Δελτίο Αντιπληροφόρησης (14/12/2015)

Download here! - Downloads: 78 - Plays: 32
εργατικά
1) Έτοιμοι να πάρουν στα χέρια τους 3 από τα από τα συνολικά 17 εργοστάσια της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, δηλώνουν οι απολυμένοι της επιχείρησης. Μάλιστα σε συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ την Τρίτη 1η Δεκέμβρη, παρουσίασαν τον σχεδιασμό τους που αφορά το μοντέλο της κεφαλαιοποίησης των χρεών τόσο προς τους εργαζόμενους όσο και προς τις τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν, συνεταιριστικά από τους ίδιους τους απολυμένους τα τρία εργοστάσια, ένα στη Νάουσα και 2 στην Κομοτηνή.

2) Εργαζόμενη στα «Mikel» στην Πλατεία Κάνιγγος, απολύθηκε παραμονές της απεργίας, επειδή ενοχλούσε την εργοδοσία με την μαχητική της στάση, επειδή διεκδικούσε αυτονόητα δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι στα «Mikel» και το κλαδικό συνδικάτο πραγματοποίησαν παρεμβάσεις τόσο στο κατάστημα στην Κάνιγγος όσο και και σε άλλα της αλυσίδας απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης.
3) Δύο ακόμη εργοδοτικές δολοφονίες που βαφτίστηκαν "εργατικά ατυχήματα" σημειώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο στη Φλώρινα.  Συγκεκριμένα, ένας εργάτης έχασε τη ζωή του σε εργασίες ασφαλτόστρωσης λίγο έξω από την πόλη της Φλώρινας και ένας ακόμα εργαζόμενος σε εργολάβο της ΔΕΗ στο Ορυχείο του Νότιου Πεδίου. Και στις δύο περιπτώσεις όπως και στο μεγαλύτερο ποσοστό, τα εργατικά ατυχήματα ή δυστυχήματα δεν οφείλονται στην ατυχία, αλλά στο ότι δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

κοινωνικά
1)  

  • Εκκενώθηκε ο καταυλισμός των μεταναστών στο Ελληνικό, με άγνωστο το που μεταφέρθηκαν. Στον αντίστοιχο καταυλισμό στο γήπεδο tae kwon do οι μετανάστες γράφουν στα χαρτόκουτα συνθήματα διαμαρτυρίας για την άθλια κατάστασή και τον εγκλωβισμό τους εκεί, ενώ υπάρχουν φήμες για μαζική μετακίνηση 150, περίπου, μεταναστών από τους μπάτσους με άγνωστο προορισμό.
  • Στη Θεσσαλονίκη αναγκαία παραμένει η πλαισίωση της κατάληψης στέγης μεταναστών, πρώην ορφανοτροφείο, από κόσμο καθώς και η υλικοοικονομική ενίσχυση της, μιας και μετανάστες ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά συνεχίζουν να καταφεύγουν εκεί.  
  • Συνεχίζοντας την ίδια προκλητική ρητορική, την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διατηρηθεί η Ζώνη Σένγκεν, επανέλαβε η Καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ και τόνισε την ανάγκη να συμμετάσχουν όλα τα κράτη-μέλη στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Μιλώντας ταυτόχρονα για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη, την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι μένουν εγκλωβισμένοι μεταξύ συνόρων, μεταφέρονται βιαίως σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και συνεχίζουν να πνίγονται στη Μεσόγειο.
  • Παράλληλα στη Γαλλία εμφανίζεται έντονο το ενδεχόμενο της ακροδεξιάς στην εξουσία. Οι επιθέσεις στο Charlie Hebdo και φυσικά στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου επιβεβαίωσαν τους πιο σκοτεινούς φόβους των Γάλλων πολιτών και με έναν τρόπο έδωσαν ρεαλιστικό τόνο στο κήρυγμα μισαλλοδοξίας και φυλετικής καθαρότητας του Εθνικού Μετώπου.
2) Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκλογές στη Σαουδική Αραβία στις οποίες οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, συνολικά 17 γυναίκες κατάφεραν να εκλεγούν σε διάφορα τοπικά συμβούλια των περιφερειών της χώρας.
Σημειώνεται πως οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία παραμένουν πολίτες «δεύτερης κατηγορίας». Δεν μπορούν να οδηγούν και χρειάζονται την έγκριση του άντρα τους για να δουλέψουν, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό.

καταστολή

 1) Εκατοντάδες αντιφασίστες έκαναν συγκέντρωση το Σάββατο στη Λειψία ενάντια σε πορεία ελαχίστων νεοναζί. Οι δυνάμεις καταστολής συγκρούστηκαν με τους αντιφασίστες με αποτέλεσμα των τραυματισμό δεκάδων αστυνομικών, την καταστροφή περίπου 30 οχημάτων της γερμανικής αστυνομίας και την σύλληψη περίπου 25 αντιφασιστών.

2)  Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν το πρωί της Κυριακής από δυο διαδοχικές εκρήξεις σε γειτονιά της συριακής πόλης Χομς που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Άσαντ. Η ενέργεια αυτή έρχεται μερικές ημέρες μετά την εφαρμογή συμφωνίας για εκεχειρία στη συγκεκριμένη πόλη.

καλέσματα

1) Μικροφωνική συγκέντρωση ενάντια στην έκδοση των 5 αγωνιζόμενων φοιτητών, τη Δευτέρα στις 15:00 Τσιμισκή με Κατούνη, από τη συνέλευση αλληλεγγύης στους διωκόμενους για τη πορεία No Expo στο Μιλάνο.
2) Για τον ίδιο λόγο καλούνται μοτοπορεία  τη Δευτέρα στις 18.00 στη Στουρνάρη, Εξάρχεια από τη Συνέλευση αλληλεγγύης στους 5 αγωνιστές φοιτητές και συγκέντρωση – πορεία στις 18.00 στο δημαρχείο Ρεθύμνου από τη Συνέλευση αλληλεγγύης στους 5 στο Ρέθυμνο.

3) Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Θοδωρή Σίψα, την Τρίτη στις 13.30 στην Εστία Πανεπιστημίου Πατρών.
4) Μικροφωνική για τον Ασπρόπυργο: Ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού, την Τρίτη στις 17.00,  στην Πλατεία Αγίας Σοφίας από το Μωβ καφενείο.
5) Μικροφωνική αλληλεγγύης στο Θ. Σίψα, την Τετάρτη στις 11.00, Ναυαρίνου με Τσιμισκή.
6) Συγκέντρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς της ΒΙΟΜΕ, την Πέμπτη στις 11.00, στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.