Δελτίο αντιπληροφόρησης (14-12-2016)

Download here! - Downloads: 69 - Plays: 12

Κοινωνικά

 

Με εκβιασμούς και απειλές, την ενεργοποίηση κατασταλτικών μηχανισμών και με την υποκίνηση του «κοινωνικού αυτοματισμού», κυβέρνηση και εφοπλιστές κλιμάκωσαν την επίθεση στην απεργία των ναυτεργατών, που ξεκίνησε στις 2 Δεκέμβρη για τα εργασιακά – ασφαλιστικά τους δικαιώματα και ενάντια στη φοροληστεία του εισοδήματός τους.

 

Κάτοικοι του Μολύβου και της Πέτρας Μυτιλήνης μαζί με μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας πολιορκούν γνωστό ξενοδοχείο στην περιοχή της Ανάξου Μυτιλήνης όπου σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε να νοικιάσει πολλά δωμάτια σε ΜΚΟ για διαμονή μεταναστών παρά τις αντιδράσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου και κάποιων κατοίκων. Αργά το απόγευμα της Κυριακής έφτασαν στην Άναξo οι πρώτοι μετανάστες αναμένονται κι άλλοι.

Από τις έντεκα Δεκεμβρίου πάνω από 100 πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται κρατούμενοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων στην Κόρινθο, έχουν αρχίσει απεργία πείνας. Διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, για την απάνθρωπη μεταχείριση που δέχονται και για το γεγονός ότι κρατούνται πολύ περισσότερο καιρό από την προβλεπόμενη ποινή τους. Αίτημα είναι η άμεση απελευθέρωσή τους ενώ παράλληλα ζητούν τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης.

 

Διεθνή

Σε τουλάχιστον 38 ανέρχονται οι νεκροί, εκ των οποίων οι 27 αστυνομικοί και σε 155 οι τραυματίες από την διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη, έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας.Η διπλή βομβιστική επίθεση έγινε αρχικά με έκρηξη οχήματος, το οποίο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Την διαδέχτηκε επίθεση βομβιστή-καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε 45 δευτερόλεπτα μετά.

 

Μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Γερμανίας εναντίον των μαζικών απελάσεων και επαναπροωθήσεων προσφύγων που προβλέπει η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λίγο νωρίτερα η Βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί άλλους ανήλικους πρόσφυγες προερχόμενους από τον καταυλισμό του Καλαί στη Γαλλία. Επίσης, η Ολλανδική κυβέρνηση υπέγραψε με την αφρικανική χώρα του Μάλι την πρώτη συμφωνία απευθείας επαναπροώθησης μεταναστών και μεταναστριών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Το ναυτικό της Σρι Λάνκα πραγματοποίησε βίαιη επέμβαση και τραυμάτισε ελαφρά 8 άτομα, στην προσπάθειά του να απωθήσει απεργούς ναυτεργάτες, οι οποίοι είχαν καταλάβει μια αποβάθρα κι εμπόδιζαν τον απόπλου ενός εμπορικού πλοίου, απαιτώντας την μετατροπή τους από συμβασιούχους σε μόνιμους υπαλλήλους.

 

Εξέγερση στις φυτείες τσαγιού της περιοχής Νάντι, στη Νότια Ινδία, σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εργάτες πυρπόλησαν 60 στρέματα, διαμαρτυρόμενοι για το ότι τα αφεντικά δεν προέβησαν στην αύξηση του μισθού που τους είχαν επιδικάσει τα δικαστήρια.

Η αστυνομία επενέβη βίαια, με αποτέλεσμα ένας εργάτης στο μάζεμα του τσαγιού να πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά και δυο άλλοι να τραυματιστούν σοβαρά.

 

Συνεχίζεται η μαζική απεργία του ιατρικού και παρα-ιατρικού προσωπικού των Νοσοκομείων της Κένυας, που απαιτούν αύξηση των αποδοχών τους, αλλά και απόσυρση των νομικών κυρώσεων για την απεργία.

 

Με μια μεγάλη νίκη στέφθηκε ο αγώνας για το εδώ και 13 χρόνια κατειλημμένο και αυτοδιαχειριζόμενο ξενοδοχείο Μπάουεν, στο Μπουένος Άυρες της Αργεντινής. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα να απαλλοτριώσει το κτίριο και να το αποδώσει στην εργατική αυτοδιαχείριση, που το κρατάει ζωντανό μετά την χρεωκοπία του πρώην αφεντικού του.

 

Εκ νέου απεργίες προγραμματίζονται μέσα στο Δεκέμβριο από τους συμβασιούχους εργάτες και τις συμβασιούχες εργάτριες σε αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στα πλαίσια του κινήματος για τη θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια την ώρα.

 

Διαδηλωτές και διαδηλώτριες που διαμαρτύρονταν ενάντια στις γούνες εισέβαλαν την Κυριακή στο καταστήμα Λουί Βιτόν στο Λονδίνο και στη συνέχεια μπλόκαρά την είσοδό του για αρκετή ώρα, κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο εμπορικές μέρες του χρόνου.