Δελτίο Αντιπληροφόρησης 16/2/21

Download here! - Downloads: 2 - Plays: 51
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
 • Από τον Νοέμβριο του 2019 έχει τεθεί σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο παράνομης παρακολούθησης  με την τοποθέτηση «κοριών» που φυτεύονται στα αυτοκίνητα ή τις μοτοσικλέτες διαδηλωτών και ατόμων που δραστηριοποιούνται πολιτικά. Την ίδια περίοδο έξω από τον πολιτικό χώρο αναρχικής-κομμουνιστικής συλλογικότητας στα Εξάρχεια υπήρχε αυτοκίνητο με κρυφή κάμερα στον καθρέφτη στραμμένη  προς στην είσοδο. Με τον εντοπισμό της, διμοιρία των ΜΑΤ έσπευσε απροκάλυπτα και το φυγάδευσε. Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021, στον πολιτικό χώρο της συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση» στα Εξάρχεια, κατά τη διάρκεια συλλογής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για ευάλωτες ομάδες, μέλος της εντοπίζει τυχαία στο όχημά του  κρυμμένο μηχανισμό παρακολούθησης με σύστημα γεωεντοπισμού. Ο «κοριός» είχε μέσα του κάρτα SIM, ήταν τοποθετημένος με μαγνήτη σε μη ορατό σημείο της μηχανής, ενώ στη ράχη του υπήρχε συγκεκριμένη αρίθμηση (αριθμός 10). Μετά από  έλεγχο εντοπίστηκαν ακόμα δύο πανομοιότυποι μηχανισμοί μαύρου χρώματος με διαφορετική αρίθμηση ο καθένας, τοποθετημένοι σε διαφορετικά σημεία δύο ακόμα μηχανών. Από τη διαφορετική αρίθμηση στους τρεις «κοριούς», αλλά και από τον σειριακό αριθμό που αναγράφεται σε έναν από αυτούς, είναι εμφανές πως όλοι εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο παρακολούθησης, που μπορεί να πραγματοποιείται μόνο από κρατικές ή παρακρατικές υπηρεσίες.
 • [TW: απόπειρα αυτοκτονίας] Ένα μικρό παιδί ηλικίας 6 με 7 ετών, προσφυγόπουλο, ανέβηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, 11 Φεβρουαρίου 2021, στο κτίριο στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ Χίου, με πρόθεση να αυτοκτονήσει. Το μικρό παιδί φάνηκε να πείσθηκε να κατέβει από έναν μεταφραστή και τον πατέρα του που είχαν ανέβει με σκάλα στο κτίριο, κάτι που έγινε λίγο αργότερα. Όπως γίνεται γνωστό, από συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν απόπειρες κατά τις ζωής τους μη αντέχοντας τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να ζουν τα ίδια και οι οικογένειες τους.
 • Η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, αναφέρει ότι το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου ενημερώθηκε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας πως ο κρατούμενος απεργός πείνας θα μεταφερθεί στην Εντατική και ότι εφόσον κριθεί απαραίτητο θα υποβληθεί σε αναγκαστική σίτιση. Ο αγωνιστής Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 40 μέρες (σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου) ζητώντας τη μεταγωγή του από τις φυλακές Δομοκού στον Κορυδαλλό. Η κατάσταση της υγείας του βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο στάδιο, με τον ίδιο να δηλώνει την άρνηση του στην αναγκαστική σίτιση καθώς αποτελεί μορφή βασανιστηρίου. Οι δράσεις αλληλεγγύης συνεχίζονται με όλους τους πιθανούς τρόπους, από συγκεντρώσεις, πορείες, παρεμβάσεις σε δημόσιους οργανισμούς, επιθέσεις σε κυβερνητικά και δικαστικά στελέχη μέχρι επιθετικές εμπρηστικές και εκρηκτικές ενέργειες, κάνοντας σαφές στην Κυβέρνηση ότι φέρει πλέον την ευθύνη για την ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα και ότι δεν θα μείνει αναπάντητο αν ζημιωθεί ο επαναστάτης απεργός πείνας. Συλλογικότητες, συνελεύσεις αλληλεγγύης και ομάδες έχουν καλέσει για τις 16 Φεβρουαρίου την 4η πανελλαδική μέρα δράσεων  αλληλεγγύης στον επαναστάτη Δημήτρη Κουφοντίνα.
