Δελτίο αντιπληροφόρησης (30-01-2016)

Download here! - Downloads: 83 - Plays: 76

 

Κοινωνικά

Νέο πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης ανοιχτά της Σάμου. Ήδη έχουν ανασυρθεί 25 νεκροί και συγκεκριμένα πέντε κορίτσια, πέντε αγόρια, πέντε γυναίκες και δέκα άντρες, ενώ αγνοούνται περίπου δέκα.

Κι ενώ η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε θαλάσσιο νεκροταφείο, η "Ενωμένη Ευρώπη" αποφασίζει να επιστρέψει σε ακόμη πιο σκοτεινές εποχές. Πέρασε το σχέδιο νόμου από το κοινοβούλιο της Δανίας, με τη συναίνεση των περισσότερων κομμάτων, για την παρακράτηση μετρητών και άλλων πολύτιμων αντικειμένων προσφύγων και μεταναστών που καταθέτουν αίτηση ασύλου στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, οι νεοαφιχθέντες θα πρέπει να πληρώνουν πλέον για να φιλοξενηθούν στη Δανία και  από όσα μεταφέρουν μαζί τους, θα μπορούν να κρατούν περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου έως 1.340 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο η Δανία "ανοίγει δρόμο" για ακόμη πιο σκληρά μέτρα αποτροπής των προσφύγων από το ταξίδι για την Ε.Ε., ενώ ο Δανός πρωθυπουργός ζητά αλλαγή της Συνθήκης της Γενεύης.

 

Διεθνή

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή της κυρίως κουρδικής πόλης Ντιγιαρμπακίρ στο τουρκικό Κουρδιστάν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, μετά από επέκταση της 24ωρης απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε ακόμα πέντε γειτονιές της πόλης.

Ο εισαγγελέας ζητά ισόβια κάθειρξη, με την κατηγορία της «διατάραξης της εθνικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας», για πολλούς συν-δημάρχους της Silvan, περιοχής στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ, οι οποίοι «δήλωσαν» την ανακήρυξη της αυτοδιοίκησης στην κυρίως κουρδική περιοχή. Μέχρι στιγμής, 29 Κούρδοι συν-δήμαρχοι σε αυτές τις περιοχές έχουν ανασταλεί από τις θέσεις τους, και 21 από αυτούς έχουν συλληφθεί, ενώ έξι αντιμετωπίζουν ισόβια φυλάκιση.

Παράλληλα, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε εννέα άτομα (8 Ισπανούς και έναν Τούρκο) που κατηγορούνται για συμμετοχή και συνεργασία με εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση λόγω των διασυνδέσεών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). 

 

Καλέσματα

Αντιφασιστική συγκέντρωση, το Σάββατο στις 3 το μεσημέρι στην πλατεία Ρηγίλλης, από Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, ΟΡ.Μ.Α, Ανασύνθεση, δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, κίνηση «απελάστε το ρατσισμό», ΟΚΣΕ Σπάρτακος, antinazi zone, EEK και Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση Ξεκίνημα.

Αναχώρηση με πούλμαν για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μεταγωγών, me Προσυγκέντρωση έξω από το Ορφανοτροφείο το Σάββατο στις 11.30, από Κατάληψη στέγης μεταναστών/στριών Ορφανοτροφείο.

Προσυγκέντρωση για την αντιφασιστική συγκέντρωση και περιφρούρηση,  το Σάββατο στις 5.30 το απόγευμα στην Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26, από Συνέλευση Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες.

Αντιφασιστική συγκέντρωση και περιφρούρηση, το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Βικτωρίας, από Συνέλευση Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες.

Οργάνωση πάρτυ για την αυτοοργάνωση του πέμπτου Thessaloniki Pride, το Σάββατο μετά τις 9 το βράδυ στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Σχολείο», από Ανοιχτή Πρωτοβουλία για το 5ο Thessaloniki Pride

Πορεία στις Σκουριές, την Κυριακή στις 10.00, από Επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.