Δελτίο Αντιπληροφόρησης 15/6/21

Download here! - Downloads: 1 - Plays: 3

Trigger Warning: αναφορά σε σεξιστική βία και παρενόχληση

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

 • Το Σάββατο 5 Ιουνίου έγινε ανακατάληψη της Rosa Nera στα Χανιά μετά την εκκένωση της από τους μπάτσους για επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και άλλων κτηρίων του Λόφου Καστέλι. Οι μπάτσοι που φύλαγαν το κτήριο επί 9 μήνες αποχώρησαν από το λόφο και τα συγκεντρωμένα άτομα άνοιξαν τις πόρτες του κτηρίου. Μέσα βρέθηκε ότι ακόμα και οι λεκάνες στις τουαλέτες είχαν τσιμεντωθεί.
 • Στην Ξάνθη έχουν καταγγελθεί τουλάχιστον 8 περιστατικά προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας από μαθήτριες της Α’ γυμνασίου. Η διευθύντρια είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει το πρώτο περιστατικό αλλά και κατηγόρησε το θύμα λέγοντας πως ήταν ντυμένη προκλητικά ενώ ο μαθητής τιμωρήθηκε με ημερήσια αποβολή. Οι μαθητές προχώρησαν σε αποχή για την στάση της διεύθυνσης του σχολείου.
 • Στις 6 Ιουνίου το απόγευμα στην παραλία Αγίας Μαρίνας Κορωπίου ομάδα έξι ανδρών βιντεοσκοπούσε και μετέδιδε live μια γυναίκα ενώ ένας από αυτούς της έσκισε την μπλούζα. Έχουν προσαχθεί 2 άτομα.
 • Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε απο την Συνέλευση Αναρχικών Ενάντια στην Κοινωνική Μηχανή στις 10 Ιουνίου, με σπρέι και τρικάκια στην Ευαγγελίστρια και στην Τριανδρία, με αφορμή την 11η Ιούνη, παγκόσμια ημέρα αλληλεγγύης σε κατηγορούμενα για υποθέσεις οικοτρομοκρατίας και αναρχικές/ους με μακροχρόνιες ποινές. Όπως αναφέρουν το κάλεσμα έχει σκοπό, όχι μόνο να μην ξεχάσουμε τους έγκλειστους συντρόφους μας, αλλά να μη λησμονήσουμε όλα εκείνα που μας οδήγησαν στον αγώνα. Σαφώς και δεν περιμένουμε μια ημερομηνία, ώστε να θυμηθούμε τους αιχμαλώτους πολέμου, παρόλα αυτά αποτελεί μια καλή αφορμή για δράση.
 • Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε απο την Συσπείρωση Αναρχικών Κομοτηνής στις 10 Ιουνίου στα γραφεία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τρικάκια και πανό, στο πλαίσιο του πανελλαδικού καλέσματος αλληλεγγύης στους 6 έφηβους πρόσφυγες που διώκονται με την κατηγορία του εμπρησμού του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Μόρια και για συμμετοχή σε εγκληματική συμμορία, Ταυτόχρονα μοιράστηκε και το κείμενο των συντρόφων απο την Κατάληψη στο Μπίνειο.
 • Παρέμβαση με πανό και τρικάκια πραγματοποίησε ο φεμινιστικός τομέας της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας στις 12 Ιουνίου στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Γιάννη Λοβέρδου, πετώντας τρικάκια και κάνοντας λόγο για κακοποιητές, με αφορμή τη στάση του βουλευτή για το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, όπου δήλωσε ωμά πώς «εάν ένας σύζυγος κακοποιεί ή ασκεί βία στην γυναίκα του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός πατέρας».
 • Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν στις 12 Ιουνίου στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης περίπου 100 αντιφασίστριες/ες, ενάντια στην διεξαγωγή της εθνικοφασιστικής συγκέντρωσης του “Macedonian Pride”. Η συγκέντρωση έγινε στο παλιό Δημαρχείο της Πολίχνης και μετά από μιάμιση περίπου ώρα έγινε πορεία στην γειτονιά. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική ιδίως από την μεριά της νεολαίας αφού δεκάδες έφηβοι κι έφηβες ενώθηκαν με την πορεία. Τέλος να αναφέρουμε ότι όλες τις προηγούμενες χρονιές που πραγματοποιήθηκε το “Macedonian Pride” είτε απέτυχε παταγωδώς είτε είχε ελάχιστο κόσμο, διότι το εμπόδισε ο κόσμος του αγώνα με συγκεντρώσεις και πορείες.

