Δελτίο αντιπληροφόρησης (04-02-2016)

Download here! - Downloads: 82 - Plays: 56

εργατικά

1) Ολοκληρώθηκε, λίγο μετά τις 14.00 της Πέμπτης, η πορεία για το ασφαλιστικό στην Αθήνα, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Στο κέντρο της Αθήνας υπολογίζεται πως συγκεντρώθηκαν συνολικά περί τους 45.000 διαδηλωτές. Συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν με σημαντική συμμετοχή σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Καθολικό αίτημα όλων των επαγγελματιών, αγροτών, αλλά και εργαζομένων ήταν η απόσυρση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και η συζήτηση με την κυβέρνηση από μηδενική βάση.

2) Ανυποχώρητοι παραμένουν οι αγρότες, που σχεδιάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, απαιτώντας την απόσυρση των νομοσχεδίων από την κυβέρνηση. Η Πανελλήνια Συνέλευση Συντονιστικών Επιτροπών των αγροτών, που έγινε την Τετάρτη στην Κατερίνη, αποφάσισε ότι εμμένει στις αρχικές θέσεις, αποφασίζοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με πολύωρους αποκλεισμούς των εθνικών οδών, αεροδρομίων και λιμανιών.

3) Ακινητοποιημένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν Πέμπτη και Παρασκευή  τα πλοία, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Η ΠΝΟ, ζητά την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ εκτιμά ότι έως σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση στα αιτήματά τους. Υπογραμμίζει επίσης ότι λόγω ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος δεν μπορεί να γίνει η ένταξη του ΝΑΤ στο ΕΦΚΑ.

Τα 14 ναυτεργατικά σωματεία προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη βουλή. Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή στις 12.00 από κοινού με τους Συλλόγους των Υπαλλήλων και Εργαζομένων του ΝΑΤ, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του ΕΛΟΕΝ και της Εστίας των Ναυτικών, συγκέντρωση έξω από την Βουλή.
 

κοινωνικά – καταστολή

1) 200 περίπου μετανάστες, ανάμεσα τους αρκετά παιδιά, εντοπίστηκαν στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στο ύψος του Olympus Plaza . Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται εκεί επί 3 συνεχόμενες μέρες, φρουρούμενοι από ΟΠΚΕ οι οποίοι δεν τους αφήνουν να φύγουν, παρά τις διαμαρτυρίες τους για μετακίνηση τους σε αστικό κέντρο.

Αλληλέγγυοι που κατευθύνονταν στο Olympus Plaza, βρέθηκε μπροστά σε μια ακόμη ομάδα 50 μεταναστών, ανάμεσα τους και νεογέννητα, σε άσχημη κατάσταση λόγω της τριήμερης οδοιπορίας τους προς τα σύνορα.
Οι άνθρωποι είναι πλήρως εξαντλημένοι και χρειάζονται προμήθειες φαγητού και νερού καθώς και κουβέρτες.

Ήδη  μεταφέρθηκε στην κατάληψη στέγης μεταναστών (Ορφανοτροφείο) μια ομάδα κόσμου, ανάμεσά τους πολλά παιδιά μικρών ηλικιών.

2) Η κατάσταση στην ανατολική Τουρκία παραμένει έκρυθμη, με τις πολύ ακραίες καταστάσεις και επιθέσεις να συνεχίζουν.
 Ενώ 31 άτομα παραμένουν παγιδευμένοι σε ένα υπόγειο στην περιοχή Σιρνάκ για 12 ημέρες τώρα, ομάδα με μέλη των οικογενειών τους που έσπευσε για βοήθεια  έχει αποκλειστεί από τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις στην είσοδο της πόλης και δεν της επιτρέπεται να προχωρήσει .

Αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους ανθρώπους που συμμετάσχουν σε μια αγρυπνία αντίστασης στη γειτονιά Girêmîra της περιοχής Μαρντίν.
Η αγρυπνία κατά της τρέχουσας κατάστασης πολιορκίας στην περιοχή Σιρνάκ έχει αρχίσει εδώ και πάνω από μια εβδομάδα. Η αστυνομία την Τριτη το μεσημέρι περικύκλωσε και επιτέθηκε στην γειτονιά. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ συνολικά 25 άτομα μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί.

Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές σε σπίτια στη γειτονιά και συνέλαβαν μάζες ανθρώπων, ενώ έκαναν έντονη χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση, σε μια προσπάθεια να διαλύσουν εκείνους που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή που πραγματοποιείται η αγρυπνία που απαιτεί ένα τέλος στην κατάσταση πολιορκίας στην περιοχή Cizre της Σιρνάκ .
Ενώ η γειτονιά παραμένει υπό πλήρη αποκλεισμό, ειδικές ομάδες επιχειρήσεων έχουν τοποθετηθεί σε ορισμένα κτίρια.
Ούτε στην αντιπροσωπεία της IHD (Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) της Μαρντίν , ούτε σε ομάδες αλληλέγγυων που προέρχονται από το Nusaybin  επιτρέπεται η πρόσβαση στην περιοχή, εν μέσω της συνεχιζόμενης καταστολής στη διάρκεια της οποίας, οι 150 κάτοικοι έχουν τεθεί υπό κράτηση.

3)Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν γύρω από το Μνημείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πάρκο Koşuyolu στην Amed  την Τετάρτη, για την προγραμματισμένη πορεία προς την κεντρική περιοχή της Sur, όπου η κατάσταση πολιορκίας συνεχίζεται για 64 ημέρες. Η Διαδήλωση  αποκλείστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις που σε μεγάλο βαθμό έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Οι χιλιάδες συμμετέχοντες καταδικάζοντας τον αστυνομικό αποκλεισμό κατευθύνθηκαν προς το Sümerpark σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη επίθεση, φωνάζοντας το σύνθημα "Ζήτω η αντίσταση της Sur".

 

4) Τουλάχιστον εννέα πρόσφυγες, ανάμεσά τους δύο μωρά, έχασαν την Τρίτη τη ζωή τους στο Αιγαίο, ανοικτά των τουρκικών ακτών, σε νέο ναυάγιο σκάφους που τους μετέφερε στην Ελλάδα.  Το ναυάγιο συνέβη μόλις 25 μέτρα ανοικτά του Σεφερίχισαρ, της επαρχίας της Σμύρνης, από όπου είχαν αποπλεύσει οι πρόσφυγες με προορισμό τη Σάμο.

Παρά τον χειμερινό καιρό και τις απάνθρωπες συνθήκες που έχουν υιοθετηθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες, πολλοί μετανάστες εξακολουθούν να επιχειρούν όλες τις ημέρες τον διάπλου σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης, έχουν καταγραφεί συνολικά 272 θάνατοι στο Αιγαίο, με προορισμό την Ελλάδα,  μόνο τον Ιανουάριο του 2016.

 

5)  Με τα πόδια ξεκίνησαν πρόσφυγες που περίμεναν σε ένα βενζινάδικο 20 χιλιόμετρα μακριά από την Ειδομένη, προκειμένου να φτάσουν στον καταυλισμό, σε μια κίνηση απελπισίας για την ταλαιπωρία που υφίστανται εδώ και μέρες λόγω του ότι η Μακεδονία κλείνει τα σύνορα τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Όπως και την Δευτέρα έτσι και την Τρίτη η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη, με τα σύνορα να έχουν κλείσει ξανά μετά το ολιγόωρο άνοιγμά τους την Τρίτη τα μεσάνυχτα, όπου 700 περίπου πρόσφυγες κατάφεραν να διασχίσουν.

Στην Ειδομένη η κατάσταση είναι ασφυκτική, με περίπου 6.000 άτομα στον καταυλισμό και χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τροφή και στέγαση.

 

6) Ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση των εργασιών στα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο και στα κέντρα μετεγκατάστασης προς προώθηση τους σε Σχιστό και Σίνδο, με αρχή λειτουργίας τους την 15η Φλεβάρη. Τα 7 κέντρα κράτησης προσφύγων, όσο κι αν επιμένουν να τα ονομάζουν διαφορετικά, θα ελέγχοντα από ένα συντονιστικό κέντρο όπου θα συμμετάσχουν αστυνομία, λιμενικό, υπουργείο Μετανάστευσης, ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ , εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής ένωσης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κτλ.

