Δελτίο Αντιπληροφόρησης 16/05/2023

Download here! - Downloads: 3 - Plays: 18
Διεθνή
Παλαιστίνη 15 Μαΐου 
Όταν οι Ισραηλινοί γιορτάζουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, οι Παλαιστίνιοι μνημονεύουν τη Νάκμπα ή «την Καταστροφή». Η Nakba ήταν μια σειρά γεγονότων γύρω στο 1948, κατά τη διάρκεια των οποίων διώχτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι από την πατρίδα τους και σκότωθηκαν χιλιάδες. Το Nakba δεν είναι η αρχή της ιστορίας, αλλά είναι ένα βασικό μέρος της παλαιστινιακής ιστορίας – και η ρίζα της δημιουργίας του Ισραήλ. Η ιστορία της Νάκμπα έχει σκόπιμα συγκαλυφθεί και συχνά αγνοηθεί  από τις δυτικές αφηγήσεις.
 
ΗΠΑ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει περίπου 2.400 ανθρώπους πίσω στο Μεξικό, από τότε που έληξε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μια αμφιλεγόμενη συνοριακή πολιτική γνωστή ως Τίτλος 42, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Το τέλος του Τίτλου 42, που επέτρεπε στις αμερικανικές αρχές να απελάσουν γρήγορα με το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας, έφερε αυξημένη κίνηση στα σύνορα καθώς υπάρχει η ελπίδα να πάρουν άσυλο πιο πολλοί άνθρωποι.
 
Σερβία: Στον απόηχο των πυροβολισμών σε σχολείο που συνέβη για πρώτη φορά στη χώρα, ένα κορίτσι κατέληξε γίνοντας το 10ο θύμα στη τραγωδία στο Βελιγράδι. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, ζητώντας την παραίτηση των κορυφαίων αξιωματούχων και την απαγόρευση του βίαιου τηλεοπτικού περιεχομένου. 
Στη χώρα άνοιξε επίσης γενική αμνηστία για τη μείωση του αριθμού των παράνομων πυροβόλων όπλων. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από τότε έχουν παραδοθεί περίπου 13.500 όπλα.Η Σερβία έχει το υψηλότερο επίπεδο κατοχής όπλων στην Ευρώπη με περισσότερα από 39 όπλα για κάθε 100 πολίτες.
Κούβα:Η LGBTQ+ κοινότητα γιορτάζει τον γάμο ομοφυλοφίλων με υπερηφάνεια και
με το σύνθημα «σοσιαλισμός ναι, ομοφοβία όχι», οι διαδηλωτές επευφημούσαν τον «Οικογενειακό Κώδικα», που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο κώδικας επιτρέπει τις παρένθετες εγκυμοσύνες εφόσον δεν υπάρχει χρηματική συναλλαγή και αναγνωρίζονται νομικά οι υιοθεσίες ομοφύλων, καθώς και αρκετοί πατέρες ή μητέρες εκτός από τους βιολογικούς γονείς.
Εργατικά:  
-Συγκεντρώσεις έγιναν σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας. Η κατάργηση της επιτρέπει σε κάθε είδους επιχείρηση να λειτουργεί τις Κυριακές από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. 
– Το Σάββατο 6 Μαίου εγινε κινητοποίηση εργαζομένων και αλληλέγγυων στο φροντιστήριο Πουκαμισάς για αναγκαστικές παραιτήσεις και αποκλεισμους εργαζομένων.
– Συγκέντρωση αλληλεγγύης έγινε στις 8 του μήνα για την υπόθεση πρώην εργαζομένου στο καφέ-μπαρ Popolaros στην Αθήνα ο οποίος απολύθηκε τον Δεκέμβριο του ’22 ως απάντηση της εργοδοσίας για την συνδικαλιστική του δράση. Τα αφεντικά αρνούνται να του καταβάλουν τα δεδουλεμενα.
