Δελτίο Αντιπληροφόρησης 21/5/2020

Download here! - Downloads: 45 - Plays: 27

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

-Στις 13 Μαΐου το βράδυ πραγματοποιήθηκε αφισοκόλληση και πετάχτηκαν μπογιές στο σπίτι παππά που γέμιζε φόλες τα στενά του χωριού Νίκαιας, στην Λάρισα.

-Κατάληψη στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης πραγματοποιήθηκε στην αρχή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων την Παρασκευή 15 Μαΐου. Προβλήθηκε βίντεο όπου κατακρίνεται το νέο πολυνομοσχέδιο της ΝΔ και καταδικάζονται διάφορες φασιστικές πράξεις του τελευταίου διαστήματος όπως η ρατσιστική συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου στην Κρήτη, το κάψιμο δομής φιλοξενίας μεταναστών, ο ψεκασμός των μεταναστών στα σύνορα από αγρότη με την συναίνεση των μπάτσων καθώς επίσης προτάσει την αλληλεγγύη και το κλείσιμο των κέντρων κράτησης μεταναστών.

-Την Παρασκευή 15 Μαϊου το απόγευμα -τη στιγμή που στο Σύνταγμα πραγματοποιούταν εθνικιστική αντιμεταναστευτική συγκέντρωση- πραγματοποιήθηκαν αντιρατσιστικές/διεθνιστικές συγκεντρώσεις στην Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις την ίδια ώρα. Μοιράστηκαν πολύγλωσσες προκηρύξεις, πετάχτηκαν τρικάκια, τοποθετήθηκαν πανό, ακούστηκαν κείμενα και τραγούδια από τη μικροφωνική, ενώ έγιναν και συζητήσεις με τους θαμώνες της πλατείας.

-Το Σάββατο 16 Μάη πραγματοποιήθηκε παρέμβαση σε 3 καταστήματα της εταιρείας Lidl στην Πάτρα (Νοταρά, Ελ. Βενιζέλου και Πατρών-Κλάους) σχετικά με τη ρατσιστική πολιτική του καταστήματος, όπως αυτή εκφράστηκε σε κατάστημα της στη Σάμο, οπου δημιουργήθηκε παράλληλη ουρά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

-Το Σάββατο 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων. Η πλατεία ήταν κατάμεστη από κόσμο αλλά και από ασφαλίτες και ΔΙΑΣ.

-Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Δίκτυο Αλληλοβοήθειας και Αγώνα Κυψέλης-Πλ. Αμερικής, Anti-covid 19, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μαΐου, όπου εκατοντάδες πέρασαν και στήριξαν είτε υλικά είτε δια της παρουσίας τους. Οι δυνάμεις καταστολής είχαν μηδενική παρουσία τόσο στην πλατεία, όσο και στους γύρω δρόμους.

 

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

-Την Τρίτη 12 Μαΐου πολυάριθμες ομάδες καταστολής απέκλεισαν το Γκίνη, όπου ήταν προγραμματισμένη η ανοιχτή συνέλευση καταλήψεων, συλλογικοτήτων, διεθνιστών/ριών, μεταναστών/ριων, αλληλέγγυων, η οποία και μεταφέρθηκε αλλού.

-Την Πέμπτη 14 Μαΐου δικάστηκαν 11 κρατούμενες από τις πτέρυγες Γ και Δ των Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα στη Θήβα, σε κλίμα εκδικητικό για την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις μετά τον θάνατο της Αζιζέ Ντεμίρογλου, τον θάνατο της Γ. Τριανταφύλλου και του εμπαιγμού εκ μέρους των αρμόδιων σχετικά με την αποσυμφόρηση λόγω πανδημίας. Χωρίς καμία αποδεικτική διαδικασία, καταδικάστηκαν όλες σε 1 χρόνο στέρηση ημερομισθίων, 12 πόντους η κάθε μια και πειθαρχική μεταγωγή.

-Το βράδυ του Σαββάτου 16 Μαΐου, μετά από προκλητική παρουσία ΟΠΚΕ και ΜΑΤ στην πλατεία  Καλλιθέας, στην Άνω Πόλη στη Θεσσαλονίκη, οι δυνάμεις της καταστολής επιτέθηκαν απρόκλητα στον κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία. Έριξαν δακρυγόνα και κρότου λάμψης κυνηγώντας και χτυπώντας κόσμο στα στενά, στο οποίο ο κόσμος απάντησε με πετροπόλεμο έως την πλατεία Κουλέ Καφέ. Την επόμενη μέρα, Κυριακή, υπήρξαν 3 αντανακλαστικά καλέσματα στις 18:00, στις 19:30 και στις 21:00 με αποτέλεσμα δύο μεγάλες συνεχόμενες πορείες που κατέληξαν στην πλατεία Καλλιθέας για το κάλεσμα των 9, όπου και ο κόσμος έμεινε διεκδικώντας τον δημόσιο χώρο, ενώ λίγα στενά πιο κάτω άτομα έδωσαν μια ακόμα απάντηση επιτιθέμενα με μολότοφ στα ΜΑΤ.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

-Την Τετάρτη 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε από την κατάληψη Terra Incognita παρέμβαση αλληλεγγύης με μπογιές και τρικάκια σε κατάστημα της ΕΛΤΑ courier στην οδό Παπάφη, στην ανατολική Θεσσαλονίκη στέλνοντας αλληλεγγύη στον αγωνιστή Άκη Γ. και τον αγώνα που δίνει για την άμεση επαναπρόσληψή του. Ο Άκης, μέλος της συνέλευσης βάσης εργαζομένων οδηγών δικύκλου (Σ.Β.Ε.Ο.Δ.), που δούλευε για 2,5 χρόνια στα ΕΛΤΑ Courier μέσω του συστήματος ενοικίασης εργαζομένων των εταιρειών Onex και της θυγατρικής της Skycom, στις 10 Απριλίου ενημερώθηκε, μέσω τηλέφωνου, ότι δε θα ανανεωθεί η σύμβασή του, δηλαδή ότι απολύεται.

-Στις 14 Μαΐου τοποθετήθηκε πανό από την Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων στους επικουρικούς υγειονομικούς εργαζόμενους οι οποίοι έμειναν για 15 μέρες απλήρωτοι.

-Στις 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση έξω από τα MyMarket της Πάτρας στην Ακτή Δυμαίων με αφορμή την απόλυση εργαζόμενου. Η εκδικητική αυτή απόλυση εν μέσω πανδημίας είχε ως μοναδική αιτιολόγηση την κατανάλωση εντός του καταστήματος ληγμένου προϊόντος (κρουασάν) που προοριζόταν για τον κάδο απορριμμάτων.

-Στις 12 Μαΐου οι πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης στην περιοχή της Λάρισας, Biοmecann Α.Ε., δημοσίευσαν ανακοίνωση εκφράζοντας την οργή τους για την εκμετάλλευση τους από τα αφεντικά της επιχείρησης και την απαίτηση καταβολής των δεδουλευμένων. Στο κείμενο γνωστοποιούν εμφανώς την κοροϊδία και την υποτίμηση των αφεντικών τους με λεπτομέρειες. (https://athens.indymedia.org/post/1605078/)

 

ΔΙΕΘΝΗ

-Υπό τη ρίψη δακρυγόνων από τον Ισραηλινό στρατό συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, ενώ η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοινώνει ότι πρόκειται να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη στο Ισραηλινό κράτος τον Ιούλιο.

-Η εξάπλωση του Κορωνοϊού παγκοσμίως συνεχίζει να επηρεάζει απομονωμένες ομάδες, όπως τους κρατούμενους. Στις φυλακές Μάριον του Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών, 37 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 2000, δηλαδή τα 3 τέταρτα των κρατουμένων, βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

-Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στη Λατινική Αμερική, όπου εξεγέρσεις σημειώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες σε φυλακές της Βενεζουέλας, του Περού, της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Αργεντινής εξαιτίας των συνθηκών κράτησης εμμέσω κορωνοϊού. Πολλές από τις εξεγέρσεις κατεστάλησαν βίαια από τις αρχές, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς.

-Σε ενοχοποίηση μεγάλου κομματιού της queer κοινότητας της Νότιας Κορέας για τη διάδοση του κορωνοϊού προέβησαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με παρακίνηση από την προτεσταντική δεξιά της χώρας, χρησιμοποιώντας ως αφορμή ότι ένας θαμώνας ενός γκέι κλαμπ βρέθηκε θετικός στον Κορωνοϊό. Ως αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός queer ατόμων δεν ήθελαν να τεσταριστούν για τον ιό, από τον φόβο μην στιγματιστούν.

-Ημέρα δράσης στη Γερμανία η 19η Μαΐου με συγκεντρώσεις σε έξι γερμανικές πόλεις, έχοντας ως αφορμή τη γενική συνέλευση των μετόχων της πολεμικής βιομηχανίας “Ράιν Μετάλ”.

-Σε αυθόρμητη απεργία προέβησαν την Παρασκευή 15 Μαΐου μετανάστες εργάτες και μετανάστριες εργάτριες γης στα σπαράγγια και τις φράουλες, στο Μπορν-χάιμ της Γερμανίας, ως διαμαρτυρία για τις απληρωσιές των δεδουλευμένων και τις βάναυσες συνθήκες στις οποίες καλούνται να εργαστούν και να διαμείνουν. Τα αφεντικά ζήτησαν την επέμβαση της αστυνομίας ενώ απειλούν με απολύσεις. Η αναρχοσυνδακαλιστική οργάνωση FAU της Βόνης κάλεσε σε συγκέντρωση το πρωί της Δευτέρας 18 Μαΐου.

