Δελτίο αντιπληροφόρησης (27-09-2016)

Download here! - Downloads: 106 - Plays: 65

Εργατικά

  1. Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΕΛΒΟ και το 34% της ΔΕΗ) που εντάσσονται στο νέο υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα αντιλαϊκά προ απαιτούμενα της πρώτης «αξιολόγησης». Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη. 
  2. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απολυμένους των «Τσιμέντων Χαλκίδας» έγινε το πρωί της Πέμπτης έξω από τα Δικαστήρια της Χαλκίδας. Την ώρα εκείνη, συζητιόταν η αγωγή που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι για να κηρυχτούν άκυρες οι απολύσεις που έκανε η πολυεθνική «Lafarge», ιδιοκτήτρια του εργοστασίου, από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Ιούλη του 2015. Από τις 26/3/2013, η «Lafarge» διέκοψε αιφνιδιαστικά τη λειτουργία του εργοστασίου στη Χαλκίδα, υποβάλλοντας ταυτόχρονα στο υπουργείο Εργασίας αίτημα για ομαδικές απολύσεις. Το σχέδιο απορρίφθηκε και από τον Απρίλη του 2013 η εργοδοσία ξεκίνησε να απολύει σταδιακά τους 229 εργαζόμενους. Παράλληλα, προσέφυγε στο ΣτΕ, ενάντια στην άρνηση του υπουργείου να εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις.
  3. Για δέκατη ημέρα συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, ενώ στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας. πρόκειται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τριών μηνών καθώς παραμένουν απλήρωτοι τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

 

Καταστολή

  1. Από την προηγούμενη εβδομάδα οι έγκλειστες μετανάστριες στο κέντρο κράτησης Ελληνικού ξεκίνησαν νέους αγώνες για την ελευθερία τους. Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και οι 56 κρατούμενες βγήκαν με τα στρώματά τους στο προαύλιο. Την επόμενη μέρα, αξιωματικός από την Πέτρου Ράλλη ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τους φακέλους τους μέχρι την Τρίτη 20/9. Αφού δεν τους δόθηκε καμία καινούρια ενημέρωση, την Τρίτη οι έγκλειστες μετανάστριες  βγήκαν πάλι με τα στρώματα και έμειναν έξω όλο το βράδυ. Οι λόγοι εξέγερσης των μεταναστριών εκτός από τις άθλιες συνθήκες είναι το γεγονός ότι το υποτιθέμενο μέγιστο όριο κράτησης των 3 μηνών δεν ισχύει, καθώς αρκετές το έχουν ξεπεράσει ενώ ορισμένες έχουν συμπληρώσει 6μηνο κράτησης. επιπλέον, δεν έχουν καμία ενημέρωση για την αίτηση ασύλου τους. Αντί αυτού, το μόνο επίσημο έγγραφο που έχουν στα χέρια τους είναι ένα αμετάφραστο χαρτί που γράφει για απέλαση ενώ το τελευταίο διάστημα πιέστηκαν να υπογράψουν έγγραφα στα ελληνικά που προφανώς δεν κατανοούσαν και δεν γνωρίζουν το περιεχόμενό τους.
  2. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τον αλληλέγγυο κόσμο στη Λέσβο, υπάρχουν μαρτυρίες μεταναστών που καταγγέλλουν πως η φωτιά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Μόρια μπήκε όχι από μέσα από το στρατόπεδο -όπως εξαρχής διαδίδει επίσημα το ελληνικό κράτος και διάφορα Μ.Μ.Ε.-, αλλά από έξω και πίσω από το στρατόπεδο σε σημείο που υπάρχουν ελαιόδεντρα. Μάλιστα γίνεται λόγος και για μια ομάδα περίπου 20 φασιστών, που οπλισμένοι με μαχαίρια και τσεκούρια επιτέθηκαν αδιακρίτως σε γυναίκες που κρατούσαν παιδιά και τις κυνήγησαν, ενώ με τσεκούρι φαίνεται πως σπάστηκε αυτοκίνητο αλληλέγγυου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίθεσης οι μπάτσοι επιδεικτικά αγνοούσαν τις εκκλήσεις για βοήθεια και έλεγαν στους κατατρομοκρατημένους μετανάστες πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και θα έπρεπε να φύγουν.
  3. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε κατάληψη στα γραφεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών στην πλατεία Συντάγματος από την Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας, με αφορμή τις ελεύθερες μετακινήσεις. Όλοι οι καταληψίες προσήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γ.Α.Δ.Α.

 

Καλέσματα

  1. Κινητοποίηση Διαμαρτυρίας ενάντια στην προβολή των δραστηριοτήτων της Χ.Α από την τηλεόραση της ΕΡΤ, μετά την τελευταία παρουσίαση της συγκέντρωσης των νεοναζί στις Θερμοπύλες, τη Δευτέρα, στις 18.00, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, από ΚΕΕΡΦΑ.
  2. Συγκέντρωση, το Σάββατο, στις 18.00, στη πρεσβεία των ΗΠΑ (Αθήνα), από Συνέλευση αλληλεγγύης στον αγώνα κρατουμένων ενάντια στην σκλαβιά.