 • Από τις 14 Φεβρουαρίου η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 αίρεται για τη Λέσβο αλλά όχι για τους πρόσφυγες στη Mόρια-2 (ή αλλιώς Καρά Τεπέ). Οι εκτεταμένοι περιορισμοί λόγω του σκληρού lockdown παραμένουν σε ισχύ και εξακολουθεί να επιτρέπεται η έξοδος από το στρατόπεδο μόνο για 3 ώρες την εβδομάδα, μόνο για ένα άτομο ανά οικογένεια.
 • Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου ομάδα αλληλεγγύης στους μετανάστες επισκέφτηκε τους Αγίους Θεοδώρους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς 200 μετανάστες/στριες που ειδοποιήθηκαν από τον ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), το Υπουργείο Μετανάστευσης και την Αστυνομία ότι θα διωχτούν από το χώρο διαμονής τους, το ξενοδοχείο Iliochari. Παρά τις αρχικές υποσχέσεις του Δ.Ο.Μ. σε πολλούς και πολλές από τους μετανάστες και τις μετανάστριες ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί ομαλά, και θα λάβουν απαραίτητα χαρτιά, όπως ταξιδιωτικά έγγραφα και άδειες διαμονής, οι υποσχέσεις αυτές αναιρέθηκαν. Πλέον οι άνθρωποι εκεί απειλούνται ότι με τη βία της αστυνομίας τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο. Ήδη πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας μένουν έξω από το ξενοδοχείο, στη βροχή και στο κρύο. Μήνες χωρίς οικονομικό επίδομα, χωρίς αρκετό νερό και τρόφιμα, χωρίς χαρτιά, σε καιρό lockdown και πανδημίας, αποκλεισμένοι στους Αγίους Θεοδώρους.
 • Την δημιουργία του “Συντονιστικού Ομάδων & Δομών Αλληλεγγύης Αττικής” ανακοίνωσαν 8 ομάδες και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της σίτισης από την έναρξη της πανδημίας και που είναι δίπλα σε όποιον και όποια έχει ανάγκη. 300 περίπου ατόμα από μάγειρες, μαγείρισσες, διανομείς καθώς και αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες δουλεύουνε συλλογικά κάθε μέρα, με μοιράσματα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, συλλογικές κουζίνες, κοινωνικά κέντρα, δομές αλληλοβοήθειας, πρωτοβουλίες γειτονιών, έχοντας δημιουργήσει ένα δίχτυ αλληλοβοήθειας σε γειτονιές της Αθήνας.
ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
 • Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, στο μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα συνελλήφθησαν 27 άτομα, ενω κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα βαραίνουν τον έναν από αυτούς, ο οποίος είναι μέλος του Ρουβίκωνα.
 • Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονικη, μετά από συγκρούσεις με τις δυνάμεις της καταστολής έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, συνελήφθη ένα άτομο, η οποία αφέθηκε ελέυθερη το επόμενο πρωί και αναμένει να οριστεί δικάσιμος, με κατηγορίες για οπλοκατοχή και διατάραξη κοινής ειρήνης.
 • Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, μετά την πανεκπαιδευτική πορεία, στη Θεσσαλονίκη, ο κόσμος στήριξε το κάλεσμα ενάντια στη ψήφιση του άρθου 8 σχετικά με την μουσική λογοκρισία και τον τρομονόμο. Με συνολικά πάνω από 1500 άτομα να στηρίζουν την συγκέντρωση, μπάτσοι επιτέθηκαν στο ύψος της Καμάρας, την ώρα που ξεκινούσε η πορεία.
 • Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, απήχθησαν δύο μέλη της συλλογικότητας Μασοβκα από το σπίτι και τον χώρο εργασίας τους, με μόνο στοιχείο την παρέμβαση της συλλογικότητάς τους στο γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη την προηγούμενη ημέρα. Δεν έχουν λάβει την δικογραφία τους αλλά η αντιτρομοκρατική φαίνεται να τους εντάσσει σε πλημμελιματικού τύπου υποθέσεις καθώς όμως και σε εγκληματική οργάνωση.
 • Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, με αφορμή χιονοπόλεμο στην περιοχή της Ρωμαικής Αγοράς στη Θεσσαλονίκη, η διμοιρία που φυλάει την κατάληψη Terra Incognita έριξε κρότου λάμψης και προσήχθησαν αναίτια τέσσερεις χιονοπολεμιστές, οι οποίοι αφέθηκαν λίγο αργότερα μετά από παρέμβαση δικηγόρου.
 • Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε κινητό μοίρασμα κειμένων ως ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα στην Λάρισα. Στο τέλος της παρέμβασης έγιναν τέσσερις προσαγωγές συντρόφων οι οποιοί αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά στους 2 επιβλήθηκε πρόστιμο. Η προσαγώγη έγινε απο δυνάμεις των ΟΠΚΕ και της ασφάλειας, οι οποιοί μετά την παρέμβαση φρουρούσαν την κατοικία του βουλευτή της Νεάς Δημοκρατίας Χ. Κέλλα, στην οδό Τζαβέλα πλησίον της κατάληψης Ντουγρού.
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
 • Τροχαίο ατύχημα με εργαζόμενο διανομέα, σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, που μοιάζει ένα τεράστιο παγπδρόμιο, λόγω του χιονιά. Στο σημείο έσπευσε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σωματεία και εργαζόμενοι στον επισιτισμό, ζητούν να σταματήσει η ταχυδιανομή όσο διαρκούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και επιπρόσθετα μέτρα προστασίας (εξοπλισμο, κρανη) για όλους τους διανομείς.
 • Να εξασφαλιστούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων για τις συνθήκες ψύχους των επόμενων ημερών, διεκδικεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Λάρισας.
 • 48ωρη πανελλαδική – προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 23 Φλεβάρη, με προοπτική κλιμάκωσης, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΜΕΝ.
ΔΙΕΘΝΗ
 • Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε στις 12 Φεβρουαρίου υπέρ των δύο κοινοτήτων του Δέλτα του Νίγηρα που ζητούν δικαιοσύνη για περιβαλλοντικές ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από τη Shell (Okpabi και άλλοι/ες). Οι κοινότητες Ogale και Bille μπορούν να υποβάλουν τις νομικές τους αξιώσεις για εκκαθάριση και αποζημίωση κατά της Royal Dutch Shell plc (RDS) και της θυγατρικής της Νιγηρίας, της Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC).
 • Μαζική διαδήλωση 1000 και πλέον ατόμων στη Λευκωσία ενάντια στην κρατική διαχείριση της πανδημίας με όργιο αστυνομικής καταστολής. Οι μπάτσοι αναίτια επιτέθηκαν από την αρχή στην διαδήλωση, προσαγάγοντας 8 άτομα και ξυλοκοπώντας αρκετούς διαδηλωτές. Χρησιμοποιήσαν ακόμα και αύρα τραυματίζοντας διαδηλώτρια στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει την όραση από το ένα μάτι.
 • H κατ’επίφαση κοινοβουλευτική δημοκρατία της Ιταλίας, προετοιμάζεται να ορκίσει έναν ακόμη μη εκλεγμένο πρωθυπουργό σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες. Ο Μάριο Ντράγκι, τέως πρόεδρος της ΕΚΤ και πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs, θα είναι ο τέταρτος τεχνοκράτης στην ηγεσία της χώρας, μετά το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Λαμπέρτο Ντίνι (1995), τον κεντρικό τραπεζίτη Κάρλο Ατσέλιο Τσάμπι (1993) και τον επίσης πρώην υπάλληλο της Goldman Sachs Μάριο Μόντι. Ο Ντράγκι ενώ βρισκόταν στην ηγεσία της ΕΚΤ, δηλαδή ενός ιδρύματος που έπρεπε να ελέγχει τις τράπεζες, λειτουργούσε σαν εκπρόσωπος των τραπεζών συμμετέχοντας στην “Ομάδα των 30” ενός  πανίσχυρου λόμπι που αποτελείται από εκπροσώπους κεντρικών, αλλά και ιδιωτικών τραπεζών.
