Δελτίο Αντιπληροφόρησης 27/5/2019

Download here! - Downloads: 72 - Plays: 18

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

-Τη δέσμευση της επιστροφής στην εργασία τους καθώς και της αναγνώρισης της τριετείας, κατάφερε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής (ΣΕΤΤΑ) έπειτα από την πίεση προς την εργοδοσία.

-Άλλος ένας θάνατος εργάτη , που οφείλεται στην έλλειψη ή στην παντελή απουσία μέτρων ασφαλείας, έρχεται να προστεθεί στην ήδη μεγάλη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων. Ο εργάτης δούλευε στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, και κατά την διάρκεια αποξήλωσης μιας σκαλωσιάς, έφυγε στο κενό, μιας και δεν υπήρχε κανένα προστατευτικό μέτρο ασφαλείας. Στο αίτημα των εργαζομένων να γίνει έλεγχος στο πλοίο, επρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας αρνήθηκαν και το απέρριψαν.

-Οι εργαζόμενοι και το σωματείο της φαρμακαποθήκης Northpharma στα Γιάννενα, εναντιώθηκαν στην εταιρία καθώς απειλούσε τους εργαζόμενους και παρέτεινε τον εργάσιμο χρόνο πέραν του ωραρίου και χωρίς αντίστοιχη αμοιβή. Η επιθεώρηση εργασίας, μετά από τον έλεγχο που διενεργήθηκε έριξε βαρύτατα πρόστιμα στην εταιρία. Σε απάντηση η εταιρία, απέλυσε εργαζόμενο προς παραδειγματισμό όλων. Το σωματείο ζητά ανάκληση της παράνομης απόλυσης καθώς και να σταματήσει το κλίμα τρομοκρατίας στον εργασιακό χώρο.

-Απεργούν και αυτό το Σαββατοκύριακο οι εργολαβικοί εργαζόμενοι του ομίλου ΔΕΠΑ, συμπληρώνοντας επτά μέρες απεργίας την Κυριακή, ενώ από τη Δευτέρα 27 Μάη συνεχίζουν την απεργία, με απόφαση της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ), μέχρι και το Σάββατο 1 Ιούνη.

 

ΔΙΕΘΝΗ

-Την Τετάρτη 22/5 στο Σαντιάγκο της Χιλής, αναρχικοί/ες συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της καταστολής στη μνήμη του Mauricio Morales.

-Την προηγούμενη εβδομάδα, στη Νεβάδα των ΗΠΑ καταργήθηκε νόμος που επιτρέπει σε κατηγορούμενους για σωματική επίθεση ή ακόμα και φόνο να χρησιμοποιούν ως δικαιολογία και ελαφρυντικό το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό του θύματος. Ισχύσει βέβαια ακόμα σε 46 πολιτείες.

-Την Παρασκευή 24/5 μαθητές από 1.800 πόλεις και 11 χώρες συμμετείχαν στην παγκόσμια διαμαρτυρία σχετικά με την κλιματική αλλαγή και απείχαν από τις σχολικές τάξεις με πορείες και κινητοποιήσεις.

-Την Παρασκευή 24/5 σημειώθηκαν συγκρούσεις αντιεξουσιαστών με μπάτσους στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης.

-Το Σάββατο 25/5 στο Ohio, σε προγραμματισμένη διαδήλωση του ΚΚΚ εμφανίστηκαν μόνο 9 άτομα, ενώ η αντισυγκέντρωση αριθμούσε 600+ άτομα.

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

-O Δημήτρης Κουφοντίνας σταματάει την απεργία πείνας καθώς εκτιμά πως το βούλευμα του ΣΤ' Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άδεια για όλους τους κρατούμενους. Για να επανέλθει η υγεία του θα νοσηλευτεί στη ΜΕΘ και μετά σε θάλαμο του νοσοκομείου. Αναμένεται η επόμενη ανακοίνωση.

-Ο Βασίλης Φάτσης μετά από διήμερη απεργία πείνας και δίψας αφέθηκε ελεύθερος.

-Ο αγωνιστής Memet Doğan από τις 21/5 βρίσκεται σε απεργία πείνας προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος.

-Συγκρούσεις ατόμων με τα ΜΑΤ την Παρασκευή 24 Μαϊου στην Εθνικής Αμύνης με Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη. Οι μπάτσοι προχώρησαν σε τρείς προσαγωγές και η μια μετατράπηκε σε σύλληψη με κατηγορια "ανυποταξία".

 

ΑΝΤΙΣΠΕ/ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

-Το Σάββατο 25/05 στις 17:30 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από περίπου 20-25 άτομα στον ΗΣΑΠ Ταύρος για τις ελεύθερες μετακινήσεις (ανθρώπινων και μη) ζώων, με αφορμή το περιστατικό που έγινε πριν λίγες μέρες όπου ο οδηγός είχε σταματήσει το συρμό για περίπου μία ώρα εξαιτίας της ύπαρξης ενός σκύλου που βρισκόταν μαζί με το ανθρώπινο συντρόφι του.

-Κάλεσμα για την 3η Παγκόσμια Ημέρα δράσης για το Hasankeyf στις 7-8 Ιουνίου 2019: Στις 15 Μαΐου 2019, περισσότερες από 100 οργανώσεις πολιτών από την Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν και άλλες χώρες του κόσμου εξέδωσαν μια δήλωση που καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει την κατασκευή του φράγματος Ilisu και να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία στην κοιλάδα του Τίγρη. Ζήτησαν επίσης από τους πολίτες να δράσουν κατά της πλημμύρας της κοιλάδας του ποταμού Τίγρη η οποία θα προκαλέσει επίσης σοβαρές ζημίες σε περιοχές της Συρίας και ιδιαίτερα στο Ιράκ.

 

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

-Από 30 Μαΐου μέχρι 1 Ιουνιου θα πραγματοποιηθεί το 5ο Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου στην Πάτρα.

-Από 31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνιου θα πραγματοποιηθεί το 10ο (Χ)Selanik Tattoo Circus, στο E.K.X. Σχολείο.

-Στις 31 Μαΐου, μοτοπορεία αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα, από την Πλατεία Εξαρχείων στη Αθήνα. 

-Στις 1 Ιουνίου, συγκέντρωση/μικροφωνική για τις ελεύθερες μετακινήσεις στην Πλατεία Ομόνοιας στη Αθήνα.