Δελτίο Αντιπληροφόρησης 9/2/21

Download here! - Downloads: 1 - Plays: 32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
 • Στα πλαίσια της 3ης πανελλαδικής μέρας δράσης και αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, περίπου 100 αγωνιστές και αγωνίστριες από ομάδες και οργανώσεις του αναρχικού και κομμουνιστικού χώρου πραγματοποίησαν στις 3 Φεβρουαρίου, συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ για περίπου 1,5 ώρα όπου διέκοψαν την κυκλοφορία για να μοιράσουν κείμενα στους οδηγούς. Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις όπως πορείες, μοτοπορείες, συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις, επιθέσεις σε ΑΤ και σε Τράπεζες. Όλα αυτά, καθώς ο αγωνιστής βρίσκεται ήδη στην 30η μέρα απεργιάς πείνας με την υγεία του να επιβαρύνεται όλο και περισσότερο και με το κράτος να παραμένει αδιάλλακτο και εκδικητικό απέναντι του. Πολλοί γιατροί, στηρίζοντας το αίτημα του απεργού, υπέγραψαν κείμενο όπου αναφέρονται στην υποχρεωτική σίτιση ως μέσο βασανισμού, μετά από πληροφορίες οτι η εποπτεύουσα τις φυλακές Δομοκού εισαγγελέας Λαμίας εξέδωσε διάταξη με την οποία ζητά από τους γιατρούς του νοσοκομείου Λαμίας, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος ο απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας, να παρακάμψουν τη βούλησή του και να του παράσχουν ιατρική υποστήριξη. Πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές και άνθρωποι του Πολιτισμού από χώρες της Ευρώπης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αμερική αλλά και την Ινδία υπογράφουν το ελληνικό αίτημα και αναφέρουν: “Υπογράφουμε την έκκληση των Ελλήνων πανεπιστημιακών, καθώς, στην 28η μέρα της απεργίας πείνας, η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι σε κίνδυνο. 4η Πανελλαδική μέρα αλληλεγγύης και δράσης στον επαναστάτη απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα ορίστηκε η Τρίτη 9 Φεβρουαρίου.
 • Στις 4 Φεβρουαρίου δεκάδες χιλιάδες κόσμου συμμετείχε σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ναύπλιο, Γιάννενα, Καρδίτσα, Ηράκλειο και Λάρισα στις πορείες ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοίδη που καλέστηκαν από φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες και ομάδες του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς και από οργανώσεις της αριστεράς. Μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες, εκπαιδευτικοί, γονείς, σύλλογοι και σωματεία θα βρίσκονται στους δρόμους, σε πάνω από δεκαπέντε πόλεις την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, μέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοίδη. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις στο ΕΚΠΑ & στο ΑΠΘ. Γίνονται συνελεύσεις για την οργάνωση των πρωινών και απογευματινών πορειών που καλέστηκαν την Τετάρτη ενάντια στο νομοσχέδιο που οπλίζει το μακρύ χέρι της καταστολής ενάντια σε κάθε μορφής οργάνωση και διεκδίκηση της νεολαίας.
 • Στις 6 Φεβρουαρίου στην Πάτρα, ήταν καλεσμένη στην Πλατεία Γεωργίου συγκέντρωση για την υπεράσπιση των κοινωνικών αναγκών και ταξικών συμφερόντων. Η πλατεία καταλήφθηκε από δυνάμεις της αστυνομίας και έτσι το κάλεσμα μεταφέρθηκε έξω από την κατάληψη Παραρτήματος όπου πραγματοποιήθηκε μικροφωνική συγκέντρωση, την οποία πλαισίωσε αρκετός κόσμος.
 • Μαζικές και δυναμικές οι κινητοποιήσεις που έγιναν το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο, Χανιά, Τρίκαλα, Ηγουμενίτσα και σε άλλες πόλεις, ενάντια στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης. Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι μήνυμα αγώνα απέναντι στις απαγορεύσεις, τα πρόστιμα, τις συλλήψεις και την αστυνομική αυθαιρεσία που με τις πλάτες της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
 • Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής «υποδέχθηκαν» στις 6 Φεβρουαρίου τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι κάτοικοι της Ικαρίας, έξω από το Κέντρο Υγείας του Έυδηλου. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ κάλεσαν τον Μητσοτάκη να πάρει μαζί τους αστυνομικούς του και να φύγει από το νησί.
ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
 • Στις 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση συντρόφων της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης στο Σύνταγμα σε αλληλεγγύη στον πολιτικό κρατούμενο απεργό πεινας Δημήτρη Κουφοντίνα. Οι σύντροφοι κυκλωθηκαν και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ από πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις.
