Δελτίο Αντιπληροφόρησης (09/10/2015)

Download here! - Downloads: 120 - Plays: 40
εργατικά
1)  Σε σειρά κινητοποιήσεων και δυναμικών παρεμβάσεων προχωρούν από κοινού οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας  και ο δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας το διάστημα 21-23 Οκτώβρη, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση και την πώληση του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς  και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
2) Oι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας στο δήμο του Παρισιού απεργούν εδώ και τρεις ημέρες με αίτημα την αναπροσαρμογή των μισθολογικών τους απολαβών.
3) Χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν σήμερα στους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία, για να διεκδικήσουν την αύξηση των απολαβών τους αλλά και να αποδοκιμάσουν την πολιτική που εφαρμόζει η  κυβέρνηση Ολάντ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που πλήττει το 10% και πλέον του πληθυσμού. 
4) Η Air France ζητά από τους ιπτάμενους να αυξήσουν τις ώρες εργασίας, χωρίς να αμείβονται για αυτές, παρά το γεγονός πως μόλις πριν από δύο χρόνια οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είχαν υπογράψει αύξηση των ωρών απασχόλησης κατά 20%. Η γαλλική κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υποστηρίζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες αεροπορικών εταιριών του Κόλπου, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, εις βάρος του εθνικού αερομεταφορέα της χώρας. 
Οι απαιτήσεις της εταιρίας είναι ενάντια τόσο στο καταστατικό και τον κανονισμό της Air France, όσο και στη συμφωνία που η ίδια έχει υπογράψει και ισχύει ως τον Οκτώβρη του 2016. Αντίστοιχη αύξηση ωρών εργασίας, χωρίς να πληρώνονται ζήτησε η διοίκηση και από τους πιλότους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των εργαζομένων έχουν εξαγγελθεί 3000 απολύσεις.

καταστολή
1) Η εκδικητική αντιμετώπιση ενάντια στις οικογένειες και τους συγγενείς  κρατουμένων – παρά το νόμο Παρασκευόπουλου που απαγορεύει την ποινικοποίηση των συγγενικών σχέσεων – συνεχίζεται με επίκεντρο την οικογένεια Θεοφίλου. Τη Δευτέρα άντρες της αντιτρομοκρατικής εισέβαλαν στο σπίτι των γονιών της Μαρίας και του Τάσου Θεοφίλου κατάσχοντας μεταξύ άλλων ένα υπολογιστή, έγγραφα όπως διευθύνσεις φίλων της οικογένειας καθώς και αλληλογραφία μεταξύ του Τασου και της Μαρίας Θεοφίλου. Υπενθυμίζεται ότι η Μαρία Θεοφίλου έχει συλληφθεί και προφυλακισθεί με βαρύτατο κατηγορητήριο για συμμετοχή σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση, χωρίς κανένα στοιχείο εναντίον της,  παρά μόνο εξαιτίας της σχέσης της με τον Γιώργο Πετρακάκο. Ανάλογη εισβολή έγινε και σε άδειο σπίτι της οικογένειας στον Βόλο.
2) Αθωώθηκε ο μπάτσος, ο οποίος κρατώντας μαχαίρι είχε χαστουκίσει μετανάστη στην Κω. Το δικαστήριο τον έκρινε αθώο στο σκέλος της οπλοκατοχής, καθώς υπερίσχυσε ο ισχυρισμός ότι το μαχαίρι που κρατούσε το είχε πάρει πριν λίγα δευτερόλεπτα από μετανάστη όταν αυτό του έπεσε στο έδαφος.
3) Σε 20 μέρες φυλάκιση με έναν χρόνο αναστολή καταδίκαστηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σάμου τέσσερις εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της διαθεσιμότητας τον Σεπτέμβριο του 2013. Η δίωξή τους αφορά την παρέμβαση του σωματείου στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου,  με σκοπό να μην αποσταλούν οι λίστες με τα ονόματα των θεωρούμενων ως «υπεράριθμων», που θα οδηγούσαν σε διαθεσιμότητα και πιθανή απόλυση 68 συναδέλφους τους. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών, οι Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις και η ΕΛΜΕ Σάμου καταγγέλλουν ότι τις ημέρες της δίκης ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις στους μάρτυρες υπεράσπισης αλλά και στους κατηγορούμενους να ομολογήσουν ότι παρεμπόδισαν τη λειτουργία μιας υπηρεσίας που εκείνες τις ημέρες πρακτικά ήταν εκτός λειτουργίας, αφού το 98% του προσωπικού απεργούσε.

 

κοινωνικά
1) Αύξηση από το 3% στο 5% σε ετήσια βάση θα παρουσιάσει από την 1η Νοεμβρίου 2015 το επιτόκιο στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπάγονται στην ευνοϊκή διάταξη των 100 δόσεων, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε την Πέμπτη το ΙΚΑ.
2) Σε ανακοίνωσή της σχετικά με το ζήτημα της απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, η Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης αναφέρει πως "Θρησκευτική κατήχηση και δημόσιο σχολείο δεν μπορούν να συνδυαστούν" και πως η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει αμέσως το ελάχιστο αίτημα της ΟΛΜΕ ώστε γονείς ή κηδεμόνες που επιθυμούν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από το μάθημα των θρησκευτικών να μην ζητείται να δηλώνουν αν είναι άθρησκοι, ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι.

προσφυγικό

1) Αμείωτη συνεχίζεται η μεταναστευτική ροή προς την Ειδομένη με σκοπο τη διέλευση των συνόρων με τη Μακεδονία, με 6000 ανθρώπους να διασχίζουν  την Τετάρτη το βράδυ τα σύνορα. Η ανάγκη για βοήθεια από αλληλέγγυους κατά τις βραδινές ώρες ειδικά παραμένει αυξημένη.  
2) Στη δημοσιότητα μέσω του διαδίκτύου ήρθαν φωτογραφίες που δείχνουν ΜΑΤατζή να κλωτσάει μετανάστες στη Μόρια της Λέσβου, οι οποίοι περιμένουν ώρες στη σειρά για την καταγραφή. Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες για ρίψη δακρυγόνων και ξυλοδαρμών κατα τη διάρκεια παραμονής των μεταναστών στον καταυλισμό. (Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο καταυλισμό στέλνονται κυρίως μεταναστες όλων των εθνικοτήτων εκτός των Σύριων οι οποίοι στέλνονται σε ξεχωριστό καταυλισμό με τις ΜΚΟ να εστιάζουν τη δράση τους εκεί επισπεύδοντας έτσι τη διαδικασία καταγραφής για τους Σύριους μετανάστες)  
3) Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Χέρμαν απείλησε την Αυστρία ότι το κρατίδιο θα αναγκαστεί να λάβει δραστικά μέτρα εξαιτίας της μεγάλης εισροής προσφύγων από τη γειτονική χώρα,τονίζοντας πως θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να στέλνει τους πρόσφυγες πίσω στα αυστριακά σύνορα.
4)  Ενώ την ίδια ώρα, αντί βοήθειας και υλικής έστω υποστήριξης,  δακτυλικά αποτυπώματα, καταγραφή των προσφύγων και επαναπατρισμό ζήτησε ο Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να αποτραπεί η είσοδος στην Ε.Ε. εξτρεμιστών και τζιχαντιστών μεταξύ των λοιπών μεταναστών που φτάνουν κάθε μέρα σε Ελλάδα και Ιταλία.
 
καλέσματα
1) Συγκεντρωση εναντια στις ομοφοβικες και τρανσοφοβικες επιθεσεις, την Παρασκευη στις 21.00, στο μνημειο λαμπρακη, γωνια ερμου και βενιζελου, στη Θεσσαλονικη, απο rainbow attack.
2) Αντιφασιστικη διαδηλωση 2 χρονια μετα τη δολοφονια του Παυλου Φυσσα, το Σάββατο στις 12.00, στην πλατεια Κολιατσου, στην Αθηνα, απο τον αντιφασιστικο συντονισμο στην Πατησιων.
3) Πορεια εναντια στη βιομηχανικη ρυπανση, το Σαββατο στις 15.00,  στον σταθμο τρενων Οινοφυτων.

4) Μικροφωνικη για τη δικη των συλληφθεντων της Κυριακατικης απεργιας 28/12/14, το Σαββατο, στις 11.00, στον Ιανο Τσιμισκη με Αριστοτελους, στη Θεσσαλονικη, απο την ελευθεριακή συνδικαλιστικη ενωση