Δελτίο αντιπληροφόρησης (27-01-2016)

Download here! - Downloads: 73 - Plays: 16

εργατικά

1) Συγκρούσεις μεταξύ οδηγών ταξί που διαμαρτύρονται για τη λειτουργία της ιδιωτικής εταιρίας UBER και ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ συμβαίνουν από το πρωί της Τρίτης σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας. Χιλιάδες οδηγοί έκλεισαν τους δρόμους στο Παρίσι, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και όταν επιχείρησαν να κλείσουν την οδική αρτηρία που συνδέεται με το αεροδρόμιο δέχθηκαν την βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων με μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων.

2) Kλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με κλείσιμο δρόμων, λιμανιών και τελωνείων για περισσότερες ώρες, αποφάσισαν οι αγρότες που συνεδρίασαν στο μπλόκο της Νίκαιας. Στις προθέσεις τους είναι να αυξηθεί το διάστημα των αποκλεισμών της Εθνικής Οδού σε έξαωρα ημερησίως, σε διαστήματα που θα αποφασίζουν τα κατά τόπους μπλόκα. Η πρόθεσή τους είναι οι αποκλεισμοί να γίνονται συντονισμένα και κατά τις ίδιες ώρες.
3) Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης καλεί σε αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, "για να μη φτάσει καν στη βουλή το αντί-ασφαλιστικό τερατούργημα!". Μετά το καλέσμα την Τρίτη στο Λευκό Πύργο από φορείς, σωματεία και επιτροπές αγώνα δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών και άλλων κλάδων, την Πέμπτη καλείται πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στα εγκαίνια της Agrotica και το Σάββατο συλλαλητήριο των συνδικάτων στο άγαλμα Βενιζέλου.
4) Αντιδρώντας στο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, η ΠΟΕ – ΟΤΑ θα πραγματοποιήσει τετράωρη κατάληψη όλων των δημαρχείων, καθώς και άλλων υπηρεσιών των δήμων, την Πέμπτη. Η κατάληψη θα διαρκέσει από τις 10 π.μ  έως τις 2 μ.μ.
5) Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, όπως και κάθε Τετάρτη, στις 15.30 το μεσημέρι ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Γειτονιάς, Εργατικών Σωματείων και Κοινωνικοπολιτικών Συλλογικοτήτων, ενάντια στους πλειστηριασμούς, καλεί σε συγκέντρωση στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. "Βάζουε φραγμό στους πλειστηριασμούς, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" τονίζει το κάλεσμα.
6) Την προκήρυξη νέας 48ωρης απεργίας την Τετάρτη και την Πέμπτη  με αιχμή το ασφαλιστικό αποφάσισε στη συνεδρίασή της, την Παρασκευή, η γενική συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ, που συμπαρατάσσονται με την ΠΝΟ.

κοινωνικά

1) Νέο ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων βορειοδυτικά της Κω, με επτά νεκρούς, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά. 

2) Αιώνες πίσω μας μεταφέρει το σχέδιο νόμου  που πέρασε από το κοινοβούλιο της Δανίας, με τη συναίνεση των περισσότερων κομμάτων, για την παρακράτηση μετρητών και άλλων πολύτιμων αντικειμένων προσφύγων και μεταναστών που καταθέτουν αίτηση ασύλου στη χώρα.
Οι νεοαφιχθέντες θα πρέπει να πληρώνουν πλέον για να φιλοξενηθούν στη Δανία και  από όσα μεταφέρουν μαζί τους, θα μπορούν να κρατούν περιουσιακά στοιχεία αξίας έως 1.340 ευρώ περίπου. Με αυτόν τον τρόπο η Δανία "ανοίγει δρόμο" για ακόμη πιο σκληρά μέτρα αποτροπής των προσφύγων από το ταξίδι για την Ε.Ε., ενώ ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ζητά αλλαγή της Συνθήκης της Γενεύης.

καταστολή

1)  Δυνάμεις καταστολής στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας επιτέθηκαν, για ακόμη μια φορά, σε διαδήλωση κατά των αυξήσεων στα κόμιστρα των μέσων μεταφοράς. Οι διαδηλωτές μποστά στο κοινοβούλιο, θέλοντας να συνεχίσουν την πορεία, δέχθηκαν ρίψη δεκάδων δακρυγόνων, ασφυξιογόνων και πλαστικών σφαιρών.  Τραυματίστηκαν σοβαρά 6 διαδηλωτές ενώ το λιγότερο τέσσερις συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν. Μέσα στο 2016 έχουν πραγματοποιηθεί επτά διαδηλώσεις ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων των μέσων μεταφοράς στην Βραζιλία, από τις οποίες πέντε στο Σάο Πάολο και δύο στο Ρίο. Όλες κατεστάλησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

2) Σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμοφύλακες στο Μεταγωγών ξυλοφορτώνουν κρατούμενους (κυρίως μαροκινής καταγωγής) με προσδοκία να υπογράψουν την οικειοθελή επαναπροώθησή τους. Από το συγκεκριμένο κέντρο κράτησης έχουν μεταχθεί  στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Παρανέστι  αρκετοί κρατούμενοι απροειδοποίητα και "στην τύχη", οι οποίοι υποβάλλονται αυτόματα σε 6μηνη κράτηση και κατόπιν απέλαση. Τέλος, έχει απαγορευτεί η παρουσία και εξέταση γιατρού σε διάφορα περιστατικά και κάποια από αυτά ήταν ιδιαίτερα σημαντικά. Οποιαδήποτε ενημέρωση για την κατάσταση μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης παραμένει πάρα πολύ δύσκολη, αφήνοντας έτσι τους ανθρωποφύλακες να δρουν ανεξέλεγκτα.

καλέσματα

1)  Καθημερινή συλλογή ειδών για τους μετανάστες πραγματοποιείται στην Κατάληψη Στέγης Μεταναστών/στριων – παλιό Ορφανοτροφείο, στη Θεσσαλονίκη και  Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών σε Νοταρά 26 και Κατάληψη Θεμιστοκλέους 58 στην Αθήνα.

2) Συγκέντρωση για το άνοιγμα του σταδίου Αργυρούπολης και ενάντια στην κάρτα εισόδου στο γήπεδο, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, από Συνέλευση για το άνοιγμα του σταδίου.

3) Συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό, την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στην  πλατεία Ελευθερίας Βόλου, από Ταξικό Συντονισμό Ανατροπής όπου συμμετέχουν  συνδικαλιστικές κινήσεις, οργανώσεις, συλλογικότητες και άνεργοι.

4) Πορεία στον Κάκαβο στις Σκουριές, την Παρασκευή στις 10.00, από Επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

5) Μικροφωνική συγκέντρωση και μοτοπορεία, την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα στα προπύλαια, από Συνέλευση αλληλεγγύης στον αντιεξουσιαστή Γρηγόρη Τσιρώνη.