Δελτίο Αντιπληροφόρησης 24/1/22

Download here! - Downloads: 1 - Plays: 10

Trigger Warning: Το δελτίο περιέχει αναφορές σε βιασμό.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

 • Παρέμβαση την Τρίτη 11 Ιανουαρίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατά τη διάρκεια μαθήματος του μεγαλοκαθηγητή Α. Δράκου πραγματοποίησαν άτομα από τον αναρχικό χώρο. Γραφτήκαν συνθήματα και προπηλακίστηκε ο αναφερόμενος καθηγητής, ο οποίος κατηγορείται για τοκογλυφία και παιδεραστία. Να υπογραμμιστεί ότι ο μεγαλοκαθηγητης παραμένει ελεύθερος χάρις της πολιτικές του διασυνδέσεις με το κυβερνόν κόμμα.
 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, από άτομα που εργάζονται στο νοσοκομείο καθώς και μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προσλήψεις προσωπικού κτλ.
 • Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια με συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, φοιτητικών σχημάτων και μαθητών/τριών πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων.
 • Φεμινιστικές πορείες με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων ατόμων πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου σε πόλεις της χώρας, ενάντια στην συγκάλυψη της υπόθεσης από κράτος, μπάτσους και ΜΜΕ και ως πράξη αλληλεγγύης στην Γεωργία, που έπεσε θύμα βιασμού από γόνους μεγαλοαστικών οικογενειών που εμπλέκονται σε κύκλωμα βιαστών με διασυνδέσεις σε όλη την χώρα και πιθανό στο εξωτερικό.
 • Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας πραγματοποιηθήκαν το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, ενάντια στην κρατική πολιτική για την πανδημία. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν συλλογικότητες από την αριστερά και τον α/α χώρο και οργανώσεις, σωματεία και πρωτοβουλίες αγώνα. Κάποια από τα αιτήματα είναι: Δωρεάν PCR τεστ και μάσκες σε όλα, επαρκής χρόνος καραντίνας και πληρωμένη άδεια για την περίοδο της νοσηλείας, στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του εξοπλισμού και υποδομών, άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.
 • Φασιστική επίθεση κατά γονέων και μαθητών έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, την ώρα που μαθητές και μαθήτριες του σχολειού καλούσαν σε γενική συνέλευση για να συζητήσουν τη συμμετοχή των μαθητών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 20/1 αλλά και τους όρους με τους οποίους άνοιξαν τα σχολεία μαζί με τις συνθήκες λειτουργίας του ΕΠΑΛ. Μερίδα μαθητών με εξωσχολικά άτομα εμφανίστηκαν στην πόρτα του σχολείου, πέταξαν φασιστικά τρικάκια και άρχισαν να επιτίθενται λεκτικά στην αρχή και στη συνέχεια με χτυπήματα και προπηλακισμούς, ώστε να σταματήσουν τις συλλογικές διαδικασίες, ενώ κατέβασαν το πανό που ζητούσε «μόρφωση και υγεία για τους μαθητές».
 • Στην υπόθεση δολοφονίας του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη στις 23 Οκτώβρη στο Πέραμα από αστυνομικούς, τα πορίσματα των εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης (βαλλιστική και DNA) επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της οικογένειας του και των δύο ανήλικων μαρτύρων για την ενοχή των αστυνομικών. Η οικογένεια επίσης ζητά να αποδοθούν ευθύνες στην ΕΛΑΣ για την απόδοση και καταστροφή του ΙΧ επιβατικού οχήματος που αποτελεί βασικό πειστήριο της υπόθεσης και θα έπρεπε να έχει κατασχεθεί.
 • Η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι στα ανοιχτά του Αϊβαλιού διασώθηκαν 36 παράτυποι μετανάστες σε φουσκωτή βάρκα που απωθήθηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα από την ελληνική ακτοφυλακή. Αργότερα μεταφέρθηκαν στο κέντρο της Ακτοφυλακής στο Νησί Τζούντα.

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

 • Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, έξω από τον Ραδιοφωνικό σταθμό North Radio που ανακίνησε το ζήτημα εκκένωσης της κατάληψης.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

 • Σε απόλυση 24 εργαζομένων χωρίς αποζημίωση προχώρησε την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου η εταιρία Energean στα Πετρέλαια Καβάλας, εκ των οποίων 7 αφορούν το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων. Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί μεγάλη πορεία εργατικών σωματείων, συλλογικοτήτων και φοιτητικών συλλόγων στη Καβάλα μετά από επέμβαση των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της εταιρίας όπου απεργούσαν τα εργαζόμενα για τις συνθήκες εργασίας.
 • Σε 24ωρη απεργία και μαζική συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου προχώρησαν την Τρίτη 18 Ιανουαρίου τα 180 περίπου εργαζόμενα άτομα στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων 6 μηνών. Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Βέροιας, όπου συζητήθηκε η υπόθεση εργατικής διαφοράς μεταξύ εργοδοσίας και Σωματείου.
 • Συγκέντρωση την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου πραγματοποίησαν τα εργατικά σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας για να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και τα Λατομεία της Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος εργαζόταν ως τεχνικός ασφαλείας στην εταιρεία «EDILMAC», στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας, που δουλεύει για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός». Πρόκειται για την πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τις διατάξεις ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης που προβλέπονται στον νόμο Χατζηδάκη.
 • Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιανουαρίου έξω από την επιθεώρηση εργασίας στα Γιάννενα, για την καταβολή των δεδουλευμένων των 2 απολυμένων εργατριών στο “Χωρίο του Αϊ-Βασίλη”, ένα εργασιακό χώρο γαλέρα με σπαστά ωράρια, αδήλωτα ένσημα και ώρες εργασίας, τραμπουκισμούς και σεξιστικά σχόλια.
 • Κινητοποίηση την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν τα εργαζόμενα άτομα στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού διαμαρτυρόμενα για το κύμα απολύσεων, τις μειώσεις μισθών μέσα από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του προγράμματος «Συν-Εργασία» και την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας από την πανδημία.
 • Ανακοίνωση για απαγόρευση εργασίας σε μέρες όπου είναι κακές οι καιρικές συνθήκες εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, απαιτώντας αυστηρό νομικό πλαίσιο για την απαγόρευση εργασίας εν μέσω κακοκαιρίας και την παροχή από τα αφεντικά των Μέσων Ατομικής Προστασίας (κράνος, μπουφάν και παντελόνι με προστατευτικά, γάντια, αδιάβροχα κτλ).
 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Νομαρχία Ζακύνθου πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο του Νησιού, διαμαρτυρόμενο για την απόλυση 8 εργαζομένων από τα ΚΤΕΛ Ζακύνθου.
 • Κινητοποιήσεις για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους πραγματοποιούν τα εργαζόμενα άτομα στο ξενοδοχείο Χίλτον της Αθήνας, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της διοίκησης του ξενοδοχείου να κλείσει το ξενοδοχείο από την 1η Φεβρουαρίου για 3 χρόνια. Καταγγέλλεται η πρόθεση της επιχείρησης να απαλλαγεί από το υπάρχων προσωπικό, και με το πρόσχημα της ανακαίνισης, να το αντικαταστήσει με φτηνό εργατικό δυναμικό από γραφεία ενοικιάσεως εργαζομένων.

ΔΙΕΘΝΗ

 • Σε εργοστάσιο μεταλλουργίας στο Udine στην Ιταλία έχασε τη ζωή του ο 18χρονος Lorenzo Parelli, που έκανε την πρακτική του, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου. Στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε νυχτερινή μαθητική διαδήλωση η οποία συγκρούστηκε με την αστυνομία. Οι εργοδότες, με το πρόσχημα της πρακτικής, στην ουσία εκμεταλλεύονται τα νέα παιδιά ως τζάμπα εργαζόμενους, ενώ τα εκθέτουν σε επικίνδυνες συνθήκες και κινδύνους με τραγικά αποτελέσματα.
 • Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν εργαζόμενοι του ομίλου «Heineken» στην Ολλανδία, διεκδικώντας σημαντική αύξηση μισθών και επιδομάτων και μείωση των ωρών εργασίας.
 • Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών εργατών αλλά και των συλλήψεων διαδηλωτών στο Καζακστάν στις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών, ενάντια στην ακρίβεια, στην ανεργία και άλλα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό σκοτώθηκαν 225 άνθρωποι κι εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Οι αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν το Σάββατο 22/1 ότι έχουν συλλάβει πάνω από 464 ανθρώπους, τους οποίους χαρακτηρίζουν ως “υπόπτους για τρομοκρατία” και εμπλοκή στα αιματηρά επεισόδια, όταν η κυβέρνηση κατέβασε τον στρατό στους δρόμους για να καταστείλει τις λαϊκές κινητοποιήσεις.
 • Κανονικά στην θέση του βρίσκεται και πάλι ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της χρηματοπιστωτικής «Better.com» ο οποίος με μια βιντεοκλήση απέλυσε 900 υπαλλήλους του στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη. Μετά την κατακραυγή που δημιουργήθηκε από την δημοσιοποίηση του βίντεο, ο Vishal Garg, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την θέση του, προκειμένου «να κάνει ένα διάλειμμα και να σκεφτεί για τις μελλοντικές του ενέργειες», σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να φύγει από το προσκήνιο, προκειμένου να σταματήσουν οι αντιδράσεις (κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα), οι οποίες είχαν αντίκτυπο και στα σχέδια της εισαγωγής της start up στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
 • Ένας Τυνήσιος άνδρας υπέκυψε στα τραύματα που του επέφεραν αστυνομικοί, στον πρώτο θάνατο από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά την ανάληψη πρόσθετων εξουσιών από τον πρόεδρο της χώρας, Καΐς Σάγιεντ. Ο Σάγιεντ αντιμετωπίζει αυξανόμενη δυσαρέσκεια αφότου απέπεμψε τον προηγούμενο πρωθυπουργό, ανέστειλε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και ανέλαβε εκτεταμένες εξουσίες τον περασμένο Ιούλη, μια κίνηση την οποία οι αντίπαλοί του χαρακτηρίζουν πραξικόπημα.
 • Έπειτα από πολλαπλές απόπειρες, η ισραηλινή αστυνομία εντέλει κατεδάφισε το σπίτι παλαιστινιακής οικογένειας στη συνοικία Σέιχ Τζάρα, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ισραηλινοί αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο ακίνητο της οικογένειας Σαλχίγια, που βρισκόταν υπό την απειλή έξωσης από το 2017, για την οποία διεξαγόταν εκστρατεία υποστήριξης στα παλαιστινιακά εδάφη και στο εξωτερικό, σύμφωνα με βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από την αστυνομία.
 • Άλλο ένα τραγικό ναυάγιο με θύμα ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, σημειώθηκε την Κυριακή 16 Ιανουαρίου. Σαράντα τρεις μετανάστες, μεταξύ των οποίων τρία μωρά και 14 γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους, όταν βυθίστηκε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, στα ανοιχτά της Ταρφάγια, στο νότιο Μαρόκο, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την ισπανική, μη κυβερνητική οργάνωση Caminando Fronteras.
 • Το ανώτερο δικαστήριο του Λονδίνου (High Court of Justice) αποφάσισε και ανακοίνωσε, ότι επιτρέπει στον Τζούλιαν Ασάνζ να προσφύγει για να εφεσιβάλλει την απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ. Η απόφαση δεν επιτρέπει άμεσα την υποβολή και εξέταση της έφεσης, αλλά ουσιαστικά αφήνει στα χέρια του ανωτάτου δικαστηρίου (Supreme Court) το θέμα, καθώς το ίδιο το δικαστήριο θα αποφασίσει αν αποδέχεται ή όχι να εξετάσει την έφεση. Η αίτηση, από πλευράς Ασάνζ, οφείλει να κατατεθεί εντός δύο εβδομάδων (14 ημερών).
 • Μια υπόθεση ομαδικού βιασμού στη Ρώμη την Πρωτοχρονιά του 2021 έφερε στο φως η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, αποκαλύπτοντας συγκλονιστικές λεπτομέρειες. Η 16χρονη τότε, κοπέλα από την Ισπανία είχε πέσει θύμα ομαδικού βιασμού την Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2021 που διοργανώθηκε σε ακατοίκητη βίλα, στα βορειοδυτικά προάστια της Ρώμης στην περιοχή Primavalle, η οποία ανήκε στον πατέρα ενός εκ των ανηλίκων που μετείχαν στο πάρτι.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

 • Την Τρίτη 25 Ιανουαρίου στις 9:00, συγκέντρωση αλληλεγγύης στις ανήλικες που κακοποιήθηκαν από τον βιαστή παπά, στα Δικαστήρια Αγρινίου.
 • Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στη 13:00, απεργιακή συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.
 • Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στη 13:00, πανεκπαιδευτική πορεία στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
 • Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στις 18:00, πορεία για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.
 • Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου στις 18:00, πορεία ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού και την έμφυλη βία, στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη.
 • Το Σάββατο 29 Ιανουαρίου στις 15:00, αντιφασιστική διεθνιστική συγκέντρωση, στην πλατεία Ρηγίλλης στην Αθήνα.
 • Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στις 08:00, στο Πολυτεχνείο ΑΠΘ, προσυγκέντρωση για την συγκέντρωση στις φυλακές Δομοκού και Λάρισας, στις 13:00 και 17:00 αντίστοιχα, εν όψει του εφετείου των Β. Σταθόπουλου και Δ. Χατζηβασιλειάδη.
 • Κάθε Παρασκευή 17:00-19:00, συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, στην Κατάληψη στο Μπίνειο στην Μυτιλήνη.
 • Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 15:00, διανομή φαγητού στο “στέκι π” στα Πατήσια στην Αθήνα.