Δελτίο Αντιπληροφόρησης 27/5/21

Download here! - Downloads: 0 - Plays: 2

Trigger Warning: Το δελτίο περιέχει ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και αφηγήσεις δολοφονίας από αστυνομικούς.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

 • Συγκεντρώσεις πραγματοποιηθήκαν την Τρίτη 18 Μαΐου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα ενάντια στο νομοσχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των παιδιών διαζευγμένων ζευγαριών. Εκατοντάδες διαδηλώτριες, διαδηλωτές, φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες του ευρυτέρου ανταγωνιστικού χώρου με πλακάτ, πανό, κείμενα και τρικάκια διαδήλωσαν ενάντια στην πατριαρχεία, την εργαλειοποιηση του παιδιού και στη ενδοοικογενειακη βία που επιβάλει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ζητώντας την απόσυρση του.
 • Κατέληξε στις 20 Μαΐου στο νοσοκομείο Χίου μια 34χρονη Σομαλή μετανάστρια, η οποία τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν διασωληνωμένη με φυματίωση. Όπως αναφέρει γιατρός του νησιού τα περιστατικά αυτά φτάνουν πολύ αργά όταν η νόσος είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αφήνουν έκθετους- έκθετες τους μετανάστες/ τις μετανάστριες που εγκλωβίζονται σε αυτά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον θάνατο  28χρονου πρόσφυγα στη ΒΙΑΛ της Χίου που βρέθηκε πριν λίγες μέρες στη σκηνή του νεκρός.
 • Με μαζική συμμετοχή ατόμων πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου στο Κάτω Πολυτεχνείο στα Εξάρχεια η κοινή εκδήλωση-συζήτηση φοιτητών και φοιτητριών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με θέμα την ανταλλαγή εμπειριών για τους φοιτητικούς αγώνες και τη συνέχισή τους. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι Σύλλογοι Φοιτητών και Φοιτητριών του ΑΠΘ Μαθηματικού, Ηλ/Μηχ-Μηχ/Μηχ, Γεωλογικού, και οι Πρωτοβουλίες Φοιτητ(ρι)ων Κινηματογράφου, Φυσικού, Αρχιτεκτονικής, Ψυχολογίας, Χημικού, Γεωπονίας και αυτοοργανωμένα εγχειρήματα από σχολές της Αθήνας.
 • Τα 20 χρόνια του γιόρτασε ο αυτοοργανωμένος ραδιοφωνικός σταθμός 1431ΑΜ το Σάββατο 22 Μαΐου, με μια σειρά ραδιοφωνικών αφιερωμάτων και παρουσία μελών της συνέλευσης από τις τελευταίες δύο δεκαετίες και πολλών φίλων και ακροατριών του σταθμού.
 • Μετά από μαζική κινητοποίηση απέτυχε το πρωί της Δευτέρας 24 Μαΐου η δεύτερη κατά σειρά προσπάθεια εκκένωσης του θεάτρου Εμπρός από αστυνομικές δυνάμεις στη συνοικία του Ψυρρή στο κέντρο της Αθήνας. Είχε προηγηθεί η εκκένωση του θεάτρου από αστυνομικές δυνάμεις την Τετάρτη 19 Μαΐου και ανακατάληψή του το Σάββατο, όταν εν μέσω μουσικών οργάνων και συνθημάτων εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες έσπασαν τους τσιμεντόλιθους με τους οποίους το κράτος είχε σφραγίσει το κτίριο και ξαναμπήκαν. Το θέατρο Εμπρός λειτουργεί τα τελευταία δέκα χρόνια ως κατάληψη με αυτοοργανωμένες πολιτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
 • Σε καταγγελία για σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας με διαρροή προσωπικών δεδομένων στο gov.gr προχώρησε στις 22 Μαΐου η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι με απλή αναζήτηση στο Google μπορεί να βρεθεί η υπεύθυνη δήλωση οποιουδήποτε ατόμου, το οποίο έχει δημιουργήσει την δήλωσή του μέσω της πλατφόρμας. Πρακτικά, αν οποιοσδήποτε βρει τον κωδικό που χρησιμοποιείται για την επικύρωση των εγγράφων αποκτά αυτόματα στην κατοχή του ένα PDF έγγραφο με όλα τα στοιχεία του υπογράφοντος με ένα απλό URL, χωρίς κανένα έλεγχο πρόσβασης ή αυθεντικότητας του χρήστη.
 • Κινητοποιήσεις και δράσεις ενάντια στην καύση απορριμάτων πραγματοποιηθήκαν στις 22-23 Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα στις 22 πραγματοποιήθηκε αυτοκινητοπορεία στην Αθήνα και συμβολικός αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Φυλής με αίτημα να κλείσει ο ΧΥΤΑ και όλες οι εγκαταστάσεις γύρω από αυτόν, ενώ στις 23 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση για την προετοιμασία της πανελλαδικής ημέρας Δράσης Ενάντια στην Καύση Απορριμάτων και τις Μ.Ε.Α. στη Θέρμη και τον Άγιο Αντώνιο, όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μια φαραωνικού μεγέθους Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α).
 • Πορεία με τη συμμετοχή πολλών μαθητριών και μαθητών πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Λάρισας τις 24 Μαΐου από το 1ο Γενικό Λύκειο Λάρισας. Πιο συγκεκριμένα οι μαθήτριες και μαθητές αντιδρούν στην μετατροπή του σχολίου τους σε Πειραματικό καθώς όπως αναφέρουν η αύξηση των ωρών δυσχεράνει περισσότερο την καθημερινότητα των ατόμων που είναι στην Γ’ λυκείου, αλλά και δεν υπάρχουν οι αναγκαίες κτιριακές, διδασκαλικές και υλικοτεχνικές συνθήκες για να γίνει το σχολείο τους Πειραματικό.
 • Δεκάδες καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού έχουν συγκεντρωθεί σε βάρος συγκεκριμένου καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, του ΕΚΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής φέρεται να έστελνε μηνύματα σε φοιτήτριες καθώς και ζητούσε να κάνουν γυμνές φωτογραφίσεις στο Εργαστήριο όπου διεύθυνε, ενώ άφηνε υπονοούμενα για την ερωτική τους ζωή και έκανε σεξιστικά σχόλια.
 • Την Κυριακή 16 Μαΐου μέλη συλλογικοτήτων της πόλης της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο camp των Διαβατών. Εκεί αναρτήθηκε ένα τρίγλωσσο πανό, σε αγγλικά, αραβικά και φαρσί, ενώ υπήρξε επικοινωνία με τους μετανάστες και τις μετανάστριες που ζουν στο camp.

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

 • Στις 31 Μαΐου στα δικαστήρια της οδού Λουκάρεως δικάζονται οι Δήμητρα Βαλαβάνη, Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου και Γιάννης Μιχαηλίδης που συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική τον Ιανουάριο μέσα σε κλεμμένο αυτοκίνητο. Και οι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και άλλα αδικήματα στα πλαίσια της ένοπλης πολιτικής τους δράσης. Ο ίδιος ο Γιάννης Μιχαηλίδης δήλωσε: “Αποδίδοντας μας συγκεκριμένους ιεραρχικούς ρόλους μέσα στην «εγκληματική οργάνωση», η κατηγορία αυτή όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά προσβάλει εξ’ ολοκλήρου τις επιλογές μας, την στάση μας και πάνω από όλα τις σχέσεις αλληλεγγύης και ισότητας που προσπαθούμε να προωθήσουμε”.
 • Στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου 22 Μαΐου ένας αστυνομικός απείλησε με το όπλο του ένα άτομο που έφτιαχνε γκραφίτι έξω από το στέκι της Συνέλευσης Κατειλημμένων προσφυγικών στην οδό Αλεξάνδρας, στην Αθήνα. Στη συνέχεια απωθήθηκε από μέλη της συνέλευσης. Η συνέλευση επισημαίνει ότι “Είναι η τρίτη φορά που καουμπόι μπάτσος υψώνει όπλο στη γειτονιά μας. Αυτό δείχνει την προδιάθεση των ένστολων δολοφόνων ως προς τους απελευθερωμένους χώρους αγώνα. Τέτοια περιστατικά μας ατσαλώνουν και ενισχύουν την κοινή μας εμπειρία”.
 • Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγέλει ότι συνεχίζεται η εγκατάληψη των 11.200 κρατουμένων στις υπεράριθμες φυλακές όλης της χώρας, σε σχέση με την πανδημία. Πέρα από τη μη πρόσβαση σε υγειονομικές παροχές, όπως εμβόλια και τεστ, καταγγέλεται επιλεκτική εφαρμογή καραντίνας. Απλά κρατούμενα άτομα αναγκάζονται να κάνουν έως και έναν μήνα καραντίνα και δεν έχουν πρόσβαση σε τεστ ακόμη και όταν ζητούν να το πληρώσουν τα ίδια, ενώ προσωπικότητες όπως ο νεοναζί Λαγός και ο Φουρθιώτης υποβάλλονται σε τεστ και δεν μπαίνουν σε απομόνωση. Οι κρατούμενες της Θήβας που βρίσκονται σε καραντίνα είναι τελείως απομονωμένες καθώς τα καρτοτηλέφωνα εκεί είναι χαλασμένα. Την ίδια στιγμή η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών υπολειτουργεί, αιτήσεις εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και εκατοντάδες αιτήματα κρατουμένων μένουν αναπάντητα.
 • Αποκλείστηκε με διμοιρίες, ΟΠΚΕ και μηχανές η πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη την Τετάρτη 16 Μαΐου, ενώ στηνόταν η συγκέντρωση επανοικιοποίησης της πλατείας με μπαζάρ και συλλογική κουζίνα από πρωτοβουλίες φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ. Μετά από καλέσματα για στήριξη που βγήκαν αντανακλαστικά και με συνολική στίρηξη πάνω από 200ων ατόμων, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κανονικά με τις αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται πέριξ της πλατείας. Επιπλέον, καλέστηκε και πορεία γειτονιάς στις 21:00 την ίδια μέρα που πλαισιώθηκε από 400 περίπου άτομα και κατέληξε στη Ρωμαϊκή Αγορά.
 • Αθώος κρίθηκε ο Νίκος Χ. που δικαζόταν την Πέμπτη 27 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη για την αντιπολεμική του δράση. Από το πρωί της ίδιας μέρας πραγματοποιούνταν συγκέντρωση αλληλεγγύης από την Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, την Διεθνιστική Κίνηση Antiwar, την Κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου και αλληλέγγυα άτομα.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

