Δελτίο αντιπληροφόρησης (24-05-2016)

Download here! - Downloads: 134 - Plays: 37

Καταστολή

 1. Την Πέμπτη 19/5 οι μετανάστες/πρόσφυγες που κρατούντε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Σχιστό, αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας πείνας για καλύτερες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, για ανανέωση των προσωρινών αδειών παραμονής που έχουν λήξει με κίνδυνο αν ελεγχθούν εκτός στρατοπέδου να κρατηθούν προς απέλαση, για άνοιγμα των συνόρων. Σε κλιμάκωση της κίνησής τους, το μεσημέρι της 19/5, στάθηκαν μπροστά στις 2 πύλες του στρατοπέδου και δεν επέτρεψαν στο φορτηγό της εταιρείας catering να μπει στο στρατόπεδο. Μετά από αυτή την ενέργεια ο υποδιοικητής του στρατοπέδου Γεροδήμος,ενεργοποιώντας τη δυνατότητα που του δίνει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για μετατροπή των προσφυγικών καταυλισμών σε κλειστά κέντρα κράτησης είτε για όσο θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου είτε για λόγους "δημόσιας τάξης και ασφάλειας"απαγόρευσε την είσοδο και την έξοδο απο το στρατόπεδο με το κλείσιμο της πύλης να κρατάει κάποια ώρα για ν'αναιρεθεί στην συνέχεια ανεπίσημα η απαγόρευση.
 2. Εξακολουθείται η αντιμετώπιση των μελών της ΣΠΦ ως πολιτικών αντιπάλων απο την εφέτη Α. Υφαντή, προεδρεύουσα του τρομοδικείου που δικάζει την υπόθεση για το «σχέδιο Γοργοπόταμος».Από την πρώτη συνεδρίαση του τρομοδικείου (31.3.2016),η προεδρεύουσα προχώρησε σε διορισμό συνηγόρων υπεράσπισης, επειδή οι συνήγοροι Φρ. Ραγκούσης, Σπ. Φυτράκης και Θ. Μαντάς δήλωσαν ότι δε θα παρίστανται στις συνεδριάσεις όσο συνεχίζεται η αποχή του κλάδου τους. Στην τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου,λόγω διαφωνιών και λεκτικής ρήξης με την προεδρεύουσα,αποβλήθηκαν από τη διαδικασία οι Χρ.Τσάκαλος, Γ.Τσάκαλος και Ολ.Οικονομίδου η οποία υπέβαλε προφορικά αίτηση εξαίρεσης της προεδρεύουσας Α.Υφαντή. Το τρομοδικείο και ο εισαγγελέας συζήτησαν την αίτηση εξαίρεσης και την έκριναν αβάσιμη, λόγω της απουσίας της κατηγορούμενης την οποία μόλις είχαν αποβάλει απο την αίθουσα!
 3. Τα ξημερώματα Παρασκευής 20 Μάη δέχτηκε εμπρηστική επίθεση η κατάληψη στέγασης Προσφύγων/Μεταναστών Κάνιγγος 22. Οι επίδοξοι εμπρηστές εξάντλησαν την ανικανότητα τους στην πόρτα του κτιρίου η οποία υπέστη φθορές από την πυρκαγιά που προκλήθηκε μετά την έκρηξη. Σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές του προσφυγικού, οι δομές αλληλεγγύης οι οποίες αποτελούν οάσεις ελευθερίας στις διαδρομές φρίκης χιλιάδων προσφύγων, μπαίνουν στο στόχαστρο φαντασμάτων του παρελθόντος που ακολουθώντας την κλασική συνταγή φασιστικών μορφωμάτων, φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως παρακράτος, πουλώντας λαϊκισμό με όχημα το μίσος. Όχι μόνο δεν πτοούμαστε, αλλά τέτοιες ενέργειες μας επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο προς την αναζήτηση της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης.
 4. Ηλεκτρονικό «μάτι» στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στην παραποτάμια περιοχή του Έβρου θα εντοπίζει. καρδιακούς παλμούς και την θερμότητα του ανθρώπινου σώματος.Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξασφάλισε 15.000.000 ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθούν στην επέκταση της ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία. Αρχικά, με προοπτική αύξησης, θα τοποθετηθούν 21 κάμερες ανίχνευσης καρδιακών παλμών και 40 θερμικές κάμερες, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους και θα μεταδίδουν εικόνα και σήμα σε ένα ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων για τον εντοπισμό κίνησης μεταναστών.
 5. Ένας εργάτης έχασε το χέρι του και ένας εικονολήπτης την όρασή του κατά τη διάρκεια σφοδρότατων συγκρούσεων εργατών και Αστυνομίας στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λαπάζ με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει οριστικά την κρατική κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία Enatex, με αποτέλεσμα να βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο περίπου 850 οικογένειες.

Κοινωνικά

 1. Ξεμπλοκάρει μετά από πέντε μήνες η δίκη της Χρυσής Αυγής. Αυτό θα συμβεί καθώς ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, παρά την συνεχιζόμενη αποχή του κλάδου, παραχώρησε τελικά άδεια σε δύο μέλη του, ενώ αντίστοιχα αναμένεται να πράξει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά. Υπενθυμίζεται ότι η δίκη που ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 "πάγωσε" στις 11 Ιανουαρίου 2016 με την εξαγγελία της αποχής του δικηγορικού κλάδου που τελικά μετατράπηκε σε διαρκείας.
 2. O Brahim Fillali είναι ένας από τους ελάχιστους αναρχικούς στο Μαρόκο, ιδιαίτερα μετά την άγρια καταστολή που υπέστησαν οι λίγοι νέοι αναρχικοί στο Μαρακές το 2005 και 2006. Εδώ και δυο χρόνια κάνει μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο του Beni Mellal. Συμμετείχε στα μαθήματα όπου εξέφραζε ανοιχτά τις ιδέες του. Γι αυτό το λόγο ο υπεύθυνος του τμήματος αποφάσισε να μην του επιτρέψει να δώσει εξετάσεις για να πάρει το πτυχίο. Στο Μαρόκο δεν υπάρχει καμία οργάνωση ούτε ομάδα για να τον στηρίξει. Ο Brahim Fillali μπορεί να στηριχτεί μόνο στη διεθνή αλληλεγγύη.
 3. Άλλη μία κατάληψη στέγης γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Όπως αναφέρει το κείμενο αυτο παρουσίασης: Το επί σειρά ετών εγκαταλελειμένο σπίτι στην οδό Ακαδημίας απέκτησε ζωή. Ενάντια στη λογική που θέλει τον καθένα να κοιτάει την πάρτη του και να μη νοιάζεται για το διπλανό του, μπαίνουμε στο άδειο σπίτι και το γεμίζουμε ξανά με ζωή ευελπιστώντας κάποια στιγμή να μπούμε σε μια κοινότητα και να γεμίσουμε τις δικές μας ζωές. Κατάληψη Μπρούκλυν
 4. Σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης φαίνεται πως θέτει σε εφαρμογή η ΕΛ.ΑΣ. Στόχος είναι οι μετανάστες να μεταφερθούν σε οργανωμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τουλάχιστον 10 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης έχουν ήδη ξεκινήσει για την περιοχή, όπου θα εγκατασταθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκένωση που θα γίνει «ήπια» και «σταδιακά», σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας. Χλωμό είναι φυσικά πάλι το ενδεχόμενο να υπάρχει δημοσιογραφική πρόσβαση στο χώρο ώστε να ύπάρχει άμεση κάλυψη των ενεργειών της αστυνομίας.

Καλέσματα

 1. Αντιπολεμική αντικρατική πορεία, την Τριτη, στις 18.00, στην πλατεία Βικτωρίας από αντιεξουσιαστική-αναρχική συνέλευση για το μεταναστευτικό.
 2. Μικροφωνική ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την Τετάρτη, στις 12.00, στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας, από κατάληψη στέγης μεταναστών/ριών Ορφανοτροφείο.