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

 • Κατόπιν πολιτικών πιέσεων (υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, διέυθυνση φυλακών Δομοκού) και με μοναδικό κυνικό κριτήριο ότι “διέφυγε τον κινδύνο για τη ζωή του”, ο σύντροφος Γιάννης Δημητράκης μεταφέρθηκε εσπευσμένα πίσω στίς φυλακές Δομοκού χωρίς να υπάρχει μέριμνα για το δέυτερο,και πιο σημαντικό, στάδιο θεραπείας του, το οποίο αφορά την αποκαταστασή από τις σοβαρες βλάβες που έχουν προκληθεί από την δολοφονική επίθεση εναντίον του.
 • Την Κυριακή 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική διαδήλωση υπεράσπισης των Αγράφων που είχε καλεστεί από την Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και τα Αιολικά στα Άγραφα. Περίπου 200 άτομα εφτασαν γύρω στις 12 το μεσημέρι στον Τύμπανο, όπου έχουν ήδη ξεκινησεί εργασίες για την εγκατάσταση υποσταθμού, και πραγματοποίησαν πορεία προς το χώρο που συντελείται η καταστροφή. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και σεκιουριτάδες της εταιρείας είχαν παραταχθεί για να προστατέψουν τα συμφέροντα των επενδυτών. Ο κόσμος διεκδίκησε να περάσει το φραγμό των ΜΑΤ και η αστυνομία επιτέθηκε με ξύλο και δακρυγόνα. Το μπλοκ ανασυγκροτήθηκε και η διαδήλωση ολοκληρώθηκε. Η διαδήλωση καταγράφονταν συνεχώς από τρεις τουλάχιστον κάμερες της αστυνομίας και από έμμισθους μπράβους των εταιρειών.
 • Την Δευτέρα 7 Ιουνίου αστυνομικές δυνάμεις όλων των ειδών κύκλωσαν το campus του ΑΠΘ από νωρίς το απόγευμα με έντονη παρουσία στις εισόδους και στην Εθνικής Αμύνης. Μετά από κάλεσμα στην Ροτόντα στις 20:00, αλληλέγγυος κόσμος έφτασε με πορεία στην δυτική πλευρά του campus και παρέμεινε στην είσοδο της περίφραξης της ΣΘΕ φωνάζοντας δυναμικά συνθήματα και διεκδικώντας τον χώρο από τους μπάτσους, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα προκλητικοί. Ο κόσμος αποχώρησε με πορεία 150 ατόμων, περίπου στις 22:30 η οποία διέσχισε το κέντρο από τις οδούς Αρμενοπούλου και Ολύμπου, καταλήγοντας στην Ρωμαική Αγορά. Την επόμενη μέρα, 8 Ιουνίου το απόγευμα οι μπάτσοι επανήλθαν, αυτήν την φορά προσαγάγοντας δύο άτομα και ελέγχοντας και τραμπουκίζοντας άτομα κατά την είσοδό τους στο campus. Μετά από άτυπο κάλεσμα, μαζεύτηκε κόσμος και βγαίνοντας από την περίφραξη, διεκδίκησαν την Εθνικής Αμύνης στο υψος της ΣΘΕ, από όπου οι μπάτσοι αποχώρησαν και έσπασαν πανηγυρικά την κλειδαρια στην πόρτα της φιλοσοφικης φωνάζοντας συνθηματα. Καλέστηκε πορεία κατά της καταστολής την επόμενη μέρα.
 • Μέσω εσωτερικού επείγοντος mail στις 8 Ιουνίου ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαιωάννου, ζήτησε από τους προέδρους των τμημάτων του ΑΠΘ να γνωστοποιήσουν άμεσα τα στοιχεία των εκλεγμένων προέδρων των παρατάξεων από τις τελευταίες εκλογές του ΑΠΘ, ωστόσο μετά από αντιδράσεις ο πρύτανης ανακάλεσε την αποστολή των στοιχείων. Όπως έγινε γνωστό από το προαναφερόμενο έγγραφο που διέρρευσε, τα στοιχεία των φοιτητριών/των ζητήθηκαν εγγράφως από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου της Γενικής αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.
 • Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου στα σκαλοπάτια του τριμελούς πλημμελειοδικείο ιωαννίνων μετά από κάλεσμα των τριών καταλήψεων της πόλης, για την δίκη 2 συντρόφων που είχανε συλληφθεί το φθινόπωρο του 2016 σε επεισόδια που ξέσπασαν -με υπαιτιότητα της αστυνομίας- εντός του δικαστικού μεγάρου Ιωαννίνων, κατά την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης εκκένωσης της κατάληψης Acta et Verba. Το δικαστήριο έκρινε Ομόφωνα αθώους για το σύνολο των κατηγοριών τους συντρόφους. Οι αποδιδόμενες κατηγορίες ήταν η αντίσταση κατά της αρχής, η απόπειρα τέλεσης ελαφριών σωματικών βλαβών κατά ενός αστυνομικού της ΟΠΚΕ και η άρνηση δακτυλοσκόπησης.
 • Σε 10 χρόνια φυλάκιση καταδίκασε στις 12 Ιουνίου το δικαστήριο της Χίου τους 4 από τους 6 ανήλικους κατηγορούμενους για την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας, μετά απο δίκη κεκλεισμένων των θυρών με πρόφαση τον COVID-19. Οι δικηγόροι των καταδικασθέντων, δημοσιογράφοι και διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλουν τη δίκη ως παράτυπη, με κύριες αναφορές στην άρνηση της αναγνώρισης οποιουδήποτε ελαφρυντικού, ούτε καν αυτού της μετεφηβικής ηλικίας, την άρνηση της έδρας να λάβει υπόψιν της την υπεράσπιση και την απόρριψη ένστασης σχετικά με την απουσία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος είχε κατονομάσει σε κατάθεσή του τους κατηγορούμενους και την επόμενη μέρα, πήρε άσυλο, έφυγε για την Αθήνα και έκτοτε δεν έχει εντοπιστεί. Τέλος κατατέθηκε έφεση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
 • Συγκέντρωση έξω από το Α.Τ. Καισαριανής πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου για τη σύλληψη μελών της κολεκτίβας 440 Sound. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής και προχώρησαν σε 4 προσαγωγές μελών της με αφορμή τη δεύτερη ημέρα του προγραμματισμένου live. Οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με την κατηγορία της διασποράς κορονοϊού, ενώ το live ακυρώθηκε.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