 • Μέλη του Ρουβίκωνα και της Εργατικής Πτέρυγας προχώρησαν σε παρέμβαση στο εσωτερικό του Υπουργείου Εργασίας το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Μαΐου διαμαρτυρόμενοι/ες για το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που καταργεί στην πράξη το 8ωρο.
 • Παρέμβαση με μπογιές και τρικάκια σε υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 19ης Μαΐου από την συλλογικότητα Terra Incognita για την διπλή εργατική δολοφονία στην μονάδα του Αγίου Δημητρίου και τον θάνατο των 3 εργατών σε μονάδα στη Εύβοια.
 • Άγριο ξυλοδαρμό υπαλλήλου της κοινότητας Βιράν Επισκοπής και Έρφων στην Κρήτη, από τον Πρόεδρο της Κοινότητας καταγγέλει το συνδικαλιστικό όργανο των Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ζητάει να καταδικαστεί η βίαιη συμπεριφορά του «νταή» Κοινοτάρχη που θεωρεί ότι μπορεί να χειροδικεί σε βάρος εργαζομένων χωρίς ποινικές και πειθαρχικές συνέπειες.
 • Συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις πραγματοποιηθήκαν την Κυριακή 23 Μαΐου ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Ποιο συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη έγινε μικροφωνική συγκέντρωση στη Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας από την Συνέλευση Ενάντια στον νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, ενώ παρέμβαση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, πραγματοποιήθηκε στη Μητροπόλεως και στην Τσιμισκή από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νότος, με τη συμμετοχή του σωματείου εμποροϋπαλλήλων.

