Δελτίο Αντιπληροφόρησης (20/03/2016)

Download here! - Downloads: 66 - Plays: 15

Εργατικά

1. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Σπάρτης καταγγέλλουν ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και μένουν εκτεθειμένοι στα διάσπαρτα απορρίμματα μετά από την εφαρμογή του νέου προγράμματος, αφού από τα σημεία που αφαιρέθηκαν οι κάδοι κοινής χρήσης η διαλογή γίνεται με τα χέρια.

2. Εντείνεται η εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας για το μήνα Φλεβάρη του 2016,καθώς αποτυπώνεται η επέκταση των ελαστικών, προσωρινών και κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας έναντι της πλήρους απασχόλησης που σταδιακά χάνει έδαφος. Ένα επίσημο δηλαδή εργαλείο της κυβέρνησης και του κράτους, επιβεβαιώνει την επέκταση των ελαστικών, προσωρινών και κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας έναντι της πλήρους απασχόλησης που σταδιακά χάνει έδαφος.

3. Σε συμβολική κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του ΟΣΕ επί της οδού Καρόλου στην Αθήνα προχώρησαν οι εργαζόμενοι την Πέμπτη 10 Μάρτη. Η κατάληψη έγινε σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, ενάντια στο νέο ασφαλιστικό, στη μη πραγματοποίηση προσλήψεων και στην γενικότερη απαξίωση του σιδηροδρόμου.

4. Σε ένα τρίτο εργοδοτικό έγκλημα, ένας ακόμα εργαζόμενος έπεσε νεκρός στο ορυχείο Αμύνταιου Φλώρινας την Τρίτη 8 Μαρτίου. Πρόκειται για 42χρονο πατέρα τριών παιδιών, που εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας και άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια της βάρδιας του, το βράδυ της Δευτέρας, από ηλεκτροπληξία.

 

Κοινωνικά

1. Πριν από 15 μέρες περίπου 250 μετανάστες  είχαν εγκλωβιστεί στο Νέο Μοναστήρι Καρδίτσας μεταξύ των οποίων πολλά υποσιτισμένα και άρρωστα μωρά και μικρά παιδιά. Μετά από λίγες μέρες, κάποιοι μετανάστες έφυγαν με λεωφορεία  για την  Ειδομένη, άλλοι μεταφέρθηκαν σε ξενώνα στα λουτρά Σμοκόβου λίγο έξω από τη Καρδίτσα ενώ κάποιοι φύγανε με τα πόδια. Τους μετανάστες που δεν «πληρούσαν τα κριτήρια» προέλευσης από χώρα όπου μαίνεται ο πόλεμος, τους επέστρεψαν στην Αθήνα για επαναπροώθηση. Τέλος να σημειωθεί ότι στο Νέο Μοναστήρι δε λείψανε οι ρατσιστικές και φασιστικές συμπεριφορές, καθώς και οικονομική εκμετάλλευση των μεταναστών από τοπικό μαγαζί, αλλά αλληλέγγυα άτομα παρενέβησαν.

2. Σε μία προσπάθεια έκφρασης της έμπρακτης αλληλεγγύης με τους μετανάστες αλλά και της αυτοδιαχείρισης, πληθαίνουν οι καταλήψεις κτιρίων για την στέγαση μεταναστών, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με φιλανθρωπίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κράτος. Τελευταία παράδειγματα αποτελούν η κατάληψη του κτιρίου στη συμβολή των οδών Κάνιγγος και Καποδιστρίου με σκοπό να αποτελέσει άμεσα αυτοοργανωμένη δομή στέγασης καθώς και η κατάληψη του 5ου Λυκείου Αθηνών, στην οδό Οκτάβιου Μερλιέ, από τους μετανάστες που φιλοξενούνταν τις τελευταίες μέρες στον κοινωνικό χώρο Νοσότρος και αλληλέγγυους.

3. Εδώ και τρεις βδομάδες, οι αρχές δε δίνουν πλέον χαρτιά στις περισσότερες εθνικότητες (Πακιστανούς, Μπαγκλαντεσιανούς, Μαροκινούς, Αλγερινούς), με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός μεταναστών να μένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο. Σε απάντηση της διαρκούς υποτίμησης τους, την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αφγανικό camp έξω από το Hot Spot της Μόριας.

4. Υπό την πίεση της ισχυρής παρουσίας αλληλέγγυων και εργαζόμενων της ΒΙΟ.ΜΕ, το συνεργείο της ΔΕΗ αναγκάστηκε να αποκαταστήσει το ρεύμα στο εργοστάσιο. Παρόλα αυτά, όλα δείχνουν ότι αυτή δεν ήταν μια επιχείρηση "ρουτίνας" από το συνεργείο της ΔΕΗ αλλά απεναντίας φαίνεται να υπάρχει εντολή διακοπής του ρεύματος εκ μέρους των αρχών.

 

Καταστολή

1. Στην δημοσιότητα ήρθε βίντεο τραβηγμένο από μετανάστη το οποίο δείχνει την επίθεση -με χρήση κουπιών- της τουρκικής ακτοφυλακής εναντίον πλοιάριου που μεταφέρει μετανάστες. Εν τέλει, τα άτομα μεταφέρθηκαν στην στεριά από μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης.

2. την Τετάρτη, η αστυνομία εισέβαλε στο camp "Better days for Moria" όπου έχουν βρει καταφύγιο 600 μετανάστες και συνέλαβε 18 άτομα, κάποιους ακόμα και μέσα από τις σκηνές που κοιμόντουσαν. Επικράτησε ένταση, οι μετανάστες οργανώθηκαν και περιφρούρησαν το camp, η αστυνομία αποχώρησε αλλά λίγο αργότερα συνέλαβε άλλους 10 μετανάστες σε διάφορα σημεία του νησιού.

3. Την Κυριακή έγινε αποτυχημένη εμπρηστική ενέργεια  εναντίον της κατάληψης Βανκούβερ Απαρτμάν στην Αθήνα. Η ενέργεια αυτή άφησε πίσω της ένα μπουκάλι άσπαστο και ένα στουπί που δεν πρόλαβε να ανάψει. Ανάληψη ευθύνης έκαναν οι «Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές». Οι καταλήψεις θα μείνουν, οι φασίστες θα πάνε πίσω στις τρύπες τους.

4. Για τις 21 Νοέμβρη του 2016 ορίστηκε το εφετείο του Τάσου Θεοφίλου λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων. Αναβλήθηκε επίσης η δίκη του για Παναγιώτη Μιχαλάκογλου για την Παρασκευή 18 Μαρτίου. Αναφέρουμε ότι στην τελευταία περίπτωση, η έδρα σκοπίμως ήθελε να γίνει η δίκη, λόγω παρέλευσης του 18μηνου της προφυλάκισης του Μιχαλάκογλου, αναφέροντας ότι οφείλουν να προστατέψουν την πολιτεία από συγκεκριμένα είδη κατηγορουμένων και από συγκεκριμένη μορφή αδικημάτων, παρακάμπτοντας έτσι κάθε μορφή συνολικής αποχής δικηγόρων είτε άλλων εσωτερικών υποθέσεων. Οι αλληλέγγυοι αντέδρασαν με αποτέλεσμα η δίκη να διακοπεί.

 

Καλέσματα

1. Καθημερινή συλλογή ειδών για τους μετανάστες στην Κατάληψη Στέγης Μεταναστριών/στών Ορφανοτροφείο, στην Κατάληψη Θεμιστοκλέους 58, στην  Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26, στο  Κατειλημμένο Κτήριο Γκίνη, στην Κατάληψη Δερβενίων 56, καθώς και στο κοινωνικό στέκι «Η πυξίδα» στο Πέραμα, στην πλατεία Πάρκου Λαμίας, στο σταθμό υποδοχής προσφύγων Πειραιά, στον Θόλο του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο κλειστό γήπεδο Αγίου Θωμά Λάρισας.

 

Διεθνή / International news

1. In Calais, France, the destruction of the self-organized migrants camp by the French authorities continues for the third week. On the 16th of March another part of the camp, so called "Sudanese district" was destroyed. Meanwhile, a group of Irani continues a hunger strike demanding free passage for all.

2. In Madrid, Spain, a week ago, a radical movement of the students made a strong statement by holding the first congress of Federation of libertarian students. Declaring that the confluence of the struggles against the common enemy is vital, their goal is to put struggle against capitalism, state and patriarchy as well as all other forms of oppresion to a higher level.

3. On the other side of Atlantic, in Honduras, assassinations of environmental activists continue. Two weeks after the killing of an indigenous fighter called Berta Caceres, her close associate, Nelson Garcia, was also killed. With this incident  the number of people killed for their opposition to infrastructure projects in Honduras since 2010 rose to 109.

4. In Germany a long lasting occupation in Hambach forest that is fighting against the ongoing coal mining operations in the area was attacked by the police. Many barricades and other structures of resistance were destroyed and people were chased by the police, but new barricades are also being built and the struggle continues.