Δελτίο Αντιπληροφόρησης 21/12/20

Download here! - Downloads: 1 - Plays: 27
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
 • Τα ξημερώματα τις 14 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο της Χίου, λόγω της έντονης βροχόπτωσης πλημμύρισε η στοά που οδηγεί προς τη Μαιευτική Κλινική και το χειρουργείο της μαιευτικής. Στον χώρο της γραμματείας κατέρρευσε τμήμα της οροφής, ενώ νερά μπήκαν στο χειρουργείο και στα αποδυτήρια των ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών). Οι θάλαμοι απομόνωσης Covid πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να χρειαστεί η μεταφορά κρεβατιών έξω από αυτούς.
 • Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε ακάλεστη πορεία γειτονιάς στη Θεσσαλονίκη που κατέληξε στη λαϊκή Αγορά της οδού Κασσάνδρου με συνθήματα με συνθήματα όπως “Του κόβιντ η διαχείριση είναι ταξική, πλουτίζουνε οι πλούσιοι, πεθαίνουμ’ οι φτωχοί” και “Αν δεν αντισταθούμε σε κάθε γειτονιά, θα βγαίνουμε απ’ το σπίτι μας μονάχα για δουλειά”.
 • Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου έγινε παρέμβαση από αναρχικές/ούς για την κοινωνική και ταξική επανάσταση (Acte) με τρικάκια στο Ειρηνοδικείο Νέας Ιωνίας σε ένδειξη αλληλεγγύης στον σύντροφο Errol που απειλούταν με απέλαση και κρατούνταν έγκλειστος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.
 • Στις 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην πλατεία Χαλανδρίου και στην ομώνυμη στάση μετρό ενάντια στον φόβο της επιτήρησης, του ελέγχου και της καταστολής που το κράτους προσπαθεί να επιβάλει με πρόσχημα την πανδημία. Αναρτήθηκαν πανό και πετάχτηκαν τρικάκια.
 • Στις 18 Δεκεμβρίου στα Χανιά πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη πόρεια στην γειτονία της Χαλέπας για την διαχείριση της πανδημίας και την μεταφορά των ευθυνών των εξουσιαστών στους από τα κάτω. Πετάχτηκαν τρικάκια και ο παλμός της πορείας ήταν ισχυρός με συνεχόμενα συνθήματα που καλούσαν τους ανθρώπους της γειτονίας να αντισταθούν και να οργανωθούν απέναντι στην καταστολή και έτσι να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στην υγεία και την ζωή.
 • Στις 18 Δεκεμβρίου η Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές πραγματοποίησε μηχανοκίνητη παρέμβαση με τρικάκια έξω από τα γραφεία του ΕΟΔΥ για τις ζωές των κρατουμένων που μπαίνουν σε κίνδυνο λόγω covid στις φυλακές.
 • Στις 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση αντιπληροφόρησης, ως αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στον κλάδο των ταχυμεταφορών, με κείμενα, τρικάκια, στράτσα και πανό σε εταιρείες ταχυμεταφορών της Speedex, ACS, ΕΛΤΑ courier και Γενική Ταχυδρομική από την κατάληψη Terra Incognita.
 • Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου και το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις ενάντια στην έμφυλη καταπίεση που βιώνουν οι γυναίκες εν μέσω πανδημίας σε δύο σουπερ μάρκετ στο κέντρο της Πάτρας. Μοιράστηκαν κείμενα, πετάχτηκαν τρικάκια και κρεμάστηκαν πανό από πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία.
 • Στις 19 Δεκεμβρίου ανέβηκε πανό και γράφτηκαν αντιφασιστικά, αντεθνικά, αντικρατικά και αντιμπατσικά συνθήματα στο Βόλο από την αντιφασιστική συνέλευση outbreak.
 • Στις 19 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε μοτοπορεία στο Παγκράτι από Ρουβίκωνα για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασίας και ενάντια στην καταστολή και στα αντεργατικά νομοσχέδια που επιβάλλονται με πρόφαση την πανδημία.
 • Στις 20 Δεκεμβρίου αναρτήθηκαν πανό αλληλεγγύης στο σύντροφο Errol και για την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών στο Φάληρο Καβάλας
 • Στις 20 Δεκεμβρίου έγινε παρέμβαση στο κατάστημα Pizza Fan στο Κερατσίνι από Ρουβίκωνα-Εργατική Πτέρυγα-Πολιτική Ανυπακοή. Το μαγαζί παρέμεινε ανοιχτό παρά τα ήδη επιβεβαιώμενα κρούσματα και τη σχετική πρόβλεψη, περί κλεισίματος επιχείρησης με τέτοιο περιστατικό, την ώρα που επιλεγμένα άτομα που εργάζονται στο κατάστημα και όχι όλα κλήθηκαν να κάνουν μοριακό τεστ.
 • Στις 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε αντανακλαστική πορεία γειτονιάς στους δρόμους της Άνω Πόλης ως ένδειξη αλληλεγγύης στην απαγωγή-απέλαση του συντρόφου Errol.
 • Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε παρέμβαση της Ανοιχτής Συνέλευσης Ενάντια στην Κρατική Διαχείριση της Πανδημίας, στο Νοσοκομείο όπου μοιράστηκαν κείμενα και κρεμάστηκε πανό στα κάγκελα της εισόδου.
 • Ξημερώματα 19 Δεκεμβρίου έφτασε στην Τήνο η πρώτη από τις τρεις ανεμογεννήτριες που έχει προγραμματιστεί να εγκατασταθεί στο νησί. Υπήρξαν αντιδράσεις από κατοίκους που βγήκαν στον δρόμο φωνάζοντας «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά, ούτε στην Τήνο ούτε πουθενά»
 • Κείμενο απάντηση στην ανακοίνωση της γγ. Αντιεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου σχετικά με την υγειονομική κατάσταση των φυλακών, έβγαλαν οι έγκλειστοι σύντροφοι στις φυλακές Λάρισας Βαγγέλης Σταθόπουλος και Πολύκαρπος Γεωργιάδης στις 20/12/2020. Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν ότι σε όλη την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, η ιατρική παρακολούθηση είναι ανεπαρκής,παρακολουθούνται μονάχα από ένα γιατρό ο οποίος είναι συγκρατούμενος τους. Μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου δεν είχε παρθεί κανένα υγειονομικό μέτρο, ενώ υπήρξε πληθώρα κατασταλτικών μέτρων, εξήντα από τους θετικούς στον ιό κρατούμενοι να στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες σε ένα θάλαμο με ελάχιστη ιατρική παρακολούθηση, ενώ οι υπόλοιποι είναι διασκορπισμένοι και κλειδωμένοι σε θαλάμους στο εσωτερικό των υπόλοιπων πτερύγων. Στις φυλακές Λάρισας έχουν βρεθεί περίπου 170 κρατούμενοι θετικοί στον κορονοϊό μέσα σε 18 ημέρες, ποσοστό που υπερβαίνει το 20% του γενικού πληθυσμού της φυλακής!
 • TRIGGER WARNING: 3χρονη έπεσε θύμα βιασμού από αγνώστους. Το βράδυ της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, το 3χρονο κορίτσι βρέθηκε λιπόθυμo ενώ αιμορραγούσε. Μεταφέρθηκε στο ιατρείο του καταυλισμού όπου ανέκτησε τις αισθήσεις της, ενώ η πρώτη διάγνωση των γιατρών επιβεβαίωσε ότι βιάστηκε. Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ η υπόθεση ερευνάται.
 • Νεκρή βρέθηκε μια μετανάστρια την πέμπτη σε βραχώδη ακτή στον όρμο Κατσίνια στη Λέσβο. Σύμφωνα με τους μετανάστες και τις μετανάστριες που επέβαιναν μαζί της στο φουσκωτό, σημειώθηκε έκρηξη της μηχανής και τρεις άνθρωποι κατέληξαν στη θάλασσα. Οι άλλες δύο γυναίκες που αγνοούνταν εντοπίστηκαν με υποθερμία, αλλά καλά στην υγεία τους.
 • Βγήκε στη δημοσιότητα περίπτωση μητέρας η οποία ζει μαζί με τον 8χρονο γιό της χωρίς ρεύμα για πάνω από ένα μήνα. Το ποσό που χρωστάει στον πάροχο του ρεύματος είναι 600 ευρώ παρόλα αυτά δεν μπορεί να βρει τα χρήματα, αφού έχει μείνει άνεργη από την πρώτη καραντίνα.
ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
 • Ο αναρχικός, γαλλικής υπηκοότητας, Errol απήχθη από την ελληνική αστυνομία, το Σάββατο 19/12/20, νωρίς το πρωί από το κελί της απομόνωσης του στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Τον έβαλαν σε μεταγωγικό φορώντας του χειροπέδες λέγοντας του ψέματα πως θα τον πήγαιναν στο νοσοκομείο να κάνει τεστ κόβιντ, προκειμένου να λήξει η κράτηση του σε απομόνωση. Αντ’αυτού τον μετέφεραν στο αεροδρόμιο όπου τον απέλασαν στη Γαλλία.
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
 • Σε καταγγελία της απόφασης της Διοίκησης των Νοσοκομείων Πέλλας να διωχθούν πειθαρχικά και ποινικά  η πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Εργαζομένων της Έδεσσας και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).Η ομοσπονδια υποστηρίζει ότι η δίωξη τους αποφασίστηκε μετά από δηλώσεις που κάνανε σε τόπικα MME.
 • Εργαζόμενη στην εταιρία AEGEAN απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να δουλέψει εκτός ωραρίου. Την ανάκληση της απόλυσης ζητά το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής καθώς καταγγέλει ότι ο μόνος λόγος απόλυσης είναι ο “παραδειγματισμός” των υπολοίπων υπαλλήλων, φέρνοντας τον εργασιακό μεσαίωνα, ένα βήμα πιο κοντά
 • Την άμεση μεταφορά τους σε ένα ασφαλές κτιριο ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΤΑ της Σάμου, καθώς απο τον ισχυρό σεισμό στις 30 Οκτώβρη έχει πέσει το μισό κτίριο που στεγάζονταν αλλά αυτοί συνεχίζουν να δουλεύουν ακόμα εκεί.
 • Εργαζόμενος τραυματίστηκε στο Ναύπλιο, ύστερα από ισχυρή έκρηξη σε λέβητα στις εγκαταστάσεις της «ΕΛΣΑΠ» (πυρηνελαιουργείο), ο οποίος εξερράγη και εκσφενδονίστηκε σε χωράφι.
 • Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης Ντηνιακού στο Χαϊδάρι, η οποία αποφάσισε να κάνει έφεση σε δικαστική απόφαση που δικαίωνε 9 εργαζόμενους στην καθαριότητα και μετέτρεπε τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, πετώντας τους στην ουσία στο δρόμο.
 • Εκατοντάδες αδήλωτα κρούσματα, άρνηση προληπτικών ελέγχων (test) και συνέχιση της εργασίας σε άτομα με συμπτώματα κορονοϊού καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής και εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.
 • Εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να «καταθέτουν» στους εργοδότες τους τα 800 ή τα 534 ευρώ, δηλαδή τα ποσά των ειδικών αποζημιώσεων που εισπράττουν από το κράτος για την αναστολή σύμβασης, για να κρατήσουν τις δουλειές τους. Σε λιγότερο από έναν μήνα, έχουν γίνει πάνω από 400 καταγγελίες για τέτοιες καταχρηστικές συμπεριφορές.
