Δελτίο Αντιπληροφόρησης 21/7/20

Download here! - Downloads: 0 - Plays: 0

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

-Το Σάββατο 18 Ιουλίου, μια ομάδα ατόμων προσπάθησε να αποδράσει από το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Αμυγδαλέζας. Από το σύνολο αυτών μόνο τέσσερεις κατάφεραν τελικά να φύγουν ενώ οι υπόλοιποι ξυλοκοπήθηκαν από τους ανθρωποφύλακες του κέντρου και τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

-6 Ιουλίου 2020, Μυτιλήνη – Ποινική δίωξη άσκησε η εισαγγελία Μυτιλήνης στους αιτούντες άσυλο που εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Λέσβου στο διάστημα μεταξύ 1ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου 2020, όσο δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση είχε αναστείλει την υποβολή νέων αιτήσεων. Με την πρόσφατη απόφαση της εισαγγελίας, μια απόφαση που αφορά περίπου 850 αιτούντες άσυλο (852 άτομα έφτασαν στην Λέσβο τον Μάρτιο του 2020), προστίθεται άλλη μια αδικία στις ήδη πολυάριθμες που έχουν συντελεστεί εις βάρος των συγκεκριμένων ανθρώπων που έφτασαν στο ελληνικό έδαφος σε αναζήτηση διεθνούς προστασίας, όπως η αφαίρεση του δικαιώματος στη διεθνή προστασία και κράτηση σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες.

-Οι Αλληλέγγυες για την Πέτρου Ράλλη έκαναν μια συνολική ενημέρωση σχετικά με τις συνθήκες κράτησης και τα γεγονότα που αφορούν στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη, το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Αττικής στον Ταύρο. Συγκεκριμένα τονίζεται οτι ο εγκλεισμός είναι πολύμηνος, συνήθως ξεπερνά το νόμιμο περιθώριο, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εγκαταλειφθεί έως και 18 μήνες. Οι συνθήκες δεν πληρούν καν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για κάλυψη βασικών αναγκών. Η υγιεινή είναι άθλια, το φαγητό είναι ακατάλληλο. Tα στρώματα είναι γεμάτα κοριούς και οι κουβέρτες δεν πλένονται. Ούτε οι προβλεπόμενοι βιολογικοί καθαρισμοί και απεντομώσεις γίνονται. Ο προαυλισμός στην ταράτσα για τους άντρες του 2ου ορόφου περιορίζεται σε 40’ λεπτά το πρωί και 40’ λεπτά το απόγευμα. Στον τρίτο όροφο, εκτός από την πτέρυγα των γυναικών, υπάρχει μια ξεχωριστή πτέρυγα με κρατούμενους που αντιμετωπίζουν βαριές ασθένειες όπως ηπατίτιδα, βαριά κατάθλιψη, ΗIV και ψώρα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους. Τέλος, οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται για παροχή νομικής βοήθειας, ειδικά σε ευάλωτες ομάδες σαν αυτή, δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ μαζί τους.

-Στις 20 Ιουλίου το πρωί περίπου στις 6:00, μια ομάδα αστυνομικών MAT ανάγκασε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που κοιμούνται στην Πλατεία Βικτορίας να φύγουν, λέγοντας ότι θα μεταφερθούν σε ένα στρατόπεδο προσφύγων. Ως συνήθως, οι μπάτσοι ήταν προκλητικοί χτυπώντας ακόμα και μέλη οικογενειών. Μερικές οικογένειες κατάφεραν να ξεφύγουν και να κρυφτούν από την αστυνομία σε μικρότερους δρόμους της περιοχής. Πολλοί άνθρωποι δεν ήθελαν να πάνε σε ένα στρατόπεδο ή ήθελαν να επιλέξουν σε ποιο στρατόπεδο θα πάνε. Το ελληνικό κράτος αναγκάζει τους μετανάστες στην αστεγία, που την αντιμετωπίζει μετά με καταστολή και βία από την αστυνομία ακόμα και εναντίον γυναικόπαιδων. Οι ίδιοι οι μετανάστες καταγγέλλουν οτι έχουν πάει σε στρατόπεδα κράτησης κι απο κει οι υπεύθυνοι τους παρότρυναν να πάνε πρώτα στην Πλατεία Βικτωρίας και να πουν στους μπάτσους να τους μεταφέρουν αυτοί σε στρατόπεδο.

-Επίθεση με μπογιές πραγματοποίησε ομάδα από τον α/α χώρο στην τοπική της ΝΔ στη Ν.Φιλαδέλφεια ως μια ελαχιστη απάντηση στο εντεινόμενο κλίμα αστυνομοκρατίας και καταστολής που επικρατεί καθώς και για την εκκένωση των καταλήψεων Βανκούβερ και Δερβενίων 56.

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

-Την Τετάρτη 15 Ιουλίου το απόγευμα, δυνάμεις καταστολής χτύπησαν απρόκλητα την αντιφασιστική συγκέντρωση από την πλατεία Βικτορίας, ξυλοκόπησαν και συνέλαβαν βίαια 3 άτομα μεταξύ των οποίων τον stand-up κωμικό Αλέξανδρο Τιτκώβ και τον μουσικό Θωμά Λάλο με ψευδή ενοχοποιητικά στοιχεία. Την Παρασκευή 17 Ιουλίου μετά την απολογία τους οι συλληφθέντες, που κατηγορούνται για ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα, εξήλθαν από την Ευελπίδων με τον ανακριτή και εισαγγελέα να αποφασίζουν να αφεθούν ελεύθεροι, αλλά με τους περιοριστικούς όρους να μη συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δημόσια συνάθροιση και να μην κυκλοφορούν στην περιοχή των Εξαρχείων. Επιπλέον, τους επιβλήθηκε εμφάνιση δύο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

-Την Παρασκευή 17 Ιουλίου στις 8:00 το πρωί, απεσταλμένοι μηχανικοί από την εφορία νεοτέρων μνημείων με την παρουσία εισαγγελέα και με τη συνοδεία της αστυνομίας σπάσανε το λουκέτο της πόρτας της κατάληψης Libertatia στη Θεσσαλονίκη, έκλεψαν εργαλεία ανοικοδόμησης και στη συνέχεια αποσυνδέσανε το ρεύμα. Πιο συγκεκριμένα, πήραν εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούσαν καθημερινά για τις εργασίες ανοικοδόμησης, από επιδαπέδιο τροχό για ξύλα μέχρι και σπάτουλες και μυστριά, καθώς και εξοπλισμό προστασίας όπως κράνη εργασίας και γάντια. Στη συνέχεια προσπάθησαν να κόψουνε το ρεύμα της κατάληψης το οποίο και επανασυνδέθηκε από τα άτομα της κατάληψης. Επιπλέον η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή δύο ατόμων, ενός μέλους της κατάληψης που έφτασε στον χώρο άμεσα και μιας γυναίκας που απλά περνούσε και κοιτούσε. Μετά από λίγο η αστυνομία αποχώρησε από τον χώρο ενώ μέλη της κατάληψης και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν εκεί και πραγματοποίησαν μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης με τους προσαχθέντες να αφήνονται ελεύθεροι.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

-Την Κυριακή 12 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από τον Ρουβίκωνα στο ξενοδοχείο Hotel Parnis στις Αχαρνές, όπου εργαζόμενη ξυλοκοπήθηκε όταν αρνήθηκε να εργαστεί 16 ώρες την ημέρα.

-Την Τρίτη 14 ιουλίου δυο εργάτες έπεσαν από το αναβατόριο οικοδομής οδό Τρίτωνος στο Παλαιό Φάληρο και κατέληξαν νεκροί.

-Την Τρίτη 14 Ιουλίου 65χρονος έχασε τη ζωή του ενώ εκτελούσε εργασίες με χρήση ανυψωτικού στην Λεμεσό.

-Το Σάββατο 18 Ιουλίου ένας 34χρονος λιμενεργάτης τραυματίστηκε σοβαρά  στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος.

-Το Σάββατο 18 Ιουλίου παραιτήθηκαν 4 γιατροί του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού, επειδή εργάζονταν απλήρωτοι και σε περιβάλλον με κοριούς.

-Την Κυριακή 19 Ιουλίου παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από την εργατική πτέρυγα του Ρουβίκωνα στο Simply Burgers στον Κορυδαλλό ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

ΔΙΕΘΝΗ

– Στις 10 Ιουλίου, ως απάντηση στην επιδρομή και τις εκκενώσεις στο μπροστινό κτίριο της Rigaer94, αλλά και ως αλληλεγγύη στις καταλήψεις Liebig34 και Δερβρνίων 56, συντρόφια επιτέθηκαν σε παράρτημα του Berliner Sparkasse στο Lichtenberg με πέτρες και κατέστρεψαν τα παράθυρα.

-Στις 14 Ιουλίου, στη Βαρσοβία, αναρχική συντρόφισσα, μέλος queer συλλογικότητας, απήχθη από ασφαλίτες και οδηγήθηκε γυμνή στο αστυνομικό τμήμα. Για ώρες κάνεις δεν ήξερε που βρισκόταν. Η έφοδος των ασφαλιτών έγινε χωρίς ένταλμα, ενώ οι κατηγορίες ήρθαν στη δημοσιότητα πολύ αργότερα. Η συντρόφισσα αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικύς όρους και χρηματική εγγύηση.

-Τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου, συντρόφια πυρπόλησαν φορτηγά μεσιτικής εταιρείας και όχημα κατασκευασυικής εταιρείας στη Λειψία. Οι δράσεις ήρθαν ως απάντηση στην πολιτική εκκενώσεων του κράτους/κεφαλαίου και με αφορμή την εκκένωση της Rigaer94.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

-Την Πέμπτη 23 Ιουλίου στις 9:00 το πρωί, συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αναρχικό Βαγγέλη Σταθόπουλο, στο Εφετείο Αθηνών.