 • Στις 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε από τον Συντονισμό συλλογικοτήτων για την αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα συγκέντρωση με πανό και συνθήματα έξω από την ΕΡΤ3, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης και ανάδειξης της απεργίας πείνας που διεξάγει ο προαναφερόμενος από τις 8 Ιανουαρίου. Κατά την αποχώρηση από την παρέμβαση, πλήθος μπάτσων περικύκλωσε την περιοχή διεξάγοντας ελέγχους και έρευνες σε διαφορετικά σημεία με 7 συντρόφισσες και συντρόφους να προσάγονται σε διαφορετικά τμήματα, ενώ μετά από κάποια ώρα αφέθηκαν όλες και όλοι ελεύθεροι.
 • Σε προσαγωγή φωτορεπόρτερ προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στις 3 Φεβρουαρίου, την ώρα που κάλυπτε τη συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Δημήτρη Κουφοντίνα στο Σύνταγμα. Ο φωτορεπόρτερ οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ όπου αφέθηκε ελεύθερος αργότερα.
 • Στις 4 Φεβρουαρίου μετά την λήξη της πορείας στη Θεσσαλονίκη ενάντια στο Νομοσχέδιο Κεραμέως/Χρυσοχοίδη η αστυνομία εμπόδισε διαδηλωτές και διαδηλώτριες να μπούν στο χώρο του Πανεπιστημίου με ρήψη δακρυγόνων, κρότου λάμψης και κυνηγητό στην γύρω περιοχή. Σημειώθηκαν δύο προσαγωγές και μια σύλληψη σε άτομο που χτυπήθηκε από τους μπάτσους στο κεφάλι με τις κατηγορίες της απείθειας και της αντίστασης κατά της αρχής.
 • Περίπου 50 σύντροφοι και συντρόφισσες στην Αθήνα προσπάθησαν να φτάσουν στα Προπύλαια στις 3 Φεβρουαρίου για να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση αλληλεγγύης υπέρ του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Ωστόσο, οι δυνάμεις των ΜΑΤ τα απώθησαν με χημικά, ενώ ακολούθησε κυνηγητό με τουλάχιστον 5 προσαγωγές. 
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
 • Κάλεσμα σε Πανελλαδική Απεργία του Σωματείου Εργαζομένων στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ στις 8 Φεβρουαρίου. Στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ οι εργαζόμενοι/ες με τις επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τον διαρκή φόβο της απόλυσης ή τη «λήξη συνεργασίας» σύμφωνα με τη γλώσσα της Διοίκησης, το φακέλωμα των εργαζομένων και τις νέες μορφές πειθάρχησης και καταπάτησης των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων μέσω της ένταξης στο μητρώο ΜΚΟ, την διακριτική μεταχείριση συνδικαλιστών αλλά και την εντατικοποίηση της εργασίας με ελλιπές προσωπικό, βιώνουν συνεχώς εργασιακή επισφάλεια.
ΔΙΕΘΝΗ
 • Στις 5 Φεβρουαρίου στην Πολωνία, το Black Bloc βρέθηκε στους δρόμους του Βρότσλαβ σε διαμαρτυρία ενάντια στην απαγόρευση των αμβλώσεων
 • Στις 6 Φεβρουαρίου στην Ισπανία, μπάτσοι σταμάτησαν τρεις νέους λόγω εμφάνισης στην οδό Atocha στη Μαδρίτη. Τους ξυλοκόπησαν και ένας από αυτούς συνελήφθη ενώ υπήρξαν απειλές από τους μπάτσους, ώστε να μην δημοσιευτούν τα βίντεο.
 • Στις 6 Φεβρουαρίου στις Η.Π.Α., κρατούμενοι εξεγέρθηκαν και κατέλαβαν μέρος της φυλακής/κέντρου κράτησης στο St.Louis. διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης εμμέσω πανδημίας. Υπάρχει αλληλέγγυος κόσμος στο δρόμο προς στήριξη του αγώνα τους.
 • Στις 6 Φεβρουαρίου στις Η.Π.Α., αντιφασίστες στη Βιρτζίνια αφαίρεσαν και κατέστρεψαν ένα πανό της νεοναζιστικής οργάνωσης Patriot Front, η οποία πρόσφατα πραγματοποίησε μια αυθόρμητη πορεία. Οι σύντροφοι αντέδρασαν άμεσα με επίθεση σε αυτή και τους έδιωξαν.
 • Στις 28 Ιανουαρίου το Εθνικό Ανώτατο Δικαστικό Ιδρυμα της Ισπανίας εξέδωσε απόφαση βάσει της οποίας ο Pau Rivadulla (aka. Pablo Hasel), γνωστός ράπερ με πολιτική δράση, πρέπει να παραδοθεί στις αρχές εως τις 12 Φεβρουαρίου για να φυλακιστεί. Ο Pablo καταδικάστηκε το 2015 σε δύο χρόνια φυλάκιση και το 2018 του επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000ευρώ γιατί θεωρήθηκε από τις αρχές οτι εγκωμιάζει την τρομοκρατία, εξυβρεί και συκοφαντεί την Μοναρχία καθώς και τις δυνάμεις ασφαλείας του Κράτους.