκεια μεγάλης επίθεσης στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη νωρίς το πρωί στις 22/5, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 43 χώρες είναι εκτεθειμένοι στην χολέρα, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, παρότι πρόκειται για μια ασθένεια που εν έτει 2023 η επιστήμη έχει όλα τα όπλα για να την καταπολεμήσει. Ο ΟΗΕ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι, αν και τα μέσα για την ανάσχεση «της πανδημίας αυτής των φτωχών» είναι πολύ γνωστά, λείπουν οι πόροι για να τεθούν σε εφαρμογή.
Σε 15 νεκρούς ανέρχεται  ο απολογισμός των πλημμυρών σε βόρειες περιφέρειες της Ιταλίας ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι αυτοί που εγκατέλειψαν τις εστίες τους.
Την απόλυση έως και 55.000 εργαζομένων μέχρι το 2030, δηλαδή πάνω από το 40% του  εργατικού δυναμικού της επιχείρησης, ανακοίνωσε ότι δρομολογεί το βρετανικό μονοπώλιο τηλεπικοινωνιών British Telecom (BT), στο πλαίσιο του προωθούμενου «μετασχηματισμού» του με κριτήριο την κερδοφορία.
Εκατομμύρια εργαζόμενοι κατέκλυσαν στις 18/5 το κέντρο του Μπουένος Άιρες, διαδηλώνοντας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, της ακρίβειας και του πληθωρισμού που έχει αγγίξει το 109%. Η πρωτεύουσα της Αργεντινής πλημμύρισε από διαδηλωτές που έφτασαν από όλη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μνημονίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του κεντροδεξιού Μαουρίσιο Μάκρι και εφαρμόζει πλήρως η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντεζ.
Εργατικά:  
-Στις 17 Μαΐου απέργησαν οι εργαζόμενοι στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών και διεκδικούν όσα αφορούν την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, την εφαρμογή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΤΣΣΕ), τους μισθούς και το δικαίωμα στην εργασία.
-Την εκδικητική απόλυση εργαζόμενης, που αντέδρασε στην εφαρμογή αντεργατικών σχεδιασμών, από την εταιρεία λογισμικού «Harbor Lab», καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Ν. Αττικής και απαιτεί την ανάκλησή της. Ή εργαζόμενη διαμαρτυρήθηκε όταν  η εταιρεία θεώρησε σκόπιμο για τις ανάγκες ενός νέου πελάτη να επιβάλει απλήρωτο καθεστώς ετοιμότητας (standby) στους εργαζομένους.
-Οι εργαζόμενοι της «Upfield Hellas», με τη στήριξη της Πανελλαδικής Ένωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ωριμάνσεις τριετίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέτρα υγείας και ασφάλειας. Η στάση εργασίας της Παρασκευής 19/5 ήταν η τρίτη που πραγματοποίησαν μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ κατά τη διάρκειά της έγινε και Γενική Συνέλευση.
-Να εγγυηθεί επίσημα η εργοδοσία της «Vodafone» στην Ελλάδα ότι δεν θα χαθεί ούτε μια θέση εργασίας απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων «Vodafone» – «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές με αφορμή την ανακοίνωση του ομίλου ότι θα απολύσει 11.000 εργαζόμενους σε διάστημα τριών ετών.
-Έργατικά ατυχήματα: Τα δύο εργατικά «ατυχήματα» που σημειώθηκαν, σε διάστημα λίγων ημερών στις 11 και 15 Μάη, στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων. 
Ένας 42χρονος έχασε τη ζωή του στο νησί της Πάρου κατά τη διάρκεια εργασιών σε χώρο νεοαναγειρόμενης οικοδομής στο Πίσω Λιβάδι, όταν καταπλακώθηκε από όγκους χωμάτων.
 
Κοινωνικά:
-Την Πέμπτη 18/05, έγινε επίθεση με δακρυγόνα στην προεκλογική εκδήλωση του βουλευτή της ΝΔ Κυρανάκη,στην πλατεία Τερζάκη στου Ζωγράφου. Ο συγκεκριμένος βουλευτής είχε πάρει θέση υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας,καθώς και είχε δημοσιοποιήσει το όνομα του ατόμου που είχε χτυπηθεί στην Νέα Σμύρνη.
-Την Παρασκευή 19/05 , αναρτήθηκε στην πρόσοψη της ΑΣΟΕΕ από μέλη του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού της ΑΣΟΕΕ, πανό αλληλεγγύης για τον αναρχικό απεργό πείνας απο 12/5 Γ.Μιχαηλίδη, με αίτημα την αποφυλάκιση του αφού πληρεί τις προϋποθέσεις.Ο σύντροφος βρίσκεται ξάνα στην θέση αυτήν έχοντας κλείσει ένα χρόνο απο την προηγούμενη απεργία που είχε κάνει.
-Το Σάββατο 20/05 , μέλη της συνέλευσης κατάληψης παλιού νεκροτομείου, προχώρησαν σε βαψιματικές ενάντια στο ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου έχει ελλιμενιστεί το αμερικανικό μεταγωγικό ENDURANCE.
-Το πρωί του Σαββάτου 20/5 , πραγματοποιήθηκε στις 12 αντιεκλογική πορεία και συγκέντρωση στη δημοτική αγορά Κυψέλης (Φ. Νέγρη),από το συντονισμό αναρχικών συλλογικοτήτων ενάντια στις εκλογές.Η συγκέντρωση διήρκησε 1 ώρα, με μικροφωνική, ανάγνωση και μοίρασμα κειμένων. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Κυψέλης (Επτανήσου, Πλ. Αγ. Γεωργίου, οδός Κυψέλης, Πλ. Κυψέλης, Φ. Νέγρη), η οποία επέστρεψε και ολοκληρώθηκε στη δημοτική αγορά Κυψέλης,όπου τα εκλογικά περίπτερα κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ 25) διακοσμήθηκαν με αντιεκλογικά συνθήματα.
Καλέσματα:
Τετάρτη 24 Μαίου : Αθήνα στις 11:00 το πρωί Κάλεσμα ενίσχυσης της κουζίνας Αλληλεγγύης Αστέγων
Tην Τετάρτη 24/5 στις 19:00 στα Προπύλαια μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Γ. Μιχαηλίδη.
Την Τετάρτη 24/5 από τις 19:30 ως τις 21:00 συλλογή ειδών και τροφίμων για την οικογένεια της 12χρονης από τον Κολωνό στο ελευθεριακό κέντρο no pasaran στη Θεσσαλονίκη.
Την Πέμπτη 25/5 στις 09:00 συγκέντρωση στα δικαστήρια Ηρακλείου για τους 6 συντρόφους/-ισσα που εμπλέκονται στα γεγονότα της 24ης Οκτωβρη του 2018 στο πάρκο Γεωργιάδη .
Την Πέμπτη 25/5 στις 19:00 συγκέντρωση στην Πλατεία Πρωτομαγιάς στο Πεδίον του Άρεως για την υπεράσπιση της πλατείας που απειλείται από το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για να χρησιμοποιηθεί ως αποθήκες για τον σταθμό Δικαστήρια.
Την Παρασκευή 26/5 στις 08.30 συγκέντρωση αλλυλεγγύης στα δικαστήρια φυλακών Κορυδαλλού για τα διωκόμενα προφυλακισμένα συντρόφια (Φωτη, Ιασονα, Λ. και Π. ίσως να μη χρειάζεται να πεις τα ονοματα)
Την Κυριακή 28/5 στις 12:00 συγκέντρωση αλλυλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Γ. Μιχαηλίδη, Τσιμισκή με Ναυαρίνου.