Δελτίο Αντιπληροφόρησης 14/9/21

Download here! - Downloads: 1 - Plays: 8

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

 • Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε η δίκη των ατόμων που βρισκόντουσαν στο κτήρια κατά τη διάρκεια της πρώτης εκκένωσης της κατάληψης Ματρόζου 45 το 2018, στα δικαστήρια Ευελπίδων. Η εκκένωση έγινε το Μάρτιο του 2018, ένα χρόνο μετά την κατάληψη του κτιρίου, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα εκκενώθηκαν εκείνη τη μέρα η κατάληψη Ζαϊμη 11 και η κατάληψη Gare.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

 • Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στην κατάληψη Παραρτήματος στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση- μικροφωνική αλληλεγγύης στην απολυμένη εκπαιδευτικό από τα Αρσάκεια Πάτρας. Τον Ιούνιο του 2020 η εκπαιδευτικός Β.Β, η οποία μέχρι τότε εργαζόταν στα Αρσάκεια της Πάτρας, απολύθηκε από τα εν λόγω σχολεία μόνο και μόνο, επειδή συνυπέγραψε ένα κείμενο επιφυλάξεων από κοινού με άλλα 15 άτομα για τη χρήση κάμερας στις τάξεις, διατυπώνοντας ταυτοχρόνως πρόταση για έναν εναλλακτικό τρόπο λειτουργίας του σχολείου.

ΔΙΕΘΝΗ

 • Την ίδια ώρα που προωθεί νέα πακέτα τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των αμερικανικών μονοπωλίων, η κυβέρνηση Μπάιντεν «έκοψε μαχαίρι» τα επιδόματα ανεργίας που λάμβαναν 7,5 εκατομμύρια Αμερικανοί.
 • Απεργία διαρκείας εννέα εβδομάδων πραγματοποίησαν οι νοσηλευτές στη Δανία, παλεύοντας για προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που αποτελούν την άλλη όψη της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας (και) στη Δανία. Μαζικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Οι υγειονομικοί είχαν να αντιμετωπίσουν και τη δηλητηριώδη προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ τα οποία επιστρατεύτηκαν σε διατεταγμένη υπηρεσία κατασυκοφάντησης των -κατά τα λοιπά- «ηρώων της πρώτης γραμμής», προβάλλοντας ψευδείς ειδήσεις για το ωράριο και τους μισθούς τους, τη στιγμή που λόγω των κραυγαλέων ελλείψεων το προσωπικό στα νοσοκομεία εργάζεται καθημερινά 12-15 ώρες. Στις διεκδικήσεις των νοσηλευτών συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση του αναχρονιστικού νόμου του 1969 που προβλέπει χαμηλότερη αμοιβή για «γυναικοκρατούμενα» επαγγέλματα (νοσοκόμες, παιδαγωγοί).
 • Ένας Ισραηλινός στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε άλλο ένα παιδί Παλαιστινίων, 13 ετών, στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας στις 21 Αυγούστου. Το αγόρι υπέκυψε στα τραύματά του το Σάββατο 28 Αυγούστου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Ομάρ παρακολουθούσε ειρηνικά μία διαδήλωση ενάντια στην πολιορκία της Γάζας. Ένα ελεύθερος σκοπευτής του ισραηλινού στρατού, υπό τις διαταγές του διοικητή του, πυροβόλησε το αγόρι στον λαιμό. Ο θάνατός του ανεβάζει τον αριθμό των παιδιών Παλαιστινίων που έχουν σκοτώσει οι δολοφόνοι του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα στα 73 από την αρχή του έτους.
 • Σε απεργία και διαδήλωση προχώρησαν στις 23 Αυγούστου εκατοντάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Charite» και «Vivantes» στο Βερολίνο με αιτήματα μαζικούς διορισμούς, αυξήσεις στους μισθούς, επέκταση της συλλογικής σύμβασης και για τους εργολαβικούς, που αμείβονται με μειωμένους μισθούς κατά 800-1000 ευρώ σε σχέση με τους συναδέρφους τους. Σύμφωνα με το συνδικάτο Verdi, 10% περισσότεροι υγειονομικοί πρέπει να προσληφθούν για να καλυφθούν στοιχειωδώς τα υπάρχοντα κενά. Η εργοδοσία απείλησε με απολύσεις όσους σκόπευαν να απεργήσουν, ενώ η «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», με αστεία προσχήματα, κήρυξε σε μια πρώτη φάση παράνομη την απεργία.
 • Έξι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι διέφυγαν από τις φυλακές Γκιλμπόα, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, μία από τις καλύτερα φρουρούμενες “σωφρονιστικές εγκαταστάσεις” του Ισραήλ. Αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι άνδρες, οι οποίοι πιθανότατα μοιράζονταν το ίδιο κελί, διέφυγαν μέσω μίας σήραγγας κάτω από μια τουαλέτα στο κελί, που είχε σκαφτεί από έξω.
 • Στους 14 ανέρχονται οι νεκροί ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από σφοδρή πυρκαγιά που σημειώθηκε στη μονάδα Covid του νοσοκομείου του Τετόβου στη Βόρεια Μακεδονία στις 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, στην προκατασκευασμένη μονάδα νοσηλευόταν 26 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 14 έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά, ενώ οι άλλοι 12 μεταφέρθηκαν σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου, κάποιοι από αυτούς με ελαφρά τραύματα.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

 • Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, στα Γιάννενα στις 18:00 στην Περιφέρεια Ηπείρου και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στις 18:30, στα Προπύπαια και στο άγαλμα Βενιζέλου αντίστοιχα.
 • Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου στις 18:00, συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες και τις μετανάστριες, στην Καμάρα Θεσσαλονίκης.
 • Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία για τα 8 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα:
  • στην Αθήνα, στις 17:30 στο Κερατσίνι (Παύλου Φύσσα 60),
  • στη Θεσσαλονίκη, στις 18:00 στην Καμάρα,
  • στα Χανιά, στις 19:00 στην πλατεία Αγοράς,
  • στη Λάρισα, στις 19:00 στην πλατεία Ταχυδρομείου.