Δελτίο Αντιπληροφόρησης 4/11/20

Download here! - Downloads: 2 - Plays: 4

TRIGGER WARNING: Αυτοκτονία

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

-Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, κρατούμενη της Αμυγδαλέζας από Λευκορωσία, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Επί δυο τουλάχιστον ώρες περίμενε το ασθενοφόρο. Αμέσως μετά το συμβάν και όσο η συγκρατούμενή τους βρισκόταν στο Σισμανόγλειο, οι κρατούμενες αποφασησαν απεργία πείνας για συμπαράσταση προς την ίδια, αλλά και για να απαιτήσουν να ενημερωθούν από τη Διοίκηση γιατί είναι τόσο καιρό φυλακισμένες και πότε πρόκειται να ελευθερωθούν. Η απεργία ξεκίνησε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου από 8 γυναίκες. Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στην απεργία προστέθηκε, μετά την επιστροφή της από το νοσοκομείο και η κοπέλα που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου έκλεισαν 3 μέρες απεργίας πείνας και δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση από τις κρατούμενες.

-Το Σάββατο και την Κυριακή 24 και 25 Οκτωβρίου, ίσχυε στην Πάτρα η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30, η οποία ακυρώθηκε μαχητικά από κόσμο της πλατείας Όλγας. Ενδεικτικά, 00:31 ακριβώς υπερπληθής ομάδα μπάτσων εισέβαλε στην πλατεία περικυκλώνοντας τον κόσμο. Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, 2 ομάδες ΔΙΑΣ με ακροβολισμένους ασφαλίτες στρατοπεδεύουν από νωρις το βράδυ απέναντι από την πλ. Όλγας, σταματώντας κόσμο. Όταν αποχώρησε η πρώτη ομάδα, 10 με 15 άτομα με γυμνά χέρια εφορμησαν από την πλ. Όλγας καταπάνω τους. Οι μπάτσοι τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας το μοναδικό τους δικάβαλο πίσω, ένας εκλιπαρώντας για βοήθεια στον ασύρματο χτυπήθηκε βιαστικά, μιας και από το πολύ τρέξιμο είχε φτάσει έναν δρόμο πριν το Αστυνομικό Μέγαρο.

-Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη δεκάδες συντρόφια προχωρήσαν σε συμβολική κατάληψη της σχολής Θεάτρου του ΑΠΘ (επί της Εγνατίας) για τη δημιουργία στέγης-οργάνωσης, μιας μέρας αφιερωμένης στον αγώνα για την υπεράσπιση και την αλληλεγγύη στις καταλήψεις που βρίσκονται στο στόχαστρο της κατασταλτικής πολιτικής του κράτους το τελευταίο διάστημα.

-Το πρωί της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε παρέμβαση/εκκένωση του γραφείου του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί μία δράση στα πλαίσια του πανελλαδικού καλέσματος αλληλεγγύης για έναν Οκτώβρη υπεράσπισης των καταλήψεων. Ο νυν πρύτανης της ΑΣΟΕΕ στοχοποιήθηκε γιατί μέσα από τον τότε θεσμικό του ρόλο ήταν συνυπεύθυνος στην εκκένωση της κατάληψης Βανκβούβερ Απαρτμάν και του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού της ΑΣΟΕΕ.

-Την Πέμπτη 29 Οκτώβρη η Τerra Incognita πραγματοποιήσε παρέμβαση με μπογιές και τρικάκια στο κτίριο Βιέννη, που ανήκει πλέον σε ξενοδοχειακό όμιλο επενδυτών ισραηλινών συμφερόντων, ενάντια στην επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών του Ισραήλ στην Αθήνα Gabi Ashkenazi για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου και ως ένδειξη αλληλεγγύης στην 19χρονη ισραηλινή αντιρρησίας συνείδησης και αρνήτρια στραύτεσης Χαλέλ Ράμπιν που βρίσκεται αντιμέτωπη για 3 φορά με τη φυλακή.

-Το βράδυ της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου στη δομή στη Μυρσίνη Ηλείας κορίτσι από τη Συρία, 12 ετών έχασε τη ζωή του. Εντοπίστηκε χωρίς αισθήσεις, ενώ πρόσφατα σε ιατρικό έλεγχο είχε διαπιστωθεί πως αντιμετωπίζει καρδιολογικό πρόβλημα και επρόκειτο να κάνει ιατρικές εξετάσεις. Πρόκειται για το τρίτο παιδί που χάνει τη ζωή του στη δομή.

-Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη συντρόφισσες της συλλογικότητας “Μαύρο & Κόκκινο” πραγματοποιήσαν παρέμβαση στην είσοδο του Προξενείου της Πολωνίας με αφορμή την ψήφιση νόμου από την ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας που επιβάλλει την περαιτέρω ποινικοποίηση των εκτρώσεων. Απλώθηκε πανό που ανέφερε “Καμία ποινικοποίηση των εκτρώσεων – Αλληλεγγύη στις αγωνιζόμενες της Πολωνίας”

-Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στα δικαστήρια Χανίων και δίπλα από την κατάληψη της Rosa Nera ανάρτηθηκε πανό και γράφτηκαν συνθημάτα ως ένδειξη αλληλεγγύης στις καταλήψεις και ως προαγανδιστική πράξη στην πορεία που ακολούθησε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου.

-Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στην Αθήνα συντρόφια της ανοιχτής συνέλευσης που καλέστηκε από την Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές, πραγματοποίησε παρέμβαση στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην οδό Πλουτάρχου 3 στο Κολωνάκι. Στόχος της παρέμβασης ήταν να γνωστοποιηθεί στο προσωπικό του συλλόγου ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις φυλακές όσον αφορά την απουσία μέτρων προστασίας των κρατουμένων από τον covid-19 και την αναγκαιότητα να υπάρξουν φωνές από τον ιατρικό κλάδο που να ενωθούν με αυτές του κινήματος αλληλεγγύης στις φυλακές. Αναρτήθηκε πανό, μοιράστηκαν κείμενα και τρικάκια.

-Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου σφοδρή καταιγίδα έπληξε το στρατόπεδο ΒΙΑΛ στο νησί της Χίου. Το στρατόπεδο έχει καταστροφές, η αποθήκη έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ η διοίκηση του στρατοπέδου απαγορεύει στους οργανισμούς βοήθειας να διανέμουν κουβέρτες και ρούχα.

 

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

-Την προηγούμενη βδομάδα βγήκε απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου για την απέλαση του αναρχικού Ίρντι Κ. η οποία ακυρώνει την απόφαση της περιφέρειας για απομάκρυνση του από την χώρα.

-Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στην πλατεία Καλλιθέας στην Θεσσαλονίκη είχε καλεστεί μικροφωνική αλληλεγγύης στις καταλήψεις η οποία και διαλύθηκε μετά της εμφάνιση μπάτσων και τοπικών ρουφιάνων. Έγινε αυθόρμητο κάλεσμα στις 21:30 την ίδια μέρα στην πλατεία Καλλιθέας, ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή της μικροφωνικής υπεράσπισης των καταλήψεων. Μετά από λίγη ώρα από την ώρα τους καλέσματος 2 διμοιρίες ΜΑΤ και διαφόρων ειδών μπάτσοι απέκλεισαν την πλατεία.Έδιωξαν τον κόσμο και με το πρόσχημα της εξακρίβωσης κατέστηλλαν τη συγκέντρωση. Επιπλέον έκαναν έλεγχο και στο συνεργατικό καφενείο “Στάση”, κοιτόντας μέσα και “διώχνοντας” τον κόσμο και από εκεί.

-Το πρωί του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου πλήθος δυνάμεων καταστολής κατέλαβαν την πλατεία της Καμάρας στην Θεσσαλονίκη αποτρέποντας την ανακοινωμένη συγκέντρωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις, ενόψει της πανελλαδικής μέρας δράσεων υπεράσπισης των δομών του αγώνα που βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής. Για πάνω από 2 ώρες περισσότερα από 250 συντρόφια στήριξαν τις ανοιχτές περιφρουρήσεις των καταλήψεων 111 και Mundo Nuevo, ως μια αντανακλαστική απάντηση στην απαγόρευση της διαδήλωσης. Κατά τη λήξη των περιφρουρήσεων οι μπάτσοι ξεκίνησαν ένα «πολιτισμένο» σόου αποτροπής της συγκέντρωσης προτρέποντας μέσα από μεγάφωνα τον κόσμο να συμμορφωθεί με τα μέτρα απαγόρευσης, επιχειρώντας να αποκλείσουν την κατάληψη 111 με διμοιρίες και μηχανοκίνητα τάγματα εφόδου.

-Την Κυριακή 1 Νοέμβρη, στο τελείωμα αντιφασιστικής διαδήλωσης που κατέληγε στη πλατεία του Αγίου Ανδρέα στο Γαλάτσι και κατά τη διάρκεια αποχώρησης κόσμου, εμφανίστηκαν διμοιρίες από όλες τις μεριές εγκλωβίζοντας τους μπροστά από καφετέρια της περιοχής. Τα ένστολα σκουπίδια της ΕΛΑΣ έκαναν έφοδο στη καφετέρια, ρίχνοντας χημικά και χτυπούσαν σε κεφάλια και σώμα. Αναγνωρίστηκε φασίστας που έδρασε καλυπτόμενος πίσω από τα ΜΑΤ και χτύπησε κοπέλα. Μητέρα εγκλωβίστηκε με το 5χρόνο παιδί της, το οποίο δέχτηκε και αυτό απροσδιόριστο αριθμό χτυπημάτων από γκλοπ. Από την επίθεση τραυματίστηκαν 4 άτομα. Οι συλλήψεις ήταν τελικά 12. Την Δευτέρα 2 Νοέμβρη οι συλληφθέντες θα περνούσαν από εισαγγελέα και καλέστηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης η οποία επίσης χτυπήθηκε από μπάτσους και διαλύθηκε με χημικά.

 

ΔΙΕΘΝΗ

-Την Τετάρτη 28 Οκτώβρη στη Χιλή δημοσιεύτηκε ανάληψη ευθύνης για πυροδότηση εμπρηστικού μηχανισμού στης 5/10 στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Automotora Maritano Ebensperger. Καταστράφηκαν 4 οχήματα και προκλήθηκαν φθορές στα γραφεία. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πανεθνικής εβδομάδας αγκιτάτσιας σε αλληλεγγύη με τους πολιτικούς κρατουμένους και τους αιχμαλώτους της εξέγερσης, καθώς επίσης και λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα.

-Την Τετάρτη 28 Οκτώβρη στην Πολωνία καταλήφθηκε άδειο κτίριο στην Market Square στο Βρότσλαβ σε συνέχεια των δράσεων για το νόμο των αμβλώσεων. Κρεμάστηκε πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενάντια στην πατριαρχία και κάθε είδους εξουσία. Επίσης σε δεκάδες πόλεις σε όλη την χώρα, διαδηλωτές κλείνουν δρόμους, κάνουν παρεμβάσεις, πολλές φορές σε διαφορετικά σημεία στην πόλη παράλληλα.

-Την Τετάρτη 28 Οκτώβρη δημοσιεύτηκε μήνυμα από τις φυλακές στην Ισπανία όπου 14 αναρχικοί από αρχές Σεπτέμβρη συνεχίζουν να κάνουν κυλιόμενη απεργία πείνας, 10 μέρες ο καθένας. Ενάντια στις συνθήκες υγιεινης στις ισπανικές φυλακές όπως επίσης και ενάντια στην απομόνωση, τα βασανιστήρια, τη φυσική και ψυχολογική βία που ασκούν οι φύλακες.

-Το Σάββατο 31 Οκτώβρη στην Ινδονησία δημοσιεύτηκε ανάληψη ευθύνης για καταστροφές σε στάση λεωφορείου και της Τράπεζας BCA, για λεηλασία του Roxy Mall, για εμπρησμό μπατσικού και πολυτελούς οχήματος κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στην Τζακάρτα. Οι επιθέσεις έγιναν για τον νέο συνολικό νόμο και την οργή απέναντι στις ανισότητες που παράγονται σήμερα απ’ το κυρίαρχο σύστημα. Κάποια σημεία του νόμου που πέρασε στις 5 Οκτώβρη είναι ότι μειώνει τις αποζημιώσεις, μειώνει τις άδειες, επιτρέπει τη πρόσληψη εργαζομένων μερικής απασχόλησης στη θέση των πλήρης, μειώνει τους περιβαλλονικούς περιορισμούς.

-Την Κυριακή 1 Νοέμβρη στην Βιέννη εκατοντάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους στηρίζοντας την καμπάνια της RiseUp4Rojava για την Παγκόσμια μέρα για το Κομπάνι. Ακολούθησε πορεία σε μια περιοχή που έχουν δεχθεί επίθεση πολλές φορές φεμινιστικές ή Κουρδικές πορείες τους προηγούμενους μήνες.

-Την Τρίτη 2 Νοέμβρη στη Πολωνία μετά απο τις αντιδράσεις των τελευταίων δύο βδομάδων πάρθηκε απόφαση για πάγωμα του νέου νόμου για τις εκτρώσεις καθώς θα δωθεί χρόνος για διάλογο και εύρεση λύσης.

 

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

-Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου καλείται συγκέντρωση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενάντια στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις κατά των αγωνιστών από την Πρωτοβουλία αλληλεγγύης ενάντια στην κρατική τρομοκρατία.

-Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στις 9:00, στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού θα συνεχιστεί το εφετείο της 3ης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα.

-Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στις 18:30 καλείται πορεία στην πλατεία Βικτωρίας ενάντια στην κρατική διαχείριση του covid -19.

-Το Σάββατο 7 Νοέμβρη στις 12:00 στο Μοναστηράκι, καλείται μικροφωνική συγκέντρωση ενάντια στα σύνορα, τους στρατούς και τις γεωτρήσεις.