Δελτίο Αντιπληροφόρησης (18/01/2017)

Download here! - Downloads: 114 - Plays: 107

Εργατικά

 1. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Γενικής Ταχυδρομικής & στο Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) Ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης Περιστερίου, ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Pasa Montana και η Εργατική Σύσκεψη "Κόκκινη Γραμμή".
 2. Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ύστερα από κάλεσμα της Συνέλευσης των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ, απαιτώντας την ακύρωση του πλειστηριασμού του οικοπέδου του εργοστασίου.
 3. Επίθεση δέχθηκε, την Πέμπτη, εργαζόμενη και συνδικαλίστρια στο Ηράκλειο Κρήτης,από εργοδότη επιχείρησης πρατηρίων υγρών καυσίμων, μέσα στην Επιθεώρηση Εργασίας στα πλαίσια της τριμερούς συνάντησης. Ο εργοδότης επιτέθηκε στην εργαζόμενη μέσα στο γραφείο του επιθεωρητή, χτυπώντας τη στο πρόσωπο αρκετές φορές μέχρι να προλάβει να ακινητοποιηθεί από το προσωπικό της Επιθεώρησης Εργασίας. Ο εργοδότης οδηγήθηκε στο αυτόφωρο.
 4. Στην Θεσσαλονίκη, πορεία ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία πραγματοποιήθηκε στις 15 Γενάρη, ύστερα από κάλεσμα που έκανε ο Συντονισμός ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και τα «απελευθερωμένα» ωράρια. Στο μεταξύ, αντισυνταγματική κρίθηκε η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, για το επίμαχο ζήτημα αρμόδιος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος μπορεί να εκδώσει σχετικό διάταγμα, όχι όμως και ο υπουργός. Επί της ουσίας πάντως, οι σύμβουλοι της Επικρατείας αναφέρονται στα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής. Υπενθυμίζεται ότι κατά της απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία επιτράπηκε πιλοτικά για ένα χρόνο η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στις επίμαχες περιφέρειες, στράφηκαν μεταξύ άλλων η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματάρχες και έμποροι.
 5. Με την απόλυτη συμμετοχή των εργαζομένων στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Γενάρη, 48ωρη απεργία με αίτημα την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στην ίδια την «ΛΑΡΚΟ» με σύμβαση αορίστου χρόνου. Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 11 Γενάρη συγκέντρωση αναβλήθηκε λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την έντονη χιονόπτωση.
 6. Νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την Πέμπτη 5/1 στο εργοστάσιο της αρτοβιομηχανίας «Elbisco» στο Πικέρμι. Νεαρός εργάτης που δούλευε στην γραμμή παραγωγής τραυματίστηκε από τη συσκευαστική μηχανή, με αποτέλεσμα να χάσει δύο δάχτυλα. Να υπενθυμίσουμε πως πριν από λίγους μήνες είχε γίνει παρόμοιο «ατύχημα» στο ίδιο τμήμα, με αντίστοιχο τραυματισμό μιας εργαζόμενης. Και τα δύο «ατυχήματα» είναι απότοκα της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και της πλημμελούς συντήρησης, των ούτως η άλλως παλιών μηχανημάτων.
 7.  

Κοινωνικά

 1. O Mohamed A. έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από 13/12/2016 με αίτημα την ακύρωση της απόφασης απέλασής του και τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, καθώς διώκεται από το στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου, με κίνδυνο να εκτελεστεί για δημοσιοποίηση βίντεο με δολοφονίες αντιπάλων του. Κατά την 32η ημέρα απεργίας κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία του στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης λόγω της επιδείνωσης της υγείας του. Οι γιατροί δέχονται πιέσεις από τους μπάτσους να του δώσουν εξιτήριο, για να συνεχιστεί η διαδικασία της απέλασής του.
 2. Έκλεισε το Στρατόπεδο συγκέντρωσης Ελληνικού, σε μια προσπάθεια απομόνωσης των έγκλειστων μεταναστριών γυναικών, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Πέτρου Ράλλη.
 3. Το βράδυ της Παρασκευής, αντιφασίστες/-ριες προχώρησαν συντονισμένα στο σπάσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Βέροια, ενώ την επόμενη, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση ενάντια στο άνοιγμα των γραφείων, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις με τους μπάτσους που προστάτευαν τα γραφεία των φασιστών.

 

Καλέσματα

 1. Συγκέντρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς, την Τετάρτη στις 15:30 στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, από Επιτροπή Δράσης Δυτικών Συνοικιών και Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης.
 2. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Μάριο Σεϊσίδη, την Πέμπτη στις 09:00 στο Εφετείο Λουκάρεως στην Αθήνα, από Συνέλευση Αλληλεγγύης στον Μάριο Σεϊσίδη.
 3. Αντικατασταλτική/αντικρατική πορεία, την Πέμπτη στις 18:00 στην Καμάρα, από Συνέλευση Αλληλεγγύης στις Συλληφθείσες του Επαναστατικού Αγώνα.
 4. Συγκέντρωση αλληλεγγύης, την Παρασκευή στις 09:00 στα Δικαστήρια Αγρινίου, από Συνέλευση Ενάντια στην Κρατική Καταστολή.
 5. Πορεία αλληλεγγύης στα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, το Σάββατο στις 12:00 στο σταθμό ΗΣΑΠ Μοναστηράκι, από Συνέλευση Αλληλέγγυων, Ταξική Αντεπίθεση και Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους, τους Φυλακισμένους και Διωκόμενους Αγωνιστές.
 6. Αντιφασιστική διαδήλωση, το Σάββατο στις 14:30 στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, από Αναρχική Ομάδα Πυρανθός, Συλλογικότητα Αναρχικών από τα Ανατολικά και Φάμπρικα Υφανέτ.