Δελτίο Αντιπληροφόρησης 12/5/2020

Download here! - Downloads: 31 - Plays: 9

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

-Την Δευτέρα 4 Μαΐου, παραδόθηκαν από την Κατάληψη Ντουγρού 400 μάσκες στον προσφυγικό καταυλισμό του Λαυρίου που τα τελευταία 35 χρόνια κατοικείται κυρίως από Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες και που από το 2016 το ελληνικό κράτος έχει πάψει να χρηματοδοτεί τον καταυλισμό.

-Σκηνικό Μισισιπή στήθηκε την Δευτέρα 4 Μαΐου, στην Άρνισσα Πέλλας με αφορμή τις προσπάθειες εγκατάστασης προσφύγων, ως επί το πλείστον γυναικών και παιδιών, σε ξενοδοχεία της περιοχής. Η ένταση ξεκίνησε το απόγευμα στο χωριό Παναγίτσα Πέλλας όπου ακροδεξιοί κάτοικοι της περιοχής υποστηριζόμενοι από ομοϊδεάτες τους που έσπευσαν από τη Σκύδρα και την Πτολεμαΐδα, έστησαν οδοφράγματα προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση στο ξενοδοχείο. Με τις αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο απλά να παρακολουθούν, τα πούλμαν που μετέφεραν τους πρόσφυγες αποχώρησαν με κατεύθυνση την Άρνισσα Πέλλας.

-Στις 6 Μαΐου ρατσιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Σούδας με την συμμετοχή μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, από απλούς κατοίκους μέχρι τυπικούς φασίστες. Αφορμή στάθηκε η εκκίνηση της επιχείρησης του NATO για τον ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης και η επακόλουθη συμφωνία της Ελλάδας με το NATO, ότι αν το δεύτερο αναγκαστεί να διασώσει κάποιον πρόσφυγα –μιας και δεν φημίζετε για το ανθρωπιστικό του έργο– θα τον μεταφέρει για αρχή στο λιμάνι της Σούδας.

Μετά από πλήθος ψευδών δημοσιευμάτων σε κοινωνικά δίκτυα και τοπικές ιστοσελίδες για «Πακιστανούς», «Εποικισμό»και «Λαθρομετανάστες που φέρνουν τον κορονοϊό», ακροδεξιοί συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο «Αγνάντι» εμποδίζοντας για άλλη μια φορά την εγκατάσταση των προσφύγων οι οποίοι είχαν ήδη περάσει 2 νύχτες στα πούλμαν.  Στη συνέχεια κάποιοι από τους συγκεντρωμένους εισέβαλαν στο ξενοδοχείο, έβαλαν φωτιά σε δωμάτια ενώ έβγαλαν μέρος των επίπλων έξω από το χώρο του ξενοδοχείου στα οποία επίσης έβαλαν φωτιά. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν προέβησαν σε καμία άλλη ενέργεια εκτός από την προσαγωγή του προέδρου της κοινότητας Νίκου Παπαγιαννίδη, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος λίγο αργότερα.

-Στις 7 Μαΐου τραμπούκοι ακροδεξιοί νοικοκυραίοι επιτεθήκαν και έκαψαν δυο ξενοδοχεία που θα φιλοξενούσαν μετανάστες στην Έδεσσα, δέρνοντας και τους ιδιοκτήτες των δυο ξενοδοχείων ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύετε στο νοσοκομείο.

-Στις 10 Μαΐου το κατάστημα της αλυσίδας Lidl στη Σάμο εφάρμοσε δύο διαφορετικές ουρές: μία για πρόσφυγες και άλλη για “όλους τους άλλους”. Οι πρόσφυγες μπορούσαν να μπουν μόνο αν δεν υπήρχε κάποιος στην άλλη ουρά.

-Στις 6 Μαΐου μεταφέρθηκαν και εγκαταλείφτηκαν στον οικισμό Καλό Λιμάνι του Σκαλοχωρίου, οι 51 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν από τις απέναντι ακτές τα χαράματα, ανάμεσα τους επτά παιδιά από τα οποία ένα βρέφος δυο μηνών.

-Το νομοσχέδιο για τη «βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας» που ψηφίστηκε την Παρασκευή 1 Μαΐου επιδεινώνει περαιτέρω την αντιμεταναστευτική πολιτική του ελληνικού κράτους:

 • Οδηγεί σε άμεση κράτηση των αιτούντων άσυλο των οποίων οι προσφυγές απορρίπτονται, καθώς και όσων υπόκεινται σε διαδικασίες επιστροφής με την «περίοδος κράτησης για σκοπούς επιστροφής» να διαρκεί έως και 12 μήνες.
 • Η κυβέρνηση σκοπεύει να αντικαταστήσει τα ανοιχτά camp στα νησιά με «κλειστά ελεγχόμενα κέντρα». Αυτά τα νέα «πολυλειτουργικά» κέντρα θα περιλαμβάνουν χώρους «αφιερωμένους σε υπηρεσίες υποδοχής και ταυτοποίησης», «κλειστές δομές προσωρινής υποδοχής», καθώς και προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης.
 • Ο νέος νόμος επιβάλλει νέες τρικλοποδιές στα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο σε διάφορα στάδια των διαδικασιών της εξέτασης του ασύλου τους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του αριθμού των υποθέσεων όπου οι προσφυγές θα εξετάζονται μόνο από μονομελή επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι προσφυγές που υποβάλλονται, μεταξύ άλλων, από χιλιάδες αιτούντες άσυλο που διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου (Σάμος, Χίος, Λέσβος, Λέρος και Κως) θα μεταβιβαστούν στην αρμοδιότητα της διαδικασίας μονομελούς επιτροπής.
 • Ο νέος νόμος καταργεί επίσης τη δυνατότητα χορήγησης καθεστώτος ανθρωπιστικής προστασίας σε άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε.
 • Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η γλώσσα που θα χρησιμοποιείται για την εξέταση των αιτούντων άσυλο θα είναι μια γλώσσα την οποία οι αιτούντες άσυλο «εύλογα θεωρείται ότι κατανοούν» και όχι η γλώσσα που επιθυμούν οι αιτούντες άσυλο.
 • Το νέο νομοσχέδιο χορηγεί «μυστικά κονδύλια» στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται για μυστικές επαναπροωθήσεις (pushback).

Επίσης, όπως ενημερώνει η συνέλευση Stop War on Migrants δρομολογείται η έξωση μέχρι τα τέλη Μάη / αρχές Ιούνη έως και 7.500 αιτούντων άσυλο που αναμένεται να λάβουν θετικές αποφάσεις ασύλου ή έχουν ήδη λάβει. Βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε χτες, η προστασία και η στέγαση σταματούν 30 ημέρες μετά τη θετική απόφαση ασύλου. Επίσης, θα σταματήσουν να λαμβάνουν το μηνιαίο επίδομα των 150 ευρώ (400 ευρώ για 4μελή οικογένεια).

 

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

-Το Σάββατο 2 Μαΐου στις 5 το πρωί πήραν μετανάστες κρατούμενούς από την Αμυγδαλέζα και τους μετέφεραν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Δράμα με σκόπο να τους προωθήσουν στην Τουρκία. Τέτοιου είδους κινητικότητα έχει σημειωθεί και τις προηγούμενες εβδομάδες.

-Τη Δευτέρα 4 Μαΐου Δέλτα και ΟΠΚΕ προσπάθησαν να σταματήσουν την παράδοση τροφίμων του δικτύου αλληλοβοήθειας στην πλατεία Εξαρχείων, αλλά αποχώρησαν έπειτα από έντονους διαπληκτισμούς με τον κόσμο που βρισκόταν εκεί.

-Το βράδυ της Τρίτης 5 Μαΐου διμοιρίες ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά στην πλατεία του ΑηΓιάννη στην Αγ.Παρασκευή, κυνηγώντας στα στενά τον κόσμο που βρισκόταν εκεί. Ο κόσμος αποφάσισε να παραμείνει στην πλατεία, μετά από αυθόρμητη συνέλευση και απόφαση της υπεράσπισης του δημόσιου χώρου.

-Το Σάββατο 9 Μαΐου, σε μια συντονισμένη επίθεση και χωρίς καμία προειδοποίηση ή σύσταση, δεκάδες αστυνομικοί (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ, ασφαλίτες), αφού έσβησαν τα φώτα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, επιτέθηκαν με χημικά και ξύλο σε κόσμο που καθόταν στην πλατεία, έριξαν χημικά σε στενούς δρόμους με πολυκατοικίες, και προχώρησαν και σε προσαγωγές. Επιπρόσθετα ο κόσμος που μαζεύτηκε στη ΓΑΔΑ σε αλληλεγγύη προς τους συλληφθεντες χτυπήθηκε και κυνηγήθηκε χωρίς καμία αφορμή.

-Το Σάββατο 9 Μαΐου, ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης ξανααρχίζει απεργία πείνας, διεκδικόντας την επίστροφή στο κελί του, μετά από την εκδικητική μεταγωγή του στις φυλακές Γρεβενών στα μέσα Απρίλη και την μετέπειτα μεταγωγή του στην απομόνωση στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού στις 8 Μαΐου, με εντολή της Σοφίας Νικολάου, λόγω της συμμετοχής του στις κινητοποιήσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών εν μέσα πανδημίας.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

-Την Κυριακή 10 Μαΐου καλέστηκε ανοιχτή εργατική συνέλευση στα γραφεία σωματείων βάσης στην οδό Λόντου 6 στα Εξάρχεια για συζήτηση της συνεχής καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων πολλών συναδέλφων και συναδελφισσών και τη συσπείρωση τους ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία.

-Στις 8 Μαΐου το πρωί πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στα ΕΛΤΑ Courier των Ιωαννίνων από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων (Σ.Β.Ε.Δ.Ι.). Η παρέμβαση έγινε στα πλαίσια της αλληλεγγύης σε διανομέα ο οποίος απολύθηκε στο κατάστημα της Αθήνας για εκδικητικούς λόγους (ζήτησε τα δεδουλευμένα και τις υπερωρίες και κατήγγειλε τις μηνιαίες συμβάσεις και το καθεστώς ανασφάλειας που αυτές προκαλούν). Μοιράστηκε κείμενο και πραγματοποιήθηκε μικροφωνική ζητώντας άμεση επαναπρόσληψη του διανομέα.

-1η Μαΐου πραγματοποιήθηκε από ομάδα αναρχικών σπάσιμο του καταστήματος της ACS Courier στην Νέα Σμύρνη στην Ελ. Βενιζέλου (Αθήνα) θέλοντας να δώσουν ένα μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης και ότι αγώνες μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Η αφορμή ήταν η αιφνιδιαστική αύξηση των τιμολογίων της εταιρείας επιχειρώντας να αισχροκερδίσει εκμεταλλευόμενη την τεράστια αύξηση στην ζήτηση των υπηρεσιών ταχυμεταφορών. Η κοινωνική κατακραυγή, οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα οδήγησαν στην ανάκληση των αυξήσεων, γεγονός το οποίο οδήγησε σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

-Την Πέμπτη 7 Μαΐου σύντροφοι και συντρόφισσες προέβησαν σε μαζική απαλλοτρίωση στο σούπερ μάρκετ Μασούτης της οδού Ολυμπιάδος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα μισά προϊόντα από αυτά που απαλλοτριώθηκαν αφέθηκαν στην λαϊκή αγορά του προφήτη Ηλία λίγα μέτρα πιο κάτω. Η πράξη αυτή είχε στόχο να εξοικειώσει τον κόσμο με την ιδέα της απαλλοτρίωσης και όχι τη φιλανθρωπία.

 

ΔΙΕΘΝΗ

-Στις 30 Απριλίου στη φυλακή του Villa Devoto, στο Μπουένος Άιρες, ξέσπασε εξέγερση αφότου ένας δεσμοφύλακας μολύνθηκε με κορωνοϊό. Οι κρατούμενοι πήραν τον έλεγχο τουλάχιστον δύο ορόφων στο κτίριο, απαιτώντας μεταγωγές και ελέγχους υγείας. Δύο μέρες αργότερα, ακόμη ένας βίαιος ξεσηκωμός έλαβε χώρα στη φυλακή Florencio Varela, στα προάστια του Μπουένος Άιρες, που ξεκίνησε με αφορμή ένα ηχητικό μήνυμα στο οποίο υποτιθέμενος ιατρός ανακοίνωσε την παρουσία του κορωνοϊού στην φυλακή.

-Ορίστηκε η πρώτη δικαστική ακρόαση του Εφετείου της υπόθεσης “Scripta Manent” για την 1η Ιουλίου 2020, εντός του δικαστηρίου της φυλακής “Le Vallette”, στο Τορίνο. Τα συντρόφια κατηγορούνται για δράσεις που έχουν αναληφθεί από τη FAI και τη FAI/FRI (Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία/Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο) απ’ το 2003 ως και σήμερα.

-Στις 7 Μαΐου απεβίωσε σε ηλικία 40 ετών μέλος του τουρκικού συγκροτήματος Grup Yorum, Ibrahim Gökcek, ο οποίος νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο από τις 5 Μάη. Ο Ibrahim είχε σταματήσει την απεργία πείνας μετά από 323 μέρες αφου ικανοποιήθηκε το αιτήμα για συναυλία των Grup Yorum στην Κωνσταντινούπολη. Το επόμενο πρωί η κηδεία του πήρε την μορφή διαδήλωσης αφού οι μπάτσοι με χημικά, πλαστικές σφαίρες και μπλοκάροντας τον δρόμο πριν ακόμα ξεκινήσει η πομπή στην περιοχή Γκάζι της Ιστανμπούλ. Οι μπάτσοι πήραν την σορό του Ibrahim και δέχονται να την παραδώσουν μόνο στην περιοχή Kurtköy. Επίσης συνελήφθησαν ο πατέρας του, δικηγόροι, μέλη του Grup Yorum και άλλοι αγωνιστές. Τελικά, η σορός του Ibrahim επιστράφηκε στην οικογένειά του και με συνοδεία αστυνομίας μεταφέρθηκε μέχρι το Καϊσέρι όπου και τάφηκε.

 

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

-Στον ΕΚΧ Σχολείο: Δευτέρα 12:00-14:00 και Πέμπτη 17:00-19:00 συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά και κουτί οικονομικής ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών. Επιπλέον, η Room39 τις ίδιες ώρες συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης για τις κρατούμενες μετανάστριες της Πέτρου Ράλλη.

-Στην Κατάληψη Terra Incognita στη Δομή Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης όπως φάρμακα για έγκλειστους/ες μετανάστες σε κέντρα κράτησης, τρόφιμα, είδη  ατομικής φροντίδας για άστεγους και τοξικοεξαρτημένους ,είδη πρώτης ανάγκης για τις κρατούμενες της Πέτρου Ράλλη και χρήματα για την στήριξη κρατουμένων μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών.

-Το αυτοδιαχειρίζόμενο στέκι Κοντροσόλ (Ηρώδου Αττικου 4, 5 όροφος) κάθε Τρίτη 6.00-8.00 συλλέγει και διαθέτει τρόφιμα και είδη πρώτης βήθειας τα οποια θα διατεθουν για σεξεργατριες οι που δεν μπορουν ανα ανταπεξελγχουν οικονομικα λογω συγκυριας και ταυτοχρονα δεν καλυπτονται απο κανενα επιδομα του κρατους.

-Επίσης, παρόμοιες δράσεις αλληλεγγύης γίνονται και στην Αθήνα απο Αναρχικό – Αντιεξουσιαστικό Στέκι «ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ», Κατάληψη ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 37, Κατάληψη Στέγης Προσφύγων /Μεταναστών ΝΟΤΑΡΑ 26, Squat for Refugees/Migrants SPIROU TRIKOUPI 17, ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση ΑΡΟΔΑΜΟΣ, Αντιφασιστική – Αντιεξουσιαστική συνέλευση Ν. Ιωνίας – Ηρακλείου, Σύντροφοι και Συντρόφισσες

ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ στην Αθήνα από το Anti-Covid δίκτυο αλληλοβοήθειας κ αγώνα:

 • Στα ΕΞΑΡΧΕΙΑ Τηλ: 6945276127 στην Κατάληψη Δερβενίων 56, κάθε Τετάρτη 16:00-19:00 κ Σάββατο 12:00-15:00
 • Στην ΚΥΨΕΛΗ Τηλ: 6946270388 στο Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Άνω Κάτω Πατησίων άνοιγμα κάθε Δευτέρα (έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία)
 • Στους ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ, ΓΚΥΖΗ Τηλ: 6980416218 Στην Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών, Αλεξάνδρας καθε Πέμπτη 11:00-15:00, Κυριακή 11:00-15:00
 • Στην ΒΙΚΤΩΡΙΑ Τηλ: 6988532899

-Στην Λάρισα πέραν της ομάδας αλληλοβοήθειας από Α.Σ. Μαρινος Αντυπας γίνεται και ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ για δομές και κοινωνικές ομάδες που τα έχουν ανάγκη (φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων/μεταναστών, άστεγους και άπορους).

 • Κάθε Τετάρτη 13:00-15:00  στο στέκι paratod@s (Φαρμακίδου 4)
 • Κάθε Σάββατο 12:00-14:00 στην κατάληψη Ντουγρού (Τζαβέλλα 52)
 • Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-14:00 Πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας (Ηρώων Πολυτεχνείου 169&Κουτσούμπα)

-Στην Πάτρα κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18:00-19:00 στην Κατάληψη Παραρτήματος, η Δομή Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας συλλέγει είδη υγιεινής, τρόφιμα, φάρμακα και οικονομική ενίσχυση για τους κρατούμενους μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών.

-Η αυτοοργανωμένη δομή υγείας εξαρχείων λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή άμεσης απόκρισης για ψυχολογική υποστήριξη απο τις 10 το πρωί έως τις 12 το βράδυ στο τηλέφωνο 6994346705. Επιπλεον υπάρχει τηλεφωνική γραμμή για ιατρική βοήθεια των ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας με διαθέσιμους γιατρους που λειτουργεί καθημερινά απο τις 16:00 έως τις 00:00 το βραδυ στο τηελφωνο 6994346705

-Η Ομάδα Βραχείας Ψυχολογικής Υποστήριξης (Β.Ψ.Υ.), είναι μια ομάδα αλληλεγγύης απέναντι στις συνέπειες που έχει στην ψυχική μας υγεία η πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε στις μέρες του Covid-19, παρεχει τηλεφωνική υποστήριξη στο 2310887820 απο στις 10:00 έως τις 14:00