Δελτίο Αντιπληροφόρησης 17/12/2019

Download here! - Downloads: 46 - Plays: 17

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

-Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε στην εκπομπή "Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα" πρόστιμο 150.000 ευρώ και ποινή διακοπής «μετάδοσης της εκπομπής για 5 συνεχόμενες ημέρες, από 20 μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου του 2020» για την «υποβάθμιση της ποιοτικής στάθμης του προγράμματος» και για τις «παραβάσεις της προσβολής της αξίας του ανθρώπου και της δυσμενούς διάκρισης λόγω φύλου» αντίστοιχα. Μιλάμε για τη γνωστή εκπομπή της 7ης Νοεμβρίου κατά την οποία ο Γιώργος Λιάγκας, η Γκαγκάκη και τα υπόλοιπα σκουπίδια του πάνελ γελούσαν σε βάρος φοιτήτριας που δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

-Ένοχος για την κατηγορία του βιασμού κατά εξακολούθηση και κατά συρροή, αθώος για την αρπαγή, ήταν η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τον 35χρονο Λαμιώτη πρώην εθνοφρουρό που κρατούσε δύο γυναίκες και ικανοποιούσε τις σεξουαλικές του φαντασιώσεις. Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 χρόνων με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, ενώ αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

-Μόλις σε τέσσερις ημέρες από τις 7 μέχρι τις 11 Δεκέμβρη εντοπίσθηκαν έξι μετανάστες νεκροί από υποθερμία στην περιοχή του Έβρου. Πρόκειται για δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες, ενώ τα μόνα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά είναι ότι οι ηλικίες τους είναι κάτω των 30 ετών και πως οι δύο γυναίκες είναι αφρικανικής καταγωγής.

-Από τις 16 Δεκεμβρίου ο Κώστας Σακκάς ξεκίνησε απεργία πείνας στις φυλακές Κορυδαλλού με αίτημα να σπάσει το καθεστώς εξαίρεσης στο οποίο βρίσκεται, όπου του στερούν το δικαίωμα στα ευεργετικά ημερομίσθια, τον αποκλείουν από τα εκπαιδευτικά προγράμματα κ του απαγορεύουν να συμμετέχει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό της φυλακής και η οποία μπορεί να λειτουργήσει επιβοηθητικά για την ποινική του κατάσταση.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

-Την εργοδοσία της «Ανδρομέδα» για την απόλυση δυο εργατών καταγγέλλει το Συνδικάτο Ιχθυοκαλλιεργειών Τροφίμων και Ποτών Ν. Θεσπρωτίας. Η εταιρία <Ανδρομέδα> που είναι έτοιμη να εξαγοράσει τις εταιρίες "Σελόντα" και "Νηρέας" έθεσε ως απαράβατο όρο το να απολυθούν δυο εργαζόμενοι των εταιριών αυτών. Θέλει έτσι από την αρχή να θέσει ένα καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα στο μεγαθήριο που πρόκειται να δημιουργήσει.

-Ακόμα ένας εργάτης σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για έναν 23χρονο αλλοδαπό που τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια εργασιών στα λατομεία της Μηλίνας στο Πήλιο.

-Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι καθαρίστριες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απαιτώντας να μη γίνει καμία απόλυση, καθώς το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να αναθέσει σε εργολάβο την καθαριότητα του κτηρίου, με αποτέλεσμα να μείνουν 31 άνθρωποι χωρίς δουλειά, στο τέλους του Δεκέμβρη. Σε μια συμβολική κίνηση οι καθαρίστριες «στόλισαν» με τις απολύσεις τους το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που βρίσκεται στο χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

-Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στη γιορτή του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Αριστοτέλους για την φωταγώγηση του χρισουγεννιάτικου δέντρου, πραγματοποιήθηκαν 8 προσαγωγές για άνοιγμα πανό με μπαλόνια και μοίρασμα κειμένων. Τα άτομα κρατήθηκαν για λίγο στη ΓΑΔΘ και μετέπειτα αφέθηκαν ελεύθερα.

-Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στην κινητοποίηση των νοσοκομειακών ιατρών, σωματείων ιατρών και φοιτητών στο Ζάππειο Μέγαρο, κατά τη διάρκεια ημερίδας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με χρήση γκλομπ και ρίψη χημικών.

-Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου το πρωί, εκκενώθηκε η κατάληψη Έπαυλη Κουβέλου στο Μαρούσι από την ΕΛ.ΑΣ.

ΔΙΕΘΝΗ

-Στις 10 Δεκεμβρίου, αναρχικοί έκαψαν πύργο τηλεπικοινωνιών στην Ουκρανία. Ο πύργος ανήκε στην εταιρία Lifecell, θυγατρική της τουρκικής Turkcell. Η δράση έγινε τόσο ώστε να καταδειχθούν η πολιτική του τουρκικού κράτους όσο και ως απάντηση στην καταστολή αγωνιστών κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία της χώρας πριν 2 μήνες περίπου.

-Παρέμβαση αλληλεγγύης προς τις καταλήψεις της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο έξω από την ελληνική πρεσβεία με αφορμή της επίσκεψη εκεί της Κεραμέως και του Ζαχαράκη.

-Την δεκατητρίτη μέρα απεργιακών κινητοποιήσεων διανύει σήμερα, 17 Δεκεμβρίου η Γαλλία με μαζικές συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας. Την παραίτησή του υπέβαλε ο ύπατος αρμόδιος για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, Ζαν-Πολ Ντελεβουά.

-Συνέχιση του αγώνα και στο Χονγκ Κονγκ με πάνω από 5000 συλλήψεις το τελευταίο εξάμηνο.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

-Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, τη μέρα της εισαγγελικής πρότασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, θα πραγματοποιηθεί Αντιφασιστική συγκέντρωση, στις 9:00 στο Εφετείο, Λ.Αλεξάνδρας και Λουκάρεως.

-Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, κάλεσμα αλληλεγγύης εν όψει της πρότασης της εισαγγελέως για την υπόθεση των "Ληστων του Διστομου".

-Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, συγκεντρωση αλληλεγγύης στα 7 μέλη του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων που διώκονται για παρεμβάσεις για δεδουλευμένα, ένσημα και επαναπροσλήψεις με τις κατηγορίες απειλής σε εκβίαση και της ηθικής αυτουργίας, στις 9:00 στην Ευελπίδων.

-Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, συγκέντρωση-πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή, στην αστυνομική κτηνωδία και στην κατοχή των Εξαρχείων, στην πλατεία Εξαρχείων στις 18:00.

-Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, πορεία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, στο ΤΕΙ Πύργου στις 18:00.