Δελτίο Αντιπληροφόρησης (07/12/2016)

Download here! - Downloads: 81 - Plays: 109

Εργατικά

 1. Μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία έγινε την Πέμπτη 1/12 με θύμα μία 38χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και 6 τραυματίες, από έκρηξη στο υπόγειο του καταστήματος εστίασης Everest στην πλατεία Βικτωρίας. Η εργοδοσία επέτρεψε να γίνουν επικίνδυνες εργασίες σε μια ημέρα καθημερινή, εργάσιμη, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και να διακοπεί η λειτουργία του καταστήματος για όση ώρα διαρκούσαν οι εργασίες αυτές.
 2. Μία δεύτερη εργοδοτική δολοφονία-θανατηφόρο «ατύχημα» – όπως θα το βαφτίσουν τα αστικά ΜΜΕ – σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο 26 Νοέμβρη. 34χρονος, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, πήγε να μετακινήσει μηχάνημα φόρτωσης από ένα σημείο σε άλλο στην περιοχή των σμυριδορυχείων του Λυώνα Κορώνου στην Νάξο. Το μηχάνημα ανετράπη με αποτέλεσμα να τον παρασύρει προκαλώντας τον θανάσιμο τραυματισμό του.
 3. Με νέες κινητοποιήσεις κλιμάκωσαν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Αφοί Βλάχου», απαιτώντας την κατάργηση της «ενοικίασης» εργαζομένων και τη μονιμοποίησή τους καθώς και την ανάκληση των απολύσεων που έχουν γίνει. Ειδικότερα πραγματοποίησαν δύο 24ωρες απεργίες στις 30 Νοέμβρη και στις 3 Δεκέμβρη και 4ωρες στάσεις εργασίας στη 1 και στις 2 Δεκέμβρη.
 4. Παρέμβαση στα τρία ξενοδοχεία του ομίλου «Aldemar» στο Ηράκλειο με αίτημα την καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και αλληλέγυες-οι, την περασμένη εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι έθεσαν και στους τρεις διευθυντές το ζήτημα της άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων.
 5. Σε νέες κινητοποιήσεις προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Καρυπίδη» πρώην «Αρβανιτίδη» απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.Την Τετάρτη 30/11 πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Επίσης έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 7/12, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση, ενώ καθημερινά πραγματοποιούσαν κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι οι 1.400 εργαζόμενοι της εταιρείας είναι απλήρωτοι επί 8 με 9 μήνες.
 6. 48ωρη πανελλαδική απεργία με απεργιακές περιφρουρήσεις πραγματοποίησαν οι ναυτεργάτες την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη. Η πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών θα επαναληφθεί την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη.
 7. Σε απεργία κατήλθαν την Τετάρτη 30 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να καταργηθεί εδώ και τώρα, το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου.
 8. Στάση εργασίας την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις INMAINT, INTRAKAT και INTRACOM HOLDINGS (ανήκουν στον Όμιλο Επιχειρήσεων INTRACOM), διεκδικώντας την καταβολή των απλήρωτων δεδουλευμένων.
 9. Σε 24ωρη απεργία την Κυριακή 4 Δεκέμβρη κατέβηκαν οι εργαζόμενοι της ΜΕΕ ΑΕ (εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», περιοδικά ένθετα και portal), απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης δύο συναδέλφων τους δημοσιογράφων και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Διεκδικούν ακόμα καμία απόλυση και συνέπεια στις πληρωμές από εδώ και πέρα.
 10. Απλήρωτοι από τον περασμένο Αύγουστο είναι οι πάνω από 80 εργαζόμενοι-ες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου από την δημοτική αρχή Λάρισας, που προσλήφθηκαν με πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή σε άλλους δήμους οι εργαζόμενοι-ες με το ίδιο πρόγραμμα έχουν πληρωθεί.
 
Καταστολή
 1. 21 προσαγωγές και 4 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις συγκρούσεις μετά την πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου, στην Αθήνα. Οι συλληφθέντες ήταν προγραμματισμένο να περάσουν από τα Δικαστήρια στην Ευελπίδων, την Τετάρτη το μεσημέρι.
 2. Την Τρίτη εκδικάστηκε η υπόθεση των τριών εργαζομένων που διώκονταν για την συμμετοχή τους στην συγκέντρωση αλληλεγγύης της Κυριακής 28/12/14 έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως, έπειτα από την καταστολή που είχε δεχθεί η απεργία στον κλάδο του βιβλίου έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός. Έπειτα από δίωρη ακροαματική διαδικασία όλες οι κατηγορίες έπεσαν και οι εργαζόμενοι αθωώθηκαν.

 

Καλέσματα

 1. Απεργιακή συγκέντρωση – πορεία την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 10.00 στην Καμάρα, Θεσσαλονίκη από Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων (και λοιπών εργαζομένων στον κλάδου του επισιτισμού) Θεσσαλονίκης (ΣΣΜΘ) και Σωματείο Βάσης εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
 2. Απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 11.00  στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων και Μάρνη, Αθήνα από Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ) και  Συνέλευση αναρχικών για την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση.
 3. Απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων Γιοσέφ Ελιγιά 7, από Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ιωαννίνων.
 4. Απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 10.00 στο ταχυδρομείο Βόλου, Δημητριάδος 209 από ΕΕΚ Μαγνησίας.
 5. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε δίκες διωκόμενων αντιφασιστών την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 09.00 στα Δικαστήρια Αγρινίου, Παροδος Β' Πολυζωίδη 23, από Κατάληψη Apertus.