 • Οι διαμαρτυρίες των αγροτών στην Ινδία έφτασαν την περασμένη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, στην 68η ημέρα τους, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να αναιρέσει τρία πρόσφατα νομοσχέδια που παρέχουν προνόμια σε μεγάλες επιχειρήσεις. Η Ινδική κυβέρνηση επέκτεινε την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών ίντερνετ σε περιοχές που εδράζονται οι διαδηλώσεις, ενώ το Twitter ανέστειλε τη λειτουργία περίπου 250 λογαριασμών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν ειδησεογραφικοί ιστότοποι, ακτιβιστές και ηθοποιοί, έπειτα από αίτημα της Ινδικής κυβέρνησης, επειδή κάλυπταν με ρεπορτάζ τις διαδηλώσεις.
 • Μια ομάδα διαδηλωτών και διαδηλώτριών στο Λονδίνο πραγματοποιούν κατάληψη στους Euston Square Gardens εδώ και δύο εβδομάδες, κλειδαμπαρώνοντας τους εαυτούς τους σε αυτοσχέδιες υπόγειες σήραγγες. Οι διαδηλωτές και διαδηλώτριες προσπαθούν να προστατεύσουν το πράσινο, το οποίο πρόκειται να αντικατασταθεί με μια προσωρινή πιάτσα ταξί και στη συνέχεια προορίζεται για ένα έργο σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας. Ο αγώνας τους υποστηρίζεται από συχνές διαδηλώσεις στην επιφάνεια.
 • Για άλλη μια φορά, ο κόσμος στην Αργεντινή διαδήλωσε εναντίον των προγραμματισμένων έργων εξόρυξης στη νότια επαρχία Chubut. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε διάφορες πόλεις και επαρχίες την περασμένη εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε εξαντλητικά για τη γη έργα εξόρυξης με το σύνθημα “Το νερό αξίζει περισσότερο από το χρυσό”.
 • Η βραζιλιάνικη εταιρία-κολοσσός εξόρυξης Vale συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μια θανατηφόρα κατάρρευση φράγματος που σκότωσε 272 άτομα. Η καταστροφή του Brumadinho συνέβη στις 25 Ιανουαρίου 2019. Ήταν ένα τρομερό εργατικό ατύχημα και θεωρείται μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές τραγωδίες στην ιστορία της Βραζιλίας, η οποία οδήγησε σε μια τοξική ροή αποβλήτων εξόρυξης που κινήθηκε με 80 χιλιόμετρα την ώρα και κατάπιε τα πάντα στο δρόμο της.
 • Η αστυνομία της Καταλονίας συνέλαβε τον rapper Pablo Hasel. Στις 16 Φεβρουαρίου δεκάδες βαν με αστυνομικές δυνάμεις έσπασαν τα οδοφράγματα του πανεπιστημίου όπου βρισκόταν κλειδωμένος μέσα μαζί με αλληλέγγυο κόσμο από την προηγούμενη μέρα. Ο Ηasel πήγε προς το περιπολικό με τις χειροπέδες και με το κεφάλι ψηλά φώναξέ “Δεν θα μας σταματήσουν ποτέ, θάνατος στο φασιστικό κράτος”. Στην συνέχεια μεταφέρθηκε στις φυλακές του Pontent -χωρίς καμία δικαστική διαδικασία- όπου αναμένετε να καταδικαστεί σε 2 χρόνια, 4 μήνες και 15 μέρες φυλάκηση.
ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ
 • Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, στις 17:00, συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη.
 • Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου στη 13:00, κινητοποίηση ενάντια στον νόμο Κεραμέως στο αγ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη