Δελτίο Αντιπληροφόρησης 31/5/21

Download here! - Downloads: 2 - Plays: 5

Trigger Warning: Το δελτίο περιέχει αναφορές σε bulling και δολοφονία από αστυνομικούς.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

 • Τα μεσάνυχτα της Τρίτης 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις με σπρέι μπογιές τρικάκια, σε υποκαταστήματα της αλυσίδας l’artigiano σε Βύρωνα και Ζωγράφου λόγω της απόκρυψης κρουσμάτων εργαζομένων με αποτέλεσμα να νοσήσουν και να κινδυνέψουν αρκετά εργαζόμενα άτομα.
 • Το πρωί της Τετάρτης 26 Μαΐου, κατά τη διάρκεια άφιξης της πρωινής βάρδιας των εργαζομένων στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από την Συνέλευση ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, με πανό σε κόμβους, πετώντας χιλιάδες τρικάκια και μοιράζοντας κείμενα με αναφορά στα ελλιπή μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς αλλά και στο επερχόμενο αντεργατικό νομοσχέδιο.
 • Την Παρασκευή 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις με τρικάκια και σπρέι από Συνέλευση Αναρχικών Ενάντια στην Κοινωνική Μηχανή, στο ιατρείο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δ. Βαρτζόπουλου (Mητροπόλεως 55) και στο γραφείο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Σ. Σιμόπουλου (Τσιμισκή 75), ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στους συντρόφους Μ. Σεϊσίδη (Εφετείο 28/05), Κ. Αθανασοπούλου, Δ. Βαλαβάνη και Γ. Μιχαηλίδη (Δίκη 31/05)
 • Το πρωί της Παρασκευής 28 Μαΐου σύντροφοι και συντρόφισσες από τη Συνέλευση ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο πραγματοποίησαν παρέμβαση στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης ανοίχτηκε πανό στην είσοδο του κτιρίου, πετάχτηκαν τρικάκια και φωνάχτηκαν συνθήματα ενάντια στα αφεντικά, αλλά και προκειμένου να καταδειχτεί ο ρόλος του εν λόγω φορέα τόσο στην κατάρτηση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου όσο και στην ευρύτερη κλιμακούμενη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι κι οι εργαζόμενες.
 • Το Σάββατο 29 Μαΐου αναρτήθηκε πανό στην πρόσοψη της κατάληψης Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο στη μνήμη του Σπύρου Δραβίλα, που έφυγε ελευθερος και χαμογελαστός πριν 6 χρονια μετά από συμπλοκή με την αντιτρομοκρατική.
 • Το Σάββατο 29 Μαΐου το Μέτωπο Ταξικής Αλληλεγγύης ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρησμό οχήματος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στην περιοχή της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Πέμπτης 20 Μαΐου, ως μια δράση ενάντια στο κράτος και την εργοδοσία.
 • Το Σάββατο 29 Μαΐου, μετά το κάλεσμα του Μετώπου Νεολαίας της ΧΑ Θεσσαλονίκης στους Αμπελόκηπους, εντοπίστηκε η περιφρούρηση της συγκέντρωσης κατά την επιστροφή τους στα γραφεία και έγινε πράξη το σύνθημα “τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά”.
 • Το Σάββατο 29 Μαΐου και την Κυριακή 30 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις με μοίρασμα κειμένων, τρικάκια και πανό σε Κουκάκι, Εξάρχεια και Πεδιόν του Αρεως ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προσεχώς θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
 • Στο Νέο Ηράκλειο μαθητές χτύπησαν έναν 15χρονο και τράβηξαν βίντεο, ενώ φτιάχτηκε και διαδικτυακή ομάδα από τα άτομα στην οποία βρίζουν και απειλούν τον 15χρονο. Η αστυνομία απέτρεψε την μητέρα του από το να κινήσει τη νομική διαδικασία λέγοντάς της πως η νομική διαδικασία θα κρατήσει 3-4 χρόνια.
 • Συγκέντρωση και τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε έξω απο τις φυλακές Λάρισας την Κυριακή 30 Μαΐου, στο πλαίσιο του πανελλαδικού καλέσματος αλληλεγγύης στο σύντροφο Β. Σταθόπουλο αλλα και τον Π. Γεωργιάδη. Το κάλεσμα πλαισίωσαν 200 άτομα απο Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Βόλο, Λάρισα και Τρίκαλα. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε μικροφωνική συγκέντρωση αντιπληροφορησης στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.
 • Από την 1η Ιουνίου θα εφαρμοστεί ο πτωχευτικός κώδικάς που είχε ψηφιστεί τον Οκτώβριο του 2020 και θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

 • Το απόγευμα της Δευτέρας 24 Μαΐου ξυλοκοπήθηκε άγρια ο αγωνιστής Γιάννης Δημητράκης στις φυλακές Δομοκού από 39χρονο ποινικό. Ο Δημητράκης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας καθώς έφερε σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και για λίγο δεν εισήχθη στη ΜΕΘ. Πλέον φαίνεται να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.
 • Την Παρασκευή 28 Μαΐου στα δικαστήρια της Λουκάρεως ξεκίνησε το Εφετείο του αναρχικού Μάριου Σεισίδη ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 36 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση της ληστείας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2006. Η μιντιακή-προπαγάνδα μιλούσε για την ύπαρξη ομάδας που ονομάζουν «ληστές με τα μαύρα». Ακολούθησαν στοχοποιήσεις, διώξεις και ανακρίσεις αγωνιστών του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου. Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για τον Σίμο και Μάριο Σεϊσίδη και τον Γρηγόρη Τσιρώνη οι οποίοι βγήκαν στην παρανομία και τρία χρόνια μετά επικηρύχθηκαν με 600.000€. Η δίκη του Μάριου Σεισίδη αναβλήθηκε για τις 25 Ιουνίου 2021.
 • Διεκόπη το δικαστήριο για τις 10 Ιουνίου των αναρχικών Δ. Βαλαβάνη, Γ. Μιχαηλίδη, Κ. Αθανασοπούλου που ξεκίνησε Δευτέρα 31 Μαΐου, ώστε να οριστεί δικηγόρος.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

 • Σε πανελλαδική απεργία καλούν σωματεία, συνδικάτα, εργατικές κινήσεις, συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις για την Πέμπτη 3 Ιουνίου, ημέρα κατάθεσης του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζιδάκη. Να σημειωθεί ότι το προαναφερόμενο νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του 8ωρου, επιβάλει την απλήρωτη υπερωρία, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, ελαστικοποιεί ακόμη περισσότερο τις ήδη ελαστικές σχέσεις εργασίας, φακελώνει τα άτομα με συνδικαλιστική δράση, κάνει ακόμη δυσκολότερη την προκήρυξη απεργίας και ποινικοποιεί την παρέμβαση, την απεργιακή περιφρούρηση και την κατάληψη εργασιακού χώρου καθώς ο νόμος θα προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση άσκησης βίας (σωματικής και ψυχολογικής).
 • Στάση εργασίας στους δήμους και την Περιφέρεια Αττικης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Μαΐου από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής αρχικά στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών. Τα αιτήματα τους είναι η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των δήμων, η προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση των κοινωνικών δομών με επιπλέον ειδικότητες, να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και να δωθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργατών και εργατριών στις κοινωνικές δομές των δήμων.
 • Πορεία πραγματοποιήθηκε στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης στις 27 Μαΐου στο πλαίσιο κινητοποιήσεων εργατικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Οι κινητοποιήσεις είναι καθημερινές με στόχο την ενημέρωση του κόσμου και την κλιμάκωση των αγώνων, με κατεύθυνση τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 3 Ιουνίου.
 • Παρέμβαση στην Vodafone πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Μαΐου για την πρόσβαση των εργατών και εργατριών στο κτίριο του Χαλανδρίου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στη Vodafone – 360 Connect, και απαιτούν αφού επιστρέφουν στα κτίρια, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Μετά από 15 μήνες που εφαρμόστηκε η τηλεργασία για όλα τα εργαζόμενα άτομα, αντί να σχεδιαστεί η ασφαλή επιστροφή όλων στα κτίρια της εταιρείας, η εργοδοσία επεξεργάζεται τρόπους και σχέδια ώστε να είναι ακόμα πιο ευέλικτα, να δουλεύουν από οπουδήποτε, όποτε και όσο ορίσει η εργοδοσία.
 • Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Μαΐου έξω από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης Άξονας ΑΕ, από τον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι απαιτούν την καταβολή δεδουλευμένων των συναδελφισσων και συναδέλφων τους στο γραφείο της επιχείρησης και την επιστροφή εργαζόμενου, ο οποίος έχει πέσει σε δυσμένεια εξ αιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης.
 • Καταγγελία για τις απολύσεις στα Jumbo και Πλαίσιο ανακοίνωσε ο Σύλλογος Εμποροϋπάλληλων Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι η εταιρεία «Jumbo» απέλυσε εργαζόμενη που βρισκόταν σε άδεια καθώς είχε γεννήσει, ενώ η εργοδοσία στο «Πλαίσιο» απέλυσε 2 εργαζόμενους, που εργάζονταν με το άθλιο καθεστώς των εργολαβικών, και ο λόγος όπως αναφέρει η καταγγελία είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στην 4ωρη στάση εργασίας στις 22 Απρίλη και στην απεργία στις 6 Μάη.

