Δελτίο Αντιπληροφόρησης (31/03/2017)

Download here! - Downloads: 92 - Plays: 72

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Το διεθνές καραβάνι  αλληλεγγύης «Open borders Caravan» έφτασε στην Ελλάδα εχτές 29/3 περνόντας μέσα απο τα Εξάρχεια σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα υποδοχής. Το καραβάνι προτάσσει μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, με κοινωνικά δικαιώματα, ισότητα και αξιοπρέπεια που αντιτάσσεται στην καλλιέργεια του εθνικισμού και φασισμού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

 

Την Τετάρτη 29/3/17 αθωώθηκε ο 54χρονος  μπάτσος –και πρώην διοικητής του Α.Τ Αγ. Παντελεήμονα- Θανάσης Σκάρας που σε βάρος του υπήρχε δίωξη με κατηγορίες για αγορά και κατοχή ναρκωτικών, «δουλειές» με όπλα, διακίνηση προϊόντων-μαϊμού, εκμετάλλευση αλλοδαπών, εκβιασμοί σε καταστήματα και «προστασία» σε παράνομες λέσχες στην Αθήνα, με συνεργάτες ανθρώπους της Χρυσής Αυγής. Η αστική δικαιοσύνη δείχνει σε κάθε ευκαιρία ποιους προστατεύει και ποιους εκδικείται.

 

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Σε προληπτική σύλληψη 20-25 προσφύγων καθημερινά προβαίνει η αστυνομία στο κέντρο μεταναστών της Μόριας,τους οποίους στη συνέχεια κρατά στο κλειστό προαναχωρησιακό μέρος του κέντρου, στην Β πτέρυγα, χωρίς καμία κατηγορία, τρομοκρατώντας τους, καθώς η κράτηση στην πτέρυγα αυτή ισοδυναμεί με απέλαση. Αλληλέγγυοι της περιοχής καταγγέλοντας το γεγονός αναφέρουν οτι «ο λόγος που τους υποβάλλει σε αυτή τη διαδικασία η Ελληνική Αστυνομία είναι επειδή κάποιοι πρόσφυγες πληροφορούνται ότι η απόφαση Β’ βαθμού επί του αιτήματος τους για παροχή ασύλου είναι απορριπτική. Αποτέλεσμα είναι να μην παρουσιάζονται στο περιφερειακό γραφείο ασύλου της Λέσβου, για να τους παραδώσει για σύλληψη και απέλαση στην Τουρκία». «Έτσι λοιπόν η Ελληνική Αστυνομία για να τιμωρήσει τους πρόσφυγες που δεν συμμορφώνονται με την πολιτική των απελάσεων διενεργεί 20-25 συλλήψεις την ημέρα, με σκοπό να «πετύχει» εκείνους που δεν παρουσιάζονται! Αν τους «πετύχει» τους συλλαμβάνει, και τους υπόλοιπους τους απελευθερώνει το βράδυ, αφού έχουν παραμείνει μια μέρα στην φυλακή» τονίζουν οι αλληλέγγυοι.

 

«Κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση επιστροφής (36) μεταναστών, υπηκόων Πακιστάν, στη χώρα καταγωγής τους πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2017, µε ειδική πτήση τσάρτερ από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος''.

 

Με την συνδρομή της ΕΛΑΣ και της FRONTEX , σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας,στις 29 Μαρτίου 2017, επιστράφηκαν στην Τουρκία 10 Σύροι πρόσφυγες -5 άνδρες, μία γυναίκα και 4 συνοδευόμενα ανήλικα παιδιά. Για τον ένα υπήρχε απορριπτική απόφαση χορήγησης ασύλου σε α΄ βαθμό (πράξη διακοπής), οι 8 είχαν παραιτηθεί από τα αιτήματά τους για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας και ένας ακόμα είχε ανακαλέσει τη σχετική βούληση για χορήγηση ασύλου. Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε αεροπορικώς, με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής -Frontex που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας.

 

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Σε μια σειρά δράσεων καλεί  το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων στον Κλάδο του Επισιτισμού, σχετικά με την υπόθεση των εργαζομένων στα μαγαζιά Σαλαντίν και Βοτανοπωλείο, που δικάζονται επειδή διεκδικούσαν δεδουλευμένα, δώρα και ένσημα και μηνύθηκαν από τα αφεντικά για εκβιασμό.

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματα τους πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική εταιρεία «Η&Μ», την Τρίτη 14 Μάρτη έξω από το κατάστημα της Ερμού. Αφορμή στάθηκε η νέα τροποποιητική σύμβαση της πολυεθνικής εταιρίας που μοιράστηκε στους εργαζομένους προς υπογραφή πριν λίγες μέρες και η οποία -όπως καταγγέλλουν- προσβάλλει τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της αλλά και την ίδια την αξιοπρέπειά τους. Προβλέπει ιδιαίτερα επαχθείς νέους όρους εργασίας που μόνο σε συνθήκες «γαλέρας» παραπέμπουν. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη.

 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα να μη γίνει δεκτό χρυσαυγίτικο ψηφοδέλτιο στις εκλογές, τονίζοντας πως "τα Σωματεία των εργαζομένων και οι αγώνες τους δεν συνδέονται με αγκυλωτούς σταυρούς και τάγματα εφόδου".

 

 

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

Μικροφωνική και συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Μοχάμεντ Α., την Δευτέρα 3 Απριλίου στις 12:00 στην Καμάρα, από Κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ.

 

Πορεία υπεράσπισης των καταλήψεων, των δομών του κινήματος και των ζωών μας, την Τρίτη 4 Απριλίου στις 18:00 στην Καμάρα, από Κατάληψη Mundo Nuevo.

 

Κάλεσμα αλληλεγγύης στου συλληφθέντες της 6ης Δεκέμβρη του 2014, την Τετάρτη 5 Απριλίου στις 09:00 στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, από Κατάληψη 111, Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού, αλληλέγγυους/-ες.