 

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ (ίδια με την προηγούμενη βδομάδα)

-Στον ΕΚΧ Σχολείο: Δευτέρα 12:00-14:00 και Πέμπτη 17:00-19:00 συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά και κουτί οικονομικής ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών. Επιπλέον, η Room39 τις ίδιες ώρες συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης για τις κρατούμενες μετανάστριες της Πέτρου Ράλλη.

-Στην Κατάληψη Terra Incognita στη Δομή Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης όπως φάρμακα για έγκλειστους/ες μετανάστες σε κέντρα κράτησης, τρόφιμα, είδη  ατομικής φροντίδας για άστεγους και τοξικοεξαρτημένους ,είδη πρώτης ανάγκης για τις κρατούμενες της Πέτρου Ράλλη και χρήματα για την στήριξη κρατουμένων μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών.

-Το αυτοδιαχειρίζόμενο στέκι Κοντροσόλ (Ηρώδου Αττικου 4, 5 όροφος) κάθε Τρίτη 6.00-8.00 συλλέγει και διαθέτει τρόφιμα και είδη πρώτης βήθειας τα οποια θα διατεθουν για σεξεργατριες οι που δεν μπορουν ανα ανταπεξελγχουν οικονομικα λογω συγκυριας και ταυτοχρονα δεν καλυπτονται απο κανενα επιδομα του κρατους.

-Επίσης, παρόμοιες δράσεις αλληλεγγύης γίνονται και στην Αθήνα απο Αναρχικό – Αντιεξουσιαστικό Στέκι «ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ», Κατάληψη ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 37, Κατάληψη Στέγης Προσφύγων /Μεταναστών ΝΟΤΑΡΑ 26, Squat for Refugees/Migrants SPIROU TRIKOUPI 17, ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση ΑΡΟΔΑΜΟΣ, Αντιφασιστική – Αντιεξουσιαστική συνέλευση Ν. Ιωνίας – Ηρακλείου, Σύντροφοι και Συντρόφισσες.

ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ στην Αθήνα από το Anti-Covid δίκτυο αλληλοβοήθειας κ αγώνα:

Στα ΕΞΑΡΧΕΙΑ Τηλ: 6945276127 στην Κατάληψη Δερβενίων 56, κάθε Τετάρτη 16:00-19:00 κ Σάββατο 12:00-15:00
Στην ΚΥΨΕΛΗ Τηλ: 6946270388 στο Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Άνω Κάτω Πατησίων άνοιγμα κάθε Δευτέρα (έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία)
Στους ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ, ΓΚΥΖΗ Τηλ: 6980416218 Στην Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών, Αλεξάνδρας καθε Πέμπτη 11:00-15:00, Κυριακή 11:00-15:00
Στην ΒΙΚΤΩΡΙΑ Τηλ: 6988532899

-Στην Λάρισα πέραν της ομάδας αλληλοβοήθειας από Α.Σ. Μαρινος Αντυπας γίνεται και ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ για δομές και κοινωνικές ομάδες που τα έχουν ανάγκη (φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων/μεταναστών, άστεγους και άπορους).

Κάθε Τετάρτη 13:00-15:00  στο στέκι paratod@s (Φαρμακίδου 4)
Κάθε Σάββατο 12:00-14:00 στην κατάληψη Ντουγρού (Τζαβέλλα 52)
Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-14:00 Πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας (Ηρώων Πολυτεχνείου 169&Κουτσούμπα)

-Στην Πάτρα κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18:00-19:00 στην Κατάληψη Παραρτήματος, η Δομή Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας συλλέγει είδη υγιεινής, τρόφιμα, φάρμακα και οικονομική ενίσχυση για τους κρατούμενους μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών.

-Η αυτοοργανωμένη δομή υγείας εξαρχείων λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή άμεσης απόκρισης για ψυχολογική υποστήριξη απο τις 10 το πρωί έως τις 12 το βράδυ στο τηλέφωνο 6994346705. Επιπλεον υπάρχει τηλεφωνική γραμμή για ιατρική βοήθεια των ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας με διαθέσιμους γιατρους που λειτουργεί καθημερινά απο τις 16:00 έως τις 00:00 το βραδυ στο τηελφωνο 6994346705.

-Η Ομάδα Βραχείας Ψυχολογικής Υποστήριξης (Β.Ψ.Υ.), είναι μια ομάδα αλληλεγγύης απέναντι στις συνέπειες που έχει στην ψυχική μας υγεία η πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε στις μέρες του Covid-19, παρεχει τηλεφωνική υποστήριξη στο 2310887820 απο στις 10:00 έως τις 14:00.