 • Το μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον, που είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη ενάντια στην απόφαση της διοίκησης της Vodafone να καταργήσει το 8ωρο και να το κάνει 9ωρο.
 • Πορεία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο πραγματοποιήθηκε την 1 Ιουνίου στην πλατεία Επτάλοφου με παλμό και συνθήματα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η θετική ανταπόκριση των κατοίκων όταν η διαδήλωση βρέθηκε στις εργατικές κατοικίες, με τα άτομα να χειροκροτούνε από τα μπαλκόνια. Οι δράσεις οργανωθήκαν από Εργατικές Κινήσεις και Συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης.
 • Στάση εργασίας πραγματοποίησε το συνδικάτο των ναυτεργατών/τριων στις 3 Ιουνίου ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στην βουλή. Ποιο συγγεγραμμένα η ΠΕΝΕΝ είχε προκηρύξει ομόφωνα 24η απεργία η οποία μετατράπηκε σε στάση εργασίας μετά την μετάθεση την ημερομηνίας την πανελλήνιας απεργίας απο την ΓΣΕΕ για τις 10 Ιουνίου. Παρά την γνωστοποίηση την απόφασης εδώ και 9 μέρες οι ακτοπλοϊκές εταιρίες συνέχισαν να εκδίδουν κανονικά τα εισιτήρια για τις 3 Ιουνίου προσπαθώντας να φέρουν αντιμέτωπα τα άτομα που θα ταξίδευαν με τους/τις απεργούς, στην όλη προσπάθεια συνδράμανε τα μμε που χαρακτήρισαν την απεργία απροειδοποίητη, η δικαιοσύνη η οποία κήρυξε παράνομη την απεργία αλλά και το λιμενικό που κινητοποίησε διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων του με ειδική αποστολή την καταστολή της απεργίας.
 • Εργατικά κέντρα, σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργατικές συλλογικότητες, πραγματοποίησαν πορείες και συγκεντρώσεις στις 3 Ιουνίου, στα πλαίσια της εναντίωσης στο αντεργατικό νομοσχέδιο ζητώντας να μην κατατεθεί. Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω της αλλαγής της ημερομηνίας της πανελλαδικής απεργίας που είχε κηρυχθεί αρχικά για τις 3 Ιουνίου, ενώ σε αυτές συμμετείχε πλήθος κόσμου από πολλά μέρη της Ελλάδας, ενδεικτικά συμμετοχή υπήρξε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πειραιά, Αγρίνιο, Βέροια, Βόλος, Γιάννενα, Κέρκυρα, Μυτιλήνη κλπ
 • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, πραγματοποίησαν στις 4 Ιουνίου από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, αντιδρώντας στο αντεργατικό νομοσχέδιο και στις απολύσεις γονιών και ΑμεΑ, ποιο συγκεκριμένα η κινητοποίηση αποφασίστηκε έπειτα από απόλυση εργαζόμενου, μέλος του Σωματείου Μισθωτών – Τεχνικών, πατέρα ανάπηρου παιδιού μετά από 12 χρόνια συνεχούς εργασίας. Ο εργαζόμενος το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν σε αναστολή (από τις 19 Δεκέμβρη), ενώ η εταιρεία λειτουργούσε κανονικά. Λίγες μέρες μετά τη λήξη της αναστολής, η εκπρόσωπος της εταιρείας κάλεσε και ενημέρωσε τον εργαζόμενο για την απόλυσή του.
 • Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν στις 5 Ιουνίου οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα «Ευρωπαϊκά Νηματουργεία Βαρβαρέσος ΑΕ» απαιτώντας τα δεδουλευμένα περισσότερων των 3 μηνών, επίσης διεκδικούν υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με κάλυψη των απωλειών και την κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ παλιών και νέων εργαζομένων, την κινητοποίηση οργάνωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία – Ιματισμό και Δέρμα (ΟΕΚΙΔΕ)
 • Καταγγελία για προσπάθεια φίμωσης και λογοκρισίας γιατρού εξέδωσε στις 7 Ιουνίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).Ποιο συγκεκριμένα ο βουλευτής της ΝΔ Σαλμάς κάλεσε στο κινητό του τηλέφωνο μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και γιατρό παθολόγο στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Αγρινίου και τον απείλησε. Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, επιδίωξε να εκφοβίσει τον συνάδελφο επειδή τόλμησε να αναδείξει τις ευθύνες του κράτους, της διοίκησης του νοσοκομείου και του διοικητή του νοσοκομείου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο του Αγρινίου. Ο βουλευτή της ΝΔ, επιχείρησε να στοχοποιήσει τους/τις γιατρούς μετά την είδηση για την 100% θνητότητα των ατόμων που νοσούν απο covid στο νοσοκομείο Αγρινίου.
 • Εργατική δολοφονία με θύμα έναν 48χρονο, σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου στο εργοστάσιο της Atlas Tapes στην Αταλάντη Φθιώτιδας, που κατασκευάζει ταινίες και άλλα υλικά συσκευασίας, το περιστατικό συνέβη κατά την διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας, με τον 48χρονο να τραυματίζεται θανάσιμα από το μηχάνημα παραγωγής στο οποίο ήταν χειριστής. η νέα εργατική δολοφονία έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα των νεκρών εργατών και εργατριών, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και της έλλειψης μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

ΔΙΕΘΝΗ

 • Με την ποινή της φυλάκισης είναι αντιμέτωπη η ηθοποιό Ezgi Mola στην Τουρκία, ο εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης δύο ετών και τεσσάρων μηνών, καθώς θεωρεί πως μια ανάρτησή της στο Twitter προσβάλει έναν πρώην στρατιωτικό που κατηγορείται για το βιασμό μιας 18χρονης γυναίκας κουρδικής καταγωγής.
 • Μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό και τις έμφυλες διακρίσεις έστειλαν εκπαιδευτικοί στην Ισπανία, που επέλεξαν να πάνε στο σχολείο φορώντας φούστα, ποιο συγκεκριμένα οι δάσκαλοι Manuel Ortega και Borja Velázquez, θέλησαν να περάσουν μέ αυτό στα παιδιά τον σεβασμό στην ποικιλομορφία, καθώς προβληματίστηκαν από τα ομοφοβικά σχόλια που ακούστηκαν στην τάξη του Ortega προς ένα αγόρι που φορούσε μια μπλούζα με σχέδια manga, την οποία αναγκάστηκε εν τέλει να βγάλει.
 • Διαδηλωτές και διαδηλώτριες υπέρ της Παλαιστίνης μπλόκαραν στις 5 Ιουνίου ισραηλινό πλοίο στο λιμάνι του Όκλαντ της Καλιφόρνια. Ποιο συγκεκριμένα λιμενεργάτες στο Όκλαντ των ΗΠΑ αρνήθηκαν να εκφορτώσουν ένα ισραηλινό φορτηγό πλοίο και σε συνεργασία με τους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες που κλείσανε την πρόσβαση στο λιμάνι απέτρεψαν το φορτηγό πλοίο να εκφορτώσει το φορτίο του, αναγκάζοντάς το να εγκαταλείψει το λιμάνι των ΗΠΑ, οι δράσεις έγιναν στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας μποϊκοτάζ κατά των ισραηλινών φρικαλεοτήτων εναντίον των Παλαιστινίων.
 • Προσωπική νίκη ενάντια στις πολιτικές καταπίεσης των ανθρώπων αποτελεί η απελευθέρωση της 23χρονης Παλαιστίνιας ακτιβίστριας Muna El-Kurd, η οποία κρατούνταν παράνομα στα ισραηλινά κρατητήρια. Οι Αρχές την απήγαγαν την Κυριακή από το σπίτι της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με την υποψία ότι συμμετείχε σε ταραχές στο Sheikh Jarrah, όπως ανέφεραν και η σύλληψή της ήρθε πρακτικά ως προειδοποίηση για να σταματήσει την πολιτική της δράση.
 • Την όξυνση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο συντασσόμενο με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αποφάνθηκε σήμερα ότι οι μετανάστες, στους οποίους είχε επιτραπεί να παραμείνουν στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους, δεν έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν τη μόνιμη παραμονή τους, εφόσον μπήκαν «παράτυπα» στο αμερικανικό έδαφος. Οι δικαστές κλήθηκαν να εξετάσουν την προσφυγή ενός παντρεμένου ζευγαριού από το Ελ Σαλβαδόρ, στο οποίο είχε χορηγηθεί το λεγόμενο «Προσωρινό Καθεστώς Προστασίας». Ομόφωνα επικύρωσαν την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου το οποίο είχε απορρίψει το αίτημά τους για μόνιμη παραμονή στις ΗΠΑ, δηλαδή να τους δοθεί «πράσινη κάρτα», λόγω της «παράνομης» εισόδου τους στη χώρα. Η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει το καθεστώς χιλιάδων μεταναστών, πολλοί από τους οποίους ζουν στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια.
 • Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 7 αγνοούνται έπειτα από δυστύχημα που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο στην κεντρική Κίνα, μετέδωσε σήμερα το κρατικό δίκτυο CCTV. Η “τυχαία έκρηξη” σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο που διαχειρίζεται η Henan Hebi Coal and Electricity Co αργά χθες, Παρασκευή, το απόγευμα και οι αρχές της επαρχίας Χενάν διεξάγουν επιχείρηση βάσει σχεδίου που κατήρτισαν για την αντιμετώπιση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πρόσθεσε το CCTV. Τον περασμένο μήνα, η επαρχιακή κυβέρνηση της Χενάν είχε ανακοινώσει ότι ενέκρινε το εκ νέου άνοιγμα ενός άλλου ορυχείου που διαχειρίζεται η Hebi το οποίο είχε κλείσει λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς.
 • Οι πλούσιες χώρες χρειάζεται να δώσουν άμεσα περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 ώστε να μπορέσει να καλυφθεί κενό 200 εκατομμυρίων δόσεων που προκλήθηκε από τις διαταραχές του εφοδιασμού στην Ινδία και τις καθυστερήσεις στην παραγωγή, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι πλούσιες χώρες έχουν μέχρι στιγμής δωρίσει 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του μηχανισμού διαμοιρασμού εμβολίων COVAX. Ωστόσο, μόνον ένα μικρό μέρος από αυτές τις δόσεις θα είναι διαθέσιμο βραχυπρόθεσμα τον Ιούνη, τον Ιούλη και τον Αύγουστο, όταν θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην επιβράδυνση του ρυθμού λοιμώξεων στην πανδημία παγκοσμίως του νέου κορονοϊού.
 • Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας πέρασε νόμο που θα της επιτρέπει να μεταφέρει τους αιτούντες άσυλο σε τρίτες χώρες, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόσω εξετάζονται οι περιπτώσεις τους, κλιμακώνοντας την αντιμεταναστευτική – αντιπροσφυγική της πολιτική. Ο νόμος προβλέπει ότι η Δανία θα χρηματοδοτεί «τρίτες χώρες-εταίρους» για να δημιουργήσουν κέντρα κράτησης, ώστε να εξετάζουν αυτές τις αιτήσεις ασύλου και ενδεχομένως να φιλοξενούν όσους λαμβάνουν το καθεστώς του πρόσφυγα. Στόχος είναι η αποτροπή των ξεριζωμένων από τις χώρες τους να ζητούν άσυλο στη σκανδιναβική χώρα. Η Δανία έχει επανειλημμένα προκαλέσει αντιδράσεις για τις απάνθρωπες πολιτικές της σε βάρος προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία χρόνια.
 • Πριν από δύο εβδομάδες, έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακάλεσε το καθεστώς ασύλου για περισσότερους από 200 πρόσφυγες από τη Συρία, υποστηρίζοντας ότι τμήματα της Συρίας είναι πλέον αρκετά ασφαλή για να επιστρέψουν.
 • «Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της “Amazon” τραυματίζονται πιο συχνά και πιο σοβαρά απ’ ό,τι οι εργαζόμενοι σε άλλες αποθήκες», επισήμανε η ομοσπονδία Strategic Organizing Center, σε έκθεσή της. Σύμφωνα με αυτή, πέρυσι σχεδόν το 6% των εργαζομένων στα κέντρα διαλογής της «Amazon» είχαν κάποιο ατύχημα που τους ανάγκασε να σταματήσουν να εργάζονται προσωρινά ή να αναλάβουν διαφορετική θέση που ήταν λιγότερο απαιτητική σωματικά. «Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν κατά 80% πιο αυξημένο για το 2020 σε σχέση με όλους τους άλλους εργοδότες που διαθέτουν αποθήκες». Ιδιαίτερα έντονες είναι οι επικρίσεις και για το σύστημα «Time off task» (χρόνος εκτός εργασίας) το οποίο μετρά την παραγωγικότητα κάθε εργαζόμενου που έχει αναλάβει τη διαλογή, τη συσκευασία και τη μετακίνηση δεμάτων. Πολλοί εργαζόμενοι και οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η μέθοδος αυτή προκαλεί στρες στους υπαλλήλους, αφού δεν τους δίνει αρκετό χρόνο ούτε για να πάνε στην τουαλέτα!

