Δελτίο Αντιπληροφόρησης (28-08-2015)

Download here! - Downloads: 127 - Plays: 391

Εργατικά

Μαζική παράσταση στην επιθεώρηση εργασίας για την απόλυση εκπαιδευτικού στο φροντιστήριο ΕΠΙΛΟΓΗ πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο τη Δευτέρα 17 Αυγούστου. Το σωματείο εκπαιδευτικών Γαλάτεια Καζαντζάκη- που είχε απευθύνει το κάλεσμα-καταγγέλει το φροντιστήριο ΕΠΙΛΟΓΗ, για τη μη συνέχιση της συνεργασίας μέλους του διοικητικού συμβουλίου του για την επόμενη σχολική χρονιά 2015-2016 λόγω ''διατάραξης του καλού και οικογενειακού κλίματος'' της επιχείρησης. Ένα «καλό κλίμα» που διαταράχθηκε όταν η εργαζόμενη καθώς και άλλοι συνάδελφοι, αρνήθηκαν να υπογράψουν ότι έλαβαν το δώρο πάσχα για το έτος 2015, χωρίς να τους έχει καταβληθεί.

«Στο κόκκινο έχουν φτάσει τα εργατικά ατυχήματα στον ΟΤΕ», σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, οι οποίοι επιρρίπτουν ευθύνες στη διοίκηση της Deutsche Telekom (ντόιτσε τελεκομ) -που κατέχει το 40% των μετοχών της εταιρείας, όσον αφορά στην εντατικοποίηση της εργασίας ακόμα και με παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και στη σιωπή της διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνικών ΟΤΕ. Οι συνδικαλιστές κάνουν μάλιστα λόγο για αύξηση των εργατικών ατυχημάτων πάνω από 150% από το 2008 ως το 2014.

Στο Ηράκλειο Κρήτης υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσμα για την συγκρότηση πρωτοβουλίας ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η συνεχής παρέμβαση, ενημέρωση και στήριξη των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ο συντονισμός και η οργάνωση των σχετικών κινηματικών δράσεων και η νομική και οικονομική στήριξη των εργαζομένων που προβαίνουν σε καταγγελία μέσω της δημιουργίας ταμείου αλληλεγγύης.

Προσαγωγή ναυτεργατών που διαμαρτύρονταν για τα δεδουλευμένα τους πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα. Οι ναυτεργάτες-οι οποίοι εδώ και πολύ καιρό βρίσκονταν στο. Εθνικό Κήπο απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα δεδουλευμένα που τους χρωστά η ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΛ- προσήχθησαν στον μπατσοσταθμό Ακροπόλεως προκειμένου να γίνει εξακρίβωση των στοιχείων τους.

«Τα λουκέτα μπαίνουν από μέσα» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο των Μολάων. Οι συνδικαλιστές του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι με απόφαση της διοίκησης, αυτό υποστελεχώνεται με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταρρεύσει πλήρως η λειτουργία του. Επίσης, δηλώνουν απερίφραστα πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την πλήρη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, για δωρεάν δημόσια υγεία και κοινωνικά αγαθά.

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης και αγωνιστικής διεκδίκησης, με αιχμή τα προβλήματα των χιλιάδων εργαζομένων στους Δήμους και τις Περιφέρειες μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» (τα γνωστά «πεντάμηνα»). Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα που γράφεται το δελτίο δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στα πεντάμηνα.

Σε εκ περιτροπής εργασία τέθηκε από την Δευτέρα 17 Αυγούστου , όλο το προσωπικό της ΒΕΜΕΚΕΠ, αποτελούμενο από 220 και πλέον εργαζομένους. Η διοίκηση της επιχείρησης -όπως και πολλές άλλες που μάλλον έχουν διαβάσει το ίδιο manual εργοδοσίας- επικαλείται προβλήματα από τα capital controls και έλλειψη πρώτων υλών.

Απαράδεκτες πρακτικές από εταιρείες οικονομικών συμβούλων καταγγέλλει το κλαδικό σωματείο των εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό τομέα και σε συναφείς επιχειρήσεις. Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο σημειώνει: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εταιρεία οικονομικών συμβούλων "Profit Point" που λίγο-πολύ ζητά από τους ενδιαφερόμενους για εργασία να την πληρώσουν με 200 ευρώ, με την υπόσχεση πως θα προσληφθούν στην αμερικάνικη εταιρεία "Optimum Invest'', εννοείται φυσικά με σύμβαση "αορίστου χρόνου" και χωρίς ένσημα.

Σαρωτικές ανατροπές στην ασφάλιση των αγροτών θα φέρει η εφαρμογή όσων προβλέπει το 3ο μνημόνιο, που θα εκτοξεύσει τις εισφορές και θα αφήσει τους φτωχούς και μεσαίους παραγωγούς χωρίς ασφάλιση και σύνταξη.

Εργάτης απανθρακώθηκε σε αποθήκη με χρώματα από φωτιά που εκδηλώθηκε στην αποθήκη της εταιρείας κατασκευής χρωμάτων «ΧΡΩΜΟΔΟΜΗ ΑΕ» στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, όπου εργαζόταν μαζί με έναν ακόμη συνάδελφό του. Πολλά τα ερωτήματα για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην επιχείρηση.

 

Κοινωνικά

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακόμη και μετά την τελευταία μεγάλη πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, αποφάσισε πως η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές έχει αβάσιμους ισχυρισμούς. Κρίνοντας πως το γεγονός ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έγιναν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό, δεν αρκεί για να αποτελέσει λόγο ανάκλησης της άδειας. Η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει με κάποιο τρόπο την απόφαση ανάκλησης αλλα στέκεται για άλλη μια φόρα προκλητική. Παράλληλα είναι πρωτοφανής η συνεχιζόμενη συνεργασία των εργαζομένων της εταιρίας με τα αφεντικά απέναντι σε όλη την εξεγειρομενη κοινωνία.

Ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, όπου και δέχτηκαν επίθεση με χημικά και κρότου-λάμψης από την αστυνομία της FYROM.Μια μερίδα αυτών επιστρέφουν προς τη Θεσσαλονίκη, μιας και πλέον τα σύνορα άνοιξαν αλλά για πολύ μικρές ομάδες πράγμα ανεπαρκές για τις χιλιάδες κόσμου που βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκεί, ενώ την ίδια ώρα οι πρόσφυγες του πλοίου ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ που κατέπλευσε τελικά στον Πειραιά, επίσης αναμένεται να κατευθυνθούν προς τη Θεσσαλονίκη.Με την κυβέρνηση για άλλη μια φορά να παραμένει μόνο στις δηλώσεις εντυπωσιασμού.

 

Καλέσματα
Μικροφωνική αλληλεγγύης στους 2 αναρχικούς συντρόφους που συνελήφθησαν στην πορεία στις Σκουριές Χαλκιδικής, την Παρασκευή τσιμισκη με ναυαρινου από αλληλέγγυους,-ες