Δελτίο Αντιπληροφόρησης 22/4/2020

Download here! - Downloads: 14 - Plays: 31

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

-Την Τετάρτη 8 Απριλίου παραδώθηκαν από την κατάληψη Ντουγρού και τον  Μαρίνο Αντύπα 800 υφασμάτινες, αποστειρωμένες μάσκες στις φυλακές Λάρισας ως ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στους αποκλεισμένους κρατούμενους.  Όπως πληροφορήθηκαν δύο μέρες μετά, αυτές  δεν παραδόθηκαν στους κρατούμενους με την πρόφαση οτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κάλυψη προσώπων σε ενδεχόμενη εξέγερση.

-Το Σάββατο 11 Απριλίου έπειτα από συνεννόηση με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Ρομά Θεσσαλίας, παραδώθηκαν από την κατάληψη Ντουγρού 300 μάσκες προστασίας, μετά την διάγνωση 21 κρουσμάτων στην συγκεκριμένη κοινότητα.

-Το Σαββάτο 11 Απριλίου αναρχικές/οι παρενέβησαν με τρικάκια και αφισάκια σε διάφορες γειτονίες της Χαλκίδας, σε σούπερ μάρκετ και σε κατάστημα ACS.

-Τη Δευτέρα, 13 Απρίλη, το σωματείο Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (Σ.Β.Ε.Ο.Δ), έχοντας λάβει όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας, πραγματοποιησε παρέμβαση, ενάντια στην εκδικητική απόλυση του συναδέλφου Άκη Γ. από τα ΕΛΤΑ COURIER.

-Το πρωί της Τρίτης 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη παρέμβαση-συγκέντρωση έξω απο τις φυλακές βόλου από τον Αόρατο Θίασο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο κρατούμενης στις γυναικείες φυλακές Θήβας και την βίαιη καταστολή της εξέγερσης που ακολούθησε.

-Σειρά δράσεων στα Γιάννενα τις τελευταίες μέρες, με παρεμβάσεις με πανό και κείμενα στα 2 νοσοκομεία της πόλης στις 7 Απριλίου ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των υγειονομικών, μηχανοκίνητη πορεία την Πέμπτη 9 Απριλίου,μοίρασμα στην πληβειακή και πολυεθνική πλατεία στο Τζαμί την Παρασκευή 10 Απριλίου και στο θεατράκι την Κυριακή 12 Απριλίου

-Παρεμβάσεις ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία πραγματοποιήθηκαν σε υποκαταστήματα MyMarket, MARKET IN (Economy), OK!, ΑΒ Βασιλόπουλος, LIDL, Σκλαβενίτης και ΚΡΗΤΙΚΟΣ σε Πάτρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη . Οι δράσεις έγιναν στα πλαίσια της ημέρας πανελλαδικής δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, την Τετάρτη 15 Απρίλη και όχι μόνο.

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

-Την Παρασκευή 17 Απριλίου οι κρατούμενοι των φυλακών Δομοκού της Δ2 Πτέρυγας, συνυπογράφοντας τα αιτήματα που έχουν διατυπώσει οι κρατούμενες/οι των φυλακών Κορυδαλλού καθώς και των  Φυλακών Ελαιώνα  Θηβών ,ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με αίτημα την αποσυμφόρηση των φυλακών ως μέτρο αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού, πραγματοποιώντας στάσεις στο μεσημεριανό κλείσιμο της φυλακής (12-3μ.μ) και αποχή εργασίας και συσσιτίου από την Τρίτη 22 Απριλίου.

-Το Σαββάτου 18 Απριλίου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες παραπέμφθηκε στο Νοσοκομείο Χίου 47χρονη μετανάστρια από το Ιράκ και στη συνέχεια στάλθηκε πίσω στο hotspot στη ΒΙ.ΑΛ όπου και πέθανε. Στις 21:00 του Σαββάτου ξέσπασε εξέγερση στο camp, όταν ομάδα μεταναστ(ρι)ών επιτέθηκε με πέτρες στα ΜΑΤ. Στη συνέχεια ξέσπασαν εκτεταμένες συγκρούσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων κάηκαν σκηνές, 2 αυτοκίνητα, η καντίνα που βρίσκονταν στο Κ.Υ.Τ., κοντέινερ, καθώς και τα φυλάκια των μπάτσων.

-Ως απάντηση στις εξαγγελλόμενες κινητοποιήσεις  το υπουργείο Προ.Πο προχώρησε σε έρευνα στα κελιά των Βαρελά και του αναρχικού κρατούμενου Νίκου Μαζιώτη στη πτέρυγα Δ2 στις Φυλακές Δομοκού με προφανή σκοπό τον εκφοβισμό . Επίσης την Πέμπτη 16 Απριλίου μετήγαγε εκδικητικά τον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη από τη Δ΄ πτέρυγα του Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών ως αντίδραση στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων του Κορυδαλλού που από την Δευτέρα 13 Απριλίου απέχουν από την εργασία.

-Η καταστολή είναι η μόνη απάντηση του υπουργείου Προ.Πο στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων σε Δομοκό, Κορυδαλλό, Ελαιώνα, Χανιά και την επέκτασή τους σε Μαλανδρίνο, Κέρκυρα. Στον Κορυδαλλό που εκδηλώθηκε στάση στο μεσημεριανό κλείσιμο στις 20 Μαρτίου η απάντηση ήταν η μεταγωγή  της Πόλα Ρούπα όπως και η προληπτική μεταγωγή του Νίκου Μαζιώτη στις 24 Μαρτίου στο Δομοκο.

-Επέμβαση των ΜΑΤ πραγματοποιήθηκε επίσης ενάντια στην εξέγερση που πραγματοποιήθηκε από τις κρατούμενες στον Ελαιώνα μετά το θάνατο της κρατούμενης Αζιζέ Ντεμίρογλου

-Το βράδυ τη Πεμπτη 16 Απριλίου δεσμοφύλακες εισέβαλλαν στο θάλαμο όπου κρατείται ο Γιάννης Μιχαηλίδης στη Ζ' πτέρυγα των φυλακών Μαλανδρίνου κάνοντας έρευνα στο θάλαμο του χωρίς να εντοπίσουν απολύτως τίποτα. Έρευνα που ήταν στοχευμένη προς τον συντρόφο και καθόλου τυχαία την χρονική στιγμή που οι κρατούμενοι  με κινητοποιήσεις διεκδικούν την αποσυμφόρηση των φυλακών.Ακόμη , έρευνα πραγματοποιήθηκε στις γυναικείες Φυλακές του Κορυδαλλού.

-Τη Πέμπτη 16 Απριλίου έγινε άγρια κατασταλτική επέμβαση των ΜΑΤ και ΕΚΑΜ στις αντρικές Φυλακές Κορυδαλλού όπου οι κρατούμενοι από όλες τις Πτέρυγες είχαν κατέβει σε απεργία εργασίας συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις για την αποσυμφόρηση των Φυλακών.

ΔΙΕΘΝΗ

-Την Παρασκευή 10 Απριλίου στις Βρυξέλλες ο 19χρονος  Adil σκοτώθηκε σε καταδίωξη μπάτσων καθώς προσπαθούσε να αποφύγει έναν έλεγχο. Το σκούτερ του συγκρούστηκε με ένα περιπολικό Το βράδυ της Παρασκευής κάηκαν 4 οχήματα, το Σάββατο 11 Απρριλίου  έγιναν επιθέσεις με πέτρες σε αστυνομικό τμήμα, κάηκαν οχήματα και ένα φορτηγό με εύλεκτο περιχόμενο. Οι μπάτσοι απάντησαν με δακρυγόνα,αύρα και 57 προσαγωγές.

-Την Τρίτη  14 Απριλίου στάλθηκε ανάληψη ευθύνης για σαμποτάρισμα, στο Βερολίνο, ενός στύλου με καλώδια επικοινωνίας που ανήκαν μεταξύ άλλων και στo ινστιτούτο Heinrich-Herz. Οι οποίοι συνεργάζονται μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας και κάποιες εταιρίες στην ανάπτυξη εφαρμογής που θα τσεκάρει και θα προειδοποιεί αν υπάρχουν γύρω σου άτομα που νοσούν από κορονοϊο.

-Την Τρίτη 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία μηχανοκίνητη πορεία ενάντια στο νόμο κατά των εκτρώσεων που είχε τεθεί προς ψήφιση στις 15 του μήνα από την κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την πανδημία και την απαγόρευση συνελεύσεων.

-Την Παρασκευή 17 Απριλίου στη Μαρσέιγ της Γαλλίας πραγματοποιήθηκε εμπρησμός στα γραφεία της SNEFF σε μέρος της ηλεκτρικής υποδομής της και μια βδομάδα νωρίτερα επίθεση σε ένα από τα αυτοκίνητά της, σαν απάντηση στον συνεχώς αυξανόμενο κοινωνικό έλεγχο και τη χρήση μέσων επιτήρησης.

 

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

-ΕΚΧ Σχολείο:Δευτέρα 12.00-14.00 και Πέμπτη 17.00-19.00 συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά και κουτί οικ. ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών

-Room39 τις ίδιες ώρες συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης για τις κρατούμενες μετανάστριες της Πέτρου Ράλλη

-Στην Κατάληψη Terra Incognita στη Δομή Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης όπως φάρμακα για έγκλειστους  μετανάστες σε κέντρα κράτησης, τρόφιμα, είδη  ατομικής φροντίδας για άστεγους και τοξικοεξαρτημένους ,είδη πρώτης ανάγκης για τις κρατούμενες της Πέτρου Ράλλη και χρήματα για την στήριξη κρατουμένων μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών.

-Επίσης, παρόμοιες δράσεις αλληλεγγύης γίνονται και στην Αθήνα απο Αναρχικό – Αντιεξουσιαστικό Στέκι «ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ», Κατάληψη ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 37, Κατάληψη Στέγης Προσφύγων /Μεταναστών ΝΟΤΑΡΑ 26, Squat for Refugees/Migrants SPIROU TRIKOUPI 17, ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση ΑΡΟΔΑΜΟΣ, Αντιφασιστική – Αντιεξουσιαστική συνέλευση Ν. Ιωνίας – Ηρακλείου, Σύντροφοι και Συντρόφισσες

-Στην Λάρισα πέραν της ομάδας αλληλοβοήθειας από Α.Σ. Μαρινος Αντυπας γίνεται και ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ για δομές και κοινωνικές ομάδες που τα έχουν ανάγκη (φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων/μεταναστών, άστεγους και άπορους). Κάθε Τετάρτη 13.00-15.00 στο στέκι paratod@s(Φαρμακίδου 4) Κάθε Σάββατο 12.00-14.00 Κατάληψη Ντουγρού(Τζαβέλλα 52) Δευτέρα έως Σάββατο 10.00-14.00 Πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας (Ηρώων Πολυτεχνείου 169&Κουτσούμπα)

-Στην Πάτρα κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18.00-19.00 στην Κατάληψη Παραρτήματος η Δομή Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας συλλέγει  είδη υγιεινής, τρόφιμα, φάρμακα και οικ.ενίσχυση για τους κρατούμενους μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών.

-Η αυτοοργανωμένη δομή υγείας εξαρχείων λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή άμεσης απόκρισης για ψυχολογική υποστήριξη απο τις 10 το πρωί έως τις 12 το βράδυ στο τηλέφωνο 6994346705. Επιπλεον υπάρχει τηλεφωνική γραμμή για ιατρική βοήθεια των ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας με διαθέσιμους γιατρους που λειτουργεί καθημερινά απο τις 16.00 εσως τις 12.00 το βραδυ στο τηελφωνο 6994346705

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

-52χρονος εργάτης χάνει την ζωή του από κορωναϊό. Ο χειριστής μηχανημάτων κόλλησε από συνάδελφό του στο λεωφορείο της εταιρίας. Ο οδηγός του λεωφορείου νοσηλεύεται παρόλα αυτά το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά κ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή με τα κρούσματα δεν ελέγχθηκαν ούτε μπήκαν σε καραντίνα.

-Η εταιρία TTEC- Booking.com διέκοψε απότομα και χωρίς καμία προειδοποίηση τις συμβάσεις 27 εργαζομένων από όλο τον κόσμο. Πέρα από το ότι το οι απολύσεις αυτές είναι παράνομες σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από τις Υγειονομικές Αρχές, η εταιρία προσπάθησε να απολύσει εργαζόμενους που ανέφεραν θετικά συμπτώματα του covid-19 είτε εντάσσονταν σε ευπαθείς ομάδες και υπακούοντας στα κυβερνητικά μέτρα παρέμειναν σε απομόνωση.

-Στις 30 Μάρτη στο εργοτάξιο της οδού Τσιμισκή με Κομνηνών, ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε από την βάση της σκαλωσιάς που έπεσε πάνω του κ του έσπασε τα πλευρά. Η υγεία του βρίσκεται σε καλό δρόμο.

-Η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ , μεταξύ 16 και 18 Μάρτη προχώρησε σε δώδεκα (12) νέες απολύσεις από τους συνολικά 55 εργαζόμενους στα εργοτάξια σιδηροδρομικών έργων και τις εγκαταστάσεις γραφείων και συνεργείων του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ)! Οι απολύσεις έγιναν με τηλεφωνική κλήση και η εταιρία αρνήθηκε ακόμα και να συναντήσει αντιπροσωπεία του ΣΜΤ προφασιζόμενη τον κορωναϊό.

-Στις 7 Απριλίου, μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ προσπάθησαν να διαλύσουν την συγκέντρωση των υγεινομικών του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας στήριξης της δημόσιας υγείας, χωρίς καν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας. Οι μπάτσοι αποχώρησαν έπειτα από αποδοκιμασίες.

-Καμία πρόσληψη επικουρικών ιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει πραγματοποιηθεί , ενώ παράλληλα οι συμβάσεις των ήδη εργαζομένων παρατάθηκαν 4 μήνες αντί να μονιμοποιηθούν.

-Την Παρασκευή 10 Απριλίου απολύθηκε ταχυμεταφορέας της ΕΛΤΑ COURIER -δια τηλεφώνου- με πρόφαση της διοίκησης πως "δε χρειαζόμαστε προσωπικό" όταν την ίδια στιγμή βγάζει ανακοινώσεις για καθυστέρηση παραδόσεων που επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα επιπλέον προσωπικού.