Δελτίο Αντιπληροφόρησης 10/11/20

Download here! - Downloads: 1 - Plays: 49
ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΛΛΑΓΗ: Η συγκέντρωση της 17 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη μεταφέρεται για τις 15:30.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
-Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (Σ.Ο.Φ.Ε.Θ.) προχώρησε σε κατάληψη διαρκείας στις Α’ και Γ’ φοιτητικές εστίες. Η απόφαση ελήφθη σε συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του προηγούμενων ημερών, καθώς δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία ανταπόκριση στα αιτήματα τους από πλευράς πρυτανείας. Την Πέμπτη 5  Νοέμβρη επιδίωξαν παρέμβαση στην πρυτανεία η οποία εν τέλη δεν ολοκληρώθηκε καθώς ο πρύτανης είναι κρουσμα κορωνοϊού και δεν ήταν παρών. Η κατάληψη συνεχίζεται επ’αόριστον.
-Την Πέμπτη 5 Νοέμβρη η Terra Incognita πραγματοποιήσε παρέμβαση με μπογιές και τρικάκια στις εγκαταστάσεις του βιομηχανικού κάτεργου του ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη. Η ΤΙΤΑΝ έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια παράτυπα σε δοκιμαστική λειτουργία καύσης σκουπιδιών, δραστηριότητα που επιχειρεί να κανονικοποιήσει νόμιμα πλέον. Η νέα αυτή δραστηριότητα της έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ενεργοβόρο συνθήκη που επικρατεί κυρίως στις δυτικές συνοικίες αλλά κα στην υπόλοιπη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου οι κάτοικοι είναι περικυκλωμένοι από τεράστιες βιομηχανίες όπως η ΤΙΤΑΝ από τη μια μεριά και τα ΕΛ.ΠΕ. από την άλλη.
-Τη Παρασκευή  6 Νοέμβρη η Τerra Incognita πραγματοποιήσε παρέμβαση με μπογιές και τρικάκια στα γραφεία στη Θεσσαλονίκη του ομίλου τουρκικών συμφερόντων EKOL Logistics, στα πλαίσια της διεθνούς εβδομάδας αλληλεγγύης στην κούρδικη αντίσταση. Η EKOL Logistics αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του τουρκικού φασιστικού κράτους με αντιπροσωπείες σε 13 ευρωπαϊκές χώρες. 
-Την Παρασκευή 6 Noέμβρη στην Αθήνα, 20 περίπου συντρόφια της ανοιχτής συνέλευσης που καλέστηκε από την Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές, πραγματοποίησαν παρέμβαση στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην οδό Σεβαστουπόλεως 113. Στόχος ήταν να γνωστοποιήθεί στο προσωπικό του συλλόγου ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις φυλακές όσον αφορά στην απουσία μέτρων προστασίας των κρατουμένων από τον CoViD-19 και την αναγκαιότητα να υπάρξουν φωνές από τον ιατρικό κλάδο που να ενωθούν με αυτές του κινήματος αλληλεγγύης στις φυλακές για την προώθηση του αιτήματος της άμεσης αποσυμφόρησης. Μοιράστηκαν κείμενα τόσο στους ορόφους των γραφείων αλλά και πέριξ του κτιρίου και στους γύρω δρόμους.
-Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου έγινε παρέμβαση με χαρτοπανό και τρικάκια, στο Δημαρχείο της Καρδίτσας. Πρόσφατα, η πολεοδομία έβαλε ακόμη μία υπογραφή για το ρήμαγμα των Αγράφων δίνοντας άδεια, για την κατασκευή της βάσης 8 ανεμογεννητριών, στη θέση Αέρας-Αφεντικό του δήμου Μουζακίου.
-Την Παρασκευή 6 Noέμβρη στην Αθήνα, μετά από κάλεσμα της συνέλευσης “πρωτοβουλία στα ανατολικά ενάντια στη κρατική διαχείριση της πανδημίας”, σύντροφια μαζευτήκαν στην πλατεία Ταπυτουργείου στο Βύρωνα. Αφού σταθήκαν περίπου 1 ώρα εκεί σπάζοντας την απαγόρευση, την πρώτη μέρα του lockdown, 50 άτομα πραγμάτωσαν πορεία περνώντας από διάφορα κεντρικά σημεία της γειτονιάς μοιράζοντας κείμενα, με τελική κατεύθυνση την κατάληψη της Ανάληψης. 