ΔΙΕΘΝΗ

 • Βίαια περιστατικά στη διάρκεια των οποίων χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα στοίχισαν τη ζωή σε δώδεκα ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους δεκαπέντε στις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την αστυνομία και αμερικανικά ΜΜΕ, καθώς αναζωπυρώνεται το φαινόμενο που στο εσωτερικό της χώρας πλέον χαρακτηρίζεται ως «επιδημία», αποτυπώνοντας τους κινδύνους από την οπλοκατοχή. Το κύμα των περιστατικών αυτών στοίχισε τη ζωή ακόμα και ανηλίκων, στις πολιτείες Νιού Τζέρζι, Νότια Καρολίνα, Τζόρτζια, Οχάιο και Μινεσότα.
 • Μια γυναίκα 31 ετών κι ένα νήπιο 2 ετών έχασαν τη ζωή τους, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε μία δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην κεντρική Γερμανία, την Κυριακή 23 Μαΐου το απόγευμα. Τα αίτια της πυρκαγιάς στο κέντρο, στην πόλη Κρόναχ, είναι ακόμη άγνωστα ενώ διενεργείται ποινική έρευνα.
 • Ένα ακόμα εξοργιστικό δείγμα της δολοφονικής αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ έρχεται στην επιφάνεια, με τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει τον 48χρονο William Jennette, κρατούμενο σε φυλακή του Τενεσί, να χάνει τη ζωή του λίγα λεπτά αφότου αστυνομικοί του προκάλεσαν ασφυξία ακινητοποιώντας τον στο πάτωμα, δεμένο με χειροπέδες και πατώντας τον με τα γόνατά τους στην πλάτη του, στα πόδια και τα χέρια του. Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Μάη, τον ίδιο μήνα με τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, με τις μεγάλες ομοιότητες να εξοργίζουν και να επιβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για «τυχαία περιστατικά».
 • Χιλιάδες μετανάστες συνέχισαν να φτάνουν από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα (ο ένας από τους δύο θύλακες της Ισπανίας στην αφρικανική ήπειρο) εν μέσω εντάσεων μεταξύ της ισπανικής και της μαροκινής κυβέρνησης. Από τη Δευτέρα 24 Μαΐου έχουν φτάσει με πλαστικές βάρκες ή κολυμπώντας, παρακάμπτοντας τον φράχτη, τουλάχιστον 8.000 μετανάστες, από τους οποίους οι 5.800 έχουν σταλεί ήδη πίσω στο Μαρόκο, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί κατα μήκος του φράχτη έκαναν χρήση δακρυγόνων αλλά και πλαστικών σφαιρών, για να απωθήσουν τους μετανάστες που πλησίαζαν.
 • Μεγάλες κινητοποιήσεις και απεργία σε πολλούς κλάδους πραγματοποιήθηκαν στις 19 Μαΐου στην Κολομβία. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μπογκοτά, της Κάλι, του Μεντεγίν και άλλων πόλεων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Ντούκε. Οι κινητοποιήσεις, που διοργανώνονται από την Εθνική Επιτροπή Απεργίας, ήδη συμπλήρωσαν τρεις βδομάδες και είναι η μαζική απάντηση των λαϊκών στρωμάτων στα συσσωρευμένα προβλήματα που επιδεινώθηκαν με την καπιταλιστική κρίση και την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει τη φορολογική μεταρρύθμιση, ωστόσο επιχειρεί να τη φέρει ξανά, όπως και άλλους νόμους που διευρύνουν την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας. Την ίδια ώρα, έχει κατεβάσει στρατό και αστυνομία στις πόλεις και επιδίδεται σε μια βάρβαρη καταστολή που έχει στοιχίσει έως τώρα τη ζωή σε 52 ανθρώπους (ανάμεσά τους 4 παιδιά). Πάνω από 1.650 είναι οι τραυματίες, περισσότεροι από 1.100 είναι οι συλληφθέντες, ενώ οι εξαφανισμένοι διαδηλωτές ξεπερνάνε τους 520.
 • H Σάσα Τζόνσον, ακτιβίστρια του Black Lives Matters στο Λονδίνο, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση που δέχθηκε με πυροβολισμούς στο κεφάλι. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο Σάουθγουορκ, περιοχή του νότιου Λονδίνου την Κυριακή 23 Μαΐου. Η ακτιβίστρια τον τελευταίο καιρό δεχόταν απειλές κατά της ζωής της λόγω της δράσης της.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ 

 • Την Παρασκευή 28 Μαΐου στις 19:00 στα Χαυτεία, εργατική διαδήλωση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο από Κλαδικά & Επιχειρησιακά Εργατικά Σωματεία.
 • Την Παρασκευή 28 Μαΐου στις 19:00 στο σταθμό Θησείου, συγκέντρωση ενάντια στα καταναγκαστικά “υγειονομικά” μέτρα
 • Το Σάββατο 29 Μαΐου στις 13:00 στην Πλατεία Βικτωρίας, αντιρατσιστική πορεία από το Solidarity with migrants.
 • Περιβαλλοντικές Kινήσεις, Επιτροπές Αγώνα, Σωματεία κι άλλες Συλλογικότητες από Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Εύβοια, Χανιά, Ηράκλειο, Γιάννενα, Γρεβενά κ.α., συντονιζόνται και οργανώνουν ημέρα πανελλαδικής δράσης κατά της καύσης απορριμμάτων το Σάββατο 29 Μαΐου στην Πλατεία Ηρώ, στην Πετρούπολη στην Αθήνα.
 • Το Σάββατο 29 Μαΐου, στις 12:00 στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων και τις Μ.Ε.Α.
 • Το Σάββατο 29 Μαΐου, στις 12:00 στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (Δημαρχείο Βόλου), Πανελλαδική ημέρα δράσης κατά της Καύσης Απορριμμάτων.
 • Την Κυριακή 30 Μαΐου στις 15:00, συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αναρχικό σύντροφο Β.Σταθόπουλο έξω από τις Φυλακές Λάρισας και στις 17:00 μικροφωνική αντιπληροφόρησης στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας από Κατάληψη Ντουγρού.