Δελτίο Αντιπληροφόρησης 5/2/2020

Download here! - Downloads: 53 - Plays: 5

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

-Στις 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από 2000 μετανάστες και μετανάστριες. Η διαμαρτυρία αφορούσε τον νέο νόμο Ασύλου που «παγώνει» όλα τα παλαιά αιτήματα ασύλου προσφύγων και μεταναστών. Η αστυνομία προέβει σε εκτεταμένη ρίξη χημικών.

-Και στις 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε για δευτερη συνεχόμενη μέρα διαμαρτυρία προσφυγων στο δημοτικό θέατρο η οποία δέχτηκε επίθεση από ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και λιμενικό. Έγιναν 4 σίγουρες προσαγωγες αλληλέγγυων, ενώ ένα άτομο δέχθηκε ξυλοδαρμό από φασιστες. Προσαγωγές μεταναστών/ριών δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Το ίδιο βράδυ ντόπιοι στη Μόρια είναν κάνει μπλόκο στην είσοδο και έξοδο του χωριου και χτυπούσαν πρόσφυγες και μετανάστες/ριες. Ακολούθησε αυθόρμητη αντιφαστιστική συγκέντρωη συγκέντρωση και πορεία που έληξε στο Καρά Τεπέ, με τους φασίστες να προσπαθούν να επιτεθούν στα άτομα της πορείας.

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

-Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου συνελήφθησαν σε επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής οι σύντροφοι Γιάννης Μιχαηλίδης και Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου και άλλη μία συντρόφισσα. Περάσανε από εισαγγελέα στις 30 και 31 Ιανουαρίου στην Ευελπίδων και προφυλακίστηκαν. Στις 3 Φεβρουαρίου ενημερώθηκαν για τις φυλακές στις οποίες έχουν χρεωθεί και αναμενόταν να μεταχθούν εντός της ημέρας.

-Κείμενο αλληλεγγύης από την πρωτοβουλία κατοίκων Κουκακίου και γύρω περιοχών σχετικά με τις ανακαταλήψεις στο Κουκάκι και την έμπρακτη αμφισβήτηση του παραλόγου, δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου.

-Καταγγελία στις 1 Φεβρουαρίου από την συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίθεση σε όχημα συντρόφου μέλους της συλλογικότητας τα ξημερώματα 16ης Ιανουαρίου 2020).

-Στοχοποίηση της κατάληψης Μπίνειου στη Μυτιλήνη από τοπικά ΜΜΕ, που ακολουθούν πιστά τον κατασταλτικό χορό Χρυσοχοΐδη, στις 1 Φεβρουαρίου.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

-Στις 11 Ιανουαρίου ένας 23χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο σε εργοτάξιο του “Ακτωρ” στην ορεινή Ξάνθη. Με αφορμή αυτό το περιστατικό η συλλογικότητα Αναρχικών από τα Ανατολικά πραγματοποίησε παρέμβαση με πανό και τρικάκια στα γραφεία του "Άκτωρ" στη Θεσσαλονίκη.

-Παρέμβαση με πανό και τρικάκια στο κατάστημα Jumbo του Ιάσμου πραγματοποιήσε η πολιτική συλλογικότητα Πέλοτο στην Ξάνθη ενόψει της απεργίας στις 2 Φεβρουαρίου στο κατάστημα Jumbo Πρέβεζας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

-Σε πολύ σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, τέσσερις εργαζόμενοι, που τραυματίστηκαν στις 31 Ιανουαρίου από έκρηξη, στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της Motor Oil, στην Κόρινθο.

ΔΙΕΘΝΗ

-Στην κωμόπολη Μπανόβιτσι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης οι ανθρακωρύχοι με απόφαση του σωματείου τους, κράτησαν μέρος από το γεύμα που τους παρέχεται και το δώρισαν σε μία δομή της πόλης τους που σιτίζει τους πρόσφυγες.

-Παραμένει υπό απαγόρευση η γερμανική πλατφόρμα αντιπληροφόρησης Indymedia Linksunten, δυόμιση χρόνια μετά τη βίαιη διακοπή λειτουργίας της ιστοσελίδας με εντολή του γερμανού συντηρητικού Υπουργού Εσωτερικών. Στη δίκη της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου, το δικαστήριο της Λειψίας, επικαλούμενο δικονομικούς λόγους, δεν δέχτηκε να εκδικάσει την ένσταση ενάντια στην απαγόρευση λειτουργίας του τοπικού Indymedia. Προκειμένου να στηρίξει την απαγόρευση, το γερμανικό υπουργείο εσωτερικών κήρυξε δίωξη ενάντια σε ένα υποτιθέμενο σωματείο με την επωνυμία Indymedia – με τη σειρά του το δικαστήριο αρνήθηκε να εκδικάσει την απαγόρευση, αν αυτό δεν ζητηθεί από τον ίδιο ανύπαρκτο στην πραγματικότητα σωματείο. Της δίκης είχε προηγηθεί μια σειρά δράσεων αλληλεγγύης, καθώς και μια μεγάλη πορεία στη Λειψία που κατέλειξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τις οποίες συνελήφθηκαν 3 άτομα.

-Επαναλαμβανόμενες συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στο Βερολίνο, μετά το θανάσιμο πυροβολισμό μιας γυναίκας από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια επέμβασης στο διαμέρισμά της, στις 24 Ιανουαρίου. Παρότι ο αστυνομικός δήλωσε ότι βρίσκονταν υπό άμυνα, οι συνθήκες παραμένουν αδιευκρίνηστες καθώς η 33χρονη έπασχε από πολλαπλή σκλήρυνση και είχε βάρος 45 κιλά.

-Στη Γαλλία συνεχίζονται οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που έμμεσα αυξάνει τα όρια ηλικίας και μειώνει τις αποδοχές. Καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς επέστρεψαν στη δουλειά μετά από μια ιστορική επταήμερη απεργία, συνεχίζεται για πάνω από δέκα μέρες η απεργία των εργαζόμενων στις χωματερές σε Παρίσι και Μασαλία.

-Στις 3 Φεβρουαρίου έγινε κατάληψη από Αλληλέγγυους στο Ελληνικό Προξενείο στην Βενετία της Ιταλίας με αιτήματα: Να κλείσουν τα hotspot στα νησιά του Βορείου Αιγαίου! – Ελευθερία μετακίνησης! – Χαρτιά στους μετανάστες!

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

-Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στις 11:00 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης (δίπλα στο ΙΚΑ Καλαμαριάς), μικροφωνική αλληλεγγύης στον σύντροφο Ίρντι Κ. που απειλείται με απομάκρυσνη από τη χώρα.

-Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στις 9:00 στο Δικαστικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας, συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα του Χρήστου Λοβέρδου Στελακάτου που διώκεται από την εταιρία "Ανδρομέδα" μετά τις καταγγελίες του για τα χημικά που χρησιμοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες.

-Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στις 18:00 στην κατάληψη Ματσάγγου, αντικατασταλτική πορεία υπεράσπισης Καταλήψεων, Δομών και Αγωνιστών/Αγωνιστριών

-Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στις 18:00 στα Χανιά, αντιφασιστική Πορεία με αφορμή την επίθεση κατα τριών μεταναστών και την κράτηση ενός από αυτούς λόγω απουσία κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων.

-Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 12:00 στο Άλσος Παγκρατίου, πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις.

-Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 9:00 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Α.Σ. που δέχτηκε σεξιστική βία.