Κομβικό ρόλο έρχεται να παίξει αστυνομία αλλά και στρατός, μιας και η φύλαξη των κέντρων θα είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας, ενώ ο στρατός θα αναλάβει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων και το ρόλο του ρουφιάνου μιας και  "θα ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές για την όποια αξιόποινη πράξη περιέλθει στην αντίληψη του για να κινηθούν οι περαιτέρω νόμιμες διαδικασίες", όπως δήλωσε ο υπουργός άμυνας Καμμένος.

Ο Καμμένος  διαβεβαίωσε επίσης και τον πλήρη αποκλεισμό των μεταναστών, δηλώνοντας ότι "ακραία στοιχεία ή ΜΚΟ που θέλουν να παίξουν ρόλο καθοδηγητή ή άτομα που θέλουν να εκμεταλλευθούν οικονομικά τους πρόσφυγες, δεν θα έλθουν σε επαφή μαζί τους. Θα υπάρχει έλεγχος. Όλοι όσοι εισέρχονται ή εξέρχονται από τα κέντρα θα είναι πιστοποιημένοι".

7) Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις Σκουριές Χαλκιδικής, με τους διαδηλωτές να ρίχνουν ένα μεγάλο μέρος του φράχτη στο ανοιχτό όρυγμα. Το βουνό έχει υποστεί ήδη εκτεταμένη καταστροφή και τη θέση ενός μεγάλου κομματιού του αρχέγονου δάσους έχει λάβει μια αχανής έκταση από χώμα. Τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας συνεχίζει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να φυλάσσει η ΕΛΑΣ.

8) Με κείμενο που δημοσίευσαν οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού, γνωστοποίησαν την απόφασή τους για άρνηση του μεσημεριανού κλεισίματος καθώς και 2 ώρες από το βραδυνό και κλιμάκωση των αντιδράσεών τους. Η απαίτησή τους είναι να απομακρυνθεί η διευθύντρια Κουτσομιχάλη και να βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει. Όπως αναφέρουν, τον τελευταίο καιρό η Κουτσομιχάλη με την συνδρομή από δικούς της πληροφοριοδότες και σωφρονιστικούς δείχνουν περίσσιο ζήλο στο να συστήνουν πειθαρχικά συμβούλια, να «κόβουν» με προκλητική αιτιολογία επισκεπτήρια, να κοροϊδεύουν και να εξαπατούν κρατουμένους, να απαγορεύουν τα στοιχειώδη αγαθά (καπνούς, τηλεκάρτες, είδη υγιεινής), να απορρίπτουν την μια μετά την άλλη τις αιτήσεις για άδειες. Φυσικά, η διευθύντρια δεν δείχνει τον ίδιο ζήλο για τα κιλά πρέζας που μπαίνουν στη φυλακή με την ανοχή της, για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος, για το γεγονός πως δεν υπάρχει θέρμανση, ζεστό νερό, καθαριστικά, δεν παρέχονται χαρτιά υγείας και σαπούνια στους κρατουμένους, και δεκάδες ακόμα εγκληματικές και σκόπιμες παραλήψεις εις βάρος των κρατουμένων. Φυσικά, το αρμόδιο υπουργείο έχει αδιαφορήσει τελείως παρά τις διαβεβαιώσεις, τον περασμένο Δεκέμβρη, για βελτίωση της κατάστασης.

 

καλέσματα

1) Συνεχίζεται η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους μετανάστες στην κατάληψη στέγης μεταναστών, πρώην Ορφανοτροφείο, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη στην Τούμπα.

2) Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη δίκη του αντιεξουσιαστή Γρηγόρη Τσιρώνη, την Παρασκευή στις 9.00 πμ, στο Εφετείο Λουκάρεως στους Αμπελόκηπους

3) Αναχώρηση για πορεία στην Ειδομένη, το Σάββατο στις 10.00 πμ, από το άγαλμα Βενιζέλου, Συντονιστικό ενάντια στο φράχτη του Έβρου

4) Πορεία ενάντια στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης σε μετανάστες-τριες, το Σάββατο στις 11.00, στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης