Δελτίο Αντιπληροφόρησης (25/04/2016)

Download here! - Downloads: 117 - Plays: 20

Εργατικά

1)Παρέμβαση αλληλεγγύης για ΒΙΟ.ΜΕ & Ρομπέν του Ξύλου πραγματοποιήθηκε από τον Κοινωνικό Χώρο Αλδεβαράν στην Νάουσα, το Σάββατο 9 Απριλίου. Συγκεκριμένα, έγινε διάθεση των προϊόντων της ΒΙΟ.ΜΕ και μοιράστηκαν κείμενα του νέου εγχειρήματος Ρομπέν του Ξύλου στην Πατρίδα Ημαθίας που βαδίζει στον δρόμο της αυτοδιαχείρισης, από τους εργαζομένους του εργοστασίου, κάνοντας ξεκάθαρο ότι οι κοινωνικές και εργατικές ανάγκες είναι αδιαπραγμάτευτες

2)Πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης έκαναν την Τρίτη 12 Μάρτη οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), στη Θεσσαλονίκη. Απαιτούν να σταματήσει η ειδική εκκαθάριση της επιχείρησης και να δοθεί άμεσα λύση στο οικονομικό πρόβλημα της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι πολλοστή φορά που οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εκβιασμό να αποδεχτούν την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, διαφορετικά θα μπει λουκέτο.

3)Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στο καθεστώς απλήρωτης εργασίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 21 Απρίλη, οι εργαζόμενοι σε μονάδες και ιδρύματα ειδικής αγωγής. Απαιτούν την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, άμεση κάλυψη των αναγκών όλων των Κέντρων από τον κρατικό προϋπολογισμό στην προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο και αποκλειστικά δωρεάν και δημόσια Πρόνοια – Ειδική Αγωγή.

 

Καταστολή

1)Την Παρασκευή το πρωί εκκενώθηκε από αστυνομικές δυνάμεις η κατάληψη στέγης turtle corner στη Θεσσαλονίκη. 15 άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην κατάληψη προσήχθησαν με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης. Να σημειωθεί οτι η κυβέρνηση έχει κάνει 4 εκκενώσεις καταλήψεων-αυτοοργανωμένων χώρων (Solis Cafe στη Χίο, No Borders Kitchen στη Λέσβο, Περεσιάδου 8 στην Αθήνα και Turtle Corner στη Θεσσαλονίκη) σε λιγότερο από 4 μέρες.

2)Νέα επίθεση δέχτηκε ο αυτόνομος χώρος αλληλεγγύης Solis Cafe στη Χίο. Το Solis Cafe έχει γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων καθώς η δράση του φαίνεται πως ενοχλεί, με αποκορύφωμα το απόγευμα του Σαββάτου που σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση. Από τη φωτιά στο υπόγειο του κτιρίου καταστράφηκαν είδη ρουχισμού και τρόφιμα που θα διανέμονταν στους μετανάστες.

3)Σε χρήση χημικών προχώρησε η αστυνομία την Παρασκευή μέσα στο κέντρο κράτησης στη Μόρια όπου στοιβάζονται περίπου 3.900 μετανάστες, ανάμεσά τους και χιλιάδες παιδιά. Μια εβδομάδα μετά τη φιέστα του καθολικού και ορθόδοξου παπαδαριού στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια, οι στοιβαγμένοι μετανάστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομική βία εντός του χώρου που κρατούνται. Αφορμή για την χρήση χημικών, ήταν διενέξεις μεταξύ Σύρων, Αφγανών και Πακιστανών που κρατούνται στη Μόρια. Διενέξεις που δεν φαντάζουν καθόλου παράλογες αν υπολογίσει κανείς ότι περίπου 3.900 άνθρωποι με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές προελεύσεις βρίσκονται σε εγκλεισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να κατανοούν τους λόγους που η αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου μακριά από τις πολεμικές συρράξεις τους οδήγησε σε φυλάκιση.

 

Καλέσματα

1)Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στην WIND καλεί όλους τους εμποροϋπαλλήλους να συμμετέχουν στην απεργία κατά της Κυριακάτικης Εργασίας στις 24/4 και 8/5. Επίσης απευθύνει κάλεσμα στους πάντες να απέχουν, ως ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης από τις αγορές και τα εμπορικά καταστήματα. Παράλληλα καλεί Σωματεία, Συνελεύσεις και συλλογικότητες να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζόμενων στο εμπόριο.

2)Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 4 φυλακισμένους Ιταλούς διαδηλωτές της πορείας Νo Expo 2015 στο Μιλάνο, την Τρίτη στις 6 το απόγευμα στην Ιταλική πρεσβεία, από Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους διωκόμενους για την πορεία ΝΟ EXPO στο Μιλάνο.

3) συγκέντρωση έξω από την Τουρκική Πρεσβεία (Βασιλίσσης Σοφίας και Ρηγίλλης) σε ένδειξη συμπαράστασης στην Fadik Adiyaman που βρίσκεται στην 84 ημέρα απεργίας πείνας, την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα, από Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν.