Δελτίο Αντιπληροφόρησης (25/11/2016)

Download here! - Downloads: 75 - Plays: 39

Εργατικά

 1. Στάση εργασίας πραγματοποίησε το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, την Παρασκευή 25 Νοέμβρη από τις 12.00 μέχρι τις 14.00 για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ (συντήρηση, καθαρίστριες, φύλακες λιμάνι, καθαρισμοί). Ενώ σε απεργία θα προχωρήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της Λάρκο την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, απαιτώντας την άμεση κατάργηση των εργολαβιών και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ, με σύμβαση αορίστου χρόνου.
 2. Σε στάση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Αφοί Βλάχου» την Παρασκευή 25 Νοέμβρη και αντίστοιχη στάση θα πραγματοποιηθεί και τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη, το αίτημα για αυτές τους τις κινητοποιήσεις είναι η κατάργηση της ενοικίασης εργαζομένων και η μονιμοποίησή τους.

 

Καταστολή

 1. Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η παραχώρηση του κάτω ορόφου της Α πτέρυγας Κορυδαλλού, στις γυναίκες κρατούμενες καθώς μερικές μέρες πριν οι χρυσαυγίτες κρατούμενοι και άλλοι οι οποίοι κρατούνταν στο χώρο αυτό μεταφέρθηκαν πίσω στις ανδρικές φυλακές. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι η ικανοποίηση αιτήματος το οποίο διεκδικούσανε από τις 26 Αυγούστου όταν και ξεκινήσαν καθημερινή βραδινή στάση. Επιπλέον αυτές τις μέρες διεξάγονται και εργασίες εντός της πτέρυγας για την διαμόρφωση των χώρων ύστερα από απαίτηση των φυλακισμένων γυναικών.
 2. Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου συνεχίζεται και πολύ πιθανόν ολοκληρώνεται το Δικαστήριο που αφορά την έφεση των τεσσάρων βασανιστών του Ουαλίντ Ταλεμπ στο εφετείο Πειραιά. Το αρχικό πόρισμα έκρινε ενόχους και τους 4 βασανιστές (Γ. Σγούρδα, Σ. Σγούρδα, Γ. Ζαχαριάδη και F. Zoto) με τον εργοδότη να τρώει 13 χρόνια φυλακή και τους υπόλοιπους, αρκετά χρόνια με αναστολή. Ο κόσμος του αγώνα ήταν καταλύτης σε αυτή την ιστορία τόσο με την παρουσία του στο δικαστήριο όσο και με τις κινητοποιήσεις του. Καμία απαλλαγή για τους βασανιστές του Ουαλίντ!
 3. Τις ημέρες μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα επέλεξαν τα εγχώρια φασιστοειδή της χρυσής αυγής για να δείξουν το μίσος και τον εγκληματικό μισανθρωπισμό τους για άλλη μια φορά, με τις εκδηλώσεις μίσους στη Λέσβο και τη Χίο και τις δολοφονικές επιθέσεις στον καταυλισμό της Σούδας. Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκε η αγαστή συνεργασία φασιστών – μπάτσων – τοπικών αρχών και συστημικών μέσων ενημέρωσης. Οι μετανάστριες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενες/οι, θα ζήσουμε μαζί στις ίδιες γειτονιές.
 4. Στις 12 Νοεμβρίου τα ξημερώματα, ο αυτοοργανωμένος χώρος Θερσίτης στο Ίλιον Αττικής δέχτηκε εμπρηστική επίθεση από φασίστες χωρίς να υπάρξουν σοβαρές υλικές ζημιές. Παρόμοιες επιθέσεις είχαν δεχτεί στις 23 Οκτωβρίου η κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37 στην Κυψέλη και στις 24/8 η κατάληψη στέγης μεταναστριών/στών Νοταρά 26 η οποία είχε ως στόχο να προκαλέσει εκτός από υλικές ζημιές και ανθρώπινες απώλειες. Από τις προαναφερθείσες επιθέσεις φαίνεται ξεκάθαρα πως όταν τα νόμιμα κρατικά μέσα καταστολής αποδειχτούν ανεπαρκή, τότε δράση αναλαμβάνουν οι φασίστες. Αλληλεγγύη στον αυτοοργανωμένο χώρο ραδιουργίας και ανατροπής Θερσίτη, στηνκατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37 και σε όλες τις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους κοινωνικούς χώρους.
 5. Δακρυγόνα, σφαίρες καουτσούκ, τουλάχιστον μία σύλληψη και δεκάδες τραυματίες ήταν η απάντηση στους τουλάχιστον 400 διαδηλωτές που συγκρούστηκαν με την αστυνομία τη νύχτα της Κυριακής στη Βόρεια Ντακότα, όπου εδώ και μήνες οι Ινδιάνοι παλεύουν ενάντια στην κατασκευή πετρελαιαγωγού, ο οποίος σχεδιάζεται να περάσει μέσα από ιερές, για τους ίδιους, περιοχές, ενώ αποτελεί και περιβαλλοντική απειλή. Εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμειναν πάνω στην γέφυρα του Backwater.

 

Κοινωνικά

 1. Εννέα κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες κρατούνται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών του χωριού Φυλάκιο στην Ορεστιάδα και αναμένονται να προωθηθούν για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, με σκοπό την απέλασή τους στην Τουρκία. Αδιευκρίνιστοι παραμένουν προς το παρόν οι λόγοι απέλασης.
 2. Σε μια κίνηση υπεράσπισης της κατάληψης ‘Τερμίτα’ Βόλου, τα μέλη της μαζί με συντρόφους/ισες , κατέλαβαν τη Δευτέρα την είσοδο των γραφείων της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μία πρώτη απάντηση στα σχέδια του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο σε συνδυασμό με άλλους κρατικούς μηχανισμούς, στοχεύει στην ανάπλαση και «αξιοποίηση» του χώρου όπου βρίσκεται η Τερμίτα και το κατειλημμένο στέκι της αυτοργανωμένης αθλητικής ομάδας Liberta, μέσω της ανέγερσης 2 νέων κτιρίων. Να υπερασπιστούμε και να μην επιτρέψουμε την ισοπέδωση των ζωντανών κοινοτήτων αγώνα που ανήκουν σε όλο τον κόσμο του ανταγωνιστικού κινήματος.
 3. Την Δευτέρα ο Δήμος Σάμου οργάνωσε «Πανσαμιακή συγκέντρωση με αίτημα την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος» στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ. Βασικός ομιλητής ήταν ο δήμαρχος του νησιού, ενώ την συγκέντρωση υποστήριξαν και η τοπική αντιπεριφέρεια, η Μητρόπολη, ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου, τοπικοί φορείς και οργανωμένες ομάδες «αγανακτισμένων κατοίκων».
 4. Ακόμη ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας στο χώρο της δουλειάς σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, εργαζόμενη στον κλάδο των ακουστικών βαρηκοΐας στο κέντρο της πόλης δέχτηκε σεξιστικά σχόλια, αγγίγματα και άλλες συμπεριφορές αρρενωπής επιβολής, με αποκορύφωμα το αφεντικό να ασκήσει πάνω της σεξουαλική βία. Μικροφωνικές για το περιστατικό έχουν καλεστεί την Παρασκευή στις 12.00 στο νέο κτίριο Φιλοσοφικής του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου και την Τρίτη στην πλατεία Ναυαρίνου ενώ θα πραγματοποιηθεί και πορεία γειτονιάς την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη.
 5. Ένα περιστατικό που επισημαίνει τον κοινωνικό κανιβαλισμό που βιώνουμε σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες σε ένα από τα δρομολόγια της γραμμής 2 του ΟΑΣΘ. Ειδικότερα, άντρας ο οποίος είχε καταναλώσει αλκοόλ δέχτηκε φραστική επίθεση από τον οδηγό. Μάλιστα, όταν ο τραμπούκος οδηγόςτον διέταξε να κατέβει από το λεωφορείο και ο επιβάτης αρνήθηκε, ο οδηγός σταμάτησε το όχημα, άνοιξε την πόρτα και τον έσπρωξε βίαια έξω. Στη συνέχεια, υπήρξε αντίδραση των συνεπιβατών, οι οποίοι απείλησαν τον οδηγό ότι θα καλέσουν τους μπάτσους ενώ κατέγραψαν το περιστατικό σε βίντεο και πήραν τον αριθμό πινακίδας, με αποτέλεσμα το θύμα να επαναεπιβιβαστεί και το δρομολόγιο να συνεχίσει την πορεία του.

 

Καλέσματα

 

 1. Πορεία ενάντια στην σεξιστική βία, την Παρασκευή, στις 20.00, στο Μοναστηράκι, πλατεία Καπνικαρέας, από Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας και Πρωτοβουλία ''καμία ανοχή''.
 2. Πορεία αντιπληροφόρησης ενάντια στον ρατσισμό και στον κοινωνικό εκφασισμό, το Σάββατο, στις 12:00, στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι, από αυτοοργανωμένο χώρο ''Ρεσάλτο''.
 3. Συγκέντρωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το Σάββατο, στη 13:00 στις Φυλακές Κορυδαλλού και πορεία στο σταθμό Ελληνικό του Μετρό την Κυριακή, στις 12:00, από αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ''Εμπρός''.
 4. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες τις 17/11, τη Δευτέρα, στις 11:30, στα Δικαστήρια Θεσ/νίκης, από Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσ/νίκης.
 5. Μικροφωνική για περιστατικό σεξουαλικής επίθεσης σε χώρο εργασίας, την Παρασκευή, στις 12:00, στο νέο κτίριο της Φιλοσοφικής σχολής Θεσ/νίκης, μικροφωνική στην Πλατεία Ναυαρίνου, την Τρίτη στις 17:30 και πορεία γειτονιάς την Πεμπτη στις 17:30, στην Καμάρα, από αυτόνομο σχήμα ιστορικού-αρχαιολογικού.
 6. Μικροφωνική ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού, το Σάββατο, στις 12.00, στην Καμάρα, από Μωβ Καφενείο.