Δελτίο Αντιπληροφόρησης (01/03/2017)

Download here! - Downloads: 102 - Plays: 41

Εργατικά:

 1. Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις στα Public! Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στο Εμπόριο, και προσθέτει: Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο θέλει και θα σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους της public, όπως το έχει κάνει με ότι δυνάμεις έχει στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» και της επιχείρησης «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ». Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο αγωνίζεται και εναντία στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συμμετέχοντας σε όλες τις απεργίες και κινητοποιήσεις.

 2. Τρίωρες στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Με αυτό τον τρόπο διαμαρτυρήθηκαν για θέματα υγιεινής και ασφάλειας καθώς και για τις ελλείψεις προσωπικού, τις συνθήκες εργασίας, την άσχημη κατάσταση των βαγονιών, την ασφάλεια και την ποιότητα των μεταφορών.

 3. Στάση εργασίας ενάντια στις σχεδιαζόμενες απολύσεις αλλά και για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, πραγματοποίησαν την Δευτέρα 13/2, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia Mare» και «Paradise Village». Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πύλη του ξενοδοχείου στην οποία συμμετείχαν και εποχικοί εργαζόμενοι

 4. Στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι που έχουν υπαχθεί στον ΟΑΕΔ και αξίζει να αναφερθεί ότι προέρχονται από τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) που καταργήθηκαν-.Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων την επανασύσταση των Οργανισμών και το ξεκίνημα των προγραμμάτων που καταργήθηκαν. Στο πλαίσιο της στάσης έκαναν και συγκέντρωση στα γραφεία της πρώην Εργατικής Κατοικίας.

 5. Σε 48ωρη απεργία κατήλθαν την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Φλεβάρη οι καθαρίστριες που εργάζονται στο Πολυτεχνείο. Απαιτούν να μην γίνει καμία μείωση του μισθού τους. Όπως καταγγέλλεται, η εργολαβική εταιρεία καθαρισμού «ISS», έχει προβεί σε μείωση του ήδη πενιχρού μισθού των καθαριστριών.

 6. Στάση εργασίας την Παρασκευή, 17 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε για τους εργολαβικούς εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ. Το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι παλεύουν για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ.

 7. Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 15 Φλεβάρη πραγματοποίησαν, η συλλογικότητα Ενεργοί Άνεργοι, η Επιτροπή Εργαζομένων στην κλινική Νέο Αθήναιον και η Διακλαδική ΕΣΕ Αθήνας, με αίτημα να καταβληθούν στους εργαζόμενους της ιδιωτικής κλινική “Νέο Αθήναιον”, τα οφειλόμενα δεδουλευμένα και τα ένσημα, αλλά και να δοθούν άμεσα οι απολύσεις ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας. Η συνάντηση έγινε με το “επιτελείο” των συνεργατών του γ.γ. του υπουργείου εργασίας το οποίο δεσμεύτηκε να γίνει σε σύντομο χρόνο συνάντηση με τον γ.γ. – οποίος απουσίαζε – ώστε να του ζητηθεί να ικανοποιηθούν και τα τρία αιτήματα των εργαζομένων στην κλινική. Τελικά ραντεβού κλείστηκε αλλά με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

 8. Νέο εργατικό “ατύχημα”- για εμάς μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία- σημειώθηκε την Τρίτη 14 Φλεβάρη στο οποίο ένας ταχυδιανομέας εργαζόμενος στην Σπηντεξ έχασε την ζωή του.  Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην Ταχυμεταφορά – Ταχυδρόμηση εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τα οικία πρόσωπα του εκλιπόντα συναδέλφου. Τα αφεντικά μιλάνε για κέρδη και ζημιές , Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

 9. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην απολυμένη εργαζόμενη από το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία», πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20/02,  από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής. Ο αγώνας για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης της συναδέλφου μας από το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία», που υπέστη βλαπτική-εκδικητική μεταβολή, συνεχίζεται.

 10. Αναβλήθηκε για τις 27 Απριλίου η εκδίκαση της μήνυσης που κατέθεσαν οι βασανιστές του Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Τάλεμπ. Ο Ουαλίντ θα δικαστεί κατηγορούμενος από τους βασανιστές για κλοπή (η οποία είναι η βασική γραμμή της υπεράσπισης που και στα δύο δικαστήρια αποδομήθηκε με θεαματικό τρόπο). Θα χρειαστεί και σε αυτή την δίκη να δώσουν δυναμικό παρόν, αλληλέγγυες-οι. Η δίκη έχει οριστεί για την Πέμπτη 27/4, Δικαστήρια Πειραιά, Σκουζέ 3 -5, 2ος όροφος, στις 09:00.

 11. Στις 13 Μαρτίου θα εκδικαστεί η μήνυση του αστυνομικού των ΥΜΕΤ Τσοκαναρίδη που μήνυσε την καθαρίστρια του Υπ. Οικονομικών Βάσω Γκόβα για κακοποίηση του. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήταν κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση στη δίκη που αναβλήθηκε στις 25 Ιανουαρίου, από τις καθαρίστριες Βάσω Γκόβα και Ευαγγελία Αλεξάκη για βία που άσκησε επάνω τους με συνέπεια τον τραυματισμό τους έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα την οποία καλούσε η Πρωτοβουλία για τη δικαίωση των αγωνιζόμενων καθαριστριών.

 

Καταστολή:

 1. Συνεχίζονται τα περιστατικά αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Αστυνομικός ,εκτός υπηρεσίας, στην πόλη Anaheim της Νότιας Καρολίνα βιαιοπράγησε κατά 13χρονου μαθητή και στη συνέχεια τράβηξε πιστόλι επειδή ο 13χρονος προσπάθησε να υπερασπιστεί συμμαθήτρια του που πάτησε το γκαζόν του σπιτιού του αστυνομικού. Ο αστυνομικός πυροβόλησε χωρίς τραυματιστεί κάποιος.

 2. Το Σάββατο ο οπαδικός στρατός της ΑΕΚ που υπηρετεί τα σχέδια του επιχειρηματία Μελισσανίδη πραγματοποίησε επιδρομή στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Στρούγκα» στη Νέα Φιλαδέλφεια προκαλώντας ζημιές εντός και εκτός του χώρου. Tην Κυριακή το πρωί δεκάδες σύντροφοι και συντρόφισσες συγκεντρώθηκαν στη Στρούγκα και για πάνω από δύο ώρες καθάρισαν το χώρο και αποκατέστησαν τις ζημιές. Κατά την αποχώρηση έγινε επίθεση από οπάδους της ΑΕΚ που παραμόνευαν σε παρακείμενο μαγαζί οι οποίοι και κράτούσαν σε ομηρία δύο συντόφισσες μέχρι την αποχώρησή τους από το χώρο

 3. Σάλο προκάλεσε στην πόλη Φολόνικα της κεντρικής Ιταλίας η ρατσιστική πράξη δύο υπαλλήλων σούπερ μάρκετ σε βάρος δύο γυναικών Ρομά. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο υπάλληλοι έκλεισαν μέσα σε κλουβί όπου τοποθετούνται οι κάδοι των απορριμμάτων δύο γυναίκες Ρομά, οι οποίες λίγη ώρα νωρίτερα είχαν προσπαθήσει να βρουν φαγητό μέσα στα σκουπίδια. Οι υπεύθυνοι της ασύλληπτης αυτής πράξης άρχισαν να τραβούν με το κινητό τους τις δυο γυναίκες που κατατρομαγμένες φώναζαν και ζητούσαν βοήθεια.

 

Κοινωνικά:

 1. Ομάδα «αναρχικών, κομμουνιστών και αντεξουσιαστών» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με βόμβες μολότοφ στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου, την Κυριακή. Σύμφωνα με την προκήρυξη, η επίθεση πραγματοποιήθηκε «σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία, παραμονές της σύσκεψης του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη, στο οποίο, όπως αναμενόταν, δρομολογήθηκε ο νέος γύρος ταξικής επίθεσης εναντίον της εργατικής τάξης και της νεολαίας».

 2. Ένας αιγύπτιος μετανάστης ανέβηκε σε ύψος 10 μέτρων στον κάβο δεμένου πλοίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης ρισκάροντας τη ζωή του για να καταφέρει να μεταβεί στην Αθήνα. Ο μετανάστης τελικά συνελήφθηκε και οδηγήκε στον καταυλισμό της μόρια. Να σημειώσουμε εδώ πως το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά συμβαίνουν καθημερινά τετοια περιστατικά.

 3. Ιστιοφόρο σκάφος με 41 μετανάστες, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων. Οι μετανάστες, περισυνελέγησαν σώοι και καλά στην υγεία τους από δεξαμενόπλοιο, αναμένεται να μεταφερθούν στο λιμάνι του Πειραιά.

 4. Δυο σκηνές, οι οποίες βρίσκονταν στον εξωτερικό χώρο του καταυλισμού της Μόρια, κάηκαν τη Δευτερα το πρωί προκαλώντας τον πανικό στον καταυλισμό. Παρολα αυτά η φωτιά σβηστηκε εγκαίρως χωρίς να υπαρχουν θύματα.

Καλέσματα:

 1. Μοτοπορεία για τα εργατικά ατυχήματα την Πέμπτη 2 Μάρτη στις 17:30,στο Αιγάλεω Μπαρουτάδικο Ιερά Οδός, απο Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικυκλου (ΣΒΕΟΔ).

 2. Συλλαλητήριο ενάντια στη 2η αξιολόγηση και τα νέα μέτρα την Πέμπτη 2 Μαρτίου στις 18:00,στην Αθήνα ,Προπύλαια (Μετρό Πανεπιστήμιο) απο Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης,Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας και ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.