ΔΙΕΘΝΗ
 • Ένα 17χρονο τρανς κορίτσι αυτοκτόνησε, λίγες μέρες αφότου ταπεινώθηκε από μία σχολική σύμβουλο, μπροστά σε όλην την τάξη, επειδή φορούσε φούστα. Η Avril -σύμφωνα με συμμαθήτριες/τές της, που μίλησαν στο γαλλικό ΛΟΑΤΚ περιοδικό TETU– ήταν μαθήτρια στο Lycée Fénelon στην πόλη Lille, στη βόρεια Γαλλία. Η διοίκηση του σχολείου δήλωσε ότι γνώριζε για τη φυλομετάβασή της, αλλά ένα βίντεο, που δείχνει το κορίτσι με δάκρυα στα μάτια, τη στιγμή που η σχολική σύμβουλος την επιπλήττει, επειδή φοράει φούστα, δείχνει μια βαθιά έλλειψη υποστήριξης από το σχολείο. Οι μαθήτριες/τές δήλωσαν ακόμη ότι η φυλομετάβασή της είχε οδηγήσει σε πολλές συζητήσεις στην τάξη σχετικά με το φύλο και τα τρανς άτομα και ότι η Avril είχε την υποστήριξη πολλών συμμαθητριών/τών της. Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου -δύο ημέρες μετά το θάνατό της- η σχολική κοινότητα εξέδωσε δήλωση που κακοποίησε για άλλη μία φορά το κορίτσι, λέγοντας ότι ήθελε να “αλλάξει σεξουαλική ταυτότητα” και ότι “υποστηρίχθηκε στη διαδικασία της” ενώ επιπλέον αναφερόταν σε εκείνη στο αρσενικό.
 • Ο Ιρανός αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Ρουχολάχ Ζαμ εκτελέστηκε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου από τον Ιρανικό κράτος. Το «έγκλημα» του Ζαμ, για το οποίο καταδικάστηκε σε απαγχονισμό, ήταν η αντικαθεστωτική του δράση μέσω του δημοσιογραφικού του έργου με το πρόσχημα ότι υποκινούσε σε βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων το 2017. Η ιστοσελίδα του Amadnews, με περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες, κατέστη παράνομη γιατί θεωρήθηκε υπαίτια για τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν το 2017-2018 .
 • Το βασίλειο του Μπουτάν ψήφισε τελικά να αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία, κατά τη διάρκεια κοινής συνόδου του κοινοβουλίου. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο Μπουτάν δεν αναφέρουν πολλά προβλήματα με τις αρχές ή με διώξεις, αλλά δεν υπάρχουν νόμοι που να τα προστατεύουν από τις διακρίσεις.
 • Έγκριση από το Ουγγρικό κοινοβούλιο έλαβε σήμερα το νομοσχέδιο της ακροδεξιάς κυβέρνησης Όρμπαν, με το οποίο διασφαλίζεται συνταγματικά η δυνατότητα τεκνοθεσίας μόνο για τα παντρεμένα ζευγάρια. Η εν λόγω συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί μέρος της ρητορικής μίσους της κυβέρνησης στην Ουγγαρία, όπου απαγορεύεται ήδη ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, απορρίπτοντας έτσι πλήρως τη δυνατότητα τεκνοθεσίας από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Το σύνταγμα της Ουγγαρίας ορίζει την οικογένεια, ως ένωση ενός πατέρα που είναι άντρας και μιας μητέρας που είναι γυναίκα, επαναπροσδιορίζοντας τη ρήτρα για τον αποκλεισμό εναλλακτικών οικογενειακών τύπων. Η τεκνοθέτηση από ομόφυλα ζευγάρια ήταν δυνατή μέχρι τώρα εάν το ένα άτομο στη σχέση υπέβαλε αίτηση ως μεμονωμένο άτομο.
 • Στη Δανία, στις 17 Δεκεμβρίου αυστηροποιήθηκε η νομοθεσία της χώρας για τους βιασμούς, προχωρώντας σε ποινικοποίηση του σεξ χωρίς ρητή συναίνεση. Περίπου 11.400 γυναίκες τον χρόνο στη Δανία πέφτουν θύματα βιασμού ή υφίστανται απόπειρες βιασμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Το 2019 αναφέρθηκαν 1.017 βιασμοί στην αστυνομία και μόνο 79 κατέληξαν σε καταδίκες. Bάσει της παλαιάς νομοθεσίας, οι εισαγγελείς έπρεπε να αποδείξουν ότι το πρόσωπο που κατηγορούνταν ότι διέπραξε βιασμό είχε χρησιμοποιήσει βία ή επιτέθηκε σε πρόσωπο που δεν ήταν σε θέση να αντισταθεί. Τώρα, θα είναι σαφές, ότι εάν δεν συναινούν και οι δύο πλευρές στο σεξ, τότε αυτό είναι βιασμός.