Δελτίο αντιπληροφόρησης (15-04-2016)

Download here! - Downloads: 81 - Plays: 22

Εργατικά

1)Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ζητώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τριών μηνών αλλά και να μην προχωρήσουν τα σενάρια για ιδιωτικοποίηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας.

Κοινωνικά

1)Στη Χίο, μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, και οι δύο εγκαταστάσεις  μετατράπηκαν αιφνιδιαστικά σε στρατόπεδα που μοιάζουν με φυλακές.  Κανένας από τους κρατούμενους που ρωτήθηκαν δεν είχε λάβει διαταγή  κράτησης και δεν είχε ενημερωθεί για τον λόγο της κράτησής του. Οι  αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες που έφτασαν μετά τη συμφωνία  κρατούνται από τις ελληνικές αρχές, με τη συνδρομή της Frontex, και τους  απαγορεύεται να φύγουν από τις εγκαταστάσεις.

Καταστολή

1) Την Τετάρτη από το πρωί, 43 από τις 47 μετανάστριες που κρατούνται στο κέντρο κράτησης Ελληνικού ξεκίνησαν απεργία πείνας με κύριο αίτημα την άμεση απελευθέρωσή τους. Στεκόμαστε δίπλα τους και στηρίζουμε τον αγώνα τους για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Σε αυτά τα πλαίσια, θα πραγματοποιηθεί πορεία αλληλεγγύης το Σάββατο στις 12.00 στο κέντρο κράτησης Ελληνικού.

2) Η διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού ανακοίνωσε ότι η τοποθέτηση των διπλών εξωτερικών κάγκελων στα υπόγεια κελιά της 6ης πτέρυγας, όπου κρατούνται πολιτικοί κρατούμενοι, αναβάλλεται, κάτι το οποίο οφείλεται στην αποφασιστική αντίδραση των κρατούμενων.  Οι πολιτικοί κρατούμενοι δήλωσαν ότι παραμένουν σε επιφυλακή, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη μετατροπή των κελιών τους σε μπουντρούμια-τάφους.

3)την Τετάρτη ήταν προγραμματισμένο να γίνει το δικαστήριο των πέντε συντροφισσών και συντρόφων που είχαν συλληφθεί κατά την επιχείρηση εκκενώσεων των καταλήψεων στην Πάτρα, τον Αύγουστο του 2013, και συγκεκριμένα στο κατειλημμένο Μαραγκοπούλειο. Το δικαστήριο πήρε αναβολή λόγω της αποχής των δικηγόρων για τις 25 Οκτώβρη του 2016. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι αυτές της διατάραξης οικιακής ειρήνης, οπλοκατοχής, ρευματοκλοπής και διακεκριμένων φθορών.

4)Στο κέντρο κράτησης της Μόρια στη Λέσβο, όπου βρίσκονται φυλακισμένα περίπου 3.150 άτομα  ο ελληνικός στρατός και η αστυνομία ασκούν αυστηρό έλεγχο στο ποιος εισέρχεται και εξέρχεται. Το στρατόπεδο, που τώρα στεγάζει περίπου 3.150 ανθρώπους, είναι αποκλεισμένο από τον έξω κόσμο, με αλλεπάλληλους φράχτες στην κορυφή των οποίων έχουν τοποθετηθεί αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Επίσης, στο κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ στη Χίο, το οποίο είναι κατασκευασμένο γύρω από ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο αλουμινίου, η πρόσβαση είναι επίσης αυστηρά ελεγχόμενη.

5)Την Τετάρτη μετανάστες κρατούμενοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Κατσικά Ιωαννίνων, μαζί με αλληλέγγυους, πραγματοποίησαν αποκλεισμό της Εγνατίας στο ύψος του Κατσικά με αίτημα να μεταφερθούν σε στεγασμένες δομές με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Ακολούθησε επίθεση από διμοιρίες των ΜΑΤ και έγιναν 27 προσαγωγές. Ομάδες  αλληλέγγυων πραγματοποίησαν κατάληψη στο δημαρχείο Ιωαννίνων, με τον δήμαρχο να βρίσκεται στο κτήριο για να αφεθούν οι συλληφθέντες.

Καλέσματα

1)Δράση-παρέμβαση αντίστασης στην κατ'επίφαση νομιμότητα, την Παρασκευή, στις 11.00, στον κόμβο Μεγάλης Παναγίας, από Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας.

2)Συγκέντρωση ενάντια στα εργατικά "ατυχήματα", την Παρασκευή, στις 12.00, στην πλατεία Χατζή Ιωαννίνων, από Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ιωαννίνων.

3)Συγκέντρωση-πορεία ενάντια στον εγκλεισμό και τις επανεισδοχές, την Παρασκευή, στις 18.00, στα κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, από Κατάληψη στο Μπίνειο.

4)Αντιφασιστική συγκέντρωση, την Παρασκευή, στις 20.00, στον δημοτικό κήπο Καβάλας, από αντιφασίστες/τριες.

5)Πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες, το Σάββατο, στις 11.00, στην πλατεία Ταχυδρομείου Λάρισας, από Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Λάρισας.

6)Πορεία στο κέντρο κράτησης Ελληνικού, το Σάββατο, στις 12.00, στην πλατεία Αγ. Τρύφωνα Γλυφάδας, από αλληλέγγυες-ους Κρατούμενων στα Νότια και Antinertia.

7)Διαδήλωση αλληλεγγύης στη φυλακισμένη μετανάστρια Sanae Taleb, το Σάββατο, στις 12.00, στο Παράρτημα Πάτρας, από ΑΣ65.

8)Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην απεργό πείνας Fadik Adıyaman, το Σάββατο, στη 13.00, στην Τουρκική πρεσβεία Αθηνών.

9)Πανελλαδική κινητοποίηση στις Σκουριές, την Κυριακή, στις 11.00, στο Χοντρό Δέντρο, από Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας.

 

Διεθνή νέα/International news

1) In France the youth is for weeks already engaged in militant protest against the proposed labour law. In the last two weeks, the protests evolved into night occupations of square around the country. The emerging 'Nuit Debout' (<<νουί ντεμπύτ>>) evokes memories of movements  such as Occupy in America and Indignadoz (<<ιντινιάδος>>) in Greece and Spain. These movements were not clearly defined and had a broad political perspective of general rejection of present political system and method of mass general assemblies. Despite attacks of the police, the occupations continue.

2) In Peru people are protesting against the Las Bambas copper mining project, run by the corporation MMG that has devastating effects on environment and life in general: contamination of the rivers, the soil, and air which caused animals to die, the land to become sterile, and resources scarce. Present campaign started in September and is just one of many struggles against mining projects in Latin America that destroy the environment and the communities.