-Την προηγούμενη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, η Διοίκηση της Αμυγδαλέζας είχε υποσχεθεί σε 4 κρατούμενες απεργούς πείνας την απελευθέρωση τους εντός της εβδομάδας, με βάση στοιχεία του φακέλου τους. Η υπόσχεση αυτή αθετήθηκε. Με το ξεκίνημα της εβδομάδας, απελευθερώθηκε μία εκ των τεσσάρων και ολ@ περίμεναν τη συνέχεια. Tην Παρασκευή 6 Νοέμβρη ελευθερώθηκαν 5 κρατούμενες απο τις φυλακές της Αμυγδαλέζας, καμία όμως από αυτές δεν ήταν μια από τις 3 πρώην απεργούς πείνας, που τους το είχαν υποσχεθεί. Το Σάββατο 7 Νοέμβρη, τρεις κρατούμενες άρχισαν ξανά απεργία πείνας ως πράξη διαμαρτυρίας απέναντι στη Διοίκηση που δεν υλοποίησε όσα υποσχέθηκε. Η Marta Samuel, μία εκ των απεργών κάνει καθημερινά ενέσεις ινσουλινης.
-Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στην Σάμο βρέθηκε νεκρό παιδί και έξι μετανάστες αγνοούνται. Το πορηγούμενο  βράδυ μια βάρκα που έφτασε στο ακρωτήριο Πράσο, στη βορειοανατολική Σάμο, έστειλε ένα μήνυμα έκτακτης ανάγκης στην AegeanBoatReport. Περίπου 30 άτομα είχαν προσπαθήσει να φτάσουν στη Σάμο, αλλά πλησιάζοντας στα βράχια του ακρωτηρίου κατέληξαν μέσα στο νερό. 24 άτομα είχαν βγει στη στεριά με ελαφρά τραύματα, ομως τέσσερα άτομα, (δύο έγκυες γυναίκες, ένα παιδί έξι ετών και ένας άντρας) χάθηκαν στα κύματα. Τα υπόποιπα άτομα προσπάθησαν να τους σώσουν, αλλά μες στο σκοτάδι τα ρεύματα τους τράβηξαν στα βαθειά. Ειδοποιήθηκε το λιμενικό στη Σάμο, αλλά αφού μίλησε με μεταφραστές με τους νεοαφιχθέντες, πέρασε πάνω από μιάμιση ώρα από την αρχική κλήση στο λιμενικό και δεν είχε φτάσει ακόμα βοήθεια.
-Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 62 κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης. Σε εστία υπερμετάδοσης φαίνεται πως έχουν μετατραπεί οι φυλακές. Να σημειωθεί ότι στις 20 Οκτωβρίου διαπιστώθηκε ότι εργαζόμενος στις Φυλακές Διαβατών βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και αμέσως ζητήθηκε να σταλεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι και τα τεστ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε αμεσα και μόλις στις 7 Νοεμβρίου έγινε έλεγχος. Ο συνολικός αριθμός των τεστ που έκανε ο ΕΟΔΥ ήταν 150.
-Στο camp της Μαλακάσας, όπου έμενε ο πρώτος διαπιστωμένα νεκρός από Covid-19 πρόσφυγας, δεκάδες μετανάστες και μετανάστριες βρίσκονται συνωστισμένοι/ες σε σκηνές σε μια αποθήκη.
-Περισσότερα από 200 άτομα διαδήλωσαν το μεσημέρι της Τρίτης 10 Νοεμβρίου στο κέντρο της Πάτρας ενάντια στην κρατική καταστολή και στις επιθέσεις σε βάρος αγωνιστών και πολιτικών χώρων που έγιναν από τις κρατικές συμμορίες το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Από νωρίς το πρωί περιφρούρηση περίπου 50 ατόμων βρέθηκε στο χώρο του Παραρτήματος ώστε να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης. Γύρω στις 12.30 ξεκίνησε η πορεία. Εκτός από το μπλοκ της ανοιχτής συνέλευσης αλληλέγγυων και συντρόφων-ισσών, με δικό τους κάλεσμα και μπλοκ συμμετείχαν το ΚΚΕ-μλ, το ΝΑΡ και η νΚΑ. Η αστυνομία ακολουθούσε από μακριά με ισχυρές δυνάμεις.
ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
Τις τελευταίες ημέρες  πραγματοποιήθηκαν δύο επιδρομές της αστυνομίας στο camp των Διαβατών: η πρώτη το Σαββατοκύριακο, η δεύτερη τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη. Τη Δευτέρα πήραν πολλά άτομα, γύρω στα 25. Κανείς δεν επέστρεψε στο camp από την Κυριακή. Όπως και την προηγούμενη φορά, κατά τη διάρκεια του lockdown αναμένεται ότι θα γίνουν ακόμα περισσότερα pushbacks, τόσο από την πόλη όσο και από τα camp.
-Στις 5 Νοεμβρίου από νωρίς διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν καταλάβει την περιοχή γύρω από την Πλατεία Ολγας και το Παράρτημα στην Πάτρα όπου είχε καλεστεί συγκέντρωση ενάντια στην καταστολή, την απαγόρευση κυκλοφορίας και την κρατική διαχείριση της πανδημίας. Ένας σύντροφος που έφτασε στο χώρο του Παραρτήματος δέχθηκε επίθεση απο τα ΜΑΤ και προσήχθει όντας τραυματισμένος στο αυτί. Την ίδια ώρα, σύντροφοι και συντρόφισσες κινήθηκαν προς τον Αυτοδιαχειριζόμενο Χώρο «Επί Τα Πρόσω» που ήταν ήδη ανοικτός με ανακοινωμένο κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, ώστε να συζητήσουν την απάντηση τους. Τα ΜΑΤ περικύκλωσαν το χώρο του στεκιού και επιτέθηκαν απρόκλητα στο κόσμο που βρισκόταν εκεί, χτυπώντας με μανία συντρόφους/ισσες, προσάγοντας 8 απο αυτούς/ες και σπάζοντας την είσοδο του χώρου.
-Από τις 9 Νοεμβρίου ο κρατούμενος Κώστας Σακκας ξεκίνησε απεργία πείνας και από τις 14 Νοεμβρίου συνεχίζει και με απεργία δίψας. Αιτήματα του είναι να εφαρμοστεί η απόφαση που εξέδωσε η Κ.Ε.Μ. που συνεδρίασε νομότυπα πριν από ενάμιση μήνα, με την οποία διατάχθηκε η μεταγωγή του στο Κ.Κ.Κορυδαλλού για λόγους σπουδών. Επιπλέον, να συνεχίσει την πρακτική του εξάσκηση στο ΙΕΚ Γραφιστικής, στο ίδιο κατάστημα, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των συγκεκριμένων σπουδών και να σταματήσει η συστηματική προσπάθεια σωματικής και ψυχολογικής εξόντωσης του.
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
-Ανακοίνωση του ΣΒΣΜΙ σχετικά με τη διεκδίκηση των χρωστούμενων της εργαζόμενης στην επιχείρηση “Σ’αναμμένα κάρβουνα”. Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου έγινε η τριμερής συνάντηση, ανάμεσα στην επιθεώρηση εργασίας, το αφεντικό της επιχείρησης και την εργαζόμενη, κατά τη διάρκεια της οποίας βρίσκονταν και μέλη του ΣΒΣΜΙ. Ο εργοδότης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνάντησης συνέχιζε να μιλάει προσβλητικά στην εργαζόμενη, αναγνώρισε εν τέλει το ποσό που διεκδικούσε η εργαζόμενη και τα κατέβαλε στον λογαριασμό της μετά τη λήξη της συνάντησης. Η εργαζόμενη διεκδικούσε υπερωρίες, επιδόματα, αποζημίωση αδείας, νυχτερινές προσαυξήσεις και αργίες, δώρο Πάσχα και δώρο Χριστουγέννων. Πριν τη καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, μέλη του σωματείου είχαν επικοινωνήσει στην εργοδοσία τις διεκδικήσεις της εργαζόμενης, παίρνοντας απάντηση από τα αφεντικά ότι δεν αναγνωρίζουν ότι χρωστάνε χρήματα.
-Στις 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε απεργία που καλούσε το σωματείο Λάτζα. Κεντρικό σύνθημα ήταν: “Να μην πληρώσουμε τα σπασμένα, την κρίση να την πληρώσει το κεφάλαιο” Στην απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι από ξενοδοχεία και επισιτισμό.
-Σε καταγγελία κατά της εργοδοσίας των σούπερ μάρκετ LIDL προέβη η ‘Ένωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης, επιβεβαιώθηκε θετικό κρούσμα κορωνοϊού στις αποθήκες της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ωστόσο «η εργοδοσία αρνήθηκε τη διενέργεια τεστ στους 150 εργαζόμενους που εργάζονται στις αποθήκες χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, με την κάλυψη που της δίνουν και τα «πρωτόκολλα» του ΕΟΔΥ».
-Ένας εργάτης έχασε τη ζωή του νωρίς το βράδυ της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου σε μονάδα ιχυοκαλλιέργειας στην Επίδαυρο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αλλοδαπός εργάτης της συγκεκριμένης μονάδας πήρε ένα κλαρκ της εταιρείας να κάνει μια δουλειά μέσα στο σκοτάδι και για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο δεν μπόρεσε να κρατήσει το όχημα σε ισορροπία, το οποίο εξετράπη της πορείας του και τον πλάκωσε.
ΔΙΕΘΝΗ
-Οι ΗΠΑ υπέγραψαν στις 22 Οκτωβρίου μια κοινή διακήρυξη κατά του δικαιώματος στην άμβλωση μαζί με περίπου 30 άλλα κράτη που έχουν ανελεύθερα και αυταρχικά καθεστώτα. Η «Διακήρυξη Συναίνεσης της Γενεύης» καλεί τα κράτη να προωθήσουν τα δικαιώματα και την υγεία των γυναικών – αποκλείοντας όμως την πρόσβαση στην άμβλωση. Οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 20 χειρότερες χώρες όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών σύμφωνα με τον Δείκτη Γυναικών, Ειρήνης και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Τζωρτζτάουν.
-Σε νέο μήνυμα τους (το πέμπτο μέρος επικοινωνίας) οι κοινότητες των Ζαπατίστας καλούν σε έναν κοινό, συλλογικό αγώνα: “Ή με το χρήμα ή με τη ζωή” και όπως σημειώνουν η ζωή της κοινότητας δεν είναι κάτι που διαδραματίζεται μονάχα στο παρόν. Είναι, πάνω από όλα, αυτό που μέλλεται να ‘ρθει. Η ζωή της κοινότητας είναι κάτι που οικοδομείται σήμερα, αλλά με τα μάτια στραμμένα στο αύριο. Η ζωή στην κοινότητα είναι λοιπόν κάτι που κληροδοτείται”.
-Τρεις γυναίκες στην Πολωνία κατηγορόυνται και απειλούνται με ποινές φυλάκισης έως και 2 ετών με την κατηγορία της προσβολής θρησκευτικών συμβόλων γιατί τον Μάιο του 2019 δημοσίευσαν αφίσες που προβάλλουν την Παναγία να φοράει φωτοστέφανο στα χρώματα του ουράνιου τόξου, σύμβολο της σημαίας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η δίκη ήταν προγραμματισμένη για τις 4 Νοεμβρίου αλλά αναβλήθηκε για τις 13 Ιανουαρίου λόγω covid-19. 
-Επιθέσεις από μέλη της ακροδεξιάς γκρούπας υποστηρικτών του Τραμπ, “Proud Boys”, σε μέλη του κινήματος Black Live Matters καταγγέλονται σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ.
-Στις 17 Νοέμβρη, η Γαλλική Βουλή θα εξετάσει την πρόταση νόμου που αφορά την «παγκόσμια (globale) ασφάλεια». Η πρόταση εμπεριέχει μια σειρά μέτρων ανάμεσα στα οποία (άρθρο 24) προβλέπεται 45.000 ευρώ πρόστιμο και ένα χρόνο φυλάκιση σε όποιον διαδώσει το πρόσωπο ή όποιο άλλο χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να φανερώσει την ταυτότητα αστυνομικών κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.
Στην Τουλούζ, το Σάββατο 7 Νοέμβρη πάνω από 5000 άτομα διαδήλωσαν καταγγέλλοντας την καταστροφική διαχείρηση της κρίσης που αφορά την υγεία και την εκπαίδευση από την Γαλλική κυβέρνηση καθώς και τον αυξανόμενο αυταρχισμό της πολιτικής της. Γύρω από τα συνδικάτα CGT και SUD των νοσοκομείων της Τουλούζ συγκεντρώθηκαν είκοσι πολιτικές οργανώσεις,συνδικαλιστές, συλλογικότητες, εργαζόμενοι στην αεροναυπηγική αλλά και κίτρινα γιλέκα.
ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ
-Την Τετάρτη 11 Νοέμβρη ώρα 9:00 στα δικαστήρια φυλακών Κορυδαλλού, συνεχίζεται το εφετείο της 5ης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα που αφορά την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού που είχε οργανωθεί από την Πόλα Ρούπα τον Φλεβάρη του 2016.
-Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου  καλείται πορεία για την εξέργεση του Πολυτεχνείου
στις:
-14:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος,στην Αθήνα
-17:00 στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης 
-18:00 στην Πλατεία Αγοράς,στα Χανιά