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

 • Συγκεντρωση αλληλεγγυης στους 5 διωκομενους της 21ης Φλεβαρη 2017, που διώκονται για την συμμετοχή τους σε αντιφασιστική συγκέντρωση, την Τρίτη 15 Ιουνίου στις 9:00 στο δικαστικό μέγαρο Ιωαννίνων.
 • Μικροφωνική ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο την Τρίτη 15 Ιουνίου στις 17:30 στην Βασιλέως Ηρακλείου στα λουλουδάδικα στην Θεσσαλονίκη.
 • Πορεία αλληλεγγύης στους/στις μετανάστες/ριες την Τρίτη 15 Ιουνίου στις 19:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη.
 • Παρέμβαση ενάντια σε τρανσοφοβική επίθεση την Τρίτη 15 Ιουνίου στις 19:00 στον ΗΣΑΠ Μοσχάτου.
 • Παρέμβαση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη την Τρίτη 15 Ιουνίου στις 19:00 στο σταθμό μετρό Αγ. Αντώνιος στο Περιστέρι.
 • Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο σύντροφο που συνελήφθη στις 13 Ιουνίου 2020, την Τετάρτη 16 Ιουνίου στα δικαστήρια Βόλου.
 • Απεργιακή συγκέντρωση-πορεία την Τετάρτη 16 Ιουνίου στις 9:00 στο Υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29, στην ΑΘήνα.
 • Συγκέντρωση αλληλεγγύης σε ανασφάλιστο διανομέα την Τετάρτη 16 Ιουνίου στις 11:00 στην Επιθεώρηση Εργασίας Βόλου.
 • Απεργιακές πορείες την Τετάρτη 16 Ιουνίου ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη σε πολλές πόλεις.