ΔΙΕΘΝΗ

 • Εκρηκτική επίθεση σε περιπολικό στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, ως ανταπόκριση στο κάλεσμα από 16 ως 23 Μαΐου για δράσεις στήριξης προς τα ανατρεπτικά και αναρχικά συντρόφια που βρίσκονται σε απεργία πείνας στις φυλακές της Χιλής.
 • Οδοφράγματα μνήμης και αλληλεγγύης τη νύχτα στις 22 Μαΐου στην Ουρουγουάη, στη μνήμη του συντρόφου Mauricio Morales, αλλά και όλων των πεσόντων και των αιχμαλώτων του (αντι-)κοινωνικού πολέμου.
 • Εκρηκτική επίθεση στην τράπεζα των ενόπλων δυνάμεων τα μεσάνυχτα της 23ης Μαΐου στο Μεξικό. Τοποθετήθκε εκρηκτικός μηχανισμός στοχεύοντας στην καταστροφή των εγκαταστάσεων της τράπεζας των ενόπλων δυνάμεων, Banjército, στην Πόλη του Μεξικό, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για δράση που απηύθυναν οι αναρχικές κι οι αναρχικοί κρατούμενοι ανά τον κόσμο και στην μνήμη του αναρχικού Mauricio Morales, που στα χέρια του εξεράγει εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος προοριζόταν για τη Σχολή Δεσμοφυλάκων στη γειτονιά Matta, στο Σαντιάγο της Χιλής το 2015.
 • Την Κυριακή 23 Μαΐου καταστράφηκαν τέσσερις πύργοι κυνηγιού στην Γερμανία.
 • Ο Ιβάν Ντούκε διέταξε την Παρασκευή 28 Μαΐου να αναπτυχθεί ο στρατός στους δρόμους της Κάλι στην Κολομβία, που αποτελεί επίκεντρο των μαζικών κινητοποιήσεων στις οποίες έχασαν τη ζωή τους άλλοι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι την προηγούμενη μέρα. Με τους τρεις νέους θανάτους, ο απολογισμός των θυμάτων των επεισοδίων του τελευταίου μήνα αυξήθηκε σε τουλάχιστον 59 νεκρούς (ή 63 σύμφωνα με την Human Rights Watch), συμπεριλαμβανομένων 2 αστυνομικών, με βάση τις ανακοινώσεις των αρχών. Άλλοι κάπου 2.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ εκατοντάδες αγνοούνται. Ένα μήνα μετά την έναρξή της, η κολομβιανή απεργία διαρκείας έχει πετύχει την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου, την παραίτηση του υπουργου και του υφυπουργού οικονομικών, την απόσυσρση του νομοσχεδίου για την Υγεία, την ακύρωση του Κόπα Αμέρικα και την δωρεάν εγγραφή στα πανεπιστήμια το Β’ εξάμηνο του 2021 για τα άτομα κατώτερων στρωμάτων.
 • Οι αρχές της αμερικανικής πολιτείας Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν την Πέμπτη 28 Μαΐου, ότι απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος τριών αστυνομικών για τον θάνατο από ασφυξία τον Μάρτη του 2020 του Αφροαμερικανού Εμάνουελ (Μάνι) Έλις που, όπως ο Τζορτζ Φλόιντ περίπου δυόμισι μήνες αργότερα, τους παρακαλούσε να σταματήσουν να ασκούν πίεση στο σώμα του καθώς «δεν μπορούσε να αναπνεύσει». Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος των τριών αστυνομικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.
 • Η Βραζιλία ξεπέρασε τους 460.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 στις 29 Μαΐου, την ημέρα που σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον του τρόπου που αντιμετωπίστηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού από τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου. Στο κέντρο του Ρίο ντε Ζανέιρο, περίπου 10.000 άνθρωποι, έκαναν πορεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω ο Μπολσονάρου» ή «Μπολσονάρου γενοκτονία». Δεκάδες χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση είχε αρχίσει νωρίτερα την εκστρατεία ανοσοποίησης, αναφέρουν οι διαδηλωτές. Επιπλέον, κατηγόρησαν τον ακροδεξιό πολιτικό πως ευνοεί την αποψίλωση του τροπικού δάσους Αμαζονίου, προωθεί τη βία και τον ρατσισμό. Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις, από το Σαλβαντόρ (βορειοανατολικά) ως την Μπραζίλια και το Μπέλου Οριζόντσι (νοτιοανατολικά). Σύμφωνα με τον ιστότοπο G1, διαδήλωση στη Χεσίφε (βορειοανατολικά) διαλύθηκε από την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.
 • Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο 29 Μαΐου στην Ουάσιγκτον υπέρ των Παλαιστινίων, αξιώνοντας να τερματιστεί η βοήθεια του κράτους των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Αφού συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Λίνκολν, οι συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα για «λευτεριά στην Παλαιστίνη» και να τερματίστεί η οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο ισραηλινό «απαρτχάιντ» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

 • Την Τρίτη 1 Ιουνίου στις 18:00, συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ελλάδος στην πλατεία Συντάγματος, από το Συντονισμό Ενάντια στο Αντεργατικό Νομοσχέδιο, στα πλαίσια της πανελλαδικής καμπάνιας.
 • Την Τρίτη 1 Ιουνίου στις 19:00, συγκέντρωση ενάντια στην υποβάθμιση της To.M.Y και του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού, στο Το.Μ.Υ. στα Πετράλωνα.
 • Την Τρίτη 1 Ιουνίου στις 19:00, κινητοποίηση ενάντια στο αντιεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, στην πλατεία Επταλόφου στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
 • Την Πέμπτη 3 Ιουνίου στις 10:30, απεργιακή συγκεντρωση-διαδήλωση ενάντια στο αντιεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
 • Την Πέμπτη 3 Ιουνίου στις 11:00, απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο αντιεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, στην πλατεία Κλαύθμωνος, με προσυγκέντρωση στις 10:30 στο Υπουργείο Εργασίας.
 • Το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 12:00, πορεία γειτονιάς ενάντια στην νέα πανεπιστημιακή κανονικότητα, στον σταθμό ΗΣΑΠ Πετραλώνων.
 • Το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 12:00, παμβοιωτική κινητοποίηση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη, στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς.
 • Το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 12:00, πορεία ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη, στην Περιφέρεια Ηπείρου στα Ιωάννινα.