Την Δευτέρα 8 Μαϊου πραγματοποιηθηκε η κατάληψη της άνω και κάτω λέσχης του ΑΠΘ σε μια περίοδο όπου απολύθηκαν 11 εργαζόμενοι και ασκούνται πιέσεις στα φοιτητα για μικρότερες μερίδες,κάρτες σίτισης και λογικές αποκλεισμού. Μετά από πολλές βδομάδες όπου η λέσχη έκλεινε με το έτσι θέλω της εργοδοσίας , τις τελευταίες ημέρες όπου λειτουργεί, το φαγητο στις διανομές τελειώνει μέσα στο πρώτο δυωρο.
-Παρασκευή 12 του μήνα έγινε ανάρτηση πανό για τα εργατικά ατυχήματα στην Αλεξανδρούπολη.Στις 8 Μαϊου έγινε ένα ακόμα εργατικό ατύχημα στην Αλεξανδρούπολη όπου υποχώρησε Σιδηροκατασκευή τραυματίζοντας 2 εργατες.Στις 29 Απριλίου τραυματίστηκε εργάτης με σοβαρά εγκαύματα , αφού ηρθεσε επαφή με γυμνά καλώδια της ΔΕΗ σε ώρα εργασίας και το όχημα του πήρε φωτιά.
Κοινωνικά
-Την Πέμπτη 11/5 το απόγευμα, περίπου 30 συντρόφισσες και σύντροφοι πραγματοποίησαν παρέμβαση με μοίρασμα κειμένων, τρικάκια και σπρέι στη γειτονιά και το σπίτι του μπάτσου βιαστή και προαγωγού Μπουγιούκου από την υπόθεση trafficking στην άνω Ηλιούπολη.
-Το Σάββατο 13/05 , αντιφασίστ(ρι)ες, πραγματοποιησαν αντιφασιστική παρέμβαση, τόσο στην πόλη της Ξάνθης όσο και στο ξενοδοχείο Z PALACE Hotel, όπου φιλοξενούταν η εκδήλωση του φασίστα Τέρρυ Χατζηιερεμία, ο οποίος θα κατέβαινε ως υποψήφιος βουλευτής Ξάνθης με το φασιστικό κόμμα του καταδικασμένου νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη. Καθόλη τη διάρκεια της παρέμβασής στην πόλη, τόσο την ώρα της πορείας όσο και την ώρα που είχε αποκλειστεί η είσοδος του ξενοδοχείου, φωνάζονταν συνθήματα, γραφτηκαν συνθηματα αντιφασιστικού περιεχομενου με σπρέι και μοιράστηκαν κείμενα.
-Στο τέλος της αντιφασιστικής πορείας του Σαββάτου στις 06/05,που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ως απάντηση στην προσφατη παρουσια φασιστών στις γειτονιες του Ν.Ηρακλείου, όταν ο κόσμος είχε πλέον αποχωρήσει από την πλατεία, εμφανίστηκε ομάδα 5-6 φασιστών όπου επιτέθηκαν σε μεμονωμένα άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην πλατεία και μαχαίρωσαν στο πόδι έναν 16χρονο μαθητή. Ο τραυματισμός του ευτυχώς είναι ελαφρύς. 
ε σαμποτάζ του εκλογικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιούταν για τις φοιτητικές εκλογές του ΠΑΔΑ προχώρησαν συντρόφια τις ημέρες πριν την ημέρα διεξαγωγής τους. Τταυτόχρονα επειδή αυτός ο εξοπλισμός βρισκόταν στο στέκι της Δαπ προκλήθηκαν  σημαντικές υλικές φθορές στο χώρο, απαλλοτριώθηκε και καταστράφηκε όλο το προεκλογικό και πολιτικό προπαγανδιστικό υλικό τους και οι τοίχοι στολίστηκαν με τα απαραίτητα προεκλογικα συνθήματα ενάντια στη ΔΑΠ ΝΔΦΚ.
Η Πρωτοβουλία αναρχικών άνοιξε στις 11/05 νέο αυτοοργανωμένο πολιτικό χώρο στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, με σκοπό να στεγάσει πολιτικές διεργασίες και δομή λαϊκής βιβλιοθήκης – κινηματικής αυτομόρφωσης.
Καταστολή:
 – Τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής 12/05, δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν το Κάτω Πολυτεχνέιο στην Αθήνα με απώτερο σκοπό να εκκενωθεί ο χώρος από όσα άτομα παρεβρίσκονταν, και να μην πραγματοποιηθεί το λάιβ οικονομικής ενίσχυσης και η ανοιχτή συνέλευση αυτοοργανωμένης κινηματικής δομής που είχε προγραμματισθεί.
– Συνεχίζεται η δίκη των τεσσάρων του Πειραιά για την επίθεση με μολότοφ στο κτίριο της Τροχαίας. Οι κατηγορούμενοι καταγγέλουν την έδρα για στήσιμο και περιφρονητική συμπεριφορά στην καθορισμένη δίκη στις 08/05 φτάνοντας 3 ώρες μετά την ώρα έναρξης. Επιπλέον οι δύο μάρτυρες,  ένας εκ των οποίων ο  μπάτσος που αναγνώρισε τον εναν κατηγορούμενο στην  ΓΑΔΑ το ίδιο βράδυ, οδηγούνται διαρκώς σε αντιφάσεις
κατά την εξέταση τους, τόσο απο τον εισαγγελέα όσο και από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Να σημειωθεί πως τους κατηγορούμενους βαραίνει η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, άμεσο αποτέλεσμα της ρίψης 4 μολότοφ.
trigger: έμφυλη βία
– Παρ’οτι η κρίση και η στάση οποιουδήποτε συστημικού μηχανισμού δεν αποτελεί κριτήριο και δεν αλλάζει την οπτική μας απέναντι σε μπάτσους και κράτος, είναι αξιοσημείωτη η ανησυχία της κομισιόν για τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης του/της
Ζακ/Ζακι και για την χρήση βίας από την αστυνομία. Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από αναφορά της μητέρας του Ζακ ο
επικεφαλής της επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρατηρεί πως η κατάσταση στην ελλάδα περιγράφεται με τα μελανώτερα χρώματα. 
Να υπενθυμίσουμε πως όλοι οι μπάτσοι στην συγκεκριμένη δίκη αθωώθηκαν.
Καλεσματα:
Tετάρτη 17 Μαίου 2023 στις 9.30 πμ, δικαστήρια Λάρισας
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα 3 συλληφθέντα της 8ης/2/22
Τετάρτη 17 Μαίου 2023 στις 18.30, πλατεία συντάγματος, Αθήνα 
Συγκέντρωση-Παρέμβαση για τον ΛΟΑΤΚΙ Γάμο και τη Γονεϊκότητα
Τετάρτη 17 Μαίου 2023 στις 19.00, Θεσσαλονίκη, καμαρα
Συγκέντρωση για τον ΛΟΑΤΚΙ Γάμο και τη Γονεϊκότητα
Τετάρτη 17 Μαίου 2023 στις 19.00,πλατεία αγιους Νικολάου Βόλου
Συγκέντρωση-Μικροφωνική για τον ΛΟΑΤΚΙ Γάμο και τη Γονεϊκότητα
Πέμπτη 18 Μαΐου στις 18.00
Αντιεκλογικη συγκέντρωση στα προπύλαια
Πέμπτη 18 Μαίου 2023 στις 18.00
Πλατεία Αγίας Σοφίας (Πάτρα)
Αντιεκλογική συγκέντρωση 
Πέμπτη 18 Μαίου 2023 στις 19.00
Κουρμανιό (Πύλη του κάστρου)Ιωάννινα 
Αντιεκλογική συγκέντρωση
Παρασκευή 19 Μαίου 2023 στις 19.00 ,Καμαρα
Αντιεκλογική συγκέντρωση / μικροφωνική
Σάββατο 20 Μαίου 2023 στις 12.00,Αθήνα,Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Αντιεκλογικη συγκέντρωση 
Σάββατο 20 Μαίου 2023 στις 14.30,Αθήνα,σκαλάκια Αστέρα
Αντιεκλογική Μικροφωνική 
Σάββατο 20 Μαίου 2023 στις 18.00,Πάτρα,Πλατεία Όλγας 
Αντιεκλογική συγκέντρωση