Δελτίο αντιπληροφόρησης (09-6-2015)

Download here! - Downloads: 138 - Plays: 24

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
1. Προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα έξω από τα γραφεία της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ στο Μαρούσι κατά τη διάρκεια παρέμβασης δεκάδων συντρόφων/ισσών. Η παρέμβαση γινόταν ως διαμαρτυρία για την πρόσφατη  δολοφονία 4 εργατών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Συνολικά 39 συντρόφισσες και σύντροφοι, αφού περικυκλώθηκαν από διμοιρίες ΜΑΤ και δυνάμεις ΔΕΛΤΑ, μεταφέρθηκαν στην υποδιεύθυνση ασφάλειας βορειοανατολικής Αττικής.

2. Το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και ο ειδικός εφέτης ανακριτής Ευτύχης Νικόπουλος, αρνούνται παράνομα ακόμη και στην ίδια την αστική τους νομιμότητα, την παραχώρηση των εκπαιδευτικών αδειών του Νίκου Ρωμανού. Όπως διαφαίνεται από το ισχύον πλέον νομικό πλαίσιο, για να κυλίσει ομαλά η εφαρμογή του νόμου απαιτείται έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης εκ μέρους του υπουργείου, η οποία δεν εκδόθηκε ποτέ. Το υπουργείο δικαιοσύνης χαρακτηρίζει το γεγονός ως "αστυνομική αυθαιρεσία".

3. Απορρίφτηκε από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλο, η αίτηση αποφυλάκισής της Εύης Στατήρη, συντρόφου του Γεράσιμου Τσάκαλου μέλους της ΣΠΦ, καθώς η τροπολογία του υπουργού δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση συγγενών, φαίνεται να μην επηρέασε την απόφαση. Η Εύη Στατήρη, που κρατείται για 4 μήνες, έχει προσφύγει κατά της απόφασης του ανακριτή στο δικαστικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες. Το υπουργείο δικαιοσύνης μιλά για "κρούσματα υπέρβασης εξουσίας από αστυνομικούς και δικαστικούς".

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
1.   Κατατέθηκε  στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια,  ένα νομοσχέδιο που δίνει την  δυνατότητα στους μετανάστες 2ης γενιάς να αποκτήσουν αυτονόητα δικαιώματα, δίνοντάς τους την ελληνική ιθαγένεια. Για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς από άλλες χώρες, η ιθαγένεια θα δίνεται με την προϋπόθεση να γραφτούν και να φοιτήσουν σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ή για όσους νέους ζουν στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

2.  Την Παρασκευή 29 Μάη, ο αναπληρωτής  Υπουργός  Β. Αποστόλου έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο «Βοσκήσιμες γαίες και άλλες διατάξεις» με το οποίο αποχαρακτηρίζονται 50εκατ. στρέματα δασικών εκτάσεων. Ο Β. Αποστόλου επί χρόνια παρουσιαζόταν, με την ιδιότητα του δασολόγου, ως υπερασπιστής του δασολογικού πλούτου της χώρας. Με το νομοσχέδιο και την εισηγητική του έκθεση η βόσκηση μετατρέπεται πλέον σε κύρια και αποκλειστική δραστηριότητα, σε βάρος όλων των άλλων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα αντιδασικές ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν καταργούσαν υπόλοιπες δραστηριότητες.

3.  Το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστικό μοίρασμα & αφισοκόλληση στα Εξάρχεια με αφορμή το "σπονσοράρισμα" συναυλίας νεο-ναζιστικής μπάντας από το δισκάδικο "Le Disque Noir Record Shop" στην οδό Θεμιστοκλέους. Οι αντιφασίστες και αντιφασίστριες που πραγματοποίησαν την κίνηση, πέρασαν από το εν λόγω μαγαζί, γράφοντας συνθήματα και κολλώντας την αφίσα τους στην βιτρίνα. Σε σύντομη κουβέντα με τον ιδιοκτήτη, έγινε ξεκάθαρο ότι το αβαντάρισμα νεοναζί, σε οποιαδήποτε μορφή και εάν εμφανίζονται δεν θα γίνει δεκτό.

4. Μέσα σε μία μέρα, περισσότεροι από 1.500 μετανάστες που επέβαιναν σε 14 πλεούμενα περισυλλέχθηκαν στα νότια της Σικελίας από την αποστολή της Frontex, υπό τον συντονισμό του λιμενικού σώματος της Ιταλίας. Οι μετανάστες μεταφέρονται σε λιμάνια της Κάτω Ιταλίας.

5. Το μνημείο του Παύλου Φύσσα βεβήλωσαν για δεύτερη φορά τα ξημερώματα του Σαββάτου φασίστες. Οι δράστες ζωγράφισαν στο μνημείο αγκυλωτούς σταυρούς.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ
1. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αναρχικούς Μποτζατζή-Νικολάου-Συριανού-Χάλαζα, την Τρίτη, στις 11.00, στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, από Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά.

2. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, την Τρίτη, στις 15.00, στο Υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29, από Σύσκεψη απλήρωτων εργαζομένων προγραμμάτων ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ & Συλλογικοτήτων εργαζομένων/ανέργων.