Δελτίο Αντιπληροφόρησης 26/03/2018

Download here! - Downloads: 51 - Plays: 15

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

 

– Την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του εγχειρήματος του Εργατικού Ιατρείου στο πλαίσιο της εκδήλωσης: «Η υγεία στον ύστερο καπιταλισμό» ΑΚΙ ( αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο ιατρικής) (ΑΠΘ).Το Εργατικό Ιατρείο προσβλέπει στη δημιουργία μίας κοινότητας για την υγεία εντός του ανακτημένου εργοστάσιου της ΒΙΟ.ΜΕ. Με αυτοδιαχείριση σε όλα τα πεδία της ζωής, παίρνουμε μαζί με την εργασία και την υγεία στα χέρια μας δίνοντας μία έμπρακτη απάντηση με ποιοτικά χαρακτηριστικά στη διάλυση του συστήματος υγείας. Ανοιχτό κάλεσμα στήριξης της δομής προς όλους και όλες.

 

-Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Vresnet, Ηρακλής Μπάμζας, συνεχίζονας τους εκφοβισμούς και τις προκλήσεις εναντίον όσων εναντιώνονται στην εργοδοτική του αυθαιρεσία, κατέθεσε μήνυση εναντίον δύο εργαζομένων, οι οποίοι σταθηκαν αλληλέγγυοι σε παράνομη και αυθαίρετη προσπάθεια απόλυσης εργαζόμενης όταν εκείνη έμεινε έγκυος.

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

 

-Την Πεμπτη 22 Μαρτίου 26χρονος πρόσφυγας από τη Συρία αυτοπυρπολήθηκε στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Ο νεαρός προέβη σε αυτήν την πράξη καθώς σήμερα του ανακοινώθηκε ότι η Υπηρεσία Ασύλου απέρριψε για δεύτερη φορά τη αίτησή του.

 

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

 

-Την παρασκευή 23/3 στο ρέθυμνο 200-250 αλληλέγγυες/ αλληλέγγυοι, όπου και πραγματοποίησαν πορεία αλληλεγγύης έναντι στην καταστολή των καταλήψεων ,δηλώνοντας ότι καμία καταστολή κανενός αυτοοργανωμένου εγχειρήματος δε θα μείνει αναπάντητη και κανένας κατειλημμένος χώρος δε θα μείνει ανυπεράσπιστος

-Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης έχει ξεκινήσει Απεργία Πείνας από τις 14/3/2018 με αίτημα την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας. Μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά του οι κρατούμενοι της Στ΄πτέρυγας φυλακών Κορυδαλλού δεν θα μπαίνουν στα κελιά στο μεσημεριανό κλείσιμο 12:00 έως τις 3:00 μ.μ.

– Δευτέρα 26/03 γράφτηκε ο επίλογος του εφετείου για τους αναρχικούς συντρόφους που διώκονται ως "ατομικοί τρομοκράτες". Με μια ακραία και κατασταλτική απόφαση τα εντολούμενα της κρατικής/καπιταλιστικής ελιτ καταδικάσανε τους συντρόφους στις ίδιες σχεδόν ποινές με το πρωτόδικο δικαστήριο. Συγκεκριμένα οι συντροφοι Α. Ντάλιος σε 27 χρόνια, Ν. Ρωμανός σε 18 χρόνια, Δ. Πολίτης σε 12 χρόνια και 2 μήνες , Γ. Μιχαηλίδης σε 11 χρόνια και το μέλος της ΣΠΦ Γ. Τσάκαλος σε 5 χρόνια.

-Την Πέμπτη 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η δίκη για την ανακατάληψη της villa amalias που έγινε στις 9/1/2013 όπου οι συντροφοι-ισσες αθωώθηκαν.

