Δελτίο Αντιπληροφόρησης 16/10/2018

Download here! - Downloads: 28 - Plays: 18

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ 16/10/2018

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

 

Την Παρασκευή 6.10 πραγματοποιήθηκε εικαστική παρέμβαση με μπογιές σε 
κατάστημα Vodafone στου Ζωγράφου με αφορμή τις συνθήκες εργασίας, από 
την Αναρχική Ομάδα Ζωγράφου “Βραχυκύκλωμα”.

Την Τετάρτη 10.10 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από την Γενική Γραμματεία 
Ισότητας Φύλων στην ΕΣΡ, καταγγέλοντας κρούσματα σεξισμού στην ελληνική 
τηλεόραση με αφορμή συγκεκριμένο ριάλιτι μόντελινγκ.

Την Πέμπτη 11.10 τρεις προσφυγοπούλες (15-30 ετών) βρέθηκαν 
δολοφονημένες από μαχαιριές στο λαιμό, στην παραποτάμια περιοχή του 
Πραγγίου Διδυμοτείχου.

Την Παρασκευή 12/10 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο σπίτι της Ριας 
Καλφακάκου στη Θεσσαλονίκη, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, 
στα πλαίσια του τριημέρου αλληλεγγύης για τους ολικούς αρνητές 
στράτευσης.

Κατά τη διάρκεια της βδομάδας, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε 
γειτονιές της Θεσσαλονίκης, σε δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα, 
λεωφορεία και στη διαδρομή που ακολούθησε ο 7ος Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος 
με αφίσες, κείμενα και στράτσα από την κατάληψη Terra Incognita

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

 

Από τη Δευτέρα 8/10 – έως τη Δευτέρα 22/10 & τη Δευτέρα 5/11 από 17:00-19:00, στην οδό Μαυρικίου 8 και Μαυρομιχάλη, (στα γραφεία του ΣΜΕΔ) στα Εξάρχεια, διοργανώνεται η παροχή δωρεάν νομικών συμβουλών μέσω δικηγόρου για εργατικά ζητήματα, από την Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας.

 

Τη Πέμπτη 18/10, στις 6.30μμ, στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, απευθήνεται Κάλεσμα για ενημέρωση και στήριξη της διακλαδικής απεργίας της 1ης Νοέμβρη 2018, προς όλα τα εργατικά σωματεία, συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων καθώς επίσης και συλλογικά εγχειρήματα αγώνα γειτονιών. Το κάλεσμα (μεχρι στιγμής) στηρίζει το Σωματείο Βάσης στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμειων Σωματείων Αθήνας.

 

Νέο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στον Σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (λυγνίτη) ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης. Συγκεκριμένα, εργαζόμενος έπεσε την Τρίτη 9 Οκτώβρη κατά τη διάρκεια εργασιών μέσα σε χαντάκι περίπου 3 μέτρων που δεν ήταν περιφραγμένο στην κατασκευή της Μονάδας. Ο εργαζόμενος νοσηλεύεται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, έχοντας υποστεί κατάγματα σε δύο πλευρά και έχει προβλήματα στη λεκάνη

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ/ΑΝΤΙΣΠΙΣΙΣΜΟΣ

 

Γερμανία, δάσος Χάμπαχ: Η γερμανική δικαιοσύνη απαγόρευσε την περασμένη Παρασκευή στις 5 Οκτωβρίου την ενεργειακή εταιρεία RWE να συνεχίσει την εκκαθάριση τού δάσους  Χάμπαχ, εφ 'όσον δεν έχει εξεταστεί ακόμα η προσφυγή που έχει καταθέσει ή περιβαλλοντική ένωση Bund. Η Bund αντιτίθεται στην επέκταση του ορυχείου  επικαλούμενη την ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία της πανίδας και χλωρίδας. Η προγραμματισμένη διαδήλωση για τις 6 Οκτώβρη απαγορεύτηκε από τις τοπικές αρχές αλλά τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει την παρουσία 50.000 ανυπάκουων διαδηλωτών σε ένα θορυβώδες φεστιβάλ και μια γιορτή νίκης.

Πλήρωμα Φαλαινοθηρικού, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει προσωρινά το πλοίο καθώς εντοπίστηκε διαρροή αερίου και πέφτοντας στη θάλασσα, 16 από τους φαλαινοθήρες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από κοπάδι Φαλαινών. 

 

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότεροι από 240.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στις 13 Οκτωβρίου στους δρόμους του Βερολίνου υπό το σύνθημα «Αδιαίρετοι» κατά του μίσους και της ξενοφοβίας και δηλώνοντας την αντίθεσή τους στα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής βίας στην ανατολική Γερμανία.

Στις 12 Οκτωβρίου έπεσαν νεκροί από πυρά του ισραηλινού στρατού έξι Παλαιστίνιοι ενω τραυματίστηκαν 140 , οι οποιοι συμμετείχαν στην καθιερωμένη πια πορεία της επιστροφής που γίνεται κάθε Παρασκευή απ' τον Μάρτιο.

Περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ασφυξία στη Γάζα, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ως απάντηση στις διαδηλώσεις στα σύνορα με το Ισραήλ, στη στεριά και τη θάλασσα.

Στις 6 Οκτωβρίου διοργανώθηκε δημοψήφισμα στη Ρουμανία για την αναθεώρηση συνταγματικού άρθρου που αναφέρει ότι γάμος είναι η σχέση μεταξύ συζύγων χωρίς σαφή έμφυλο προσδιορισμό. Η αίτηση αναθεώρησης έγινε από την εκκλησία και από ακροδεξιές οργανώσεις .Τελικά μόνο το 20% αυτών εμφανίστηκε στις κάλπες με αποτέλεσμα το δημοψήφισμα να θεωρηθεί μη έγκυρο.Οι εξελίξεις αυτές αν και είναι ενθαρρυντικές δεν έχουν απαλλάξει τα κινήματα της Ρουμανίας από τα προβλήματα τους.