 

 

ΑΝΤΙΣΠΙΣΙΣΜΟΣ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

 

Τοπικά

-Νέος νόμος για τα αδέσποτα και τα οικόσιτα

  • Καθίσταται υποχρεωτικό, εντός έξι μηνών, από την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο ιδιοκτήτης του ζώου να το στειρώνει, ενώ όποιος επιλέγει να μη στειρώσει το ζώο του θα κληθεί να πληρώσει ετήσιο τέλος, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 100 ευρώ ετησίως. Αστείρωτα ζώα μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης αρκεί αυτά να είναι ζευγάρι (αρσενικό και θηλυκό).

  • Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των κινήσεών του (βόλτες κ.λπ.) θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά μαζί του το διαβατήριο, το οποίο θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας του ζώου.

  • Αναγκαστικά το κατοικίδιο θα πρέπει να είναι τσιπαρισμένο και εγγεγραμμένο στη βάση δεδομένων του υπουργείου, με το κόστος του τσιπαρίσματος (σε όσους δεν το έχουν ήδη κάνει) να ανέρχεται στα 6 ευρώ.

  • Γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο της μεταβίβασης του ζώου , καθώς όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνει πλήρως καταγεγραμμένη, προκειμένου οι Αρχές να γνωρίζουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και το πλήρες «ιστορικό» του ζώου συντροφιάς.

  • Απαγορευτούν τα ζώα βιτρίνας, ενώ στα pet shops θα υπάρχουν μόνο σε ειδικό, διαμορφωμένο χώρο καθώς και σε εκτροφεία που καλύπτουν τις προδιαγραφές ευζωίας.

  • Mε το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται η σύσταση ταμείου ζωοφιλίας σε κάθε δήμο. Τα εν λόγω ταμεία θα ενισχύονται με πόρους που θα προέρχονται από τα τέλη μη στείρωσης, τα πρόστιμα καθώς και το τέλος για το τσιπ.

  • Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η δυνατότητα δημιουργίας ενός ειδικού τέλους ζωοφιλίας στα pet-shops.

 

Διεθνή

-Το Σαν Φρανσίσκο απαγόρευσε την πώληση γούνινων ενδυμάτων μετά το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Εποπτικών αρχών της πόλης, παρά τις έντονες αντιδράσεις των επιχειρηματιών του κλάδου.

 

 

 

ΔΙΕΘΝΗ

 

 

-Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν την Τρίτη 20 Μαρτίου περισσότερους από 100 υπόπτους ως μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν παράνομες διαδηλώσεις ή επιθέσεις για το Νεβρόζ.

-Αεροπορικός βομβαρδισμός που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σκότωσε τουλάχιστον 12 μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στα βόρεια του Ιράκ.

-Τριάντα επτά άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας την Πέμπυη σε ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή του Αρμπίν, έναν από τους τελευταίους ανταρτοκρατούμενους θύλακες της Ανατολικής Γούτας.

-Τουλάχιστον 22 άμαχοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη από επιδρομές αεροσκαφών στην πόλη Χάρεμ στη βορειοδυτική Συρία.

-Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή με αντάρτες και μέλη των οικογενειών τους εγκατέλειψε το Σάββατο το προτελευταίο οχυρό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Γούτα, καθώς το συριακό καθεστώς έχει ανακτήσει μέσα σε πέντε εβδομάδες τον έλεγχο του 90% του θύλακα, τον οποίο εγκατέλειψαν παράλληλα 107.000 άμαχοι.

-Αστυνομικοί συνέλαβαν την Κυριακή 25 Μαρτίου επτά φοιτητές ενός πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, που χαρακτηρίστηκαν "τρομοκράτες" από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή διαφώνησαν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στη Συρία.

 

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

Τεταρτη 28/3:

-Μοτοπορεία διανομέων φαγητού ,στις 10.30 πμ, Εγνατία με Αγ. Σοφίας

 -Συγκέντρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς 1.30μ.μ. Τσιμισκή και Αριστοτέλους από Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης.

-Διαδήλωση ενάντια στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο 6μ.μ., άγαλμα Βενιζέλου από Σωματεία – Συλλογικότητες – Οργανώσεις ,ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΣΗΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ , Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης , Αναρχική ομάδα "Πυρανθός/ Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά , Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης